A koronavírussal kapcsolatos nemzetközi gazdasági hírek 2020.07.17.

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara ezúton teszi közzé a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által 2020.07.16-án készített hírösszefoglaló elemzést, mely a vállalkozások számára nyújt naprakész információt a külkereskedelem szempontjából fontosabb országok aktuális gazdasági helyzetéről, az országokat érintő, legfontosabb intézkedésekről és az esetleges áruforgalmi korlátozásokról.

Bővebben…

Áruforgalmi korlátozások – India – frissített! – július 24.

A kormány július 22-től kezdve kivételeket vezetett be az orvosi overallok exportjának korlátozása alól: vonatkozóan, a következőkre: sebészeti kendők, izolációs kötények, sebészeti pakolások, röntgen takarók. Július 15-től pedig a nem szövött orvosi textil alapanyagok export tilalmát oldották fel részlegesen.

Bővebben…

Vissza a jövőbe – fokozatosan megszűnhetnek az árufuvarozást érintő korlátozások

Elkerülhető-e ugyanaz a zavar a járvánnyal kapcsolatos korlátozások feloldásakor,  mint  amilyen  márciusban  sújtotta  az  Európai  Uniót, amikor  a  fertőzés  terjedésével  szinte  párhuzamosan  a  tagállamok egymás után jelentették be határaik lezárását? Az Európai Bizottság akkor csak késve reagált, akkor lépett, amikor a négy alapszabadságból kettő, az áruk és a személyek szabad mozgása a gyakorlatban már megszűnt  létezni,  kamionok hosszú  sora  torlódott  föl  az  ország-határokon, szállítmányok késtek, súlyosbítva a gazdaságra egyébként is nehezedő nyomást. A Bizottság és a Tanács elnöke, okulva az akkor történtekből, már  április  közepén közzétette  azokat az alapelveket, amelyek igyekeztek meghatározni a rendezettebb kibontakozás kereteit. Az egységes piac helyreállításával kapcsolatos elképzelésekről azóta megszületett az európai kamarai szövetség állásfoglalása is.

Bővebben…

COVID-19 terjedésével kapcsolatos Indiát érintő áruforgalmi korlátozások

A kormány tovább lazította a 2020.03.03-án egyes gyógyszerekre és készítményekre bevezetett exportkorlátozást: a paracetamol készítményei szabadon exportálhatók, azonban gyógyszerészeti alapanyag (API) formában továbbra is kiviteli tilalom alá esik. A változást a lenti táblázatban is átvezettük.

Bővebben…

Magyar export teljesítmény 2019

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara partnerintézménye a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség a COVID-19 vírus okozta gazdasági krízishelyzetben hétről-hétre egy nemzetközi hírösszefoglalóval igyekszik segíteni partnerei munkáját, exporttevékenységét. Heti rendszerességgel teszünk közzé elemzéseket, elérhetőségi táblázatokat és kimutatásokat, hogy megkönnyítsük a problémák megoldását.

Bővebben…