A koronavírussal kapcsolatos nemzetközi gazdasági hírek 2020.07.17.

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara ezúton teszi közzé a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által 2020.07.16-án készített hírösszefoglaló elemzést, mely a vállalkozások számára nyújt naprakész információt a külkereskedelem szempontjából fontosabb országok aktuális gazdasági helyzetéről, az országokat érintő, legfontosabb intézkedésekről és az esetleges áruforgalmi korlátozásokról.

 

ALBÁNIA

Kötelezővé válik a beltéri maszkviselés Albániában
Ogerta Manastirliu egészségügyi miniszter bejelentése alapján a koronavírus-járvány terjedésének további fékezése érdekében kötelezővé teszik a közösségi közlekedés járművei mellett a beltéri maszkviselést és az arc eltakarását.

 

AUSZTRIA

Aktuális információk a koronavírussal kapcsolatos tudnivalókról Ausztriában
Fontos információk a koronavírus kapcsán hozott rendelkezésekről, utazási korlátozások tekintetében, az osztrák vírushelyzettel kapcsolatos hivatalos információk (közúti személy és teherforgalmat, vasúti személyforgalmat, légi forgalmat érintő intézkedések, határinfó).

Szigorít Ausztria, csütörtöktől kevesebb repülőjáratot fogad
Ausztria a koronavírus-járvány miatt 18 országból nem fogad repülőgépeket csütörtöktől – jelentette be kedden Rudolf Anschober egészségügyi miniszter. A nyugat-balkáni országokból közúton érkezők csak negatív koronavírusteszttel léphetnek be Ausztriába, vagy vállalniuk kell a két hét karanténkötelezettséget.

Minden erővel meg kell akadályozni a vírus további terjedését Ausztriában
Rudolf Anschober egészségügyi miniszter kijelentette, minden erővel meg kell akadályozni a koronavírus további terjedését Ausztriában. A tárcavezető úgy vélekedett, hogy a világjárvány még nem érte el a tetőpontját. Anschober egyben arra hívta fel az emberek figyelmét, hogy otthon és a nyaralás során is legyenek óvatosak, körültekintőek. Hangsúlyozta: számítani lehetett arra, hogy az újranyitásokat követően regionálisan ismét megnő a fertőzöttek száma.

Koronavírus: Ausztriában egy nap alatt 114-en fertőződtek meg
Vasárnap, az előző naphoz képest 114 új koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak Ausztriában az ottani belügyminisztérium adatai szerint. A legtöbb új esetet Felső-Ausztriában (53), Bécsben (38), Tirolban (8), illetve Alsó-Ausztriában (8) regisztrálták. Az aktív fertőzöttek száma 1239-re nőtt; a betegek közül 83-an szorulnak kórházi kezelésre; tízen vannak az intenzív osztályon. Ausztriában eddig 18 897 ember koronavírus-tesztje lett pozitív; közülük időközben 16 952-en meggyógyultak; a vírus okozta betegség szövődményeibe 708-an haltak bele.

Egységes fellépés egy második hullám ellen Ausztriában
Négyfokozatú jelzőrendszer mutathatja meg a jövőben az egyes területek fertőzöttségét és a szükséges korlátozások szintjét. A kormány a tartományokkal közösen igyekszik megelőzni egy újabb járványhullám kialakulását. A cél az országos korlátozások elkerülése.

 

BENELUX ÁLLAMOK

Koronavírus: Belgium zárva marad
A nem elengedhetetlen látogatásokat leszámítva Belgium továbbra is fenntartja a beutazást tiltó rendelkezéseit azon országok állampolgárai esetében, amelyek vonatkozásában az Európai Unió múlt kedden megszüntette a koronavírusjárvány miatt bevezetett beutazási korlátozásokat – erről döntött az illetékes belga miniszteri bizottság hétfőn az MTI szerint.

Belgiumban kötelező lesz a maszk viselése
Belgiumban a szövetségi kormány döntése szerint szombattól kötelező a maszk viselése üzletekben és olyan beltéri helyiségekben, mint a mozik, színházak és koncerttermek, múzeumok, könyvtárak és imahelyek – írta pénteken a helyi sajtó. A miniszterelnöki hivatal által kiadott pénteki nyilatkozatban az is olvasható, hogy a maszk használata egyéb helyeken is „erősen ajánlott”. Az előírások alól kivételt képezhetnek a 12 éven aluliak, és azok, akiknek a maszk viselése egészségügyi okokból, orvos által is igazoltan ellenjavallott.

Így teszi zsebre Európát egy kis ország miniszterelnöke
Hollandia lakossága nem éri el a 17 és fél milliót, ám az ország miniszterelnöke gyakorlatilag kezében tartja az EU helyreállítási alapjáról folyó tárgyalásokat. Nem enged abból, hogy a pénzügyi segítségért cserébe az EU-nak ellenőriznie kell minden fillér elköltését, korlátozva a haszonélvező országok nemzeti szuverenitását.

Rekordszinten a belgák megtakarításai 2020. első negyedévében
A belga háztartások jövedelmük legalább 19,1% -át spórolhatták meg 2020. első negyedévében. Ez rekordnak számít és lényegesen magasabb, mint az előző három hónapban, amikor a megtakarítási ráta “csak” 12,7% volt – mutatják be a Belga Nemzeti Bank (BNB: Banque Nationale de Belgique) pénteken közzétett adatai.

A koronavírus-válság még nem okozott cégcsőd rekordot eddig Hollandiában
A Holland Központi Statisztikai Hivatal (CBS: Centraal Bureau voor de Statistiek) szerint az idei év első felében regisztrált 1.633 vállalati csődszám gyakorlatilag majdnem teljesen megegyezett a 2019 első felében csődbe ment vállalkozások számával (1.628 db). Június hónapban 231 társaság jelentett csődöt Hollandiában, ami 34 céggel kevesebb, mint 2019 júniusában.

A La Place holland étteremlánc bezárja az éttermei egynegyedét, ezzel több száz munkahelyet veszélyeztetve
A holland La Place étteremlánc szóvivője szerint a koronavírus miatti korlátozások következtében a hónapok óta zárva tartó éttermeket lassan és lépésről lépésre újra megnyitják, de 23 étterem már nem nyílik meg a jövőben. “Az enyhítő intézkedések ellenére túl sok a bizonytalanság a jövőt illetően. A működési modellt adaptálni kell a megváltozott körülményekhez, és az érintett helyszínek már nem lennének nyereségesek az új koncepcióban.” – hangzott el a magyarázat.

Luxemburg: 90,4 millió euró támogatás a kisvállalkozásoknak
…csakúgy, mint az önálló vállalkozók, csak vissza nem térítendő támogatásban! A luxemburgi minisztérium emlékeztet arra, hogy továbbra is lehet támogatásokat igényelni, feltéve, ha a kérelmeket július 15-ig benyújtják. A július 15-i határidőt követően nem lesz több 5.000 eurós támogatás a mikrovállalkozások számára, de véget ér a 12.500 eurós keret is a 10–20 alkalmazottat foglalkoztató vállalkozások számára. Hasonlóan megszűnik az egyéni vállalkozóknak nyújtott támogatás (3.000, 3.500 ill. 4.000 euró) is. Ezeknek a támogatási eszközöknek az élettartama csak ideiglenes volt, ami jelenleg már a vége felé közeledik.

