Kitárta kapuit a megújult komlói piac

Közel egy év alatt újult meg a piac és vásárcsarnok épülete. Az egykori kenyérgyár és környezete egy több, mint félmilliárdos beruházás keretein belül nyerte el mai formáját.

A Borbála Hét egyik kiemelt rendezvénye a piac és vásárcsarnok átadó ünnepsége volt. A pénteki megnyitót követő napon már az árusok és a vásárlók vehetik birtokba a megújult épületet.

Rendkívüli érdeklődés közepette avatták fel a komlói vásárcsarnokot. A megnyitó ünnepségen Dr. Hoppál Péter, térség országgyűlési képviselője az egyik legnagyobb és legfontosabb komlói beruházásnak nevezte a piac fejlesztését. A képviselő megjegyezte, hogy egy jogos komlói igény találkozott a városvezetés segítő szándékával.
Dr. Őri László, a Baranya Megyei Önkormányzat elnöke az avatóünnepségen kiemelte, a következő időszakban javítani kívánnak a megye helyzetén. A pályázati források több mint 60%-át a gazdaság élénkítésére fordítaná a közgyűlés. Az elnök emlékeztette a komlóiakat a jelenleg futó 15 nyertes pályázat 4,2 milliárdos forrására, amelyek jelen pillanatban is Komló arculatát formálják.
A projekt magvalósításával kapcsolatban Polics József polgármester elmondta, hogy az elkészített tervek alapján orvosolni kívánták a fejlesztési terület főbb, már évek óta húzódó problémáit. Nevezetesen a vásárcsarnok elavult épületének krónikus beázását, fűtetlenségét, szinte már élhetetlenségét. A piac körüli rendezetlen területen történő árusítást, valamint az épületegyüttes körüli parkolási anomáliákat.
„Vigyázzunk rá közösen, legyünk rá büszkék, és értékeljük, használjuk ki az épület adottságait” – kérte a jelenlévőket a városvezető.

Az ünnepi beszédeket követően Rozner Zsolt magyarszéki plébános megáldotta a vásárcsarnokot, majd a nemzeti színű szalag elvágásával adták át a komlóiaknak a megújított épületet.  A megjelenteket a Komlói Kodály Zolán Ének-zenei Katolikus Általános Iskola és Óvoda Szent Bernadett Tagóvodájának Vásárfia című műsora szórakoztatta.

A Szilvásba vezető utak csomópontjában található komlói piac közel egy év alatt nyerte el teljesen mai formáját. Az épület előtt egy több tucat férőhelyes parkolót alakítottak ki, füvesítéssel és fásítással szépítve azt. A forgalmi rend változott, a parkoló egyirányúvá vált, behajtani csak a tűzoltó- állomás irányából lehetséges. További változás, hogy a Berek utca vásárcsarnok előtti szakaszát a szabványra szűkítette az önkormányzat, előkészítve a következő év elején induló aszfaltozási munkálatokat. Ennek hozománya, hogy újabb parkolóhelyeket tudott kialakítani a városvezetés.
Szembetűnő, hogy az épület oldalán található köves parkolót gyephézagos, aszfaltos úttal ellátott kivilágított parkoló váltotta fel. A tervezés korai szakaszában szó volt arról, hogy a garázsokat is megvásárolják a beruházás terhére, és elbontják, de ezt később elvetették anyagi okok miatt.

Az egyenetlen térburkolattal kialakított külső árusítóhelyek is megváltoztak. A Sík-sornak nevezett épületegyüttest lebontották, a talajt pedig szintbe hozták annak érdekében, hogy kialakíthassák a 102 asztalnak helyet biztosító fedett árusító szekciókat. Ebből 70 az elülső részen, 32 pedig a piac oldalsó udvarában várja majd a vevőket. További 8 fából készült mobil árusítóhely is a kereskedők rendelkezésére áll. Látványos, hogy az épület mögött gabion támfalat alakított ki a kivitelező, ahol szintén parkolók kaptak helyet, itt napvitorlák biztosítják az árnyékot a nyári időszakban.

Az épület maga is kívül belül megújult. Az 1665 négyzetméteres vásárcsarnokban 16 darab üzlethelyiség és 5 raktár kapott helyet. A nyílászárókon és az álmennyezeten kívül kulturált mosdók, szigetelt falak és fehér műgyanta fogadja majd a vásárlókat. A torony homlokzata egy analóg órával bővült ki. Érdekesség, hogy számlapján a IV helyett a korábbi történeti időszakból ismert IIII-es jelölést használja. A beruházás kivitelezője kamarai tagunk a Kalatherm Kft. volt.