Nőtt az alapnormatíva összege!!!

2017. január 1-jétől a gyakorlati képzésért elszámolható alapnormatíva összege 480 000 forint/fő/év-re változott.

A Magyar Közlöny 98. számában jelent meg Magyarország 2017. évi központi költségvetéséről szóló törvény módosítása, mely 2017. június 29-én lépett hatályba.

A jogszabályváltozást követően 2017. július hónapban (júniusra vonatkozóan) a gyakorlati képzők már az új gyakorlati normatíva alapján készíthetik el a havi előlegbevallásukat.

Az alapnormatíva összegének változása befolyásolja a tanulószerződés után elszámolható szakma szerinti és a kiegészítő (oktatói, beruházási és tanműhely-fenntartási) normatívák összegét is.

Együttműködési megállapodás alapján végzett gyakorlati képzés után elszámolható összeg középiskolások, illetve felsőoktatásban tanuló hallgatók után szintén változik.

A 2017. év 1-5. hónapra vonatkozó bevallását illetően majd az éves bevallásban lehet korrigálni az alap- és kiegészítő csökkentő tétel összegét.
Az önrevízió ebben az esetben azért nem értelmezhető, mert az 1-5. hónapra vonatkozó bevallásokat az akkor hatályos jogszabályi környezetnek megfelelően készítették el, ezért eleve nem volt még olyan szabályozás (normatíva mérték), amelyhez képest korrekcióra lenne szükség.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a 2018. évi költségvetésről szóló törvényben a 2018-as évre ugyancsak a 480 000 forint/fő/év gyakorlati normatíva összeg szerepel.

Felmerülő kérdések esetén keressék tanulószerződéses tanácsadóinkat.