 

BOSZNIA-HERCEGOVINA

Szabad beutazást biztosít Bosznia-Hercegovina negatív koronavírus teszt megléte esetén
Bosznia-Hercegovina megnyitja határait és szabad beutazást biztosít az EU azon állampolgárai számára, akik a beutazástól számított két napnál nem régebbi negatív koronavírus teszttel tudják igazolni fertőzésmentes egészségügyi állapotukat.

Csökkent a Bosznia-Hercegovinába irányuló FDI 2020 első negyedévében
2020 első negyedévében az országba irányuló FDI értéke 243,2 M KM (Konvertibilis Márka) volt, mely az előző év hasonló időszakához képest 3,4 %-os csökkenést jelent.

 

BULGÁRIA

Elérte Bulgáriát a járvány második hulláma
Több járványügyi intézkedést is visszavezetnek Bulgáriában, miután az elmúlt napokban jelentősen megugrott a koronavírusos esetek száma. Éjféltől csak zárt kapuk mögött lehet sporteseményeket tartani, a beltéri koncerteket és bulikat teljesen betiltják, a szabadtéri szórakozóhelyek pedig csak fél házzal működhetnek. „Esküvőket és keresztelőket 30 főig kint és bent is lehet tartani, de mindenkit arra kérünk, hogy tartsa be a másfél méteres távolságot” – jelentette be Kiril Ananiev, egészségügyi miniszter. Bulgáriában egyetlen nap alatt 240 új fertőzöttet regisztráltak, többségüket a fővárosban, Szófiában. Így a betegek száma már 6300 fölé emelkedett.

 

CSEHORSZÁG

Cseh epidemiológus: Szorgalmazni fogom, hogy Csehországban októbertől újra kötelező legyen a szájmaszk viselete
Maďar szerint muszáj megakadályozni azt, hogy a koronavírus eljusson a lakosság idősebbik csoportjához. A csehországi járványügyi helyzettel kapcsolatban azt mondta, hogy Karviná, Frýdek-Místek, Kutná Hora és Jihlava továbbra is gócpontnak minősülnek Csehországban. A szakértő szerint az, hogy Karvinában az első ligás focicsapat tagjai is megfertőződtek, nem jelenti azt, hogy a vírus közösségi szinten is elkezdett terjedni.

Magyarországon is fertőződtek meg koronavírussal cseh turisták
Eddig hat országban, köztük Magyarországon kaptak el koronavírus-fertőzést cseh turisták, akik júliusban tértek vissza nyári külföldi üdülésükről – írja az MTI. A cseh külügyminisztérium július elsejétől Svédország kivételével az összes európai országot biztonságos vagy alacsony kockázatú turisztikai célpontnak minősítette. A fertőzéseket nyilvántartó központi adatbank szerint július 1-jétől július 11-ig kilenc cseh turista tért vissza külföldről koronavírussal.

Csehország elégedetlen az EU döntésével
Csehország elégedetlen az Európai Unió koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállítási csomagjának tervezett elosztási kritériumaival, de nem kívánja akadályozni annak elfogadását – közölte Andrej Babis cseh kormányfő pénteken a Twitteren, miután telefonon beszélt Angela Merkel német kancellárral.

Tovább nőtt az infláció Csehországban
Júniusban 3,3 százalékra nőtt az éves szintű infláció Csehországban a májusi 2,9 százalékról – közölte a cseh statisztikai hivatal pénteken Prágában. A termékek ára 3,4 százalékkal, a szolgáltatásoké 3,1 százalékkal emelkedett tavaly júniushoz képest. Leginkább az élelmiszerek és a lakhatási kiadások drágultak, de többet kellett fizetni a szeszes italokért és a dohányárukért is, ugyanakkor olcsóbb lett a közlekedés és a távközlési szolgáltatások.

Csehország felkészült a járvány második hullámára
Csehország megfelelő mennyiségű, hat hétre elegendő védőeszközökkel rendelkezik arra az esetre, ha kitörne a koronavírusjárvány második hulláma – jelentette be Jan Hamácek belügyminiszter. “Természetesen semmiféle második hullámot nem kívánunk, de ha esetleg kitör, fel vagyunk rá készülve. Hat hétre elegendő védőeszközzel rendelkezünk” – jelentette ki Hamácek a kelet-csehországi Pardubicében, amikor átvette a Kínából érkezett legutóbbi védőeszköz-szállítmányt.

 

EGYESÜLT KIRÁLYSÁG

300 éve nem mért recesszió várható az Egyesült Királyságban – és hol van még a brexit?
Példátlan ütemben, 19,1 százalékkal zuhant a brit hazai össztermék (GDP) a májussal zárult három hónapban a koronavírusjárvány átszűrődő reálgazdasági hatásai miatt – közölte kedden a brit statisztikai hivatal (ONS) az MTI szerint.

Anglia durva második hullámra készül
A brit kormány bejelentése szerint július 24-től a maszkviselés Anglia minden üzletében kötelező lesz. Aki nem tartja be a rendelkezést, azt akár 100 fontra (39 ezer forintra) is megbüntethetik. Egyre több a bizonyíték arra, hogy a zárt térben viselt maszk segít megvédeni a [maszkot viselő] személyt és a körülötte lévőket a koronavírustól – nyilatkozta a miniszterelnöki hivatal szóvivője. Az új rendelkezések a brit Orvostudományi Akadémia előrejelzését követik, amely szerint NagyBritanniának az elsőnél is halálosabb téli második járványhullámra kell készülnie, amelyben az áldozatok száma elérheti a 120 ezret is.

 

FRANCIAORSZÁG

16 éve nem adott el olyan kevés repülőgépet az Airbus, mint most
Áprilisban 14, májusban 24, júniusban pedig 36 gépet adott el az Airbus, vagyis az elmúlt hónapokban folyamatosan nőtt a kiszállítások száma, azonban még így is nagyon gyenge lett az idei első félév az európai repülőgyártónál, miközben tavaly az első 6 hónapban még 389 gépet szállítottak ki a megrendelőknek, idén 49 százalékkal kevesebbet, összesen 196-ot, utoljára 16 éve állt ilyen alacsony szinten az eladás.

Küszöbön az Alstrom – Bombardier házasság
A francia közlekedési eszközöket és erőművi berendezéseket gyártó nehézipari cég a múlt hónapban már benyújtotta az Európai Bizottságnak felvásárlási tervét, amit a testület július 16-ig bírál el. Az Alstom – Bombardier házasság pénzügyi értéke meghaladja a 15 milliárd eurót. Az új cég összesített megrendelés-állománya pedig a 75 milliárd eurót. Az új egység elsősorban a nagysebességű vonatok (TGV) gyártására helyezné a hangsúlyt. A két cég már eddig is egyfajta “virtuális monopóliummal” bírt a francia piacon. Rendszeresen együttműködnek a párizsi metró-, és a regionális vasút-fejlesztéseknél.

