Nemzetközi külgazdasági hírek

A Kereskedelmi és Iparkamara országosan is mindent megtesz annak érdekében, hogy a kialakult járványhelyzetben naprakész tájékoztatást nyújtson a vállalkozásoknak a külkereskedelem szempontjából fontosabb országok aktuális gazdasági helyzetéről, az országokat érintő, legfontosabb intézkedésekről és az esetleges áruforgalmi korlátozásokról. Ezért folyamatosan frissülő hírmegfigyelést készítünk e témában, beszámolunk a legfontosabb gazdasági kérdésekről és üzleti lehetőségekről.

 

Nyugat-balkáni országok (Albánia, Bosznia-Hercegovina Észak-Macedónia, Koszovó, Montenegró, Szerbia)

Albán járatokat törölt a Wizz Air
Március 23. és április 3. között Budapest és Tirana között nem indulnak új járatok az albán kormány új, a koronavírus-járvány lassítása érdekében hozott intézkedései kapcsán. A törölt járatokra foglalással rendelkező utasokat a légitársaság automatikusan tájékoztatta a törlésekről, ha jegyüket a Wizz Air honlapján, vagy a légitársaság mobilalkalmazásában vásárolták meg.

Politikai válságok és gazdasági nehézségek közepette veszik fel a balkáni országok a harcot a koronavírussal A koronavírus járvány korábban sosem látott helyzet elé állította az érintett országok kormányait, akik mind különböző módokon próbálják feltartóztatni a vírus terjedését és enyhíteni a kialakulóban lévő gazdasági válság várható negatív következményeit. A következőkben egy átfogó összefoglalót kívánunk adni arról, mit tesznek most a balkáni térség országai, amelyek már a koronavírus megjelenése előtt is komoly gazdasági és szociális problémákkal küzdöttek. A hír további részében részletes összefoglalók találhatók országonként a március 24-i koronavírus járvánnyal összefüggő helyzetről, intézkedésekről.

Várhelyi Olivér: Az EU járványhelyzetben is kiáll keleti és nyugati partnerei mellett
Az Európai Unió több százmillió euróval támogatja a nyugat-balkáni országokat és a keleti partnerállamokat a koronavírus-járvány elleni küzdelemben. A nyugat balkáni országok 38 millió euró összegű azonnali támogatást kapnak, az egészségügyi sürgősség kezelésére, amely magában foglalja orvosi és védőfelszerelések vásárlását és a kórházi kapacitások fejlesztését. Emellett, az Európai Bizottság még 374 milliót csoportosít át, hogy segítse a régió gazdasági felépülését.

A régió legtöbb országa törlesztési moratóriumot vezetett be
Számos európai ország hozott a magyar szabályozáshoz hasonló moratóriumrendelkezéseket, többek közt Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Montenegró és Szerbia is. A szabályozás a legtöbb országban 3-6 hónapig vagy a vészhelyzet visszavonásáig tart.

Pénzügyi támogatási csomag Albániában
Edi Rama miniszterelnök március 19-én jelentette be a járványügyi helyzetből eredő gazdasági problémák kezelésére szolgáló pénzügyi támogatási csomagot. 25 millió USD került elkülönítésre az Egészségügyi Minisztérium számára orvosi eszközökre és az egészségügyben dolgozók támogatására. 100 millió USD (állami garanciavállalás keretében) jut azon cégek támogatására, ahol a járványügyi helyzet miatt nehézséget jelent munkavállalók bérének kifizetése. 65 millió USD keretet biztosítanak a rászorulók, a kkv szektor és munkanélküliek számára, valamint 20 millió USD-t a Honvédelmi Minisztériumnak a humanitárius műveletek támogatására és 10 millió USD tartalékot a kormány számára válsághelyzet kezelésére. A parlamenti képviselők és miniszterek fizetését a felére csökkentették. Március 25-én Gent Sejko, a Nemzeti Bank elnöke bejelentette, hogy a koronavírus járvány gazdasági és pénzügyi helyzetre gyakorolt hatásainak enyhítésére a jegybanki alapkamatot 1%-ról 0,5%-ra csökkentik.
Forrás: Magyarország Nagykövetsége, Albánia

