Kikötőfejlesztés Mohácson

A város önkormányzata adott otthont, annak a szakmai fórumnak, melynek témája a Mohácson megvalósuló konténer és darabáru kikötő. A szerdán délelőtt megrendezésre került rendezvényen a kamara megyei és helyi képviselői is részt vettek.

A megbeszélésen a kikötő fejlesztés esettanulmányának elkészítésével megbízott tanácsadó cég képviselői tájékoztatták a résztvevőket, a kikötőfejlesztés stratégai tervezetének fő szempontjairól és a konkrét mohácsi fejlesztés eddigi terveiről. Elhangzott, hogy az elkészülő tanulmányban nem csak a kikötő, hanem a kiszolgáló létesítmények, az infrastruktúra, az oda vezető utak is szerepelnek majd. A tanulmány kidolgozásával megbízott tanácsadók, ezután javaslatokat kértek a jelenlévő, fejlesztésben érdekelt vállalkozások képviselőitől, a megvalósuló kikötővel kapcsolatban.

A szakmai fórumon a város polgármestere elmondta, a jelenlegi határkikötő mellett, megvannak azok a területek, ahol a fejlesztés megvalósítható. A város által előzetesen elkészített tanulmányok alapján, is van lehetőség egy trimodiális kikötő létesítéséhez, azaz a szállított áruk vízi útról közútra, illetve vasútra történő átemeléséhez.

A tanácsadó cég képviselői, szeptember végére ígérték, az város által előzetesen elkészített tanulmányok, illetve az elhangzott javaslatok, igények figyelembevételével az esettanulmány elkészítését, melyet véleményezésre, a jelenlévők is megkapnak majd.