A sorrend nem változott

A NAV Baranya Megyei Adó- és Vámigazgatósága, a Dunántúli Napló, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara és az Enterprise Europe Network gazdasági évzáróján mutatták be a TOP 100 kiadványt, mely a  megye gazdasági teljesítményét, a legnagyobb vállalkozások szereplését elemzi. Az élmezőnyben egy változás történt: idén a Mecsek Füszért Zrt. vezeti a listát, megelőzve az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózat Zrt-t valamint a Hauni Hungária Kft-t.

A rendezvényen ünnepelték a kamara újraalapításának 25 éves évfordulóját. A gazdaságtörténeti eseményhez kapcsolódva dr. Síkfői Tamás, a kamara elnöke bemutatta a térség gazdasági fejlődését és párhuzamosan a kamara aktivitásait, történetét.

A Pécsi Kereskedelmi és Iparkamarát 1881-ben alapították a 3 Dél-dunántúli vármegye meghatározó gyárosai, iparosai, kereskedői.

A magyar kamarai rendszer megalapítását a Kossuth kormány idején Szemere Bertalan készítette elő, de a szabadságharc leverése miatt már nem lépethetett hatályba.

1850-ben császári pátenssel alapították meg, a nyugati mintára automatikus tagságú kamarai rendszert, amely modernizálta a gazdaságszervezés, gazdaságfejlesztés intézményrendszerét.

1881-ig a Dél-Dunántúl a Soproni Kereskedelmi és Iparkamarához tartozott.

A kamarai rendszer fénykora a dualizmus ideje, különösen Baross Gábor miniszteri időszaka, amikor a kormányzat legfontosabb partnere volt a fejlesztéspolitikában

A kamara fejlődésében 3 nagy törés volt, a Tanácskormány, a Szálasi rendszer majd 1848-tól 1967-ig a szocializmus idején.

Fejlődés 1968-as reform kapcsán indult újra, regionális szervezeteit 1982-től szervezték meg.

1985-től jórészt kikerült az állami felügyelet alól, hatalmas szerepet játszott a piacgazdasági átállás, így a társadalmi átalakulás előkészítésében.

1994-ben hatályba lépett az a kamarai törvény, amely visszaállította eredeti jogaiban a másfél évszázados intézményt.

 

Ezt követően a rendezvényen köszöntötték Baranya megye legnagyobb adófizetőit valamint a megye városainak legjobb gazdasági teljesítményt nyújtó vállalkozásait.

A Baranya megyei TOP 100 lista

első helyezettje: Mecsek-Füszért Zrt.

második helyezettje: E.ON Dél-Dunántúli Áramhálózati Zrt.

harmadik helyezettje: Hauni Hungaria Kft.

Kamarai különdíjak:

  • Baranya megyében a munkaerő megtartásában és visszaáramoltatásában vezető szerepet játszó vállalkozás a Harman Professional Kft.
  • Baranya megyében termékfejlesztésben élenjáró vállalkozás a Seres Kft.
  • Baranya megyében sikeres generációváltást elérő vállalkozás a Kontakt-Elektro Kft.

 

Pécs Megyei Jogú Város legnagyobb adófizetője a BAT Pécsi Dohánygyár Kft.

Bóly város legnagyobb adófizetője a Klippel Kft.

Komló város legnagyobb adófizetője a KŐKA Kő- és Kavicsbányászati Kft.

Mohács város legnagyobb adófizetője a KRONOSPAN-MOFA Hungary Kft.

Siklós város legnagyobb adófizetője a Bónus Kft.

Szigetvár város legnagyobb adófizetője az Iron-Tech Zrt.

 

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara kiemelt figyelemmel kíséri és támogatja az üzleti közösség tagjainak tevékenységét. A kamara elnökségének döntése alapján a 20, 25 vagy annál régebb óta sikeresen működő vállalkozásokat elismerésben részesíti.

A kamara elnöke 30 éves jubileuma alkalmából oklevelet adományozott az IMG Építő Kft-nek, 25 éves jubileuma a Kocsmáros Bt-nek. és a LEME Szolgáltató Kft-nek.