A koronavírus-járvány hatása Bosznia-Hercegovina gazdaságára
Bosznia-Hercegovina gazdaságát súlyos veszteségek érik a koronavírus-járvány következtében, amelyek nagy valószínűséggel hosszútávon éreztetik majd hatásukat, recesszióba is fordulhat az ország gazdasága. Az összes hagyományos iparág érintett, a legkomolyabb gondot a legnagyobb exportőrök megrendelés állományának drasztikus visszaesése jelenti. Ennek következtében több jelentős üzem is csökkentett kapacitással működik vagy teljesen leállította termelését, a dolgozókat pedig fizetés nélküli szabadságra küldték vagy elbocsátották. A koronavírus-járvány első körben a Kínával kereskedő vállalkozásokat és azokat sújtotta, melyek tevékenysége gyakorlatilag ellehetetlenült a hatóságok által bevezetett korlátozó intézkedések miatt. A leginkább érintett szektorok a következők: idegenforgalom, vendéglátás, nemzetközi árufuvarozás, bútoripar, textilipar, hadiipar, fémipar.
Forrás: Magyarország Nagykövetsége, Bosznia-Hercegovina

Gazdaságvédelmi intézkedések Észak-Macedóniában
2020. március 31-én Oliver Szpaszovszki ügyvivő miniszterelnök bejelentette a kormány által elfogadott második gazdaságvédelmi intézkedéscsomagot. A kormányfő egyben további intézkedések szükségességét is előrevetítette. Az elfogadott csomag legfőbb elemei a következők: KKV-k támogatása (50 millió EUR a Fejlesztési Bankon keresztül, 8 millió EUR kamatmentes hitellehetőség), a járvány miatt munkanélkülivé vált emberek anyagi támogatása, az állami és helyi vezetők nettó havi fizetésének 235 EUR-ra történő csökkentése májusban és áprilisban (kivéve egészségügyi dolgozók), közszolgálati alkalmazottak szerzői díjazásának felére csökkentése, önkormányzati bizottsági tagok díjazásának megvonása (visszavonásig érv.), minimálbér fizetése 2 hónapra a sportolóknak, sportintézmények alkalmazottainak és a művészeknek, pénzügyi végrehajtások felfüggesztése június végéig, a magánszemélyek pénzintézetekkel szemben fennálló hiteltörlesztések fizetésének felfüggesztése 3-6 hónapos időszakra, a pénzügyi szervezetek és lízingcégek irányába történő díjfizetés mértékének csökkentése és a hitelek átütemezése, felszámolási eljárások betiltása a válság alatt és utána 6 hónapig, Koronavírus Alap létrehozása, melybe cégek adományozhatnak pénzt a vírus okozta válság által okozott károk enyhítésére. Az EU-tól kapott 68 millió EUR védekezési gyorssegélyt az Egészségügyi Minisztérium rendelkezésére bocsájtották, a vírus elleni védekezés hatékonyságának növelésére.
Forrás: Magyarország Nagykövetsége, Észak-Macedónia

