Felkészülés a megállapodás nélküli Brexitre

Brexit: a Bizottság felkészülésre ösztönzi az uniós polgárokat és vállalkozásokat az Egyesült Királyság október 31-i kilépésének közeledtével.

Már csak nyolc hét van hátra az Egyesült Királyság EU-ból való kilépéséig. Az Európai Bizottság ezért a mai napon – hatodik brexitfelkészülési közleményében – ismételten felszólítja az EU többi 27 tagállamában élő összes érdekelt felet, hogy készüljenek fel a megállapodás nélküli brexitre. Mivel az Egyesült Királyságban továbbra is bizonytalanság övezi a kilépésről rendelkező megállapodás megerősítését és az általános belpolitikai helyzetet, jelenleg is fennáll sajnos az a lehetőség, hogy az ország 2019. november 1-jén megállapodás nélkül lép ki az Európai Unióból.

Ennek fényében a Bizottság ma részletes ellenőrzőlistát tesz közzé, hogy segítse az Egyesült Királysággal kereskedő vállalkozásokat a végső előkészületek megtételében. A kereskedelmi fennakadások minimalizálása érdekében az Egyesült Királyság ellátási láncaiban érintett valamennyi félnek – székhelytől függetlenül – tisztában kell lennie azzal, milyen feladatok hárulnak rá a határokon átívelő kereskedelem terén. Az ellenőrzőlista a korábbi bizottsági állásfoglalásokra és az érdekelt feleknek eddig kiadott 100 közleményre épül, amelyek az ágazatok széles körét fedik le.

Ezenfelül a Bizottság javasolja az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak, hogy hajtsanak végre célzott technikai kiigazításokat egyes olyan rendkívüli uniós intézkedések időtartamát illetően, amelyek a közúti és a légi közlekedés terén kezelik a megállapodás nélküli brexit hatását. A Bizottság javasolja továbbá, hogy a halászati ágazatra vonatkozóan, valamint az Egyesült Királyságnak a 2020. évi uniós költségvetésben való lehetséges részvételére tekintettel a 2019-re vonatkozóan meghatározott rendkívüli eljárásokat alkalmazzák 2020-ra is. Végezetül a Bizottság azt is szorgalmazza, hogy az Európai Unió Szolidaritási Alapja és az Európai Globalizációs Alkalmazkodási Alap tegyen elérhetővé támogatást a megállapodás nélküli brexit által leginkább érintett vállalkozások, munkavállalók és tagállamok számára. A javaslatok akkor lépnek életbe, ha az Európai Parlament és a Tanács elfogadja őket.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.

További információk

Uniós polgárok számára

Vállalkozások számára