A Párizsi Haute Couture Divathét digitalizálva
Online térbe költözött a Haute Couture. Mint az élet minden más területén, a divatvilágban is alkalmazkodni kellett a pandémia miatt megváltozott körülményekhez. Egyetlen divatbemutatót sem rendezhetnek idén, ezért a divatházaknak és a tervezőknek más úton kell bemutatni 2021-es őszi-téli kollekcióikat. „Természetesen nem ugyanolyan, amikor az ember otthon nézi, de például a 2020-as Antwerpeni show-t is már az asztalomon néztem és teljesen oda voltam érte. Tehát nem lehetetlen, csak kell hozzá a megfelelő innováció és kreativitás”- mondta Diane Pernet divatkritikus.

Tömeges csalásra derült fény: francia vállalatok nevében vettek fel koronavírus miatt állami támogatásokat
Tömeges csalásokat lepleztek le Franciaországban a koronavírus-járvány alatti állami támogatásokkal kapcsolatosan. A hatóságok gyanúja szerint egy külföldről irányított bűnszervezet francia vállalatok nevében törvénytelenül igényelt és vett fel bérkiegészítéseket – közölte pénteken a párizsi ügyészség. Az első vizsgálatok szerint a csalók, visszaélve olyan létező vállalatok adataival (cégszám, adószám), amelyek nem tartottak igényt állami támogatásra, interneten bérkiegészítést kértek az elvileg kényszerszabadságra küldött munkavállalóknak, majd az átutalt összegeket egy külföldi számlára irányították.

Franciaország: a helyreállítási terv 4 – 5 Mrd euróval támogatja az építőipart
Az építőipar támogatása elsősorban az infrastruktúra és a középületek felújításához lesz felhasználva – jelentette ki Emmanuelle Wargon, francia miniszter. Az épületekre a francia helyreállítási terv keretében különös figyelmet fordítanak – jelentette be vasárnap Emmanuelle Wargon lakásügyi miniszter. A helyreállítási terv beruházási részének az épületek képezik az egyik prioritását. Támogatásra van szüksége az ágazatnak, amelynek súlya “a francia bruttó hazai termék 10% -a “.

Franciaország: az ipari termelés májusban 19,6%-kal növekedett, ezen belül nagyon erős az építőipar fellendülése
Március és május hónapok között az ipari termelés 23,4% -kal esett vissza, de a május havi növekedés lehetővé teszi szinte az összes áprilisban bekövetkezett veszteség kompenzálását. A Francia Statisztikai Hivatal (INSEE) pénteken közzétett adatai szerint az ipari termelés májusban 19,6% -kal növekedett, ezzel majdnem visszanyerve mindazt, amelyet áprilisban elveszített (-20,6%). A március-májusi időszakban az ipari termelés 23,4%-kal esett vissza az előző negyedévhez képest, az egészségügyi válság, valamint a bevezetett korlátozási intézkedések következményeként. – jelentette ki a Francia Statisztikai Hivatal.

Helyreállítási terv: a fiatalok foglalkoztatása a prioritások prioritása Franciaországban
A foglalkoztatás, ezen belül különösképpen a fiatalok foglalkoztatása lesz a gazdaságélénkítési terv prioritása Franciaországban. Cél, hogy lehetővé váljon a fiatalok számára, hogy “megtalálják a helyüket, mihelyt visszatérnek a munkaerőpiacra” – erősítette meg a francia gazdasági miniszter, Bruno Le Maire.

 

HORVÁTORSZÁG

Koronavírus: jó hír érkezett Horvátországból
A múlt heti meredek növekedés után Horvátországban és Szlovéniában stagnál az új fertőzöttek száma – derült ki a válságstábok keddi sajtótájékoztatóján. Horvátországban a testület jelentése szerint hétfőn 52-vel nőtt az új fertőzöttek száma, elérve a 3827-et, és egy új haláleset történt, így a járvány halálos áldozatainak száma 120-ra nőtt. Pénteken még rekordszámú, 140 diagnosztizált fertőzöttet regisztráltak az országban, a hétvégén azonban mérséklődött az új esetek száma. A betegek közül 129-en vannak kórházban, közülük öten lélegeztetőgépen. Az aktív betegek teljes száma 1183. Horvátországban a kereskedelmi és nem kereskedelmi szálláshelyeket, valamint a hajózási charterforgalmat is napi adatokkal monitorozó eVisitor rendszer szerint hétfőn több mint 500 ezer turista – közülük 430 ezer külföldi – tartózkodik. A legtöbb
külföldi vendég Németországból, Szlovéniából, Csehországból, Lengyelországból, Ausztriából, Szlovákiából és Magyarországról érkezett.

Horvátországba korlátozás nélkül utazhatnak a magyarok
A magyar kormány döntése alapján Horvátország a zöld kategóriába sorolt országok közé tartozik, vagyis a magyaroknak szabad a belépés Horvátországba, az onnan való visszatéréskor pedig nem kell 14 napos karanténba vonulniuk és nincs szükség negatív koronavírustesztre sem, a két ország határa tehát korlátozások nélkül átjárható, közölte a Horvát Idegenforgalmi Közösség budapesti képviseletének igazgatója hétfőn az MTI-vel. Az adriai államban hétfőtől kötelező a szájmaszk viselése a tömegközlekedési eszközökön és az üzletekben. Nem kötelező viszont a viselése a vendéglátóhelyeken, a strandokon, a szálláshelyeken, illetve a szabadidős tevékenységek során — jelezte a képviseletvezető. Aki Horvátországba utazik, a határátlépést leegyszerűsítheti azzal, ha még az utazás megkezdése előtt a magyar nyelven is elérhető entercroatia.mup.hr  oldalon regisztrálja az adatait.

 

KOSZOVÓ

Megérkezett hágai kihallgatására Hashim Thaci
Ügyészségi kihallgatásra Hágába érkezett hétfőn Hashim Thaci, aki ellen vádat emeltek az 1998-1999-es szerb-koszovói konfliktus idején elkövetett háborús és emberiesség elleni bűncselekmények miatt – közölte a Reuters alapján az MTI. A hágai különleges ügyészség június 24-én emelt vádat a koszovói elnök és a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) több egykori tagja, köztük Kadri Veseli, a koszovói parlament korábbi elnöke ellen. Mindketten tagadták bűnösségüket. A koszovói elnök korábban bejelentette: azonnal lemond, ha az ügyészség megerősíti az ellene felhozott vádakat.

Koronavírus – Montenegró korlátozta a belépést, Koszovó is szigorítást fontolgat
A legújabb szabályozás értelmében szerb, észak-macedón, orosz és moldáv állampolgárok nem utazhatnak be Montenegróba, míg a bosznia-hercegovinai, koszovói és albán állampolgárok negatív koronavírus-teszt felmutatása esetén igen. Koszovóban egy nap alatt 4307-ről 4512-re nőtt a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma. Három halálos áldozata volt a Covid-19-nek az utóbbi 24 órában, ezzel 97-re nőtt a halottak száma.

