Megtévesztő díjfizetési felhívások

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) ismét tájékoztatást adott ki, miszerint néhány cég szabadalmi, illetve védjegybejelentésekkel, továbbá védjegyoltalom megújításokkal kapcsolatban – hivatalos számla látszatát keltő, vagy más módon – kéretlen díjfizetési „figyelmeztetéseket” küld magyarországi bejelentők, jogosultak részére.

A levelek hivatalos megkeresésnek, számlának, vagy felhívásnak tűnnek, és legtöbbször csak a levélben található apró betűs tájékoztatóból, vagy még abból sem derül ki, hogy pontosan mi a megkeresés és nyújtandó szolgáltatás tartalma.

Amennyiben nem a saját képviselőjétől érkező felhívást tartalmazó levelet kap, mindenképp bizonyosodjon meg annak eredetéről, tartalmáról, valamint győződjön meg arról is, hogy az érintett személy valóban jogosult hivatásos képviselőként eljárni.

Különösen ajánlott a kiszámlázott összeg rendeltetésének és a levélen szereplő bankszámlaszámnak az ellenőrzése.

Az SZTNH nem áll kapcsolatban vállalkozásokkal, amelyek megtévesztő díjfizetési felhívásokkal keresik meg a bejelentőket és a védjegyjogosultakat.

Az SZTNH felhívja a figyelmet arra, hogy az e cégek által nyújtott szolgáltatások semmilyen kihatást nem gyakorolnak az általa intézett iparjogvédelmi hatósági eljárások lefolytatására, a védjegyoltalomból eredő kizárólagos jog keletkezésére, módosulására, illetve megszűnésére.

Amennyiben kételye merülne fel a levéllel kapcsolatban, kérjük, az alábbi elérhetőségeken forduljon az SZTNH Ügyfélszolgálatához (, tel: 474 55 61, 06 80 345 678; fax: 474 55 34).

A védjegyoltalom megújítását megelőzően az SZTNH figyelmeztetést küld a jogosultaknak illetve a képviselőknek, a megújítás díja az SZTNH által megküldött postai készpénz-átutalási megbízás segítségével, vagy banki átutalással fizethető meg a Magyar Államkincstárnál vezetett előirányzat-felhasználási keretszámlájára.

Az SZTNH nem küld számlát a bejelentők, jogosultak részére.

Bővebb információ elérhető ide kattintva.