Baranyában először

Tehergépjármű-vezetők képzését indította útjára a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarával karöltve az ATI Pécs Autósiskola. Az iskolarendszerű felnőttoktatás keretein belül zajló féléves tanfolyamon a 18. életévüket betöltött, minden előírásnak megfelelő szakmával rendelkezők vehetnek részt. Az elméleti képzés Pécsi SZC Angster József Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája, Szakiskolája és Általános Iskolájában zajlik, míg a gyakorlati oktatás az ATI Pécs Autósiskolában.

– Nagy az érdeklődés az általunk útjára indított OKJ-s vizsgával záruló tehergépjármű-vezetői képzésnek, amivel a tanfolyam hallgatói tehergépkocsi-vezetői jogosítványt és egyben egy újabb szakmát is szerezhetnek – kezdi beszélgetésünket az ATI PÉcs Autósiskola ügyvezetője, Jovánovics Milán. – Várhatóan az OKJ-s bizonyítvány megszerzését követően gyorsan munkát is találnak maguknak, ugyanis nagyon sok szállítmányozással foglalkozó cég keres tehergépkocsi-vezetőt.

A fél éves képzés része egy hatvan órás elméleti rész, amelyen belül a szerkezetelmélet és az üzemeltetés is napirendre kerül, egy hatósági eljárásokat tartalmazó elem, valamint az OKJ-s részen belül egyebek mellett közlekedés földrajz, valamint az, hogy miként kell a rakományt rögzíteni, a tehergépkocsit karbantartani, de a nagy testű járművek és azok jellemzői is szóba kerülnek. Mindezek mellett egy idegen nyelv – angol, vagy német, gépjárművezetői szaknyelvvel kiegészítve – is része a tanfolyam anyagának. Sikeres vizsga esetén a résztvevők C-kategóriás jogosítványt és GKI igazolványt szereznek. Ezzel, valamint a szükséges egyéb engedélyek beszerzését követően egész Európában vállalhatnak munkát.

– Ez a fajta képzés három évvel ezelőtt indult, Baranyában most először. Jelenleg huszonnyolcan vesznek benne részt, akik jövő év februárjában vizsgáznak, majd ezt követően újabb csoport. Az OKJ-s jegyzék átalakulása miatt jövő év szeptemberétől ez a szakma kikerül ebből a körből, pedig nagy az érdeklődés rá, csaknem kétszázan jelentkeztek eddig rá – ad hangot annak, mennyire népszerű ez a fajta képzés.

Jovánovics Milán szenvedélye az oktatás és a gépjárművek, a vezetés. Nagyon korán, három évesen már gokartozott, hat évesen vezetett, 11 évesen indult az első versenyén, 12 évesen már beülhetett egy oktatóautóba, s 15 évesen vett először részt amatőr rally bajnokságon. Az eddig eltelt évek alatt, amit csak lehetett megtanult a gépjárművekről, ugyan autóvillamossági-szerelőként végzett, de nem esik az sem nehezére, ha meg kell egy autót javítania.

– Az autósiskolát kilenc évvel ezelőtt alapítottam meg, mert szerettem volna a magam ura lenni – folytatja tovább beszélgetésünket. – Ezzel a szakmában én lettem nemcsak a legfiatalabb szakoktató, de autóiskola-tulajdonos is. Nagyon szeretem csinálni, mind a mai napig részt veszek az iskola mindennapi munkájában. Hetente van egy napom, amikor oktatok. Tulajdonképpen én vagyok az, aki, ha kell beül a tanuló-kocsiba, vagy előadást tart a biztonsági ellenőrzésről, üzemeltetésről, vagy akár a tehergépkocsi működéséről. A kamarai szakoktatói engedély mellett, 21 éves koromra megszereztem az A, B, és C ,valamit az E és D kategóriás jogosítványt, Százhalombattán meg a szakoktatói oklevelem.

Látva a képzésre jelentkező nagy igényt, úgy határozott bővíti gépjárműparkját, újabb korszerű tehergépkocsit szerez be, mert nagyon fontosnak tartja, hogy a tanuló-kocsik biztonságosak legyenek, ne csak motorikusan, hanem minden szempontból, ezért csak új gumikat szereltet fel a kerekekre.

– Nem szeretném kockáztatni sem a tanulók, sem a közlekedésben résztvevők – autóvezetők, gyalogosok – életét. E mellett vallom a minőségi képzés egyik fontos feltétele is ez, a célom, hogy a motorkerékpártól egészen az autóbuszig teljes körű gépjárművezetést oktató képzőhelyeként a térség egyik vezető autósiskolája legyünk. Ezért is kerestem meg annak idején a kamarát is azzal, hogy indítsuk el közösen az OKJ-s bizonyítványt adó tehergépkocsi-vezető képzést, mert a fejlődés egyik lehetőségét láttam benne – zárja gondolatait, mert még hosszú út áll előtte, több eladásra kínált tehergépkocsit indul megnézni.

Szalai Kornélia