 

LENGYELORSZÁG

Duda megnyerte a lengyel elnökválasztást
Nem lesz politikai kényszerházasság Lengyelországban, miután szűken, 51,2 százalékos aránnyal, de mégis nyert az elnökválasztáson a jelenlegi elnök, a konzervatív kormány támogatását élvező Andrzej Duda. A 48 éves politikus áprilisig eleve a választás biztos esélyesének látszott, ám a koronavírus és az árnyékában megtartandó választás körüli jogi huzavona megtépázta a Jog és Igazságosság (PiS) vezette kormánykoalíció, így a jobboldali elnök támogatottságát is.

Lengyelországban 370-nel emelkedett a fertőzöttek száma az utóbbi 24 órában
Lengyelországban 370-nel, 37 ezer 891-re emelkedett a fertőzöttek száma az utóbbi 24 órában – jelentette a varsói egészségügyi minisztérium vasárnap. A Covid–19-betegség újabb három ember életét követelte, amivel a kór halálos áldozatainak száma 1571-re növekedett. A minisztérium azt is közölte, hogy már 1610 koronavírus-fertőzéssel gyanúsított beteget szállítottak kórházba, 86 168-an vannak karanténban, 9789-en pedig járványügyi megfigyelés alatt. Eddig 27 148-an gyógyultak meg a SARS–CoV-2 nevű vírus okozta Covid–19 betegségből.

 

MONTENEGRÓ

Koronavírus – Montenegró korlátozta a belépést, Koszovó is szigorítást fontolgat
A legújabb szabályozás értelmében szerb, észak-macedón, orosz és moldáv állampolgárok nem utazhatnak be Montenegróba, míg a bosznia-hercegovinai, koszovói és albán állampolgárok negatív koronavírus-teszt felmutatása esetén igen. A fertőzöttek számának növekedése miatt Montenegró újabb szabályokat hozott arra, kik és milyen feltételek mellett léphetnek be az országba.

Sok kritika éri a montenegrói Fertőző Betegségek Nemzeti Koordinációs Testületét
A montenegrói Fertőző Betegségek Koordinációs Testülete feldühítette az ellenzéki pártokat és a polgári aktivistákat azzal, hogy a COVID-19 esetek közelmúltbeli emelkedéséért az ellenzéki Demokratikus Front tevékenységét tették felelőssé.  Daliborka Uljarevic, a Közoktatási Hivatal igazgatója szerint a kormányzó Szocialisták Demokrata Pártjának (DPS) jelentős befolyása van a koordinációs testületre. Vasárnap a koordinációs testület az ellenzéki Demokratikus Front tagjait azzal vádolta, hogy semmibe vették a koronavírus miatt elrendelt kormányzati megelőző intézkedéseket, „közegészségügyi veszélyt” okoztak.

 

NÉMETORSZÁG

A Nagykövetség Németországot érintő utazási tanácsai – frissítve 2020. július 14-én.
Németországban kb. 200.000 magyar állampolgár tartózkodik. A koronavírus okozta válsághelyzetben többen már hazatértek Magyarországra, míg másokat élet- és munkakörülményeik továbbra is itteni tartózkodási helyükhöz kötik. Az alábbiakban azon állampolgároknak kívánunk minél hitelesebb és aktuálisabb információkkal szolgálni és segíteni, akik útnak indulnak, vagy a hazaút gondolatával foglalkoznak.

Németországban tartózkodók részére                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Tájékoztatás a német szövetségi, illetve tartományi szintű korlátozó rendelkezések jogszabályairól.

Júniusban nőtt a németországi infláció
Júniusban az előzetes adatoknak megfelelően 0,9 százalékos, a májusi 0,6 százaléknál magasabb volt a németországi infláció a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis keddi jelentése alapján. Júniusban a Destatis végleges adatai alapján az előzetes adattal megegyező 0,9 százalékkal nőttek a fogyasztói árak Németországban az egy évvel korábbihoz képest és 0,6 százalékkal az előző havihoz képest.

Szigorodnak a magyar cégek németországi vállalkozási feltételei
Nehezítik a magyar vállalkozások németországi tevékenységét a kiküldetéssel összefüggő német szigorítások – hívta fel a figyelmet az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ). A szervezet felidézte, hogy az Európai Bizottság 2018. nyarán adta ki a munkavállalók unión belüli kiküldetésére vonatkozó átdolgozott irányelvét, ezt alapul véve az egyes tagországoknak 2020. július végéig kell megalkotniuk a kiküldetésre vonatkozó új nemzeti törvényüket. A német törvényhozás 2020. július 30-i hatállyal ülteti át nemzeti jogrendjébe az Európai Unió új kiküldetési irányelveit.

Óva inti a bulizástól a németeket az egészségügyi miniszterük
A második hullám és az elbizakodottság veszélyeire hívja fel a nyaralni induló németek figyelmét Jens Spahn egészségügyi miniszter – írja a Local német oldala. Ennek azért látta szükségét, mert a neten elkezdtek terjedni olyan videók, amelyeken a járvány elleni óvintézkedéseket be nem tartó, Mallorcán bulizó németek láthatók.

A német online kiskereskedelmi üzletek áraiban nem jelent meg a csökkentett áfa
A németországi online kiskereskedelmi üzletek szinte egyáltalán nem adják tovább vevőiknek a konjunktúracsomag keretében csökkentett áfát az Idealo összehasonlító portál által a Welt am Sonntag lap számára készített felmérés alapján.

Újra leáll a termelés a kecskeméti Mercedes-gyárban
A cég megerősítette a Bács-Kiskun megyei hírportál értesülését, mint írják, előre tervezett szünetről van szó, a munkatársak eddigi szabadságtervezési igényeire vannak tekintettel. A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.-t azt felelte a Baon.hu megkeresésére, hogy a Mercedes-Benz kecskeméti gyára idén nyáron előre tervezett szünetet tart. Kihasználva az augusztus 20-i nemzeti ünnep körüli hosszú hétvégét, idén az augusztus 17. és 23. közötti rövid időszakban a gyártás szünetelni fog.

Németországban emelkedtek a nagykereskedelmi árak
Németországban júniusban emelkedtek a nagykereskedelmi árak az előző hónaphoz viszonyítva. A német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis honlapjára hétfőn felkerült adatok szerint júniusban a nagykereskedelmi árak 0,6 százalékkal  nőttek májushoz képest, amikor még 0,6 százalékos csökkenést jegyeztek fel áprilissal összevetve. Éves összevetésben a nagykereskedelmi árak 3,3 százalékkal csökkentek, a májusi nagyobb, 4,3 százalékos esést követően.

Felháborodtak a németek: állami támogatást kér a húsüzem, ami miatt emberek százezrei kerültek karanténba
Nem akarta elhinni néhány német politikus, amikor meghallotta, hogy az a húsüzem, ahol 1500-an fertőződtek meg koronavírussal és emiatt 600 ezer embernek kellett a környékén két hétre karanténba vonulnia, most állami segítséget kér, hogy ki tudja fizetni a karanténban lévő dolgozói bérét – számol be a hírről a Reuters.

