A koronavírussal kapcsolatos nemzetközi gazdasági hírek 2020.11.17.

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara folyamatosan nyújt információt mind saját mind partnerei elemzései alapján a koronavírus helyzet okozta változásokról az export, logisztika, nemzetközi vállalkozói partnerség témában. Közreadjuk a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által 2020.11.17-én készített hírösszefoglaló elemzést, mely a vállalkozások számára nyújt naprakész információt a külkereskedelem szempontjából fontosabb országok aktuális gazdasági helyzetéről, az országokat érintő, legfontosabb intézkedésekről és az esetleges áruforgalmi korlátozásokról.

 

ALBÁNIA

 

További korlátozó intézkedéseket vezettek be Albániában a koronavírus-járvány megfékezésére

Albániában újabb korlátozó intézkedéseket vezettek be a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére, melyek november 11-től léptek életbe. Este 10 és reggel 6 óra között kijárási korlátozás van érvényben (kivétel a munkavégzés és az egészségügyi indíttatású lakhelyelhagyás), illetve ugyanebben az időintervallumban zárva kell lenniük az éttermeknek és a bároknak (csak az ételkiszállítás megengedett). Bevezetik továbbá az ún. „intelligens munkát” a közigazgatásban.

 

Koronavírus-helyzet Albániában

Albániában november 9-én 563-as értékkel, rekordot döntött az újonnan azonosított napi fertőzések száma. November 10-én az egy nap alatt elvégzett 2384 tesztből 507 lett pozitív, mellyel 12718-ra nőtt az aktív esetek, és 25801-re a járvány kitörése óta regisztrált megbetegedések száma. Egy nap alatt 11-gyel, 590-re emelkedett a betegség áldozatainak száma. Koronavírusos lett az ország több minisztere, korábban Belinda Balluku infrastrukturális és energiaügyi miniszter, valamint Blendi Klosi idegenforgalmi miniszter, legutóbb pedig Anila Denaj pénzügyminiszter. Albániában november 9-én 563-as értékkel, rekordot döntött az újonnan azonosított napi fertőzések száma. November 10-én az egy nap alatt elvégzett 2384 tesztből 507 lett pozitív, mellyel 12718-ra nőtt az aktív esetek, és 25801-re a járvány kitörése óta regisztrált megbetegedések száma. Egy nap alatt 11-gyel, 590-re emelkedett a betegség áldozatainak száma. Koronavírusos lett az ország több minisztere, korábban Belinda Balluku infrastrukturális és energiaügyi miniszter, valamint Blendi Klosi idegenforgalmi miniszter, legutóbb pedig Anila Denaj pénzügyminiszter.

 

Szerbia, Észak-Macedónia és Albánia együttműködési megállapodást kötöttek

Szerbia, Észak-Macedónia és Albánia a november 9-i„Kis-Schengen” elnevezésű online videokonferencián együttműködési megállapodást kötöttek a Covid—19 elleni fellépés témájában. A három ország együtt fog dolgozni a koronavírus elleni oltóanyag beszerzésén, segítenek egymásnak az észak-macedón, a szerb vagy az albán egészségügyi rendszer túlterheltsége esetén. A megbeszélésen ezen kívül Szerbia és Albánia államközi megállapodást írtak alá a polgárok személyi igazolvánnyal történő szabad mozgásáról.

 

AUSZTRIA

 

Két héten belül megtelhetnek az osztrák intenzív osztályok koronavírusos betegekkel

Ausztriában két héten belül megtelhetnek a koronavírusos, COVID-19-es betegek számára elkülönített kórházi ágyak az intenzív osztályokon -figyelmeztetett Herwing Ostermann, az osztrák közegészségügyi intézet vezetője pénteken. Ostermann előrejelzése szerint a kedden életbe léptetett újabb korlátozások ellenére november 18-ig a koronavírusos betegeknek elkülönített 800 intenzív osztályos ágyból 750 betelhet.

 

Időben követtük az osztrák példát

Az összes fertőzés, mint az új megbetegedések számában a magyar adatok nagyjából egyhetes lemaradást mutatnak az osztrákhoz képest –mutatott rá cikkében a Magyar Nemzet. Ausztria és Magyarország lakossága eltérő, ám ha arányosítjuk a statisztikákat, akkor sem láthatunk mást. A napi új esetszám egymillió főre vetítve október 31-én Ausztriában 582 volt, Magyarországon november 7-én (egy hétre rá!) volt a legmagasabb, 550.

 

Putyin és Kurz járványügyi és energetikai együttműködésről tárgyalt

Az új koronavírus elleni vakcina alkalmazását is magában foglaló küzdelemről és az energetikai együttműködésről tárgyalt telefonon Vlagyimir Putyin orosz elnök és Sebastian Kurz osztrák kancellár -közölte csütörtök éjjel a Kreml sajtószolgálata. Az orosz államfői hivatal szerint a kancellár hangsúlyozta Oroszország és az európai országok közötti energetikai együttműködés továbbfejlesztésének fontosságát.

 

Kiterítette lapjait a Raiffeisen: lesznek még itt hitelbedőlések

Az elemzői várakozásokat kismértékben meghaladó, 230 millió eurós konszolidált nyereséget ért el a harmadik negyedévben a Raiffeisen Bank International, ami negyedével kisebb szám az egy évvel korábbinál. A romlást elsősorban az első és a második negyedévinél is magasabb céltartalék-képzés magyarázza, miközben a hitelek bedőlése még a Raiffeisennél sem indult meg. A magyar leánybank 33 millió eurós nyereségnél tart idén, aminek a harmada képződött meg a harmadik negyedévben.

 

Járvány: elkezdődött, de veszélyben az osztrák síszezon

A szállodák, éttermek zárva, de megkezdődött a síszezon Ausztriában. Bizonyos közegészségügyi megkötések –maszkviselés, távolságtartás -mellett egyelőre látogathatók a síterepek. Az osztrák gazdaság meghatározó szegmense a téli síturizmus, így a bécsi kormány igyekszik elkerülni a teljes lezárást.

