Elég néhány gyakorlat és LámpalázSTOP

A lámpaláz legyőzhető. Elég hozzá megtanulni egy gyakorlatsort, még csak hinni sem kell benne, és a nyilvános szereplés magabiztos előadássá változik. Ez volt az az inspiráció, ami egy új tevékenység elindítását eredményezte a pécsi Hangtárs Kft.-nél. Az újság- és szövegírással, illetve kiadvány- és honlapszerkesztéssel foglalkozó vállalkozás tulajdonosa, Kis Tünde hamarosan már egy kommunikációs mentor képzésen találta magát, mert eddigi munkája során maga is azt tapasztalta, hogy elkél a segítség. Ugyanis sokan nem mernek és nem is tudnak prezentációt tartani, interjút adni, idegen emberek előtt határozottan megnyilvánulni.

– Néhány évvel ezelőtt egy pécsi kamarai konferencia előadója annyira izgult, hogy a prezentációja alatt végig remegett a mikrofon a kezében. A hallgatóság nagyobbik része azon drukkolt, hogy csak tudja végigmondani az előadását a hölgy. Akkor már tudtam arról, hogy a lámpaláz megszüntetésére kidolgoztak egy módszert, így ajánlani tudtam neki ezt a lehetőséget. Aztán elgondolkoztam azon, hogy én is megtanulhatnám a módszert, hiszen a coach képzettségem is jó alapot ad ehhez – kezdi a LámpalázSTOP tréning történetét Kis Tünde. – Több mint húszéves újságírói pályafutásom alatt magam is megtapasztaltam, hogy milyen stresszel jár a riportalany számára egy interjú elkészítése olyan helyzetben, amikor „csak” az újságíró előtt kell szerepelnie. 17 évig rádióztam, rengeteg élőadást vezettem, ahol szintén sok izgulós emberrel találkoztam. Előfordult, hogy elég volt csak tudatosítani a helyzetet és elmagyarázni, hogy éppen mi történik, már megnyugodtak a riportalanyok, máskor más módon kellett csökkenteni a szerepléssel járó stresszt. Ezeket a tapasztalatokat is fel tudom használni a jelenlegi munkám során.

– Miként tud segíteni az izgulósoknak? Miből áll a módszer?

– A lámpaláz egy társas fóbia, amely az emberek mintegy 75%-át érinti. Tulajdonképpen egy gátlásról, félelemérzetről van szó, amely a több ember előtt való szereplést megelőzően erősödik fel. A LámpalázSTOP egy olyan gyakorlatsor, amelynek egyes elemei az eseményre való felkészülést, az agyféltekék összehangolását, a stressz csökkentését, a koncentráltságot segítik. A gyakorlatok között légző- és mozgásos feladatok, lazítás, imaginációs elemek is vannak, ezeket az esemény előtti, illetve az esemény napján meghatározott sorrendben ajánlott elvégezni. A módszert mindenki képes elsajátítani, csak néhány alkalom kell hozzá.

– Alapjában véve mi áll a lámpaláz mögött, miért izgulunk?

– Mindenki ismeri a torokban a gombócérzést vagy a mosdóba való futkosás nyűgét. Számtalan látható tünete van a felfokozott állapotnak. Egyrészt szégyelljük ezeket, másrészt – ahogy azt pszichológiai kutatások is feltárták – jobban félünk a megszégyenüléstől, mint a haláltól. Jellemzően azért vagyunk lámpalázasak, mert gondolatban nem a jelenben, hanem a múltban vagy a jövőben tartózkodunk. Vagy korábban volt már olyan élményünk, amikor egy szereplés (legyen az akár egy iskolai felelés) alkalmával hibáztunk, netán kigúnyoltak, értéktelennek tartottak bennünket, vagy pedig attól félünk, nehogy megtörténjen velünk egy ilyen vagy hasonló helyzet. Meg kell tanítani az agyunkat arra, hogy a jelenben legyen.

– Nemcsak a lámpaláz okozhat nehézséget a kommunikációban, hanem az is, hogy szokatlan helyzetbe kerül az, akinek meg kell nyilvánulnia. Nem mindig tudja, pl. miként kell viselkedni, felöltözni egy állás- vagy egy tévéinterjúra.

– Vagy hogyan érdemes felépíteni, megtartani egy nyilvános beszédet. Hogy a kommunikációnknak csupán 7%-a az, hogy miről beszélünk, 38%-ban a hangunk és 55%-ban a testbeszédünk a meghatározó. Tudatossággal, odafigyeléssel, ha tudjuk, hogy mire kell figyelmet fordítani, nagy mértékben javítható a nyilvános kommunikáció.

– Hogyan vezet be egy új tevékenységet egy húszéves cég?

– Van, hogy egy vállalkozás fejlődését a tervszerű építkezés határozza meg, máskor éppen egy „véletlenül” jött lehetőség állítja új irányba a céget. Mivel a tréning személyes jelenlétet kíván, elsősorban Baranyából érkeznek az ügyfeleink. Egyelőre nem gondolkodtunk hirdetési kampányban, mivel eddigi munkámnak köszönhetően széles körű kapcsolatrendszerrel rendelkezem, ahol már megismertek és elnyertem a bizalmat, várhatóan innen érkeznek majd a lámpaláztól megszabadulni vágyók is. Azt gondolom, hogy a jövőben is ajánlások útján találnak meg. Szívesen tartok előadást is, ősszel például a PTE Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karán lesz workshopom a témában. Tervezem, hogy együttműködjek más vállalkozásokkal, mert eddigi tapasztalataink is azt mutatják, hogy „együtt könnyebb”.