Tizenötezer fős létszámcsökkentés is kevés lehet a Daimlernél
A korábban jelzettnél nagyobb mértékű lehet a létszámleépítés a Daimler konszernnél a német dpa hírügynökség szerint. Wilfried Porth, a Daimler személyzeti igazgatója a hírügynökségnek elmondta, hogy a korábban jelzett 10 ezres létszámcsökkentés nem lesz elegendő, de még egy 15 ezres csökkentés sem. Porth azt állítja, nem tapasztal kellő együttműködést az üzemi tanács részéről abban, hogy a természetes fluktuáción túl ne kelljen üzemviteli kényszerből elbocsátásokhoz folyamodni.

 

OLASZORSZÁG

Koronavírus: az év végig meghosszabbítja a vészhelyzetet Olaszország
Bejelentette a koronavírus-járvány miatti vészhelyzet további meghosszabbítását Giuseppe Conte miniszterelnök pénteken, megalapozottnak nevezve, hogy a korábban július 31-ig elrendelt vészhelyzetet az év végéig fenntartsák Olaszországban.

Olaszországban társadalmi robbanástól félnek
Elképzelhető, hogy ősszel robbanni fog a koronavírus-járvány nyomán a vállalkozásokat és családokat sújtó súlyos gazdasági válság miatti társadalmi feszültség Olaszországban – mondta Luciana Lamorgese belügyminiszter csütörtökön. A miniszter a feszültséget követő “robbanás” konkrét veszélyére utalt, hangoztatva, hogy a vállalkozásokat és családokat sújtó válság “haragba csaphat át”.

Emberiesség elleni bűn volt az áldozatok családja szerint a járványügyi késlekedés Bergamóban
A lombardiai Bergamo városban a koronavírus-járványban meghalt betegek családtagjai az Európai Bizottsághoz és az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordultak hétfőn, mivel szerintük a járvány olaszországi gócpontjában a hatóságok emberiesség elleni bűncselekményt követtek el, miután nem cselekedtek időben a betegség terjedésével szemben.

Maszkban rendezik az első divatbemutatót Milánóban
Maszkban és a távolságtartás szabályait betartva rendezik meg a koronavírus-járvány korlátozásainak feloldása utáni első divatbemutatót Milánóban.

Először tesztelték a gátrendszert, amely megvédené Velencét az árvizektől
Az olasz árvízvédelmi rendszer ügyét sorozatos botrányok kísérték. Élesben tesztelték pénteken azt a 78 mobilzsilipből álló árvízvédelmi rendszert, amely elviekben képes lesz megvédeni Velencét az olyan árvizektől is, mint amilyen tavaly ősszel pusztított a népszerű olasz kikötővárosban.

 

OROSZORSZÁG

Immunitást alakított ki az első klinikailag tesztelt orosz Covid-19-vakcina
Immunitást alakított ki a kísérletben részt vevő önkéntesekben az első klinikailag tesztelt orosz Covid-19-vakcina – közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium, miközben a járvány halálos áldozatainak száma az országban meghaladta a 11 ezret. A tárca tájékoztatása szerint az orosz hadsereg és a Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet (NICEM) által folytatott klinikai teszt a befejező stádiumához érkezett. A szakemberek megállapították, hogy a vakcina bevitele az önkéntesek mindkét csoportjánál immunreakciót váltott ki. A kísérlet részvevőinek egészségi állapota jó, panaszmentes, nem kívánatos reakciók nem léptek fel náluk. Az önkéntesek első csoportját szerdán írják ki a kórházból. A második csoport hétfőn kapja meg a vakcina második komponensét, amelynek feladata az immunitás megerősítése és időtartamának meghosszabbítása. Mihail Murasko egészségügyi miniszter csütörtökön a Rosszija 24 hírtelevíziónak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy az Oroszországban kifejlesztés alatt álló 17 vakcina közül 3-4 juthat el a gyártásig.

Oroszország 200 millió dózis vakcinát tervez gyártatni az év végéig
“A vakcinagyártást egy több országra kiterjedő partnerség keretében, 2020 végéig 200 millió dózis kibocsátásáig tudjuk kiterjeszteni” – idézte a TASZSZ orosz hírügynökség Kirill Dmitrijev, az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) vezetője nyilatkozatát. Mint mondta, a vakcinát az orosz egészségügyi minisztérium Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézete (NICEM) fejlesztette ki. Hasonló két szert dolgozott ki az oxfordi egyetem, az Astra Zeneca és a kínai CanSino Biologics. Dmitrijev prognózisokra hivatkozva azt mondta, hogy az adenovírus-vektoron alapuló vakcina gyártása 2021-ben eléri majd a 3 milliárd dózist.

 

ROMÁNIA

A sárga kategóriájú Romániában gyorsuló ütemben terjed a koronavírus
Kedden a kórházban kezelt koronavírusos betegek száma is meghaladta az áprilisi első csúcsot. A romániai stratégiai kommunikációs törzs (GCS) keddi jelentése szerint az elmúlt 24 órában az utóbbi két hét átlagánál több mint 40 százalékkal több, 637 új fertőzést azonosítottak az országban. A magyar kormánytól Románia sárga jelzést kapott, azaz az országban „a COVID-19 betegséggel való aktuális fertőzöttségi mértéke kevésbé súlyos”. Ez azt jelenti, hogy a Romániából Magyarországra belépőknek 2 hétre karanténba kell vonulniuk, amit 5 napon belül elvégzett negatív PCR-teszttel is kiválthatnak.

Az első öt hónapban 22,3 százalékkal nőtt a román építőipari termelés
Az első öt hónapban 22,3 százalékkal nőtt a román építőipari termelés volumene a tavalyi azonos időszakhoz mérten – közölte szerdán a román országos statisztikai intézet. A nyers adatok szerint az öthavi bővülés főleg a karbantartási és javítási munkálatoknak köszönhető, amelyek volumene 58,1 százalékkal nőtt, valamint a felújításoknak, amelyek 58,5 százalékkal emelkedtek, az új építmények építése 9,1 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit. Az épületek típusa szerint az ipari létesítményeknél 39,7 százalékos volt a növekedés, a lakóépületek építése 19,2 százalékkal emelkedett, a nem lakóépületeknél 4 százalékos volt a bővülés.

 

SPANYOLORSZÁG

A vesztegzár ellenére emelkedik az esetszám, kijárási korlátozásokat vezetnek be több katalán városban
A koronavírus-fertőzések növekvő száma miatt kijárási korlátozások bevezetését jelentette be Lleida városában és további hét katalán településen a katalán kormány vasárnap.

Minden nyilvános helyen kötelező a maszk Katalóniában és Baszkföldön
Szigorúbb megszorításokat vezetnek be két spanyol régióban, Katalóniában és Baszkföldön, mivel ismét megerősödött a járvány. Kültéren és beltéren is kötelező a maszk nyilvános helyeken, az intézkedéssel a további gócpontok kialakulását akarják megakadályozni.