 

BENELUX ÁLLAMOK

Belgium összeomlása riasztó jel egész Európának

Cunamiként söpör végig a koronavírus Belgiumon, az ország járványügyi helyzete pedig félelmetes példája annak, mi történik akkor, ha a védekezés félresiklik. Belgiumban az elmúlt két hétben átlagosan 1669 napi új fertőzöttet azonosítottak  százezer  főre  vetítve,  ami  a  legmagasabb  szám  Európában,  és  Csehország  után  itt  haltak  meg lakosságarányosan a legtöbben ebben az időszakban. A járvány kezdete óta már több mint 12 ezren hunytak el a koronavírus miatt a 11,5 milliós országban, és az elmúlt két napban már napi kétszáznál több halottat jelentettek. Az egyébként fejlett egészségügyi rendszerrel rendelkező Belgiumban már novemberben elérhetik a kapacitási határokat, és eljöhet az a pont, amikor választani kell a betegek között, hogy kit mentsenek meg.

 

Belgiumban a halálozások megkétszereződtek, miközben a fertőzések száma csökkent

Belgiumban pozitív adat, hogy az előző héthez képest csökkent, pontosan 16 százalékkal mérséklődött a napi új koronavírus-fertőzöttek száma, az elhunytaké viszont 98 százalékkal emelkedett –tájékoztatott az MTI.A  belga közegészségügyi intézet pénteki adatai szerint az elmúlt egy hét leforgása alatt átlagosan napi 13 213 vírusteszt lett pozitív, ezzel már 479 341 ember fertőződött meg, jelenleg százezer lakosra legalább 1758 fertőzött jut, ez a szám egy hete 1609 volt. A belga kórházakban folyamatosan nő a koronavírus-fertőzés miatt ápoltak száma, idesorolandók azok is, akik az intenzíven vannak. Emelkedett a kórházba kerültek száma is, átlagosan naponta 663 beteget helyeztek el ápolási intézményekben, szemben az előző hét nap 640-es átlagával. A 11,5 milliós országban a vírus okozta Covid–19-betegség szövődményeiben eddig 12 520 ember halt bele.

 

Belgiumban katonák segítenek a kórházakban –nincs elég ember

Az egészségügyi dolgozók nem bírják ellátni az egyre több beteget. A hírek szerint a liége-i kórházak maguk fordultak a hadsereghez segítségért, mivel fertőzötteket kezelő egységeik túlterheltek voltak. A 70 ezer lakost számláló Seraing városába már megérkeztek az első katonák, akik várhatóan egy hónapig teljesítenek majd kórházi szolgálatot. Cédric Smet százados úgy nyilatkozott a belga sajtónak, hogy a kirendelt katonák mindegyike rendelkezik egészségügyi végzettséggel, és egy 25 ágyas kórházi osztályt látnak el, ahol a lábadozó betegeket ápolják.

 

Koronavírus: javulást mutatnak a holland adatok

Hollandiában egy hét alatt 46 százalékkal csökkent az újonnan azonosított koronavírusos fertőzöttek száma, három héttel a szigorított korlátozó intézkedések és lezárások után -írta hétfőn a helyi sajtó az MTI szerint. A holland közegészségügyi hivatal adatai szerint hétfőn 4702 fertőzöttet regisztráltak, csaknem fele annyit, mintegy héttel ezelőtt. A statisztikák szerint továbbra is Hága, Amszterdam és Rotterdam a legfertőzöttebb nagyváros.

 

A KLM megkaphatja az állami mentőcsomagot

Aláírta a hosszabb távú fizetéscsökkentésről szóló megállapodást a KLM és a pilótákat képviselő VNV szakszervezet, ezzel elhárult az utolsó akadály is a 3,4 milliárd eurós állami mentőcsomag elől. Az Airportal beszámolója szerint, mivel nem sikerült a holland kormány által szabott október 31-i határidőre minden szakszervezettel megállapodni a fizetések hosszabb távú, 2025-ig történő csökkentéséről, a kormány felfüggesztette a hitelcsomag folyósítását. De utolsóként, keddre a pilótáké is aláírta a korábbi kollektív szerződés kiegészítését. A szakmai oldal azt írja, jelentős átalakítás vár az egész Air France-KLM csoportra, összesen 12500 munkahely szűnhet meg 2022-ig, és csaknem 2 milliárd euróval szeretné csökkenteni a menedzsment a francia és a holland légitársaság üzemelési költségeit.

 

Rotterdamban már most betiltották a szilveszteri tűzijátékot

Az év végének közeledtével a rotterdami városvezetés úgy döntött, hogy minden ünnepi tűzijáték be van ill. lesz tiltva Hollandia 2.legnagyobb városában. Ezt a döntést a Bíróság hozta és jelentette be november 9-én. A tűzijáték-ipar helyi képviselői ugyanis pert indítottak az önkormányzat ellen, hogy a tilalmat vegyék le a napirendről. A bíróság szerint az önkormányzat tiltó rendelkezése nem ellentétes a hatályos jogi szabályozással. A bíróság kimondta, hogy az érdekek kiegyensúlyozása a COVID-19járvány időszakában nem kedvez a tűzijáték-iparnak, ugyanakkor még azt is  figyelembe vették, hogy az elmúlt években megváltozott a tűzijátékokkal kapcsolatos közvélemény Hollandiában.