Koszovói helyzet és a járvány kapcsán meghozott intézkedések
Az Albin Kurti vezetésével csupán február óta regnáló koalíciós kormány bukását követően Koszovónak egyelőre beiktatott kormány nélkül kell felvennie a harcot a koronavírussal. A válság leginkább a Koszovói Demokrata Párt (PDF) vezetőjének, Hashim Thaçi-nak kedvezhet, aki 2016 óta Koszovó elnöke, előtte 2008 és 2014 között az ország miniszterelnöke volt. A pártpolitikai csatározások ellenére nem állt le az ország működése, a még hatalomban lévő kormány igyekszik mindent megtenni a koronavírus okozta problémák mérséklésére. Első körben például döntés született arról, hogy az áruszállítást végző sofőrökön kívül minden Koszovóba érkezőt karanténba helyeznek, hogy ezzel is csökkentsék a vírus további terjedését. Emellett kétlépéses kijárási tilalmat vezettek be, március 23-a óta délelőtt tíz és délután négy, illetve este nyolc és reggel hat óra között tilos az utcára menni. Miközben még nem létezik gyógymód a koronavírus ellen, a koszovói kormány importálni kíván abból a Lorcin nevű gyógyszerből, amelynek izomlazító, légzéskönnyítő hatása enyhítheti a betegség tüneteit. Bezárásra kerültek a közparkok, illetve az egészségügyi minisztérium jelentős készleteket halmozott fel maszkokból, kesztyűkből és egyéb védőfelszerelésekből. A jövedelem nélkül maradó koszovóiaknak a kormány a szociális segélyek kifizetésének előrehozásával próbál segíteni. A koszovói kormány is gazdasági segélycsomagot ígért, melyet nemzetközi hitelekből kíván finanszírozni. Emellett gazdasági szempontból fontos fejlemény, hogy a kormány részlegesen hatályon kívül helyezi a Szerbiából és Bosznia-Hercegovinából érkező árukra kivetett 100%-os vámot.

Magyarország montenegrói nagykövetségétől származó hírek montenegrói sajtóhírek alapján

A montenegrói kormány gazdaságvédelmi akcióterve
Montenegróban 2020. március 17-én jelentették be az első két COVID-19-es megbetegedést. A kormány gazdaságvédelmi akciótervének főbb elemei a következők: a pénzintézeteknél felvett hitelek fizetésének elhalasztása 90 napra; az adófizetési kötelezettségek teljesítésének elhalasztása; a Befektetési és Fejlesztési Alap kedvezményezettenként 3 millió euró összegű hitelkeretet (kamatláb max 1,5 százalék) biztosít a vállalatok likviditásának megőrzése érdekében, összesen 1 millió euró értékben, egyszeri segély a minimál nyugdíjjal rendelkezőknek (18.479 fő); 2020. április 1-jétől kezdődően az államtól bérbe vett ingatlanok bérleti díjfizetésének felfüggesztése 90 napra; a költségvetési kiadások korlátozása és ellenőrzése, az összes közbeszerzés leállítása, kivéve azokat, amelyek az egészségügyi rendszer működéséhez szükségesek; az állami tisztségviselők felügyelő bizottságokban, végrehajtó testületekben, állami vállalatokban és az önkormányzatok által üzemeltetett társaságokban betöltött tisztségükért járó díjazás kifizetésének felfüggesztése, a kormány tagjai félhavi fizetésüket ajánlották fel a Fertőző Betegségek Nemzeti Koordinációs Testületének munkájához, a gazdaság likviditással kapcsolatos összes intézkedés a montenegrói médiában működő gazdasági társaságokra is vonatkozik.

EU-s segítség Montenegró számára a koronavírus-járvány hatásainak leküzdésére
Az Európai Unió 3 millió euró összegű egészségügyi gyorssegélyt és 50 millió euró értékű hosszú távú pénzügyi programot nyújt Montenegrónak. Utóbbi a helyi egészségügyi ellátórendszer működésére, a gazdaság stabilitásának megőrzésére és a járvány által leginkább érintett ágazatokban működő kkv-k életben maradására fordítanak. Az EU, mint Montenegró legnagyobb partnere, korábban 12 millió eurót adományozott az egészségügyi rendszer támogatására és reformjára. Az EU arra törekszik, hogy bevonja Montenegrót a koronavírus járványra reagáló új tagállami kezdeményezésekbe, és segítse a már meglévő regionális programok hatékonyabb kihasználását.

A szerb gazdaság 2 százalékot visszaeshet a járvány következtében
A szerb gazdaság a várt 4 százalékos növekedés helyett 2 százalékos csökkenésre számíthat az új típusú koronavírus-járvány gazdaságra mért csapása miatt – közölte Aleksandar Vucic szerb elnök. Arra kérte a magánvállalatok vezetőit, ne bocsássák el a dolgozókat, a vállalatok támogatására az állam 2,5 milliárd eurót (mintegy 880 milliárd forint) fordít. A közszférában dolgozók béreit nem csökkentik, és a nyugdíjakat is a mostani szinten tartják. A szerb államfő azt is bejelentette, tömeges tesztelésbe kezdenek.

