„Sport nélkül nem teljes az ember élete”

Rendszeres mozgás nélkül el sem tudja képzelni az életét Bartos Sándor, a környezetvédelmi problémák megoldásával, illetve környezetvédelmi, vízgazdálkodási, és víztechnológiai tervezéssel, kivitelezéssel foglalkozó Öko-Trade Kft. ügyvezetője, aki a világért ki nem hagyná a szokásos heti 2-3 teniszmeccset. Ezek ugyanis nemcsak a fizikumára, hanem a gondolkodására is pozitívan hatnak.

– A folyamatos sporttevékenységet ma a tenisz jelenti, de egész életemben sportoltam, fiatal koromban kézilabdáztam és vízilabdáztam, versenyszerűen is. Az utóbbi 25 évben a tenisz vált a szenvedélyemmé.

– Hogy jött az életébe ez a mozgásforma?

– Amikor abbahagytam a versenysportot, váltani kellett, így egy ideig a barátokkal kispályán fociztunk, de már akkor is nagyon érdekelt a tenisz. Aztán 25 évvel ezelőtt egyszer csak elkezdtem. Ezt a sportot nagyon sokáig lehet űzni, tulajdonképpen addig, amíg az ember mozogni tud.

– Milyen rendszerességgel lép pályára?

– A nyári időszakban akár hetente 3-4-szer is, a téli időszakban 2, maximum 3 alkalommal, ahogy az időm engedi. Van egy összeszokott társaságunk, amelyben több csapatot is kialakítottunk, és hol az egyikkel játszom, hol a másikkal. Ezt már csak úri passzióként űzzük, nincsenek tétre menő versenyek. Páros játékot játszunk, csak nagy néha szoktam szinglizni a barátokkal.

– Mi az élvezetes az ön számára a teniszben?

– A tenisznek is megvannak a maga szépségei. Egyrészt kulturált körülmények között lehet űzni, másrészt komoly odafigyelést igényel, mert teniszezés közben agyban is ott kell lenni, koncentrálni, akár munka közben, de ez mégis másfajta összpontosítás. Ezenkívül figyelünk az összehangolt mozgásra, a jó technikára. Ez egy több funkciós, összetett folyamat. Általában kétórás meccseket játszunk és a végén felüdülten, jó érzéssel hagyjuk el a teniszpályát.

– Miért fontos az ön számára, hogy sportoljon?

– Mint már említettem, fiatalabb koromban is egy örökké mozgó ember voltam, ez lételemem. A sport lélekerősítő, fizikum- és általános közérzetjavító tevékenység, az ember életének szerves részévé kell válnia. Azt vallom, hogy mozgás, sport nélkül nem teljes az ember élete, a fizikai állóképesség, az egészség kérdése szorosan összefügg a sportolással. Korosztálytól függően más-más intenzitású és jellegű sportról beszélhetünk, egy a fontos, hogy rendszeresen végezzük. A gyerekeim is sportolnak, örülök, hogy őket is sikerült megfertőznöm. Gyerekkoruk óta igyekeztünk megismertetni velük a különböző sportlehetőségeket. A mai napig vannak közös családi túrák, síelések. Gyakorta úszunk és evezünk az orfűi tavon. Ha időhiány miatt néhány napig kimarad a mozgás, akkor hatalmas hiányérzet jelentkezik, amit a fizikumomon is érzek.

– Mit tanult meg a sport által, ami a munkájában is hasznos lehet?

– Az állóképességet, a strapabírást, a koncentrációt, a kitartást. Ezeket mind fejleszti és szinten tartja a mozgás.

– Említette, hogy meccseket szoktak játszani egymással. Ezek szerint a küzdőszellem is benne van a teniszezésében?

– Hogyne, természetesen. Mindig erős a belső motiváció, hogy a partneremmel meg kell nyernünk ezt a meccset, függetlenül attól, hogy ki a másik fél, erősebb vagy gyengébb játékos.

– Esetleg versenyeken is szokott indulni?

– Korábban elindultam néhány versenyen. Előszeretettel játszottam minden évben a Kamara Kupán, vagy a Böllér Kupán, ez utóbbit évekkel ezelőtt én honosítottam meg az E.ON pályán. Nagyon büszke vagyok rá, hogy azóta is megrendezik minden évben. Most már nem versenyzem, a tenisz számomra egy kellemes társasági sport, kikapcsolódás a barátokkal. Van két unokám, alig várom, hogy a teniszpályára kísérhessem őket és szurkolhassak a versenyeiken.

– Miként alakítja az ember üzleti kapcsolatait a sport?

– Játék közben igyekszem kikapcsolni a munkával kapcsolatos dolgokat, de a teniszpályán kötött ismeretségek nyilvánvalóan gyarapítják az ember kapcsolati tőkéjét, szorosabbra fűzik a szálakat az üzletemberek között.

Kis Tünde