 

Felfüggeszti, illetve ritkítja járatait a Thalys vasúttársaság

A francia, belga és német tulajdonban lévő vasúttársaság tájékoztatása szerint naponta mindössze egy gyorsvonat közlekedik majd Brüsszel és Amszterdam között, valamint az Izy helyett két Thalys járat lesz elérhető Brüsszel és Párizs között november 7. és december 12. között. Az indoklás szerint a társaság a tartósnak bizonyult koronavírus-járvány okán bevezetett rendkívüli intézkedések miatt kénytelen módosítani menetrendjén. Hozzátették,a vasúttársaság “történelme legsúlyosabb válságán megy keresztül”, és 70 százalékos forgalomcsökkenésre számít 2020-ban. A brüsszeli központú Thalys vasúttársaság szerelvényei 1996 óta közlekednek Párizs, Köln, Amszterdam és Brüsszel viszonylatában.

 

Luxemburg: a vállalatok aggódnak

A Luxemburgi Kereskedelmi Kamara (CCL: Chambre de Commerce Luxembourgeoise) legfrissebb üzleti felmérése szerint az ország vállalkozásai továbbra is nagyon aggódnak a járványügyi helyzet bizonytalansága miatt. A „Gazdaság Barométere” elnevezésű felmérés 560 db 6 vagy több alkalmazottat foglalkoztató vállalat körében készült és a maximális 100 pontból jelenleg 45,7 pontos átlagos eredményt produkált, míg 2019-ben 61,9 pont volt a vállalatok bizalmi indexe. A megkérdezett vállalkozások csaknem 60% -a számol be arról, hogy a tevékenysége jelentősen csökkent az elmúlt fél év folyamán, míg az összes vállalat több mint egyharmada úgy véli, hogy 2021 első felében még további csökkenéssel kell szembe nézniük. A luxemburgi vállalkozások eddig jobban ellen tudtak állni a gazdasági válságnak, ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a Nagyhercegség gazdasága a külvilág számára nagyon nyitott gazdaság. Más szavakkal, ha a szomszédos országok gazdasági lassulást tapasztalnak egy második bezárási hullám miatt, akkor ez Luxemburgot nagyon erősen fogja érinteni.

 

BOSZNIA-HERCEGOVINA

 

Boszniában kijárási tilalmat vezetnek be

Éjszakai kijárási tilalmat vezet be november 11-től a koronavírus-fertőzöttek számának rohamos növekedése miatt a Bosznia-hercegovinai Föderáció vezetése. Az intézkedés értelmében Bosznia-Hercegovina többségében bosnyákok és horvátok lakta országrészében éjjel 23 órától hajnali 5-ig lesz kijárási tilalom.

 

Koronavírus-helyzet Bosznia-Hercegovinában

Bosznia-Hercegovina miniszterelnöke, Zoran Tegeltija és kabinetjének több tagja is elkapta koronavírust, emiatt karanténba vonultak. Az országban a múlt héten egyébként megdőlt a koronavírusban elhunytak számának rekordja, ugyanis egy napon összesen 49 ember vesztette életét a vírus következtében. A regisztrált fertőzöttek száma november 10-én Bosznia-Hercegovinában 1541-gyel 66565-re, az aktív fertőzöttek száma pedig 32095-re emelkedett. November 9-én rekordot döntött (73) a járvány napi halálos áldozatainak száma, de november 10-én is 72-en vesztették életüket a betegség következtében, a járvány kitörése óta pedig 1701-en.

 

A Bosznia-hercegovinai Föderáció kormányzata 10 millió BAM-mal támogatja az egészségügyi intézményeket

A  Bosznia-hercegovinai Föderáció kormányzata november 10-én döntött arról, hogy a koronavírus-járvány helyzet kezelésének elősegítésére 10 millió BAM-mal támogatja az egészségügyi intézményeket.

 

Csökkent Bosznia-Hercegovina külkereskedelmi forgalma az első kilenc hónapban

2020 első kilenc hónapjában Bosznia-Hercegovina külkereskedelmi forgalma 3,5 milliárd BAM-mal, vagyis 15 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A Bosznia-Hercegovinából származó export 7,8 milliárd BAM-ot tett ki és 13 százalékkal csökkent, míg az import 12,5 milliárd BAM-ot tett ki, és 16 százalékkal csökkent 2019 első kilenc hónapjához viszonyítva. A teljes kereskedelmi forgalom tekintetében a legfontosabb partner Horvátország 15,53 százalékkal, amelyet Szerbia követ 13,43, Németország 11,53, Szlovénia 8,88 és Olaszország 8,61 százalékkal. Az Európai Unió továbbra is Bosznia-Hercegovina legfontosabb külkereskedelmi partnere, ahová a vizsgált időszakban 5,6 milliárd BAM értékű árut exportáltak, az EU-ból pedig 8,3 milliárd BAM-ot importáltak. A bosznia-hercegovinai kereskedelem teljes volumenének 69%-át az EU-val folytatott kereskedelem teszi ki.

 

Bosznia-Hercegovina faipari kivitele 62 millió BAM-mal csökkent

A koronavírus okozta helyzet jelentősen visszavetette a boszniai-hercegovinai faipar teljesítményét, ami abban is megmutatkozik, hogy az ágazat exportja az idei első kilenc hónapban mintegy 62,5 millió BAM-mal csökkent 2019 azonos időszakához képest. A Bosznia-Hercegovinai Külkereskedelmi Kamara adatai alapján a legnagyobb csapást a parketta és más profilozott fa gyártói szenvedték el, melyek exportja 17,3 millió BAM-mal (41,4 millióról 24,1 millió BAM-ra) esett vissza.

 

70 százalékkal csökkent a turistaérkezések száma Boszniába

A 2020. január és szeptember közötti időszakban 385 578 turistaérkezést regisztráltak Bosznia-Hercegovinában, ami 69,9%-kal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában. A vendégéjszakák száma 62,9%-kal csökkent, 987517-re. A belföldi  vendégéjszakák  száma  19,1%-kal,  a  külföldi  vendégéjszakáké  pedig  79,2%-kal  csökkent  2019  azonos időszakához képest. A belföldi turisták részesedése a teljes vendégéjszakák számából 59,2%, a külföldi turistáké pedig 40,8% volt.

