Hegesztő nők a munka világában – Miért ne?

2016. augusztus 3.

A kamara kutatást végez, hogy felmérje, mely fiús szakmákban lehetne növelni a női munkavállalók arányát. Cikksorozatunkban olyan nőket mutatunk be, akik férfias szakmát választottak maguknak. Interjúm alanya Tölgyesi Bernadett, aki hegesztőként dolgozik és oktat.

Mivel foglalkozik jelenleg?
„Tanfolyamokon hegesztő tanulókat oktatok, és egyéni vállalkozóként megrendelésre hegesztett alkatrészeket gyártok.”

Mi a végzettsége?
„Érettségit szereztem, majd elvégeztem több hegesztő tanfolyamot, ahol megtanultam a különböző hegesztési eljárásokat.”

Mi alapján választotta szakmáját? Hogyan alakult idáig az útja?
„Miután leérettségiztem, évekig dolgoztam Pécs akkor még meghatározó több ezer főt foglalkoztató vállalatánál, mint az új dolgozók betanítója, trénere. A leépítések után, miközben kerestem a lehetőségeket a továbblépésre, informatikai tudásomat felhasználva, weblapszerkesztéssel foglalkoztam. Ekkor kaptam megbízást, hogy készítsek honlapot egy hegesztés-technikai cégnek. Annak érdekében, hogy jobban értsem a feladatot, utánanéztem a különböző hegesztési eljárásoknak, és elkezdett érdekelni ez a terület. Később láttam, hogy a munkaügyi központ hirdet hegesztő képzéseket, így beiratkoztam wolframelektródás hegesztő OKJ-s tanfolyamra, egyedüli lányként a 35 fiú mellé.”

Voltak nehézségei a képzés során?
„Az elején furán néztek rám a többiek, de nehézségeim nem voltak. A tanfolyam sikeres befejezésekor, a vizsgák eredményeit tekintve, a negyedik helyen végeztem.”

Voltak nehézségei az elhelyezkedés során?
„Nem voltak. A képző intézményben, a délutáni tanfolyamok idején többször kértem, hogy bennmaradhassak gyakorolni. Mivel akkor már előrébb jártam a tananyagban, a délutáni csoportba járóknak sokszor segítettem, magyaráztam. Ezt látták a képzést szervező cég részéről, és miután elvégeztem a tanfolyamot, rögtön fel is ajánlottak egy oktatói állást. Később pedig, egyéb megkereséseknek eleget téve, vállalkozóként magam is bekapcsolódtam különböző hegesztett alkatrészek, eszközök gyártásába.”

Milyen tulajdonságokra van szükség ahhoz, hogy valaki hegesztő lehessen?
„Legfontosabb a kitartás, e nélkül nem megy. Az elején rengeteget kell gyakorolni. Szintén nagyon fontos a türelem, a higgadtság. Ezt a munkát csak nyugodtan lehet végezni. Továbbá, elengedhetetlenül szükséges a kézügyesség.”

Hol dolgozik jelenleg?
„Jelenleg elsődlegesen hegesztő tanfolyamokon oktatok egy felnőttképzéssel foglalkozó cégnél, de rendszeresen vállalok el egyéb munkákat, bérelt műhelyemben ma is különböző termékeket gyártok, javítok, valamint roncsolásmentes anyagvizsgálatot végzek.”

Van jelenleg lány tanulója?
„Igen, most is van egy lány tanulóm. Ő első éves szakmunkás, aki érettségi után választotta a szakmát. Megtetszett neki ez a terület, ehhez persze az is hozzájárulhatott, hogy a barátja is hegesztőnek ment.”

Összesen hány lány tanult eddig a kezei alatt?
„Az elmúlt évek során mindössze 4-5 lány fordult meg a tanfolyamokon, amiken oktatok.”

Mit tud róluk, el tudtak helyezkedni a szakmában?
„Egyikük hegesztőként dolgozik, a többiekről nincs tudomásom.”

