Saját tudása a startupper aduásza

A kamarák és a Pécsi Tudományegyetem „HUB Collaborations” rendezvénye is hozzájárult ahhoz, hogy önfenntartóvá vált a győri startup.

A műtéti tervezés az orvoslás összetett, olykor hosszadalmas lépése. Dorogi Gábor, győri startup-tulajdonos ám egy olyan megoldással, szoftverrel állt elő, ami kiküszöböli a CT-felvételek képalkotási problémáit, majd 3D-s modellt hoz létre, ezzel átláthatóbbá, gyorsabbá téve a beavatkozásokhoz szükséges műtéti tervezés folyamatát. A számítógépes program megálmodója úgy látja, csakis a saját magunk által megvalósított ötlettel válhatunk sikeres vállalkozókká.

Dorogi Gábor a Széchenyi-egyetem mechatronikai mérnök szakán tanult, amikor dr. Zsoldos Ibolya tanszékvezető, egyetemi tanár felajánlott egy lehetőséget, amely során képfeldolgozó algoritmus segítségével, CT-felvételeken, 3D rekonstrukciós funkciót valósított meg. „Ekkor láttam bele mélyebben a digitális képfeldolgozásba. Később a megszerzett tapasztalatot (egy egészségügyi szolgáltatást nyújtó cég megbízásából) alkalmaztam emberi CT-felvételeken is” – emlékezett vissza a startupper.

Miért is számít úttörőnek ez a típusú képfeldolgozás? Dorogi Gábor egy jól ismert példát hozott: „Jelenleg Magyarországon tb-támogatás formájában elérhető csontpótló műtétek két feltárással valósulnak meg, ami akár 4–5 órás műtét is lehet. Ezen beavatkozások nagyobb traumával, gyógyulási idővel járnak, szemben a CT alapú műtéti tervezésekkel, ahol egy feltárással valósítható meg a csontpótló műtét, mindössze 1–2 óra alatt.”

Ahogy említettük, a CT-felvételek több képalkotási problémát is hordozhatnak. Miről is van szó? „Az eddigi képfeldolgozó szoftverek esetében kézzel kell kijelölni a bizonytalan információkat. A ma kapható legjobb program félautomata, de fém műtermékek által keletkezett zaj közelében manuálisan kell dolgozni. A páciensek többsége rendelkezik valamilyen fém műtermékkel, például fogtöméssel, ami zajossá teszi a felvételt. Bevontam néhány szakértőt, akik szerint nem volt reális esély arra, hogy ezt a folyamatot teljesen automatizálni lehet. Az elmúlt hónapokban azonban több felvételt teszteltem, és sikerült elérni, hogy automata módon készítsünk 3D-s rekonstrukciókat, amelyek alkalmasak a műtéti tervezésre.”

Vajon a startupper mindig is vállalkozóként képzelte el magát? Meglepődtem a válaszon: nem. „Csak annyi volt az elképzelésem, hogy kezdjek valamit azzal a fejlesztői kompetenciával, amivel rendelkezem. Ahogy elkerültem a Széchenyi István Egyetemre, konkrét feladatok vártak, amelyeken elkezdhettem dolgozni. Első nagy szakmai mentorom Tolnai László atomfizikus volt. Az első nagy projekten három évet dolgoztunk. Először hobbiként álltam neki a feladatoknak, aztán elgondolkodtam azon, hogy milyen jó lenne ebből megélni. Később lett egy üzleti mentorom – Németh Zsolt –, ő a kapcsolatépítésben, a startup-világ megismerésében, üzleti kompetenciák megszerzésében alapvető segítséget nyújtott. Továbbá jelentős lépésekben mentorált Vitéz Miklós, a CodeCluster Startup Stúdió ügyvezetője és Bérces Attila, az Omixon Biocomputing Kft. alapítója és elnöke és az Ambrichor Zrt. vezérigazgatója.”

Dorogi Gábor arra törekszik, hogy cége, a Centipede Labs Kft. és a hazai egészségpiac keresztezzék egymást a jövőben. „A célom az, hogy megfelelő számban pilotteszteljek, majd ha szükséges, egy megfelelő tőkét bevonva kezdjem el az értékesítést – a Magyarországon megszerzett referenciák felhasználásával – a nemzetközi piacon. Mivel valószínűleg nem fogom tudni lefedni a teljes piacot világszerte, a felvásárlás jelentheti ennek az útnak a végét, ami remélhetőleg 5 év múlva meg is valósul.”

„A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával sok olyan produktív együttműködésem volt, ami hasznos volt a vállalkozásom szempontjából. A Startup Szerda elnevezésű rendezvényen ismertem meg Tompa Krisztiánt, a GYMSM KIK innovációs vezetőjét, a SMART-UP projektmenedzserét, aki több fontos lehetőségre hívta fel a figyelmemet, például a Startup Pannonia közösségre. Illetve, a kamarák közti együttműködés révén tavaly novemberben, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara által életre hívott Young Spirit elnevezésű konferenciasorozat pécsi állomásán, egy körasztalos vacsorán is részt vettem. Ott ismertem meg azt a gyógyszergyártó igazgatót, aki által önfenntartó lett a vállalkozásom.”

Szerző: Ihász Nóra

Fotó: Marcali Gábor