 

A Lufthansa 2021 nyaráig szünetelteti szarajevói járatait

2020 december 1-től 2021 nyaráig felfüggeszti a München-Szarajevó járatait a Lufthansa, ráadásul a kieső járatnak nem lesznek állandó alternatívái. A légitársaság 16 járatot indított volna Szarajevóba decemberben. A régióban jelenleg a Frankfurt-Belgrád és a Frankfurt –Ljubljana járat közlekedik, Ausztriából pedig továbbra is elérhető Belgrád, Podgorica, Pristina, Szarajevó és Szkopje..

 

Egészségügyi védőfelszereléseket adtak át Banja Lukában

Egészségügyi védőfelszereléseket adott át az EUFOR parancsnoka, az Európai Unió küldöttségének vezetője, valamint az EU bosznia-hercegovinai különleges képviselője a boszniai Szerb Köztársaság kormányzati központjában november 3-án. A 400 ezer maszkból, valamint 18 ezer köpenyből álló adomány része volt az Európai Unió koronavírus-világjárvánnyal kapcsolatos, Bosznia-Hercegovinába szánt segélyszállítmányának, amivel pótolni lehet a COVID-19helyzet miatti védekezés közben kimerült készleteket.

 

BULGÁRIA

 

Koronavírus-helyzet Bulgáriában

Bulgáriában november 9-én megdőlt a napi újonnan azonosított koronavírus-fertőzöttek száma, és elérte a 4390-et. November  10-én 3945 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány megjelenése óta pedig összesen 87311-et., és közülük 1898-an haltak meg a kórban (november 8-án 108 fővel rekordértéket ért el a kórban egy nap alatt elhunytak száma). Az aktív fertőzöttek száma jelenleg 58 699.

 

Az Európai Bizottság szerint csak 5,1%-kal csökken a bolgár GDP 2020-ban

Az Európai Bizottság javította a bolgár GDP csökkenésre vonatkozó előrejelzését: a korábban becsült 7,1%-hoz képest jelenlegi számításaik szerint csak 5,1%-kal esik vissza az érték. A világjárvány második hullámához kapcsolódó alacsonyabb foglalkoztatottság és visszafogott fogyasztói bizalom a magánfogyasztást visszavetheti, míg a kormány válságellenes intézkedései várhatóan támogatják a magánjövedelmet. Az EB előrejelzése szerint a munkanélküliségi ráta a 2019. évi 4,2%-ról várhatóan 5,8%-ra nő idén.

 

A bulgáriai cégbejegyzések, de a csődeljárások száma is jelentősen visszaesett a második negyedévben

A  bulgáriai  cégbejegyzések  38,4%-kal  csökkentek  éves  összehasonlításban  2020  második  negyedévében,  mely Portugália,  Spanyolország  és  Olaszország  után  a  negyedik  legnagyobb  visszaesés  az uniós  tagállamok  között. Ugyanakkor a bulgáriai csődeljárások száma a második negyedévben éves összehasonlításban is csökkent -33,6%-kal, miután az első negyedévben 5,4%-kal esett vissza.

 

Bulgária vendégéjszakákból származó bevétele 47%-kal csökkent szeptemberben

A Bulgáriában eltöltött vendégéjszakákból származó bevétel szeptemberben éves szinten 47,1%-kal csökkent, 88,1 millió levára (53,2 millió dollár / 45,0 millió euró), mivel a koronavírus-válság megviselte az idegenforgalmi szektort. A külföldi  állampolgárok  által  eltöltött  éjszakákból  származó  bevételek  szeptemberben  éves  szinten  67,5%-kal csökkentek, míg a bolgár turisták által eltöltött vendégéjszakák bevételei 18,2%-kal emelkedtek. A Bulgáriában eltöltött összes vendégéjszaka száma szeptemberben 42,3%-kal, éves szinten mintegy 1,8 millióra csökkent. A vendégéjszakák számának legnagyobb, 47,3%-os csökkenését négy és ötcsillagos szálláshelyek regisztrálták. Szeptemberben összesen 593300 turista szállt meg bulgáriai szálláshelyeken, ami 30%-os csökkenés az előző év azonos időszakához képest.

 

CSEHORSZÁG

 

Koronavírus: Csehország túl lehet a nehezén

Az elmúlt 24 órában 8925 újabb koronavírus-fertőzöttet mutattak ki a laboratóriumi vizsgálatok, ami nagyjából azonos a keddi adattal, de hétezerrel kevesebb, mint egy hete volt, amikor az új fertőződések száma rekordmagasra emelkedett -idézi a cseh egészségügyi tárca. jelentését az MTI.

 

EGYESÜLT KIRÁLYSÁG

 

Nagyot nőtt a brit gazdaság az első járványhullám után, de el is veszett a lendület

15,5%-ot nőtt a brit GDP a harmadik negyedévben a csütörtökön közölt friss adatok szerint. Ez majdnem pontosan annyi, mint amit az elemzők vártak. Éves szinten közel 10% a visszaesés. A harmadik negyedévben 1955 óta nem látott mértékben nőtt az Egyesült Királyság GDP-je,  15,5%-kal nőtt a kibocsátás a második negyedévhez képest. A kiugró adatban természetesen szerepet játszik a bázishatás is, hiszen a második negyedévben tetőzött a járvány első hulláma, amely szigorú lezárásokkal és korlátozásokkal járt. A második negyedévben még 19,8%-os volt a visszaesés az első negyedévhez képest. Az elemzők 15,8%-os növekedést vártak a szeptemberrel záruló időszakra.

 

A “lockdown” lett az év szava

A Collins Dictionary minden évben kiadja, hogy melyek voltak az adott év legtöbbet használt, legnépszerűbb szavai. Az idei nyertes nem okozhat nagy meglepetést: lockdown, azaz lezárás; a kifejezést több mint negyedmillió alkalommal használták 2020-ban.