Tíz százalékos béremeléssel küzdenek a koronavírus ellen Szerbiában
Ana Brnabic szerb kormányfő az egészségügyi dolgozók képviselőivel, majd Aleksandar Vucic köztársasági elnökkel egyetértve arról döntött, hogy így kellene megköszönni az egészségügyi dolgozóknak a koronavírus elleni küzdelemben tanúsított odaadó munkájukat. Az egészségügyiek bérnövelése nem csak a koronavírusos
megbetegedéseket kezelő orvosokra, hanem minden egészségügyi dolgozóra vonatkozik, vagyis április 1-től a sofőrök, fogorvosok és más dolgozók fizetése is emelkedik.

Bulgária, Horvátország, Románia, Szlovákia, Szlovénia

Koronavírus járvánnyal összefüggő közúti áruszállításra vonatkozó korlátozások Bulgáriában A nem bolgár járművezetők be- és kirakodhatnak árukat, de azonnal el kell hagyniuk Bulgária területét. Az ország területén áthaladásuk és tartózkodásuk időtartama nem haladhatja meg a 24 órát. A COVID-19 elterjedése miatt 2020. március 30-tól visszavonásig bezárták a Bulgária és Görögország közötti „Zlatograd-Thermes” határátkelőhelyet. Különleges ellenőrző pontokat hoztak létre Bansko város és az összes regionális központ bejáratánál és kijáratánál: Blagoevgrád, Burgasz, Várna, Veliko Tirnovo, Vidin, Vraca, Gabrovo, Dobrics, Kardzsali, Kjustendil, Lovecs, Montana, Pazardzsik, Pernik, Pleven, Plovdiv, Razgrád, Rusze, Silistra, Szliven, Smoljan, Szófia, Sztara Zagora, Targoviste, Haskovó, Sumen és Jambol. A gépjárművezetők továbbra is beléphetnek ezekre a területekre, de torlódásokra kell számítani.

Járványügyi intézkedések Bulgáriában
Bulgáriában más országokhoz hasonlóan bezártak az éttermek, a bevásárló-központok, az iskolák és az óvodák, csak az élelmiszerüzletek és a gyógyszertárak lehetnek nyitva, illetve betiltottak minden nagyobb tömegrendezvényt. A munkáltatóknak lehetőség szerint biztosítaniuk kell a távmunka lehetőségét alkalmazottaik részére. Az elemzők 2020-ban 3,9%-os GDP csökkenéssel számolnak. A járvány által leginkább érintett szektorok: az idegenforgalom, a vendéglátás, a nemzetközi szállítmányozás, az ingatlanpiac, a gépipar és kiskereskedelem (élelmiszerboltok kivételével). A bolgár kormány intézkedéseket vezetett be mind a munka nélkül maradt magánszemélyek, mind a vállalkozások megsegítésére (pl. kamatmentes kölcsön, havi munkabér 60%-át fizeti az állam).
Forrás: Eurochambres

A koronavírus járvány hatásai a horvát gazdaságra

A koronavírus-járvány következményei mai becslések szerint 2-3%-os recesszióba süllyeszthetik idén a gazdaság teljesítményét. A közegészségügyi intézkedések miatt egyre nagyobb nehézségekkel lehet lebonyolítani a Horvátország és Olaszország közötti áruforgalmat. A távol-keleti turisták elmaradása miatt a beutazások és a vendégéjszakák 2020. első két hónapjában 10 %-os csökkenést mutatnak. A költségvetési hiány a GDP 3%-át teheti ki. Az üzleti szektor sürgős kormányintézkedéseket követel a válság kezelésére a járulékok és adók fizetése területén, támogatások és kedvező hitelek odaítélésével a vállalkozásoknak, likviditásuk biztosítása és a munkahelyek megőrzése érdekében A horvát gazdaság, struktúrája miatt a legsebezhetőbb a régiós országok közül Olaszország után. Forrás: Magyarország Nagykövetsége, Horvátország

