„Csak olyan munkát akarunk végezni, aminek haszna van”

2015. október 7.

Mondhatnánk, könnyű beülni a családi vállalkozásba és a már meglévő anyagi, tudás- valamint eszközháttérrel tovább működtetni a céget. Nos, Cserkúthy András nem ezt az utat választotta, bár vitathatatlan az a támogatás, amit vállalkozásvezető édesapjától kapott. Az egyetemista fiatalember kitartó felkészüléssel, több éves munkával mára olyan elismert és keresett szakemberré vált a lézerszkenneres felmérés területén, hogy Pakisztánban, Svédországban is szívesen foglalkoztatnák. Ő azonban önálló céget alapított és egyelőre itthon képzeli el a jövőjét.

 – A sokak által ismert pécsi GLT Delta Kft. családunk vállalkozása, édesapámék néhány éve elkezdtek azon gondolkodni, hogy miként lehetne az épületgépészeti kivitelezéshez szükséges felméréseket korszerűsíteni. Így jutottak el a lézerszkennerig – kezdi a történetet Cserkúthy András. – Magam is épületgépészetet tanulok Budapesten, az egyetemen, azért, hogy segítsem az ötlet megvalósulását, elkezdtem utánajárni annak, hogyan lehet kompatilissé tenni a lézerszkennereket az épületgépészet területén használt különböző számítógépes programokkal. Felkerestem a gyártó és forgalmazó cégeket, és végül úgy találtuk, hogy megérné, ha vennénk egy szkennert.

 

– Milyen jellegű felméréseknél használható egy ilyen berendezés?

– Szinte minden területen, legyenek azok csövek vagy épületek falai. A berendezés lényege, hogy milliméter pontossággal képes leképezni a teret. A szkennert egyszerűen beállítjuk egy helyiségbe és a lézersugár 10 perc alatt letapogatja a teret, amiből egy 3D-s felhő modellt kapunk. Ezt be lehet vinni a tervezőprogramba. Korábban úgy történt a tervezés, hogy a helyszínen papírra skiccelték, hogy nagyjából mi található az adott térben, de ez elég pontatlan volt. A lézerszkenner azt tudja felmérni, ami a szemnek látható.

Elkezdtem foglalkozni ezzel a technológiával és kiderült, hogy több területen is mutatkozik rá igény. Édesapámék támogattak ebben, segítettek feltárni a lehetőségeket, és eldöntöttük, hogy érdemes létrehoznunk erre egy külön céget az én vezetésemmel.

 

 – Sokan gondolhatnák, hogy családi céggel a háttérben könnyű volt elindítani a vállalkozást. Így volt ez vagy nehéz egy másfajta irányt venni és a saját elképzeléseit megvalósítani?

–  Először bennem is volt kétkedés, hogy jó lesz-e vagy sem, de végül is nagyon nagy előny volt a háttértámogatás. Mindenben szabad kezet kaptam, a saját döntéseimért én felelek. Olyan kollégákkal dolgozhatom a cégben, akiket tudásuk alapján én választottam. Egyelőre hárman vagyunk, csapatunkra pedig a partnerség és a megbecsülés jellemző. Azt szeretném, hogy kollégáim is legyenek érdekeltek a cég működésében, például abban az esetben, ha ők szerzik a munkát, kapjanak külön díjazást.

 

A GLT Scan&Plan Kft. először a 3D-s lézerszkenneléssel foglalkozott, majd új technológiaként jött a drónos felmérés. Ugyan a drón nem annyira pontos, mint a lézer, ám az építészeti felmérések esetében ez nem hátrány, és sokkal gyorsabb. A drónos felmérésekkel kapcsolatos sikereket egy olasz cég megkeresése koronázta meg, amely azt szeretné, ha a pécsi vállalkozás viszonteladói partnerük lenne egy új technológia, a hőkamerás drón értékesítésében. Mint a fiatal cégvezető mondja, a hőkamerás felvételek nagyon hasznosak az épületenergetikai felméréseknél, de nem elég ismerni az eszközt, azt tudni kell megfelelően használni is.

 

– Ma csak akkor lehet érvényesülni, ha valamit nagyon jól, professzionális szinten csinálunk. Mi még nagyon fiatalok vagyunk, és ahhoz, hogy komolyan vegyenek bennünket, kiválóan kell teljesítenünk. Volt egy munkánk az egyik hazai gyógyszergyárban, ahol először kétkedve fogadtak minket, most pedig sorra jönnek a megrendelések, mert annyira meg voltak elégedve a munkánkkal.

 

 – A fiatal kor gyakran akadályt is jelenthet az üzleti életben. Mégis, mivel lehet meggyőzni a partnereket, hogy önöket válasszák?

– Jó marketinggel! Az egyik a személyes benyomás, a másik a jó üzletpolitika. A miénk az, hogy csak olyan munkát végezzünk, aminek tényleges haszna van, amiből a megrendelő is profitál, pénzt és időt spórol vagy az idővel pénzt. Az általunk működtetett berendezések olyan technológiát képviselnek, ami nagyon-nagyon új és nem ismerik az emberek, ezért kétkedve fogadják. Ezt elég nehéz áttörni.

 

 – Hogyan rajzolható meg a vállalkozás jövője?

– Jelenleg hárman dolgozunk a cégben, szerencsére rengeteg a munka és a megkeresés. Tervezzük, hogy a közeljövőben bővítjük a létszámot. A jövőben három irányban látom a tevékenységünket: a lézerszkennelés, a drónos felmérés alapján 3D-s modellkészítés valamint a szoftver-eladás és támogatás. Ez utóbbi terület nagyon sok irányba ágazik el. A drónok sokféleképpen, rengeteg speciális szegmensben (területen/iparágban) használhatók a lézerszkennerhez hasonlóan. Az épületgépészettől kezdve az építészetben, mezőgazdaságban, városfejlesztésben, a műemlékvédelemben, de pincerendszerek, bányák felmérésében stb. is. Mi két fő területre fókuszálunk: az épületgépészetre és az ehhez szorosan kapcsolódó ipari üzemeltetésre valamint az építészetre. E két területhez képzett szakemberek állnak rendelkezésre. Maga a technika nagyon új hazánkban, azzal tudunk kitűnni a most alakuló versenytársak közül, hogy az elmúlt három évben magas szintű tudásra tettünk szert a technológia használhatóságát illetően. De nem dőlhetünk hátra, mert aki érvényesülni akar, annak folyamatosan tanulnia kell. Ezt tettük az elmúlt években és ezt tesszük a jövőben is.