 

Alapvető készségeket felejtettek el az iskolabezárásokat legjobban megsínylő brit gyerekek

Visszaesett a gyerekek többségének iskolai tudása Angliában a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások alatt és némelyeknél a szociális készségekben is jelentős hanyatlás figyelhető meg -derült ki a brit oktatási felügyelet (Ofsted) vizsgálatából. A brit oktatásügyi minisztérium szerint az eredmények alátámasztják annak szükségességét, hogy az iskolák nyitva maradjanak. Nem az Egyesült Királyság az egyetlen, ahol a tavaszihoz hasonló korlátozásokat rendeltek el, de az oktatási intézményeke nem zárták be.

 

Angliában a nyércek miatt visszafordítják a Dániából érkezőket

Nem engedi be Angliába a Dániából érkező teherfuvarozókat a brit kormány, mivel a skandináv országban a nyércek között is terjed a koronavírus. A szigorítás azokra vonatkozik, akik az elmúlt két hét során voltak Dániában, és nem az Egyesült Királyságban laknak.

 

ÉSZAK-MACEDÓNIA

 

Észak-Macedónia betiltotta a négyfősnél nagyobb rendezvényeket

Az észak-macedón kormány november 10-től betiltotta a négyfősnél nagyobb rendezvényeket az országban, ahol a gyülekezési tilalom eddig csak 21 órától volt érvényben, most viszont egész napra vonatkozik. A regisztrált fertőzöttek száma november 10-én Észak-Macedóniában rekordértékkel, 1318-cal 42 540-re, a járvány halálos áldozatainak száma pedig 26-tal 1212-re nőtt. A jelenleg nyilvántartott aktív fertőzöttek száma elérte a 15975-öt.

 

Észak-Macedóniában 2,1%-ra nőtt az infláció októberben

Észak-Macedónia statisztikai hivatalának jelentése szerint a fogyasztói árak éves növekedési üteme a szeptemberi 1,9%-ról októberben 2,1%-ra nőtt. Havi összehasonlításban szeptemberre 0,2%-kal csökkentek a fogyasztói árak, míg októberben 0,1%-kal emelkedtek.

 

FRANCIAORSZÁG

 

Franciaország: 86 ezer fölött a napi fertőzöttek száma

Franciaországban 40 ezer fölé emelkedett a koronavírus-fertőzés következtében elhunytak száma–adta hírül a francia közegészségügyi hatóságra hivatkozva az MTI. Csak az utóbbi 24 órában306 beteg halt meg a COVID-19miatt, így már több mint 40 ezren veszítették az életüket a járványban. Az újonnan azonosított fertőzöttek száma ismét szomorú rekordot döntött, 86 ezer fölött volt. Ezzel a járvány kezdete óta már több mint 1 millió 748 ezren kapták el Franciaországban a COVID-19-et. A párizsi kormány október30-án a tavaszihoz hasonló országos zárlatot hirdetett ki egészen december elejéig.

 

Koronavírus: Franciaországban javul a helyzet, de jönnek még nehéz napok

Javul a koronavírus-járvány miatti helyzet azokban a francia nagyvárosokban, ahol október közepén éjszakai kijárási tilalom lépett életbe, de a vírus továbbra is terjed az egész országban, és a második hullám országos tetőzése még csak most következik -mondta Jérome Salomon járványügyi igazgató hétfő este párizsi sajtótájékoztatóján az MTI szerint.

 

Lassul a járvány Franciaországban

Olivier Véran francia egészségügyi miniszter szerint Franciaországban lelassult a koronavírus-járvány terjedése. A meghozott intézkedéseknek köszönhetően “megfigyelhető a járvány terjedésének lassulása, de még túl korai a lezárás következtetéseit levonni” -mondta vasárnap a tárcavezető a France Inter közrádióban, miközben az előző nap 306-tal 40 ezer fölé emelkedett az elhunytak száma, a napi esetszám pedig pénteken több mint 60 ezerrel újabb rekordot döntött.

 

Szigorítanak Párizsban

Anne Hidalgo, Párizs polgármestere csütörtökön bejelentette, hogy a koronavírus-járvány megfékezése érdekében az élelmiszer-és italboltoknak, valamint a kiszállítást vállaló éttermeknek este 10 órakor be kell zárniuk a francia fővárosban. Az intézkedés célja, hogy ne alakuljanak ki csoportosulások az üzletek és éttermek előtt a késő esti órákban -írja az MTI.

 

Koronavírus: ágy-és szakemberhiány egy lyoni kórházban

Egyretöbbabeteg,máraligjutnekikhelyalyoniEdouardHerriotkórházban.Azintenzívosztálytelítettsége90százalékos,azágyaktöbbségétkoronavírus-fertőzöttekfoglaljákel.Lyon és környéke a járvány egyik gócpontja Franciaországban. Hogy elkerüljék a totális telítettséget, jónéhány beteget átszállítanak az ország nyugati részén lévő kórházaiba.«Attól tartunk, eljöhet az a pont, amikor választanunk kell a betegek között a koruk és egészségi állapotuk alapján. Ezt nagyon nem akarjuk, így az intenzív osztály ágyainak felszabadítása érdekében szállítanak betegeket az ország más részeibe»  –magyarázza Laurent Argaud professzor, a kórház intenzív osztály vezetője.