Barcelonában kiszélesítik a járdákat a távolságtartáshoz
A sugárutakat szegélyező járdákat kiszélesítik, emellett új biciklisávokat alakítanak ki, és elválasztják egymástól az autó- és a buszsávokat.

A brüsszeli döntésre vár a turisztikai ágazat
A Kanári-szigetek is készen áll lassan, hogy fogadja a külföldi turistákat. Itt nincs karantén-kötelezettség, és a vírus-teszt sem előírás. A turisztikai ágazat szereplői teljesítik a “biztonságos úticél” kritériumait.

 

SVÉDORSZÁG

Svédország lett a járványkezelés állatorvosi lova: semmi sem jött össze
Amióta Európában is felütötte a fejét a koronavírus, Svédország szokatlan és kockázatos kísérletet folytatott: minimális korlátozásokkal hagyta átmenni a vírust a lakosságon, legfőképp azért, hogy óvja a gazdaságot. Milyen eredményekkel járt a kísérlet? A svéd modellt a The New York Times állította mérlegre elemző cikkében. Eszerint Svédországban nemcsak ezrekkel többen haltak meg, mint a szomszédos országokban, ahol szigorúbb korlátozásokkal vették fel a harcot a vírussal, hanem még a féltve őrzött gazdaságuk sem áll olyan biztos lábakon, mint remélték.

 

SZERBIA

Szerbiában a szabadban is kötelező lesz a szájmaszk használata
A köztársasági válságstáb döntése értelmében a jövőben Szerbiában szabadtéren is kötelező lesz az arcmaszk viselése, valamint a kétméteres védőtávolság betartása – írja a Blic. A szájmaszk viselése a szabadban abban az esetben kötelező, amennyiben nem lehetséges tartani a védőtávolságot. A határozat az egész ország területére érvényes. Ugyancsak kötelezővé teszik a maszk beltéri használatát is, ez eddig nem minden szerbiai településen volt kötelező. A határozat értelmében ezentúl megtiltják azon beltéri és kültéri rendezvények megrendezését, ahol 10 személynél többen lennének jelen. A rendelkezések július 17-én, pénteken lépnek hatályba.

A vírus miatt felfüggesztik a vasúti forgalmat Szerbia és Magyarország között
Átmenetileg szünetel a nemzetközi személyszállítás Szerbia és Magyarország között, az Ivo Andric nemzetközi gyorsvonat július 14-től nem közlekedik, közölte a MÁV hétfőn az MTI-vel. A szerb vasút tájékoztatta a magyar vasúttársaságot, hogy július 14-től felfüggesztik a kelebiai határon át zajló vasúti forgalmat a szerbiai vírusvészhelyzet miatt, ezért átmenetileg szünetel a nemzetközi személyszállítás Szerbia és Magyarország között.

A szerbiai kórházak kapacitásai szinte teljesen megteltek
Még 1137 szabad lélegeztetőgép van Szerbiában, úgyhogy a legsúlyosabb eseteket mindenképpen el tudják látni, gondot jelent viszont az, hogy a kórházak kapacitásai szinte teljesen megteltek – jelentette ki Aleksandar Vucic szerb elnök. Hozzátette: Szerbia le fogja győzni a koronavírust, ehhez viszont fegyelem kell. Megismételte korábbi kijelentését, miszerint szíve szerint kijárási tilalmat vezetne be az országban, a szakértők szerint azonban erre egyelőre nincs szükség.

Veszélyben az Exit fesztivál Szerbiában
Bár a szervezők pár hete még úgy gondolták, az eredetileg júliusra tervezett fesztivált nem kell lefújni, így csak a dátumot tolták el egy hónappal idén augusztusra, azóta sajnos romlott a koronavírus-helyzet Szerbiában. A legfrissebb hírek szerint a fesztivált csak legfeljebb 10%-os kapacitáson lehetne megtartani, ez viszont kérdésessé teszi, hogy érdemes-e egyáltalán megrendezni az eseményt. A szerb kormány májusban még úgy gondolta, hogy augusztusra sikerül megfékezni a járványt, az utóbbi hetekben viszont már az is felmerült, hogy a szerb fővárosban, Belgrádban újra bevezetik a kijárási korlátozásokat.

 

SZLOVÁKIA

Koronavírus Szlovákiában: 2 205 tesztelés, 19 új fertőzött
Szlovákiában a keddi nap folyamán 2 205 tesztet végeztek el, ebből 19 új fertőzöttet regisztráltak. 14-en kigyógyultak a betegségből. A Nyitrai és a Nagyszombati kerületeken kívül a többi hatban mind van új fertőzött. A legtöbb a Trencséniben (8) és az Eperjesiben (5).

Szerdától életbe léptek a beutazási korlátozások Magyarországon, Szlovákia a zöld jelzésű országok között
Szerdától hatályba léptek a koronavírus külföldről történő behurcolásának veszélye miatt elrendelt beutazási korlátozások Magyarországon. Az utazási korlátozásokról szóló kormányrendelet a koronavírus-járvány súlyossága szempontjából három – vörös, sárga és zöld – kategóriába sorolja az államokat, és ennek megfelelően rendelkezik az onnan érkezők határátlépésének korlátozásáról.

Szlovákia a járványhelyzet súlyosbodására készül
Az állam felkészül a járványhelyzet súlyosbodására és a lehetséges második hullámra – jelentette be a központi válságstáb keddi ülése után Roman Mikulec (OľaNO) belügyminiszter. A stáb megvitatta az egyes minisztériumok további feladatait.

Hétfőtől újraindul a nemzetközi vonatközlekedés Szlovákia és Magyarország között
A Csehország, Ausztria és Lengyelország után július 13-tól, hétfőtől Magyarország és Szlovákia között is újraindul a nemzetközi vonatközlekedés – tájékoztatott a Ria Feik Achergerová, a Szlovák Állami Vasúttársaság (ŽSR) szóvivője. A Szlovákia és Magyarország között újraindított vonatközlekedés a Párkány–Szob határátkelőhely irányába fog haladni. Az utasok számára nyolc EuroCity (EC) és egy éjszakai, EuroNight (EN) vonat fog rendelkezésre állni.

 

SZLOVÉNIA

Mérséklődött a járvány Horvátországban és Szlovéniában
A szomszédos Szlovéniában a kabinet által közzétett adatok szerint szombaton 14, vasárnap 8 esettel 1849-re nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Új halálesetet nem regisztráltak, a járvány halálos áldozatainak száma így 111 maradt. A diagnosztizált betegek közül mindössze 17-en vannak kórházban, közülük egyet ápolnak intenzív osztályon.

Idősotthonokban és az egészségügyben is terjed a kór Szlovéniában (2020. július 10-i hír)
A csütörtökön az országban elvégzett 1390 koronavírustesztből 17 lett pozitív, valamivel több, mint az előző napi 13, amely a legalacsonyabb adat volt június 30. óta. Tizenhat ember szorult kórházi ellátásra, eggyel több, mint az előző nap. A betegek közül senki nincs intenzív osztályon. Nuska Caks Jager, a Nemzeti Közegészségügyi Intézet (NIJZ) járványügyi illetékesének a tájékoztatása szerint az aktív betegek száma 236 volt csütörtökön az országban.