Felfüggesztik a Marosvásárhely és Budapest közötti repülőgépjáratot
A Wizz Air légitársaság március 26-ától felfüggesztette a Marosvásárhely–Budapest–Marosvásárhely repülőgépjáratot.
Eddig 400 ezer munkaszerződést függesztettek fel Romániában Az állam a rendkívüli állapot idejére átvállalja a munkáltatóktól a munkaszerződés felbontása nélkül ideiglenesen kényszerszabadságra küldött alkalmazottaknak járó, bruttó bérük 75 százalékával egyenértékű juttatás folyósítását, amelynek összege azonban nem haladhatja meg az országos átlagbér 75 százalékát. A Profit.ro gazdasági portál szerint legalább 300 ezer romániai vállalkozást érint a koronavírus-válság.

Nem csak a szükségállapot alatt halaszthatják a románok hitelük törlesztését

A szükségállapot időtartamánál hosszabb időszakra lesz érvényes a hiteltörlesztések halasztására vonatkozó intézkedés, magán- és jogi személyek egyaránt élhetnek ezzel, nem lesznek bürokratikus akadályok.
Valamennyi belföldi járatát felfüggeszti a TAROM A koronavírus terjedésének megakadályozását célzó erőfeszítések részeként a következő 14 napos időszakra törölte belföldi járatait a TAROM. Továbbá március 25-én megszüntették az összes németországi és franciaországi járatot is.
Románia az IMF-hez fordul
Románia feltétel nélküli hitelmegállapodásokat akar kötni a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD), hogy a koronavírus-járvány idején célirányos intézkedéseket hozzon a gazdaság megsegítése érdekében. A román kormánynak szándékában áll felhasználni a Világbankkal kötött és folyamatban levő 500 millió euró értékű hitelmegállapodást is erre a célra. Romániában több éve viszonylag magas költségvetési és egyben fizetésimérleg-hiány áll fenn. Florin Citu pénzügyminiszter szerint az eredetileg tervezett 3,6 % helyett 6% lehet az idei GDP-arányos költségvetési hiány, amit ilyen környezetben meglehetősen nehéz finanszírozni. Vélhetően ezért fordul Románia a nemzetközi szervezetekhez, és abban bízik, hogy a kialakult helyzet miatt elnézőbbek, nem kötnek ki feltételeket.
Koronavírus – Szijjártó: Magyarország és Szlovákia célja továbbra is a zavartalan gazdasági és kereskedelmi együttműködés
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Richard Sulík, Szlovákia új gazdasági minisztere megállapodtak abban, hogy továbbra is mindent megtesznek a magyar-szlovák gazdasági és kereskedelmi együttműködés zavartalan fejlődéséért. Ezért továbbra is elősegítik az áruk szabad áramlását a határokon, aminek jelentőségét aláhúzza, hogy Szlovákia hazánk harmadik legjelentősebb kereskedelmi partnere – Magyarország és Szlovákia kereskedelmi forgalma tavaly meghaladta a 10 milliárd eurót.

Koronavírus: örülhetnek az ingázó magyarok, itt is megnyílt a határ előttük
A magyar-horvát határmenti ingázásról állapodott meg horvát kollégájával Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Illetve Magyarország és Szlovákia között is újra megnyitották a somoskőújfalui határátkelőt, így itt is lehet ingázni.

Szlovákia újraindítaná a gazdaságát, de szigorú higiéniai feltételek mellett
Több üzlet és szolgáltatás nyithat ki újra, szigorú higiéniai feltételek betartása mellett. A kormány célja, hogy beindítsák a gazdaságot. Emellett bemutattak egy olyan hét pontból álló intézkedéscsomagot, ami segíti munkáltatókat és munkavállalókat a válság idején. Ezek között szerepel, hogy azok a dolgozóknak, akiknek muszáj bejárniuk a koronavírus alatt, az állam a fizetésük 80 százalékát téríti. A csökkenő bevétel mértékének megfelelő támogatáshoz jutnak a magánvállalkozók és a cégek alkalmazottai. Az állam havi 500 millió eurót különít el a kereskedelmi bankok számára, amik előnyös hiteleket kínálnak majd a vállalkozóknak. A vállalkozóknak továbbá lehetőségük van a 2014-től fennálló veszteségek azonnali adóleírására. Azok a munkáltatóknak, akiknek a jövedelme legalább 40 százalékkal visszaesett, elhalaszthatják a járulékok és a jövedelemadó-előleg befizetését. A karanténba került alkalmazottak, és a szülők, akik ápolási díjat igényeltek a fizetésük bruttó 55 százalékát kapják kézhez. Az intézkedéscsomag az ország GDP-jének 1%-át teszi ki.