 

A Francia Nemzeti Bank szerint 9-10%-kal csökkenhet az idén a francia GDP

November  9-én tette közzé a Francia Nemzeti Bank (BF:  Banque  de  France) azt a jelentését, amelyben 9-10% közötti éves GDP csökkenést prognosztizál az idei évre. A BF kormányzója, François Villeroy de Galhau kijelentette: “Még nincsenek előrejelzéseink a teljes negyedik negyedévre vonatkozóan, mert minden attól függ, hogy mifog történni decemberben”. A Banque de France előrejelzése mindenesetre kicsit optimistább, mint a kormányé, amely 2020-ban 11% -os csökkenést prognosztizál, ugyanakkor a Nemzeti Bank szerint a gazdasági helyzet nem olyan súlyos, mint a tavasz folyamán volt. Bizonyos ágazatok kivételével -mint pl. a turizmus és a vendéglátás -a járvány második hullámának  megfékezésére,  októberben  hozott  kormányintézkedéseknek  alig  volt  hatása.  A  termelékenység stabilizálódott az iparban (az élelmiszeriparban és az építőiparban is) és még az autóiparban is előrelépést mutatott. A BF jelentése kiemeli: “A novemberre várható produktivitás szintje összevetve az április hónapban  megfigyeltekkel azt mutatja, hogy a legtöbb szektorban -még ha nem is egyformán -a második bezárási hullám hatása kevésbé veti vissza a gazdaságot, mint az első hullám idején”. A szálloda-és vendéglátóipar az egyetlen, amelynek a csökkenése az áprilisban tapasztalt szinttel egyenlő.

 

HORVÁTORSZÁG

 

Koronavírus-helyzet Horvátországban

A szomszédos Horvátországban a járvány kitörése óta először haladta meg a napi új fertőzöttek száma a 3000-et, ugyanis 33082 új megbetegedést azonosítottak november 11-én, így az eddig regisztrált fertőzöttek száma elérte a 75922-őt. November 11-én 32 ember halt bele a betegségbe, a járvány halálos áldozatainak száma így 925-re emelkedett. Horvátországban kötelező a maszk viselése mindenütt, de a jogi személyek kivételével a szabálysértőket nem  büntetik.  Az  intézkedések  főleg  a  rendezvényeken  részt  vevők  számának  korlátozásban  merülnek  ki,  a sporteseményeket nézők nélkül lehet csak megrendezni és a vendéglátó helyeknek legkésőbb éjfélkor be kell zárniuk.

 

Horvátország 369 millió kuna (49 millió euró) értékű uniós támogatást kap COVID-19 védőfelszerelésekre

Horvátország megállapodást írt alá 369 millió kuna (57,4 millió dollár / 48,8 millió euró) értékű uniós támogatásról, amelyet egy orvosi és védőeszköz-ellátási projekt finanszírozására használ fel a COVID-19elleni küzdelemben. A projekt keretében beszerzésre kerülő orvosi és védőeszközöket elsősorban kórházaknak, közegészségügyi intézményeknek, sürgősségi orvosi osztályoknak, egészségügyi központoknak, valamint szociális intézményeknek, polgári védelmi egységeknek,  állami  felügyelőségeknek,  a  belügyminisztériumnak  és  más  érintett  horvát  intézményeknek  és szervezeteknek szállítják majd.

 

Újabb adóreform jön Horvátországban

Újabb adóreformról szóló törvénytervezetet fogadott el a horvát kormány november 5-én. A dokumentum, amelyet még a parlamentnek is meg kell szavaznia, 3 adótörvény módosítását és egy új jövedéki adótervezetet tartalmaz. 2017 óta ötödszörre hajtanak végre adóreformot, az intézkedések célja az állampolgárok és a vállalkozók tehermentesítése. A tárcavezető a legfontosabbak között említette a személyi jövedelemadó (szja) változtatásait. A szja felső kulcsát 2021. január 1-jétől 36%-ról 30%-ra, alsó kulcsát 24%-ról 20%-ra csökkentik. Mérséklik továbbá az átalány adókra vonatkozó adókulcsot 12%-ról 10%-ra. A törvénymódosítási javaslat szerint csökkentik a társasági adó mértékét 12%-ról 10%-ra azon vállalatok számára, amelyek bevétele nem haladja meg a 7,5 millió kunát (356,7 millió forint) évente, mely a Horvátországban működő cégek 93%-át érinti

 

Szinte felére csökkent a horvát autóértékesítés

Horvátországban januártól október végéig 31 350 új személygépkocsit adtak el, 43,4 százalékkal kevesebbet, mint 2019 ugyanezen időszakában. Októberben 3093 új autót értékesítettek, 24,6 százalékkal kevesebbet, mint tavaly októberben. Az eladott gépjárművek 56 százaléka benzines, 35 százaléka dízel, míg az elektromos és hibrid autók iránti kereslet elenyésző.

 

KOSZOVÓ

 

Fertőzöttségi kategóriákba sorolják a koszovói településeket

Fertőzöttségi  kategóriákba  sorolja  a  koszovói  kormány  november  13-tól  a  településeket,  a  legtöbb  fertőzöttel rendelkező helyeken 19 és 5 óra között kijárási tilalmat vezetnek be, valamint minden üzletnek be kell zárnia. A regisztrált fertőzöttek száma november 11-én Koszovóban 733-mal 26 121-re nőtt, a járvány halálos áldozatainak száma pedig néggyel 777-re emelkedett.

 

A koszovói bankok 9 hónapos nettó nyeresége 13% -kal csökkent éves szinten

A koszovói bankszektor nettó nyeresége 57,2 millió euróra (67,5 millió dollárra) csökkent 2020 első kilenc hónapjában, szemben a tavalyi év azonos időszakának 65,7 millió eurójával. A koszovói bankok fennálló hitelállománya szeptember végén 3,18 milliárd eurót tett ki, ami 7,6% -os növekedést jelent éves összevetésben, míg a betétek 4,1 milliárd euróra nőttek szeptember végén, ami 8,6% -os növekedést jelent éves összevetésben.

