„Nincs én sikerem, mi sikerünk van”

Felnőttképzési szakemberként 2005 óta támogatja a hivatal munkáját Piacsek László, aki 10 éve a kamara alkalmazottja, jelenleg pedig humánerőforrás-fejlesztési osztályvezetője. A kamara szakképzéssel és felnőttképzéssel kapcsolatos feladatainak koordinálása mellett szakmai munkájával segíti a megye általános és középiskolás diákjainak megalapozott életpályatervezését, pályaorientációját, melyben szorosan együttműködik a vállalkozásokkal, a szakképző intézményekkel és az iskolákkal. Piacsek László munkáját a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Kamarai tanácsos címmel ismerte el.

– Mit tart elsődlegesnek a szakmai munkájával kapcsolatban?

– A legfontosabb vezérlőelvem a munkám során a megyében működő vállalkozások és intézmények munkaerőpiaci igényeinek, elvárásainak megfelelő, valamint a fejlődésükhöz szükséges humánerőforrás-utánpótlás biztosításának elősegítése.

– Melyek ma a PBKIK számára a legfontosabb kihívások a szakképzéssel és a felnőttképzéssel kapcsolatban?

– Nagyon gyorsan változik a technológia, a vállalkozásoknak egyre magasabb szintű szaktudással rendelkező munkavállalókra van szüksége, akik tudatosan választottak szakmát, karrierutat és örömmel, magas hivatástudattal végzik a munkájukat. Mindezeket a folyamatokat támogatjuk a kamarai pályaorientációs, duális képzési tanácsadási, valamint felnőttképzési tevékenységünkkel.

– Mit tart sikernek a kamarai munkájával kapcsolatban?

– A sikerekben a velem együtt dolgozó kollégákkal osztozom. Nincs „én sikerem”, „mi sikerünk” van. Szerencsés vagyok, mert olyan kollégáim vannak mind az osztályomon, mind a kamarában, akik komoly tapasztalattal, magas szintű szaktudással és elkötelezettséggel dolgoznak a megye gazdaságáért. A legszélesebb pályaorientációs szolgáltatásokat nyújtjuk a megyében, a tavalyi évben például a PBKIK pályaorientációs csapata volt a legeredményesebb, a legtöbb résztvevőt bevonó és a legtöbb programot megszervező az MKIK-hoz tartozó területi kamarák között. Ezen szakmai munka legfontosabb eredménye leginkább abban mutatkozik meg, hogy a demográfiai hullámvölgy ellenére az elmúlt években nagyjából meg tudtuk tartani Baranya megyében a szakképzésbe iratkozó diákok létszámát. Évek óta több milliárd forintnyi adókedvezményt érvényesítenek a gyakorlati képzők a tanulók, hallgatók után, melyben óriási szerepe volt és van a duális képzési tanácsadó kollégáim áldozatos és magas szakmai színvonalú munkájának. A harmadik éve működtetjük sikeresen a KamarAAkadémia elnevezésű továbbképzési rendszerünket, melyben a kkv-k számára biztosítunk naprakész, gyakorlatorientált, speciális ismereteket. Két éve a Kamara Oktatóközpontja nyilvántartott felnőttképzési intézmény lett, jelenleg 13 engedélyezett képzési programmal és 3 felnőttképzést kiegészítő szolgáltatással állunk a vállalkozások, az érdeklődők rendelkezésére.

– A kamara, a vállalkozások, a szakképző intézmények, az iskolák miként hozhatók egymáshoz közelebb a pályaválasztást érintően és ebben mi az ön szerepe?

– Minden évben megújulnak pályaorientációs szolgáltatásaink, melyeket a vállalkozásokkal és a szakképző iskolákkal, valamint további szakemberekkel, szakértőkkel, együttműködve nyújtunk az általános és középiskolák számára. Tavaly óta már négyre bővült szakmaismereti versenyeink száma, valamint évek óta egyre több iskola pályaorientációs napjának megrendezésében is jelentős szerepet vállalunk, ezek megvalósításában, lebonyolításában aktívan közreműködnek a vállalkozások, a Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter, az Építőipari és Technológiai Klaszter tagvállalatai, a Pécsi Szakképzési Centrum tagintézményei, valamint a PTE Egészségügyi Szakgimnáziuma. Cél, hogy a diákok ne csak ismereteket, hanem ihletet kapjanak ahhoz, hogy tudatosan válasszanak az érdeklődési köreiknek, a tehetségüknek és a munkaerőpiac elvárásainak megfelelő hivatást, melynek elsajátítását követően ezeknél a baranyai vállalkozásoknál helyezkedjenek majd el. Ez egy misszió, melyet tervezetten, magasan szervezetten és elhivatottan végzünk. A kamara pályaorientációs csoportja működteti továbbá a www.palyavalasztasbaranya.hu weboldalt és annak közösségi oldalát, melyek a szolgáltatásaink bemutatásán túl aktuális és fontos információkat biztosítanak a diákoknak, a szülőknek, a pedagógusoknak és minden érdeklődőnek egyaránt.

Kis Tünde