Szlovén intézkedések a koronavírus járvány gazdaságra gyakorolt negatív hatásainak csökkentésére

Újabb, az ország történetében egyedülálló mértékű, 3 milliárd eurós gazdaságélénkítő csomagot magában foglaló törvénytervezetet fogadott el a kormány az állampolgárok, a vállalkozások és a mezőgazdaság megsegítésére. Azok az egyéni vállalkozók, akik a járvány miatt nem, vagy csak korlátozottan tudják folytatni munkájukat, a nettó minimálbér 70%-ának megfelelő alapjövedelmet kapnak és mentességet járulékfizetési kötelezettségeik alól. A gazdasági társaságok likviditásának fenntartása végett az állam átvállalja a munkaadókat terhelő járulékokat. A munkahelyek megőrzésére a munkára váró munkavállalók minden járulékkötelezettségét a költségvetés fizeti azzal, hogy a munkavállalók valamennyi biztosítotti joga fennmarad. Az állami tisztségviselők javadalmazása 30%-kal csökken a járvány idejére. A szlovén kormány 2020. szeptember 30-ig meghosszabbította a 95-ös benzin és dízel hatósági árszabályozására vonatkozó rendeletet (MOL érintettség). 2020. második negyedévében a szlovén kormány 2,6 milliárd eurós kiadással számol, ami az éves kiadások 25%-a. A gazdasági szereplők 90%-ára kiterjed a járvány negatív hatása. A feldolgozóipar bizalmi indexe éves szinten márciusban 10 ponttal romlott. A kiskereskedelmi bizalmi index 25 százalékponttal marad el a februáritól és 5 százalékponttal van a sokéves átlag alatt. Az építőipar helyzete jobb, a bizalmi index 18 százalékponttal magasabb a sokéves átlagnál. Forrás: Magyarország Nagykövetsége, Szlovénia

Törökország

Budapesti járatokat is érint a török légiforgalom korlátozása
46 ország, köztük Magyarország felé is szünetelteti a légiforgalmat Törökország. A Turkish Airlines oldalán az áll, hogy április 17-ig törölnek minden járatot. Az isztambuli reptér oldala szerint március 21-án már egy gép sem indult el Budapestre, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér adatai szerint Budapestről sem szálltak fel az Isztambulba tartó járatok.

Újabb 6,6 millió szájmaszkot gyárt a büntetés-végrehajtás
Törökországból 8 tonna alapanyag érkezett, melyből a büntetés-végrehajtási szervezet fogvatartottakat foglalkoztató gazdasági társasága, a főként textilipari tevékenységet végző Adorján-Tex Kft., napi 24 órában gyártja az egészségügyi védőmaszkokat. A 8 tonna alapanyag összesen 6,6 millió szájmaszk előállítására elegendő, a gyártási kapacitás jelenleg napi 33 ezer darab.
Magyarország ankarai nagykövetségétől és isztambuli főkonzulátusától származó hírek