 

LENGYELORSZÁG

 

Zavargások törtek ki Varsóban

Zavargások törtek ki szerdán Varsóban a nemzeti körök által szervezett függetlenség napi felvonulás során –írja az MTI.A rendőrség közlése szerint a garázdákból álló csoportok ellen könnygázt és gumilövedéket is bevetettek, néhány rendőr is megsérült. A hagyományos függetlenség napi menetet idén a koronavírus-járvány miatt autós felvonulás formájában tervezték megtartani.

 

Egyházzá nyilvánította magát egy lengyel edzőterem

Kreatív kiskaput talált magának egy lengyel edzőterem, hogy elkerülje a koronavírus miatt bevezetett korlátozások betartását –adta hírül a New York Post. Az Atlantic Sports Klub a Facebookon közölte, hogy a koronavírus-járvány miatti legújabb szabályozások miatt a jövőben egyházként folytatják tevékenységüket.

 

Ágyúval lőnek a válságra a lengyelek

Olyan állami vállalati támogatási rendszert vezet be a lengyel kormány a jövő év elejétől, amihez hasonlóra nincs példa az Európai Unióban. Nem csoda, hogy ehhez szükség van Brüsszel engedélyére. A lengyel kormány a koronavírus-járvány második hullámára válaszul, amelytovább mélyítette a gazdasági válságot, tízmilliárd zlotys (790 milliárd forint, több mint másfélszerese a budapesti 4-es metró építési költségének) mentőprogramot indít -írta a Business Insider Polska, amely megtudta a program részleteit.

 

MONTENEGRÓ

 

Koronavírus-helyzet Montenegróban

A regisztrált megbetegedések száma november 11-én Montenegróban 711-gyel  24  865-re, az aktív fertőzöttek száma 7967-re nőtt, a járvány halálos áldozatainak száma pedig héttel 356-ra emelkedett. A montenegrói parlament a héten szavazott volna az új kormányról, ám az ülést legalább két héttel el kell halasztani, Dritan Abazovicnak, a Feketén-fehéren nevű győztes koalíció vezetőjének ugyanis pozitív lett a koronavírus tesztje.

 

Montenegróban 19,3%-ra nőtt a munkanélküliség októberben

Montenegróban szeptemberhez képest 0,6%-kal 19,3%-ra nőtt a munkanélküliség októberben, míg 2019 októberében még csak 15,5% volt az érték. A munkanélküliek száma az előző hónaphoz képest 3,3%-kal  44811-re nőtt október végére.

 

NÉMETORSZÁG

 

UTAZÁSI TANÁCSOK 2020. 11. 7.

Tájékoztatás a német szövetségi, illetve tartományi szintű korlátozó rendelkezések jogszabályairól

 

Németország nyomást gyakorol Brüsszelre, hogy mielőbb gondoskodjon az ígéretes Pfizer-vakcináról

Az Európai Bizottságnak haladéktalanul gondoskodnia kell az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2)  ellen  az  amerikai Pfizer és a német BioNTech együttműködésében kifejlesztett oltás beszerzéséről -sürgeti a német szövetségi egészségügyi miniszter. Ursula von der Leyen bizottsági elnök hétfőn egy Twitter-bejegyzésében azt írta, hogy rövidesen aláírnak egy szerződést, amelynek révén az EU akár 300 millió adagot is szerezhet az oltásból Ezzel kapcsolatban Jens Spahn kiemelte, hogy sok jogi kérdést kell még tisztázni, de a gyorsaság is fontos.

 

Angela Merkel a koronavírusról: tél végéig tarthat a védekezés

A koronavírus-járvány második hulláma súlyosabb az elsőnél, és a tél végéig tarthatta védekezés ellene Németországban -jelentette ki Angela Merkel német kancellár szerdán Berlinben. Azzal kell számolni, hogy a második hullám keményebb lesz az elsőnél, ugyanúgy, mint a spanyolnáthánál, az eddigi legsúlyosabb modern kori világjárványnál, mindenekelőtt azért, mert az elsőnél “rosszabb évszakra”, a téli hónapokra esik. Ez azt jelenti, hogy a járványügyi védekezés “egész télen leköt majd minket” -mondta a német kormányfő.

 

Koronavírus: Hatalmas demonstráció Lipcsében a szigorítások ellen

Óriási tömeg tüntetett Lipcsében a koronavírus-járvány miatti német korlátozások ellen. A résztvevők nem tartották be a közösségi távolságtartás szabályait és maszkot sem viseltek. A Németországban érvényben lévő előírások szerint november 30-ig legfeljebb két háztartás tagjai és maximum tíz ember tartózkodhatna együtt magán-és közterületen. Emellett részben felfüggesztették a kulturális intézmények –múzeumok, színházak, mozik –és sportegyesületek tevékenységét.

 

A válságból való kilábalás lehetőségei a külföldön működő német érdekeltségű vállalatok körében végzett őszi konjunktúra-felmérés alapján

A világ országaiban működő német kamarai hálózat több mint 3.500 tagvállalata, vállalati képviselete és külföldön működő leányvállalata körében végzett hagyományos őszi konjunktúra-felmérés eredményei azt sejtetik, hogy lassan és térségenként eltérő módon el kezd enyhülni a koronavírus-járvány nyomán kialakult gazdasági világválság, de jellemzően csak 2021 végén vagy inkább 2022-ben sikerül visszakapaszkodni a válság előtti szintre.

 

Hasznosnak bizonyult a német áfacsökkentés

A német áruházláncok szinte teljes egészében továbbadták a július elsején bevezetett áfacsökkentést a vásárlóknak a müncheni Ifo gazdaságkutató intézet hétfőn publikált felmérése alapján. Az Ifo a Rewe áruházlánc online kínálatában szereplő 60 ezer árucikk árának alakulását vizsgálta meg felmérésében, és megállapította, hogy a viszonylag nagy versenynek  kitett termékkategóriákban nagyobb mértékben ment át az áfacsökkentés hatása, mint az alacsony konkurenciával bíró kategóriákban.

