Brexit – átmeneti időszak következik

A brit parlament 2020. január 22-én, az Európai Parlament pedig január 29-én elfogadta az Egyesült Királyság kilépéséről szóló megállapodást.

Az új Brexit nap 2020. január 31.

Egyesült Királyság és Európai Unió uniós együttműködésében 2020. február 1-től egy átmeneti időszak következik. Az átmeneti időszakban az Egyesült Királyságban továbbra is az uniós jogot kell alkalmazni, az uniós jogban az Egyesült Királyság az uniós tagállamok körébe továbbra is beleértendő.

Az EU a változásról, az átmeneti időszakról a vele kapcsolatban álló országokat, területeket (pl. szabadkereskedelmi megállapodások-beli partnereit) tájékoztatta. A partnerek saját maguk döntenek arról, hogy hogyan kezelik az Egyesült Királyságot az átmeneti időszakban.

Tekintettel arra, hogy az Egyesült Királyság 2020. február 1-től már nem EU tagállam (bár, a megállapodás szerint, átmenetileg, az uniós jogot alkalmazzák, pl. az EU és Egyesült Királyság közötti forgalomban a vámalakiságokban sincsen változás), továbbá, figyelemmel arra, hogy a származási bizonyítványokat az átmeneti időszak után is, 2020. december 31. után is felhasználhatják,  2020. február 1-től a származási bizonyítványokon az Egyesült Királyság, mint származási ország, lehetőség szerint Egyesült Királyságként (United Kingdom), esetleg Európai Unió / Egyesült Királyságként (European Union / United Kingdom) szerepeljen, és ne csupán Európai Unióként. A beszállítói nyilatkozatokon, gyártói nyilatkozatokon, ahogyan eddig is, a tényleges származási tagállam feltüntetésre kerül.

 

A Brexit-tel kapcsolatos információkat, aktualitásokat, a vámügyekben várható változásokat ezeken a helyeken lehet követni:

 

https://ec.europa.eu/info/brexit_en

https://ec.europa.eu/info/brexit/brexit-preparedness/preparedness-notices_hu

http://nav.gov.hu/nav/vam/BREXIT/BREXIT_informaciok.html

 

Az oldalakon frissülnek az információk, amint változás történik.

 

A kereskedők és vállalkozások felkészüléséhez készített az Európai Bizottság egy Vámügyi Útmutató-t és felkészülési összefoglalót.