Férfi divat felsőfokon

Nemcsak a nők, de a férfiak is szeretnek szépen öltözködni, divatosan járni. Körükben egyre inkább elterjedt a híre a Momo-Fashion Kft. férfi divatáru üzleteinek a Kereskedők Házában, Pécsett. Itt nemcsak a kész öltönyök közül választhatnak a vevők, de a saját elképzeléseik szerint varrathatnak is ruhákat, vagy ha megtetszik egy az üzlet kínálatából, azt helyben rájuk is igazítják, s  hozzá az inget, a mellényt, valamint a kiegészítőket a nyakkendőt, a díszzsebkendőt, de még a cipőt is megvehetik. A kifutó darabokat saját Outlet üzletükben árusítják. A vállalkozás 2007 óta működik. Jelenleg három boltot -Taboo férfidivat, Best férfidivat, Elegant férfidivat – működtet, mindegyiket a Kereskedők Házában egyazon szinten.

Az egyikben a Taboo férfidivatban ülünk le a kft. tulajdonosával Papp Katával beszélgetni.

Alig helyezkedünk el, máris vevő érkezik. Visszatérő vásárló, most egy különleges nyakkendőt keres. Már éppen belemelegednénk a beszélgetésbe, megszólal Papp Kata telefonja, a D-trend Kft.-től keresik, mert elkészültek a megrendelt öltönyök. Majd a varrónő érkezik, a sort végül egy vőlegény zárja, akinek barna díszzsebkendőre lenne szüksége. Ugyan a boltban nincs, de kap egy ötletet, hol keressen hozzá anyagot. Boldogan érkezik vissza, sikerrel járt. Köszöni.

Egy súlyos balesetet követően váltott pályát Papp Kata, ami végül több lett számára, mint akkor gondolta. A kereskedelemben kiteljesedett, a férfi divat üzletében pedig a kreativitását is szabadjára engedhette.

– Az 1990-es évek elején béreltem az első üzletemet a Kereskedők Házában, ahol egyaránt árultam női és férfi ruhákat. Azonban egyre inkább azzal szembesültem, hogy női divatáru üzletből sok van a városban, de olyan, amelyik kimondottan férfiakat célozza meg kevés – idézi fel a kezdeteket.

Már az első időben a konfekció öltönyök mellett elkezdett egyedi méretre is öltönyöket varratni egy szabósággal, amelyben akkoriban mindössze ketten dolgoztak.

– A kis szabóműhely mára nagy céggé nőtte ki magát, s szinte nincs olyan kérés, amit ne tudnának teljesíteni – folytatja tovább. – Éveken át a megrendelő lapra skicceltem fel az elképzeléseimet, hogy milyen gallért, hajtókát, kabátfazont képzelek el, vagy a megrendelő milyen kívánsággal állt elő. Ma már az ezekből és a cég tervezői által megálmodott fazonokból készült mintakönyvből választhatnak a vevők.

Az évek során a színházak is felfedezték az üzletét. Nagyon sok megrendelés érkezik a pécsi mellett a zalaegerszegi és a kaposvári teátrumtól. Öltönyöket, ingeket vásárolnak tőle, a Shakespeare darabokhoz különleges egyedi öltönyöket. Több jelmeztervezővel is együtt dolgozik. Először nála lehetett vásárolni extra vőlegényöltönyöket, kaftánjellegű felöltővel. Mindemellett széles a kínálatuk, mindenki megtalálja a neki tetszőt színben, fazonban, anyagban egyaránt.

Három állandó munkatársával várják a vevőket hétfőtől szombatig. Közöttük van olyan, aki nála volt tanuló, de a gyakornoki programban is részt vesz, onnan is érkezik segítség, meg három nyugdíjas is besegít neki nyaranta, ünnepek előtt. E mellett jelenleg négy tanuló is nála tölti a gyakorlati idejét.

– Több mint húsz éve foglalkozom tanulókkal, mindig is fontosnak tartottam az utánpótlás nevelését, mert szeretném, ha olyanok állnának a pult mögött, akik mosolyogva fogadják a vásárlókat, türelmesen végighallgatják őket, segítőkészek Nem könnyű ma mindezt megtanítani, a fiatalok nem egy butikban, divatáru üzletben képzelik el a jövőjüket, hanem inkább a nagy bevásároló központokban. Mindezek ellenére a magam részéről nem adom fel, igyekszem a nálam gyakorlati idejüket töltőkkel a kereskedő szakmát megszerettetni, megmutatni nekik, hogy mennyi lehetőség van benne, azt pedig maguk is megtapasztalhatják, milyen jó érzés, ha a régi vevők visszajárnak, sőt a gyerekeiknek, unokáiknak is itt vásárolják meg életük első öltönyét. A tanulóképzéssel nem titkolt célom az is, hogy a leendő munkatársaimat is ezen a módon kineveljem. A végzettek közül azonban egyre kevesebben maradnak a pályán, máshol keresik a boldogulásukat – zárja beszélgetésünket, új vevő érkezik.

Sz.K.