 

UKRAJNA

Kisebb visszaesés után ismét emelkedőben a fertőzöttek száma Ukrajnában
Három napi csökkenés után ismét emelkedett az új koronavírusos fertőzöttek száma Ukrajnában, közölte a nemzetbiztonsági tanács. Ennek ellenére a napi gyógyultak száma meghaladja a fertőzöttekét. Míg egy nappal korábban 638-nál, az elmúlt 24 órában 836 embernél igazolták a Covid vírusát. Ezzel 55 607-re emelkedett az összes esetszám. Eddig 1427 emberéletet követelt a betegség és 28 131 embert nyilvánítottak gyógyultnak. Az aktív betegek száma jelenleg 26 049. Kárpátalján egy nap alatt 57-el – közte 4 medikus és 4 gyerek – nőtt a fertőzöttek száma, így ezzel együtt összesen 4 112 esetet jegyeznek. Két fő elhunyt, ezzel eddig összesen 142 ember számára bizonyult végzetesnek a Covid. 1379 ember már felgyógyult.

 

KAZAHSZTÁN

A kazah kormány meghosszabbította a karantént és újraindította a lakosság pénzügyi támogatását

A kormányfő előzetesen augusztus 2-ig hosszabbította meg a karantént a hirtelen megnövekedett tüdőgyulladásos betegek száma miatt. Július 14-én Aszkar Mamin, kazah miniszterelnök bejelentette, hogy a kormány továbbra is pénzügyi támogatást nyújt a munkájukat elveszített polgároknak, valamint bizonyos szociális kategóriákat segíti a élelmiszerhozzájutásban is.

 

KÍNA

Koronavírus: a kínai gazdaság lassan teljesen talpra áll?
A várt csökkenés helyett emelkedett Kína dollárban számított exportja és importja júniusban – derül ki a kedden közölt adatokból. Az egy évvel korábbi szinthez képest a kivitel 0,5%-kal, az import pedig 2,7%-kal emelkedett. Előzetesen a Reuters elemzői felmérése szerint a szakértők az export 1,5%-os zsugorodására és az import 10%-os zuhanására számítottak.  Májusban még 3,3, illetve 16,7 százalékos volt a visszaesés év/év alapon. Az első értékelés szerint a vártnál sokkal jobb adat elsősorban Kína nagyobb olaj- és nyersanyagimportjának volt köszönhető.

Kína válhat a világ vezető nagyhatalmává a koronavírus leple alatt
Az Egyesült Államok koronavírussal való belső küzdelme miatt visszaszorul az ország globális hatalma, a vákuumot pedig Kína fogja kitölteni – véli Kevin Rudd, Ausztrália volt miniszterelnöke és az Asia Society Policy Institute elnöke, kinek gondolatait a CNBC szemlézte. A szakember úgy látja, hogy Kína lehetőségként éli meg azt, hogy az Egyesült Államok mind otthon, mind pedig globálisan csődöt mondott a járványkezelésben, a kudarcuknak köszönhető hatalmi vákuumot pedig „a kínai vezetés könnyen felismeri és be fogja tölteni.”

Az Egyesült Királyság kitiltja a Huaweit az 5G hálózatából
Az Egyesült Királyság kedden bejelentette, hogy kitiltja a Huaweit az 5G hálózataiból, ami egy 180 fokos fordulatot jelent a kormány részéről a korábbi álláspontjukhoz képest. Oliver Dowden, a digitális fejlesztésért felelős brit minisztérium vezetője beszélt erről kedden a parlamentben. Dowden szerint az országban tevékenykedő mobilszolgáltatóknak év végéig fel kell hagyniuk a Huawei telekommunikációs eszközeinek vásárlásával, tovább minden Huawei eszközt el kell távolítaniuk a már meglévő infrastruktúrájukból 2027-ig.

 

TÖRÖKORSZÁG

Erdoğan elnök: Törökország túljutott a koronavírus-járvány csúcsán
Recep Tayyip Erdoğan köztársasági elnök kijelentette, hogy Törökország túljutott a koronavírus-járvány csúcsidőszakán. A török államfő a Köztársasági Elnöki Hivatal kabinetülését követően nyilatkozott, melynek során kifejtette, hogy Törökország sikeres példát mutatott a járvány elleni küzdelemben, és örömét fejezte ki amiatt, hogy újból csökkenni kezdett az esetek és halálozások száma. Erdoğan közölte, hogy egy ideig még fenn fogják tartani a korlátozásokat, hogy az esetek száma a nullához közelítsen.

Jó úton van a török ipar
A májusi ipari termelési adatokra hivatkozva 17,4 százalékos emelkedés történt. A Török Statisztikai Hivatal közzétette a májusi ipari termelési adatokat. Eszerint, az idén májusban az ipari termelés a naptárhatástól megtisztítva 19,9 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, 17,4 százalékkal emelkedett az előző hónaphoz viszonyítva. A szóban forgó időszakban a termelési mennyiséget mutató index szerint a feldolgozóipar 19,3, a bányászat és a kőfejtés ágazat 4,5, valamint a villamosenergia-, gáz-, gőz- és légkondicionáló ellátás 4,9 százalékos javulást mutatott.

 

AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOK

Az Egyesült Államokból továbbra sem lehet az EU-ba utazni
Rossz hír azon amerikaiak számára, akik abban reménykednek, hogy beléphetnek az Európai Unióba: az EU tisztviselői áttekintették annak a 15 országnak a listáját, amelyek lakosai számára megengedettek, hogy az EU-s országokba látogassanak. EU-s források szerint a magas koronavírus-fertőzési aránnyal rendelkező Egyesült Államokat még mindig nem teszik a listára.

Piaci elemzés – Amerikai választások járvány és recesszió idején
Az USA piacainak jövőjét mérlegelő befektetőkre két egymással ellentétes erő hat: a Covid-19 által előidézett recesszió és az elnökválasztási időszak. A Covid-válság sebessége és mindent átható következményei egész marék homokot szórtak Donald  Trump eredeti, a nagyon erős gazdaságra alapozott kampánystratégiájának gépezetébe. A Fidelity International szakértői szerint Trump kettős stratégiával próbálja majd felvenni a harcot a kedvezőtlen körülményekkel: először újból felszítja a kereskedelmi háborút és felerősíti a Kína-ellenes retorikát, ezzel bűnbak-szerepbe kényszerítve az USA nagy ellenlábasát, majd minden létező eszközzel nekilát felpörgetni a gazdaságot, hogy az novemberre teljes gőzzel dübörögjön majd.

Berobbant a járvány Amerikában, kinyithatnak-e az iskolák?
Az Egyesült Államok három államában rekordszámú beteg hunyt el koronavírus okozta betegségben kedden, már mintegy 3,3 millióan kapták el a betegséget az országban, és 135 ezer felett jár az elhunytak száma – írja a Reuters. Most arról megy a vita az országban, hogy az iskolák kinyithatnak-e a tanév kezdetén.