Elfogadják Önt, mint oktatót a képzés során a diákok?
„Az elején furán néznek rám. Olyan fiú is akad, aki nem vesz komolyan, de ez 1-2 óra után mindig megváltozik.”

A szakmája miatt nőként volt negatív tapasztalata? Találkozott előítélettel?
„Szerencsére nem tapasztaltam ilyet. Pozitív élményem viszont van, sokan elismeréssel tekintenek rám, ha megtudják, mivel foglalkozom.”

Van olyan tényező, ami nehézséget jelent a munkavégzésben?
„Nincsen.”

Mit szeret leginkább a munkájában?
„Az oktatásban a változatosságot, egyben a kihívást, hiszen minden fiatal más és más. A gyártásban szintén jó, hogy különböző munkákat kapok, új megoldandó feladatok várnak. Tetszik az is, hogy más munkát végzek, mint a nők többsége.”

Mai fejjel ugyanezt a szakmát választaná?
„Igen. Sőt, ha visszamehetnék az időben, már sokkal korábban elkezdenék hegesztéssel foglalkozni, így mára még magasabb szinten lehetnék a különböző eljárásokban.”

Ajánlaná más lányoknak is a hegesztő szakmát?
„Igen. Elsősorban a wolframelektródás (AWI) hegesztést. Ez az eljárás kifejezetten jó lehet nőknek. Nem füstöl, nem fröcsög, finomabb kézügyesség kell hozzá és a hegesztőpisztoly is könnyű.”

Ha egy lány megkérdezné Öntől, hogy miért menjen hegesztőnek, mit mondana?
„Ha valakinek van kitartása, türelme, érdeklődik a fémes szakmák iránt, és nem zavarja, hogy egy kicsit poros, koszos lesz, javaslom, próbálja ki magát. Arról nem is beszélve, hogy jobban lehet vele keresni, mint alkalmazottként egy átlagos női szakmával.”

Mit gondol a fiús szakmák – lányos szakmák kategorizálásról?
„Nem tartom szerencsésnek. Fiúk között is találsz műkörmöst, és lány is foglalkozhat hegesztéssel.”

„Nem jó, hogy Magyarországon ennyire távol maradnak a lányok ettől a szakmától. Tudomásom van arról, hogy Franciaországban számos helyen nagy arányban dolgoznak nők is hegesztőként. Ismerőseim, akik járnak ki dolgozni, azt mondják, hogy ebben a szakmában a nők-férfiak aránya ott körülbelül 40-60 %. Ezzel szemben itthon alig találni egy-egy nőt ilyen munkakörben. De más ismerőseimtől is hallom, hogy tőlünk nyugatabbra nem megy csodaszámba, ha egy nő gipszkartonos, szobafestő, vagy éppen autószerelő. Jó lenne, ha a közvélekedés ebben a kérdésben itthon is változna.”

„A pályaválasztás kapcsán pedig azt tapasztalom, hogy a fiatalok oda húznak, amerre a többség megy. Lehet, hogy több lányt is érdekelne a hegesztés, vagy akár más fémes szakma, de nem akarnak kilógni a sorból. Ha kinyilvánítja valaki a többségtől eltérő érdeklődését, véleményét, és erre környezete lehurrogja, máris letesz róla, nem tart ki mellette. Az is elképzelhető, hogy a fiatal el sem jut odáig, hogy jelezze ilyen irányú érdeklődését, mert előre tudja, hogy a társai mit mondanának. Ezen is jó lenne változtatni.”

Mit üzen a lányoknak?
„Attól, hogy hegesztő vagy, még lehetsz nőies. A munkaruhát én is csak a munkahelyen hordom. Ha érdekel ez a terület, légy bátor és vállald fel! Ha nem akarsz a tömeggel menni és van kitartásod, próbáld ki! Hidd el, megéri!”