Szigorodnak az ÁFA-szabályok az e-kereskedelemben

Az Európai Unióban 550 milliárd eurót tesz ki az interneten eladott áruk összértéke, amiből 96 milliárd eurónyi termék határokon átmenő forgalomban cserél gazdát.

A dinamikusan bővülő ágazatban évente mintegy 5 milliárd eurónyi áfa „tűnik el”, ezért több uniós rendelet is előkészületben van, hogy megnehezítse az elektronikus kereskedelemben az áfával kapcsolatos visszaéléseket. (A teljes európai gazdaságban a be nem fizetett áfa mértéke évi 137 milliárd euró, ami több, mint az EU egy éves költségvetése.)

Az Európai Parlament decemberi plenáris ülésén vitatta meg az e-kereskedelemben tervezett szabálymódosításokat, amelyek az internetes fizetéseket végző cégektől megkövetelnék a fizetési bizonylatok megőrzését olyan esetekben, amikor az eladó és a vásárló másik országban van. Az új adatközpontban tárolt bizonylatok hozzáférhetők lehetnének a csalásokat vizsgáló nyomozó hatóságok számára. Emellett könnyítenék a pénzügyi tranzakciókat lebonyolító cégek és a tagállami adósságok kapcsolattartását és együttműködését is.

 

További információ: https://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20191212IPR68920/parliament-backs-measures-to-cut-e-commerce-vat-fraud