Veszélyes tendenciák az uniós kereskedelempolitikában

Exportorientált, nyitott gazdaságként Magyarország fejlődésének kulcsa a nemzetközi kereskedelem útjában álló korlátozások megszüntetése. A kellő körültekintéssel tárgyalt szabadkereskedelmi megállapodások kedvezően hatnak a kereskedelmi kedvre és kinyitják vállalkozóink és a magyar áruk előtt a világot. Az én iránytűm az Európai Parlament Nemzetközi Kereskedelmi  Bizottsága  tagjaként  végzett  munkám  során  természetesen  a magyar vállalatok érdeke, tehát hogy minél akadálymentesebbé tegyük a külpiacra lépésüket. Manapság egyre több felől jelentkeznek kihívások a globális  világban,  érdemes  ezeket  jobban  megismerni,  s  felkészülni  a következményekre. E célból született tehát ez az írás.

Bővebben…

A koronavírussal kapcsolatos nemzetközi gazdasági hírek 2020.11.17.

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara folyamatosan nyújt információt mind saját mind partnerei elemzései alapján a koronavírus helyzet okozta változásokról az export, logisztika, nemzetközi vállalkozói partnerség témában. Közreadjuk a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által 2020.11.17-én készített hírösszefoglaló elemzést, mely a vállalkozások számára nyújt naprakész információt a külkereskedelem szempontjából fontosabb országok aktuális gazdasági helyzetéről, az országokat érintő, legfontosabb intézkedésekről és az esetleges áruforgalmi korlátozásokról.

Bővebben…

A koronavírussal kapcsolatos nemzetközi gazdasági hírek 2020.11.06.

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara folyamatosan nyújt információt mind saját mind partnerei elemzései alapján a koronavírus helyzet okozta változásokról az export, logisztika, nemzetközi vállalkozói partnerség témában. Közreadjuk a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által 2020.11.06-án készített hírösszefoglaló elemzést, mely a vállalkozások számára nyújt naprakész információt a külkereskedelem szempontjából fontosabb országok aktuális gazdasági helyzetéről, az országokat érintő, legfontosabb intézkedésekről és az esetleges áruforgalmi korlátozásokról.

Bővebben…

A koronavírussal kapcsolatos nemzetközi gazdasági hírek 2020.10.12.

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara folyamatosan nyújt információt mind saját mind partnerei elemzései alapján a koronavírus helyzet okozta változásokról az export, logisztika, nemzetközi vállalkozói partnerség témában. Közreadjuk a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által 2020.10.12-én készített hírösszefoglaló elemzést, mely a vállalkozások számára nyújt naprakész információt a külkereskedelem szempontjából fontosabb országok aktuális gazdasági helyzetéről, az országokat érintő, legfontosabb intézkedésekről és az esetleges áruforgalmi korlátozásokról.

Bővebben…

A koronavírussal kapcsolatos nemzetközi gazdasági hírek 2020.07.17.

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara ezúton teszi közzé a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által 2020.07.16-án készített hírösszefoglaló elemzést, mely a vállalkozások számára nyújt naprakész információt a külkereskedelem szempontjából fontosabb országok aktuális gazdasági helyzetéről, az országokat érintő, legfontosabb intézkedésekről és az esetleges áruforgalmi korlátozásokról.

Bővebben…

Áruforgalmi korlátozások – India – frissített! – július 24.

A kormány július 22-től kezdve kivételeket vezetett be az orvosi overallok exportjának korlátozása alól: vonatkozóan, a következőkre: sebészeti kendők, izolációs kötények, sebészeti pakolások, röntgen takarók. Július 15-től pedig a nem szövött orvosi textil alapanyagok export tilalmát oldották fel részlegesen.

Bővebben…

Vissza a jövőbe – fokozatosan megszűnhetnek az árufuvarozást érintő korlátozások

Elkerülhető-e ugyanaz a zavar a járvánnyal kapcsolatos korlátozások feloldásakor,  mint  amilyen  márciusban  sújtotta  az  Európai  Uniót, amikor  a  fertőzés  terjedésével  szinte  párhuzamosan  a  tagállamok egymás után jelentették be határaik lezárását? Az Európai Bizottság akkor csak késve reagált, akkor lépett, amikor a négy alapszabadságból kettő, az áruk és a személyek szabad mozgása a gyakorlatban már megszűnt  létezni,  kamionok hosszú  sora  torlódott  föl  az  ország-határokon, szállítmányok késtek, súlyosbítva a gazdaságra egyébként is nehezedő nyomást. A Bizottság és a Tanács elnöke, okulva az akkor történtekből, már  április  közepén közzétette  azokat az alapelveket, amelyek igyekeztek meghatározni a rendezettebb kibontakozás kereteit. Az egységes piac helyreállításával kapcsolatos elképzelésekről azóta megszületett az európai kamarai szövetség állásfoglalása is.

Bővebben…