Közel 2 milliárd forint értékű beruházást adott át a LAFARGE

December 13-án adták át a LAFARGE Cement Magyarország Kft. környezetvédelmi beruházását Királyegyházán. Az ünnepélyes átadón részt vett többek között Dr. Boros Anita Fenntarthatóságért felelős államtitkár, valamint Cobuz Marcel, a LafargeHolcim Cégcsoport Európai Régióért felelős igazgatója.

„Közel 2 milliárd forint saját erőből olyan nagyberuházást hajtottunk végre a Királyegyházi Cementgyárban, amely lehetővé teszi a fajlagos szén-dioxid kibocsátás csökkentését és ezzel biztosítja a cementgyár hosszú távú környezettudatos és versenyképes működését.” – mondta a beruházás ünnepi átadó ünnepségén Hoffmann Tamás a LAFARGE Cement Magyarország Kft. Ügyvezető igazgatója.

„A LafargeHolcim Cégcsoport számára kiemelkedő jelentőségű a környezetvédelem. Ennek sarokpontjait fogalmaztuk meg vállalatunk 2030-as Fenntarthatósági Stratégiájában, amelynek fókuszában a szén-dioxid kibocsátás csökkentése áll. Ezért is vagyunk büszkék a magyarországi beruházásra, amely ezzel a törekvésünkkel összhangban valósult meg. A fejlesztés eredményeként további 10 százalékkal tudja csökkenteni a gyár a fajlagos CO2 kibocsátását.” – tette hozzá Cobuz Marcel a LafargeHolcim Cégcsoport Európáért felelős igazgatója.

A Királyegyházi Cementgyár környezetvédelmi beruházás első lépése 2014-ben indult el, amikor az alternatív tüzelőanyagok hasznosítása megkezdődött. Ezzel a lépéssel nemcsak a fosszilis energiahordozók felhasználása került csökkentésre, hanem az egyébként szemétégetésre, illetve lerakásra ítélt hulladékok újrahasznosítása mellett is elköteleződött a vállalat. A cementgyártás zárt technológiája ugyanis lehetővé teszi, hogy a felhasznált tüzelőanyagok beépüljenek a cementbe és ott hasznosuljanak, oly módon, hogy megtartsák a cement minőségi felhasználásához szükséges tulajdonságait.

A mostani beruházás középpontjában ezúttal az úgynevezett klór-bypass technológia áll. 2019 júniusában újabb mérföldkőhöz érkezett a Királyegyházi Cementgyár, megkezdődtek az alapozási munkálatok, majd júliusban elindult az elérhető legmodernebb technológia kiépítése.

A klór-bypass technológia lényege, hogy a klinker előállításakor az alternatív tüzelőanyagok égetése során felszabaduló klórt leválasztja a rendszer. Mindez csökkenti a klinker és az abból készült cement klórtartalmát. A zárt rendszerben kivételre kerülő gázelegyet mészkőliszttel keverik össze, majd ezt követően a rendszerre épített zsákos portalanítóval megtisztított port (bypass-por) leválasztják és a tisztított gázt a klinkerhűtési technológiába vezetik vissza.

„A most átadásra kerülő technológia beszerelésével új lehetőségek nyílnak meg a helyi, hatékony hulladékgazdálkodás területén, amelynek eredményeként az alternatív tüzelőanyagok arányát 60%-ról 80% fölé tudjuk emelni.” – emelte ki az átadó ünnepségen Hoffmann Tamás.

A környezetvédelmi beruházás legutóbbi, és talán leglátványosabb lépéseként a bypass-por tárolására a Hőcserélő torony mellett egy közel 1 000 tonnás, míg a Cement malmok közelében egy 100 tonnás siló épült. A siló különlegessége a csúszózsalus technológia alkalmazása, amelyet egyébként a cementgyár építésekor is alkalmaztak – ilyen módon épültek a cement, nyersliszt és mészkőliszt silók is.

„Az egyenletes cementminőség biztosítása, a környezetre gyakorolt pozitív hatás, a hosszú távon fenntartható működés és a versenyképességünk erősítése mind olyan ösztönzők, amik a gyár fejlődését és munkánk hatékonyságát növelik. Ezért is vagyunk elkötelezettek a környezetvédelmi beruházás mellett, amit a jövőben is folytatni szándékozunk. A következő lépés az alternatív tüzelőanyag tároló bővítése lesz, amely 2020 első félévében valósul majd meg” – hangsúlyozta a Hoffmann Tamás.