A törökországi áruforgalomra vonatkozó koronavírus miatti korlátozások
Március 21-e szombat 17:00 órától érvényben lévő intézkedés értelmében, a legtöbb külföldi állampolgár, köztük magyar állampolgárok nem léphetnek be Törökország területére. A közúti fuvarozást végző török nemzetiségű sofőrök számára visszaérkezést követően 14 nap karantént írnak elő a hatóságok. A magyar–török relációban a legnagyobb forgalmat bonyolító két logisztikai cégtől származó információk alapján a fenti intézkedések legalább kétszeresére hosszabbítják meg a Törökországból Magyarországra a közúti szállítást, ezzel 4-6 napra növelve azt. A megnövekedett tranzit idő és a karantén időtartama miatt, problémát jelent a vízumok rövid érvényességi ideje, valamint az engedélyezett tartózkodási napok alacsony száma is. A két-sofőrös megoldás, amely szerint egy EU-s és egy török állampolgár sofőr a határon cserélve juttatnák el az árut rendeltetési helyére, EU-s sofőrök hiánya miatt a gyakorlatban nem kivitelezhető. Az Ekol beszámolója szerint a korlátozások óta folyamatosan állnak át intermodális fuvarozásra (Halkali–Budapest vasútvonal), amellyel a termékek 1 hét alatt jutnak el Törökországból Magyarországra. Ennek a szállítmányozási formának az ára a normál piaci körülményekhez képest 40%-kal emelkedett, mivel a vasúti szerelvényeknek üresen kell visszatérniük. A közúti áruszállítás napokon belül teljesen leállhat. A folyamatban lévő és az előkészítés alatt álló, a Nagykövetség és a Főkonzulátus által kezelt exportügyletek vonatkozásában feltehetőleg kizárólag a légi szállítás lesz alkalmazható, amelynek azonban szűkösek a kapacitásai. Ezek miatt arra is van esély, hogy a magyarországi gyárak működéséhez szükséges törökországi szállítások az elkövetkező időszakban előreláthatólag egyáltalán nem, vagy időben nem lesznek teljesíthetők.

Törökországi egészségügyi védőfelszerelések exportjának engedélyezésével kapcsolatos rendelkezések
A 2020. március 4-én kihirdetett „export tilalom és különleges engedélyhez kötött árukkal kapcsolatos rendeletben történt változtatások értelmében a személyes védőfelszerelés árubesorolású piaci forgalomba helyezett termékek közül a védőmaszk, munkaköpeny, védőszemüveg, valamint a piaci forgalomba helyezett egészségügyi és sebészeti maszk és az egészségügyi kesztyű besorolású török termékek exportja engedélykötelessé vált. 2020. március 18-án a kiviteli engedélyköteles termékek listája tovább bővült az alábbiakkal: etilalkohol, fertőtlenítő szer, hidrogén peroxid, meltblown textil. Az engedély megadását az egészségügyi végtermékek tekintetében az Egészségügyi Minisztérium, a Magyarországra importálandó alapanyagok tekintetében a Török Kereskedelmi Minisztérium Exportfőigazgatósága végzi.

Török kormányzati gazdaságvédelmi intézkedések a koronavírus-járvány kapcsán
Március 18-án Erdoǧan elnök gazdaságvédelmi akciótervet jelentett be a koronavírus-járvány okozta károk mérséklése érdekében. A közel 15,5 milliárd USD értékű (100 milliárd török líra) program keretében az ankarai kormányzat 3 hónapra felfüggeszti a török gazdaság számára kiemelt fontosságú szektorokban a járulékok és munkabér utáni adók befizetésének kötelezettségét, az országon belüli légi-áruszállítás esetében az ÁFA mértékét 18-ról 1%-ra csökkenti, a szállásköltségek november hónapig adómentességet élveznek, míg a vállalkozások esetében 3 hónapra leállítják a tőkeösszeg és a kamatok kifizetését, valamint a KKV-k Halkbanknál felvett kölcsönei esetében – kérésre – beszüntetik június végéig a hiteltörlesztést. Emellett az állam az exportőröknek készletfinanszírozási támogatást fog nyújtani, illetve a török vezetés minden szükséges anyagi segítséget meg fog adni a Turkish Airlinesnak. Az idősebb korosztály védelme érdekében a török állam 230 USD-ben (1.500 török líra) minimalizálja a nyugdíj összegét, valamint a 65 évnél idősebb állampolgárok számára ingyenesen megkezdik védőmaszkok, illetve fertőtlenítőszerek biztosítását. A 80 év felettiek támogatására egy új egészségügyi-monitoring programot indítanak el, míg a rászoruló családok ellátása érdekében további 307,5 millió USD forrást különítenek el a központi költségvetésből.