A második világháború óta nem szaladt bele ekkora költségvetési hiányba Amerika
864 milliárd dolláros költségvetési hiánnyal zárta június hónapot az amerikai szövetségi állam, ami nagyobb a teljes tavalyi éves hiánynál – írja a MarketWatch. A hiány elszaladása egyértelműen a koronavírus miatt tett fiskális stimulus számlájára írható, hiszen több százmilliárdos programokkal igyekezett a kisvállalkozások és a munkanélküliséggel küzdő munkavállalók segítségére sietni a Trump-adminisztráció.

Amerikai milliomosok a gazdagokra kiszabott adók emelését sürgetik a koronavírus miatt
Több amerikai milliomos nyílt levélben a gazdagokra kiszabott adók emelését sürgette, de nemcsak az amerikai, hanem a világ kormányainál annak érdekében, hogy az így befolyó összegből megsegíthessék a koronavírus-járvány által sújtott, szegény sorsú embereket. “Miközben világszerte pusztít a Covid-19, az olyan milliomosoknak, mint nekünk, kulcsfontosságú a szerepünk a világ gyógyulásában” – írta a CNBC amerikai televízió által hétfőn ismertetett nyílt levelében a 83 milliomos.

Panaszkodnak az amerikaiak, pedig több pénzt kapnak munkanélküliként, mintha dolgoznának
Egy friss felmérés szerint az amerikaiak 49%-a mondja azt, hogy negatívan érintette a háztartási bevételeiket a koronavírus – számol be a hírről a Business Insider. Azért a számokat jobban megnézve nem éppen ez a helyzet. A Bankrate és YouGov 3753 amerikai kérdezett meg júniusban arról, miképpen hatott bevételeikre a koronavírus elterjedése. A válaszadók fele mondta azt, hogy megtépázta a családi kasszát a vírus, közöttük is inkább a fiatalabbakat érintette rosszabbul, a 18 és 34 év közötti válaszadók 60%-a tapasztalt jelentősebb jövedelemkiesést.

A koronavírus nem lehet indok a bankfiókok bezárására Amerikában
A koronavírus-járványra hivatkozva nem zárhatnak be fiókokat a bankok az Egyesült Államokban – írja Financial Times. A bankfiókok átmeneti bezárásával az ügyfelek az online csatornákra térnek át, egyes bankárok ettől azt várják, felgyorsíthatják a fiókbezárások ütemét. A bankok 2010 óta a fiókok 6 százalékát, 4500 fiókot zártak be az Egyesült Államokban az FDIC adatai szerint. A bankoknak 90 napot kell adniuk az OCC-nek arra, hogy megvizsgálják a fiókbezárási tervüket és ennek indokát, ezt a hatóságnak is jóvá kell hagynia.

Jön a jelentési szezon: 2008 óta nem látott visszaesésről számolhatnak be az amerikai vállalatok
Megkezdődik a héten a második negyedéves gyorsjelentési szezon, többek között amerikai nagybankok publikálják a héten a számaikat. Az április-júniusi időszak volt az első negyedév, amit teljes mértékben lefedett a koronavírus-járvány és az elemzők várakozásai szerint az elmúlt évek leggyengébb negyedéve lehetett a vállalati profitok tekintetében.

Magyar kutató a legígéretesebb koronavírus-vakcinát fejlesztő cég alelnöke
Karikó Katalin biokémikus a nyolcvanas években ment ki Amerikába, hogy az RNS-ben rejlő orvosi lehetőségeket kutassa. Munkássága legnagyobb sikerét érheti el, ha az általa alelnökként vezetett BioNTech cég és a Pfizer közös koronavírus-ellenes oltóanyaga bizonyítja hatásosságát. Sok azonban a bizonytalanság, hiszen eddig még semmilyen betegség ellen nem vetettek be klinikai teszten kívül RNS-vakcinát.

Újabb gazdaságösztönzés jöhet az USA-ban
Már majdnem egy hete mindennap rekordot dönt az új koronavírusos esetek száma az Egyesült Államokban. Mivel félő, hogy leáll a gazdaság kilábalása a válságból, egyre valószínűbb, hogy a kormánynak és a jegybanknak új ösztönző intézkedéseket kell tennie.

 

LATIN-AMERIKA

Bolsonaro: a recesszió szélén imbolyog Brazília a koronavírus miatt
Jair Bolsonaro brazil elnök szerint a koronavírus a recesszió szélére taszította a brazil gazdaságot. Több millió tönkretett munka, több tízmillió, bevétel nélkül maradt ember és a recesszió szélén támolygó gazdaság.

Újabb elnök lett koronavírusos
Jeanine Anez, Bolívia ideiglenes elnöke bejelentette, hogy pozitív lett a koronavírustesztje. A bolíviai kormány megerősítette a hírt, továbbá közölték azt is, hogy legalább hét miniszter, köztük az egészségügyi miniszter tesztje is pozitív lett.

Rekordmennyiségű fát irtottak ki Brazíliában idén
Rekordmértékben növekedett az erdőirtás az Amazonas-medence brazíliai részén az év első felében – derült ki a kormány által pénteken közzétett előzetes adatokból.

 

AFRIKA ÉS KÖZEL-KELET

Marokkó lezárja Tangier városát a koronavírus kiújulása miatt
Az ország egyik legjelentősebb északi kikötővárosa karantén alá kerül. A hatóságok közleménye alapján leállítják a városba irányuló forgalmat és megtiltják annak elhagyását. Az intézkedés bevezetése a városban kiújult koronavírus- járvány továbbterjedésének megakadályozása miatt vált szükségessé.

Újraindulnak a nemzetközi repülőjáratok Szudánból
Július 14-től a Kartúmi nemzetközi repülőtér újra fogad és indít nemzetközi járatokat. A szudáni Badr és Tarco légitársaságok, illetve az Egypt Airlines, a Turkish Airlines és a FLYdubai megkezdi Szudán és Egyiptom, Törökország és az Egyesült Arab Emírségek közötti légijáratok újbóli közlekedtetését.

Július 20-tól korlátozottan újranyitnak a kuvaiti hotelek és szálláshelyek
A korlátozások enyhítésének 3. fázisában, július 20-tól 30%-os kapacitással nyithatnak újra a vendéglátóhelyek az országban. A szolgáltatások közül azonban többet továbbra sem vehetnek igénybe a vendégek, többek között zárva maradnak a hotelek uszodái és az edzőtermei.

 

AUSZTRÁLIA

Ausztráliában újabb koronavírus-gócpontokat fedeztek fel
Továbbra sem csillapodik a járvány a szigetországban, szakértők már a második hullám kialakulásától tartanak. Ausztrália legnépesebb államában, Új-Dél-Walesben az elmúlt 24 óra leforgása alatt összesen 14 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak. Mindez annak ellenére történt, hogy a szomszédos Victoria államban 5 millió embert zártak teljes karantén alá. Az újonnan azonosított esetek egy kivételével áruszállító kamionsofőröktől származnak, akik a Sydney-i Crossroads Hotel bárjában kapták el csoportosan a vírust.

 

 

Forrás: Magyar Kereskedelmi és Iparkamara