Az Európai Bizottság minden erőforrását mozgósítja

Az Európai Bizottság további fontos válaszintézkedésről határozott: javaslatot dolgozott ki a SURE elnevezésű, 100 milliárd eurós szolidaritási eszköz létrehozására, hogy segítse a munkavállalókat jövedelmük megtartásában és a vállalkozásokat fennmaradásukban.

Javasolja továbbá, hogy az EU tegye lehetővé a strukturális alapok összes rendelkezésre álló forrásának átcsoportosítását a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos válaszlépésekre. A leginkább rászoruló polgárok, valamint a mezőgazdasági termelők és a halászok is részesülnek majd támogatásban.

Az intézkedések a jelenlegi uniós költségvetésen alapulnak, és minden rendelkezésre álló eurót fel fognak használni. A ma bejelentett intézkedések azt mutatják, hogy erős és rugalmas hosszú távú uniós költségvetésre van szükség  annak érdekében, hogy újra talpra álljon, és előre lépjen a fellendülés felé vezető úton.

Az elmúlt hetekben a Bizottság már számos intézkedést hozott, hogy biztosítsa a tagállamok számára az egészségügyi rendszereik, vállalkozásaik és munkavállalóik pénzügyi támogatásához szükséges rugalmasságot.

Az európai szolidaritás jegyében meghozott új javaslatokkal a válaszlépések szintet lépnek.

– 100 milliárd euró a munkahelyek és a vállalkozások működésének fenntartására: a SURE-kezdeményezés
– Szükséghelyzeti Támogatási Eszköz
– Az összes kohéziós politikai alap átcsoportosítása a válság elleni küzdelemre
– A halászok és a mezőgazdasági termelők támogatása
– A leginkább rászoruló személyek támogatása

A teljes közlemény magyar nyelven itt olvasható