Az üzleti közösség ismét bővült

Mesterszakácsok a Blöff Bisztróban

Sokak örömére nyitotta meg az elmúlt év vége felé két rendkívüli tudással és komoly szakmai tapasztalattal bíró séf Pécs belvárosában a Blöff Bisztrót. Miseta Zoltán és Brunner Attila mesterszakács azért gondolta újra ezt a különleges helyet, hogy közösen kamatoztathassák a szaktudásukat. Eddig mindketten alkalmazottként dolgoztak, most jött a lehetőség, hogy tulajdonosként üzemeltessék a Blöff Bisztró éttermet. Egyelőre a bisztró működtetése az elsődleges cél, de szívesen vállalnak cateringszolgáltatást is.

– A Blöff balkán bisztró jellegű étterem, az egyediségünk a minőség – foglalja össze röviden Miseta Zoltán a hely koncepcióját. – Odafigyelünk az alapanyagok minőségére és igyekszünk azok többségét helyi őstermelőktől beszerezni. Éttermünk viszonylag széles szortimenttel rendelkezik, tengeri halakból és a tenger gyümölcseiből is főzünk, ami Pécsett viszonylag ritka. Emellett van egy balkáni vonalunk és olyan ételeket is készítünk, amelyek olcsóbb kategóriájúak és a fiatalok körében kedveltek.

Brunner Attila többszörös magyar bajnok, a kulináris olimpián kétszer is bronzérmes lett. A két séf a legmesszebbmenőkig használja a modern gasztronómiai technológiát a konyhában, ez is hozzájárul ételeik különlegességéhez.

– Mit várnak a kamarai csatlakozástól és önök miként tervezik az üzleti közösségben való részvételüket?

– Korábban is szoros együttműködésben dolgoztam a kamarával, mivel részt veszek a szakképzésben, illetve a képzői ellenőrzésekben is. A korábbi munkahelyeimen tanulóképzéssel is foglalkoztam, mint ahogy most is vannak szakácstanulóink. A kamara részéről megvalósul egyfajta érdekképviselet, másrészt ha oktatóként gondolok a kamarával való kapcsolatra, a szakképzésben a kamara olyan kapocs, ami továbbítani tudja a döntéshozók felé az igényeinket. Emellett számos pályázati lehetőségben is tud segíteni a kamara – erre is számítunk új belépőként.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kis bolt nagy választékkal

A hazai és a globális trendek is egyértelműen azt mutatják, hogy az egyre szorongatóbb gazdasági helyzetben mind nehezebb önálló üzletként talpon maradni, a működő kisboltok száma hazánkban is csökken. A kisboltok csak úgy lehetnek versenyképesek, ha közös erővel, együttesen működnek, a megoldást pedig egy hálózat létrehozása jelentheti – ezt ismerte fel Ágai Tamás, aki 2008-ban létrehozta az azóta is 100%-os magyar tulajdonban lévő, pécsi székhelyű Tom Market kisbolthálózatot.

– A franchise rendszerben működő kisbolthálózat több mint 150 üzlettel 12 megyében van jelen és egyre dinamikusabban szeretnénk országos lefedettségűvé válni – mondja Macher Flóra ügyvezető. – 2019-ben megnyitottuk első saját üzemeltetésű boltjainkat is. Célunk továbbra is egy olyan professzionális megjelenésű kisbolthálózat létrehozása és működtetése, amely szolgáltatásait és termékeit tekintve is piacvezető a hazai kisboltok között és amely partnereinknek, illetve dolgozóiknak is képes hosszú távon biztos megélhetést nyújtani.

– Büszkék vagyunk rá, hogy az alapító szellemiségét – bár cégünk termékeit, szolgáltatásait, illetve arculatát tekintve is folyamatosan fejlődik – a mai napig sikeresen megőriztük, és új tulajdonosunk, az ORIENS befektetési csoport segítségével ehhez a jövőben is hűek maradunk – teszi hozzá Orosz Tibor ügyvezető. – Partnereink számára rendelkezésre áll jól bejáratott, sikeres kisbolti modellünk, mely rengeteg előnyt jelent piacképes üzletmenetük kialakításához. Központként fontos számunkra, hogy a mindennapokban is intenzív, támogató segítséget nyújtsunk nekik.

– Miért tartják fontosnak a kamarához való tartozást?

– A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarához való csatlakozással szeretnénk erősíteni a piaci jelenlétünket, növelni a helyben történő megjelenéseinket, illetve kiaknázni a szervezet keretein belül megvalósuló együttműködési lehetőségeket. Mivel boltjaink esetében visszatérő probléma a megfelelő, szakképzett munkaerő hiánya, ezért a szakképzésben is érdekeltek vagyunk akár az oktatás, akár a tanulófoglalkoztatás vagy a gyakorlati képzés támogatásával. Fontosnak érezzük, hogy jelentősen javítsuk a területen lévő településeken a lakosság ellátási lehetőségeit.

Kis Tünde