Cipruson lebegtette a szél a pécsi selyemsálakat

Egyáltalán nem meglepő, ha Melegh Andrea pécsi selyemfestő és tervező grafikus azt válaszolja a Mi újság? kérdésre, hogy most töltött néhány napot Cipruson mint egy nemzetközi projektben bemutatott jó gyakorlat megtestesítője, mert bármikor is kérdezhetnénk meg Andreát, mindig tud valami éppen aktuális dolgot mondani. Nem „csak úgy” történnek meg vele az események, hanem mint aktív motor legtöbbször maga kezdeményezi azokat. Alkotó emberként folyamatosan új és újabb ötletek születnek meg a fejében, amelyek nagy része aztán meg is valósul. Mint például azon az idén vásárolt patacsi telken, amelyen a ciprusi utazás hatására már jövőre alkotóprogramokat tart.

– A tavaly ősszel indult Cult-CreaTE projekt keretében delegált a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara a ciprusi találkozóra, hogy a vállalkozásomban végzett tevékenységeket mint jó gyakorlatot bemutassa a projektben részt vevő partnereknek. Ennek az uniós projektnek az a célja, hogy támogassa azokat a kreatív ipari vállalkozásokat, amelyek termékei a turizmusban is megjelennek. Hiszen az ilyen cégek nem csupán a helyi termékek palettáját színesítik, de komoly vonzerővel rendelkeznek a turisták számára is – mondja Melegh Andrea. – A reklámgrafikusi tevékenységem mellett kezdtem el évekkel ezelőtt selyemfestéssel foglalkozni, de nem csak festem a képeket, a sálakat, a kiegészítőket, hanem selyemfestő táborokat és műhelyfoglalkozásokat is tartok. Nyaranként évek óta visszajárunk egy horvát szigetre, ahol egy hétig festjük a tenger és a csodás természeti környezet inspirálta selymeinket. Ebből kiállításokat is rendezünk. Kialakult egy erős mag, egy baráti társaság, amellyel negyedévente mindig más településre utazunk egy hosszú hétvégére, hogy ott nyerjünk inspirációt a további munkához. Idén már megfordultunk Orfűn, Majson és több Balaton környéki településen is. Ilyenkor kibérelünk egy kis házat és ott rendezzük be az alkotóműhelyt, de ezeknél az alkalmaknál fontos szerepe van az együttlétnek, a beszélgetésnek, a kikapcsolódásnak, a kirándulásnak, a pihenésnek is.

– Mit tesz hozzá egy, a korábbitól eltérő helyszín az alkotáshoz?

– Ha kimozdul az ember a mindennapi, megszokott környezetéből, az számos új élményt rejt magában. Már az odajutás is kalandos lehet, főleg télen, amikor mindent hó borít. Nem mindig ugyanazok az emberek vesznek részt ezeken a hétvégéken, tőlük is lehet inspirációkat szerezni, akár emberileg, akár az alkotást tekintve. Az egyes helyszíneken kirándulunk a természetben, Horvátországban búvárkodunk a tengerben, Orfűn például egy kültéri fűtött dézsában ültünk a forró vízben télen – ezek mind olyan élmények, amelyek később megjelennek az alkotásokban.

– Ciprusról milyen új ötletekkel, tapasztalatokkal tért haza, amelyeket be tud építeni a munkájába?

– Nicosiában, a fővárosban bemutattak egy 25 éve kezdett projektet, a Művész Negyedet, amelyet egy lepusztult városrészben hoztak létre. Felújították az épületeket, hatalmas galériák vannak, kreatív embereket hívtak, akik ott alkotnak, workshopokat tartanak. Az első hely, amit megnéztünk, egy szövőműhely volt, ott fogalmazódott meg bennem, hogy a nemrégiben vásárolt pécsi telkemen, ami egy hegytetőn található, létrehozok egy fedett részt és nyáron majd ott lehet selymet festeni. Mindenfelé ellátni onnan, nem vagyunk behatárolva, így ez egy kiváló helyszín lehet az alkotásra. Sok külföldi vendégnek, akik megfordulnak Pécsett, különleges élményt adhat, hogy létrehozhat valamit a saját kezével.

– Ön kire számíthat az ilyen jellegű tervek megvalósításában? Hiszen a vállalkozását egyedül működteti.

– Egyelőre egyedül vagyok, igen. Azt gondolom, hogy meg kell teremtenem a „szolgáltatást” és akkor becsatlakozhatnak külső parterek. Sok helyen el kell mondani, hogy mit tudok és akkor találok együttműködő vállalkozásokat is. Mindehhez világot kell látni, meg kell tapasztalni, hogy mások miként csinálják és azokat az ötleteket a helyi viszonyokra konvertálni.

Andrea a közelmúltban fejezett be egy egyéves nagy projektet, az új pécsi református iskola épületének belső tereit „öltöztette fel”: az iskolában lévő táblák megtervezését, kivitelezését végezte, az aula terét rendezte be. Modern, előremutató arculatot álmodott meg, amely maradéktalanul elnyerte megbízói tetszését.

– Munkája során több területtel is foglalkozik, hogyan tudja ezeket összeegyeztetni, együtt működtetni?

– Azt tudja ezt jól csinálni, akinek van gyereke. Lehet, hogy ez meglepő, amit mondok, de a gyerekek nevelése annyit ad összeszedettségben, időbeosztásban, ami után már bármit képes megcsinálni az ember. Olyan kreativitást ébreszt fel, amelynek nemcsak a családi életben, hanem a munkában is hasznát vesszük.

K. T.

Fotó: Teicher Mónika