Járványügyi aktuális helyzetkép Törökországban – április 1.
Törökországban április 1-jére 10.827-re emelkedett a bizonyítottan koronavírussal fertőzöttek száma, a fertőzés területi megoszlásáról nem közölnek adatokat. A török állam már a közeli napokban 2 millió családnak nyújt 150 USD értékű gyorssegélyt, illetve csaknem 1,1 milliárd USD összeggel támogatja a minimálbért keresőket. Az egészségügyi dolgozók 3 hónapon keresztül megemelt fizetést kapnak, valamint ingyenessé teszik számukra a tömegközlekedést. Megkezdték 32 ezer új munkaerő felvételét az egészségügyi intézményekbe. A KKV-k 3 hónapos hiteltörlesztési halasztást kapnak, azokat a KKV-kat, amelyek
egészségügyi védőfelszerelést állítanak elő, a török állam 1 millió USD-vel támogatja. Az egészségügyi berendezések és segédeszközök, valamint etil-alkohol behozatalára vonatkozó vámokat eltörölték. A munkahelyek védelme érdekében egy új alapot hoztak létre, melyből a járvány következtében nehéz anyagi helyzetbe került vállalatokat fogják támogatni. Március 30-án önkéntes segélyalapot hoztak létre a járvány károsultjainak megsegítésére, amelyhez Erdogan hét havi fizetésével járul hozzá, a számlákra sorra érkeznek az állami vezetők felajánlásai. 2020. március 28-tól felfüggesztették a menetrendszerinti nemzetközi légijáratok indítását és fogadását (a légi teherszállítás tovább üzemel). A Turkish Airlines április 17-ig szintén valamennyi nemzetközi járatát felfüggesztette, és belföldi járatai is csupán az alábbi városokba repülnek: Adana, Ankara, Antalya, Diyarbakir, Erzurum, Gaziantep, Isztambul, Izmir, Kayseri, Konya, Malatya, Samsun, Trabzon és Van. Ezekre a járatokra is csak azokat az utasokat engedik fel, akik rendelkeznek a tartományi kormányzóság által kiállított utazási engedéllyel. A Törökországba visszaérkezőket 14 napos karantén alá helyezik. A török biztonsági erők határozottan fellépnek a járványügyi helyzetet kihasználni igyekvők ellen. A török vezetés intézkedései ellenére a koronavírus járvány egyre nagyobb kiterjedésű, azaz az intézkedések hatása még nem érzékelhető.

A török gazdaság alakulása a koronavírus-járvány fényében
Egyes szektorok – különösen az autó- és elektronikai ipar – esetében már most érzékelhető a visszaesés: a Kínából érkező import az idei évben 90%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest, míg az oda irányuló török export január-február hónapban 12%-kal kevesebb. Jelentősen csökkent Törökország áruforgalma egyik legfontosabb európai kereskedelmi partnerével, Olaszországgal is. Az iraki és iráni határok lezárásával a keletre irányuló török szállítások leállása is szintén komoly károkat okoz a török gazdaság számára. A vírus további terjedése a török turisztikai szektorra is komoly csapást fog mérni. Ugyanakkor egyes vélemények szerint – ha a járványt sikerül optimálisan kezelni és a piaci szereplőket megfelelő mértékben támogatni – az exportorientált török gazdaság számára a szükséges válságmenedzselésen túl hosszabb távon még előnyös változások is történhetnek, így például még növelheti is exportját, illetve erősítheti gazdasági pozícióit az Európai Unió irányába is. A koronavírus-járvány megjelenése óta ennek már érzékelhető jelei vannak mindenekelőtt a török textilipari exporttevékenység területén, és folyamatosan növekszik az európai kontinensről érkező megrendelések száma az acél-, vegy- és építőipari területen is. A török kormányzat tudatosan készül arra, hogy ezeket a kedvező trendeket a járvány lecsengését követően is fenntartsa.