 

Nőtt a német export szeptemberben

A vártnál nagyobb mértékben bővült Németország exportja szeptemberben, az import pedig enyhén csökkent, így a külkereskedelem erősítette a legnagyobb európai gazdaságot, amely a negyedik negyedévbe átlépve azon küzd, hogy elkerülje a duplaaljú recessziót.

 

Majdnem egymillió járattal csökkent a németországi légiforgalom

Eddig közel egymillió járat esett ki az idén a járványvédelmi korlátozások miatt a németországi polgári légiforgalomból az Európai Unió légügyi hatósága, az Eurocontrol keddi jelentése szerint. Az idén március elseje óta a múlt héttel bezárólag a tavalyi azonos időszakhoz képest 980 ezerrel, 65 százalékkal kevesebb repülőjárat közlekedett a polgári utas-és teherforgalomban Németországban. A szállított  utasok száma pedig  152 millióval, 83 százalékkal volt alacsonyabb.

 

2025-től beindulhat a BMW debreceni gyára -Az elektromos autókon lesz a fókusz

A BMW első, kizárólag elektromos hajtást kiszolgáló platformját a Debrecenben épülő gyárban készítik majd –írja a Magyar Nemzet. A német autógyártó nagy lendülettel fordul az elektromos járművek felé, de arra készülnek, hogy még évtizedekig szükség lesz belsőégésű motorokra. A Debrecen melletti ipari parkban már szerelik a vizet és a csatornát és megkezdődött a vasútvonal felújítása is.

 

Négy keréken a zöldebb jövőbe

Ahogy a járvány előtt bejelentett présüzemről, úgy a rugalmas termelést lehetővé tévő gyárbővítésről sem mond le Kecskeméten a Mercedes-Benz. Christian Wolff ügyvezető igazgató szerint az utóbbinál nem az a kérdés lesz-e, hanem az, hogy mikor, elvégre már a pandémia előtt is kihívásokkal teli időszakát élte a szektor. A német topmenedzser az első autójáról éppúgy beszélt a Figyelőnek, mint a Covid-válság gazdasági hatásairól, a termelés újbóli csúcsra járatásáról és az elektromos meghajtás térnyeréséről.

 

Rekordokat döntött meg a Masterplast

Fennállásának legsikeresebb negyedévét zárta az építőanyag gyártó és forgalmazó vállalat. A csoport új németországi leányvállalata, az egészségügyi védekezéshez szükséges speciális alapanyagokat is gyártó Masterplast Nonwoven GmbH sikeres indulásával jelentős pozitív hatást gyakorolt a társaság eredményességére –tették hozzá.

 

OLASZORSZÁG

 

Legutóbb április elején haltak meg annyian koronavírus miatt Olaszországban, mint most

A regisztrált fertőzöttek száma átlépte az egymilliót az országban. Egy nap alatt 32961 új fertőzöttet regisztráltak Olaszországban. A járványban az utóbbi 24 órában 623-an vesztették életüket, ami a legmagasabb szám április 6. óta, amikor 636-an hunytak el egy nap leforgása alatt. Összességében a vírus miatt 42 953-an haltak meg Olaszországban.

 

Koronavírus: majdnem 40 ezer új beteg Olaszországban

Olaszországban 82 év a halottak átlagéletkora, a fertőzötteké pedig 49 -közölte az egészségügyi minisztérium, miközben az egy nap alatt szűrt új fertőzöttek száma megközelítette a negyven ezret. A legtöbb új beteget továbbra is Lombardiában szűrték. Péntektől lépett életbe az országos éjszakai kijárási tilalom és ahol nincsen napközben kijárási korlátozás, egymást követik a kisebb-nagyobb demonstrációk.

 

Szellemvárossá alakult Milánó

A tavaszi járványidőszakot idézve ismét szellemvárossá vált Milánó a pénteken életbe léptetett szigorú korlátozások miatt, egyedül a sztrájkoló taxisok vonultak utcára. A Sacco kórház virológusa elmondta, megteltek, nem tudnak több koronavírusos beteget fogadni. Milánó és a tízmilliós Lombardia tartomány vörös színnel osztályozott, kiemelten járványveszélyes térségnek számít, a közeli Piemont, Valle d’Aosta és a déli Calabria régióval. Egész napos kijárási tilalom lépett életbe, kizárólag munkavégzés, iskolába járás vagy súlyos indok miatt lehet utcára menni. A vendéglátást, kereskedelmet, kulturális életet leállították.

 

Újabb olasz tartományokban rendeltek el szigorú intézkedéseket a koronavírus miatt

További olaszországi tartományok és térségek járvány veszélyességi fokozatát emelik –közölte az érintett Abruzzo régió elnöke közösségi oldalán hétfő este. További öt régióban, Abruzzóban, Umbriában, Liguriában, Basilicatában és Toszkánában  megemelik  a  járványveszély  fokozatát  szerdától.  A  szigorítással  narancssárga  övezetnek,  vagyis közepesen veszélyesnek nyilvánítják őket. A narancssárga tartományokba kizárólag nyomós indokkal lehet belépni, vagy onnan távozni, a tartományokon belül mozogni is csak engedéllyel lehet. Az országos éjszakai kijárási tilalom mellett a narancssárga  övezetben napközben is csak indokolt esetben engedélyezett a közlekedés, leállítják  a vendéglátást, valamint korlátozzák a kereskedelem nyitvatartását is.

 

Egy olasz tulajdonú cég 7 milliárd forintos beruházásra készül Budaörsön

Hét milliárd forintból új mélyhűtő raktárat tervez megépíteni Budaörsön az olasz tulajdonú Catone Kft. -közölte az elsősorban mélyhűtött áruk fuvarozásával és raktározásával foglalkozó cég. A tervek szerint 2022-re megvalósuló beruházással a cég budaörsi telephelye Közép-Európa egyik legfontosabb mélyhűtött logisztikai központjává válik, raktározási kapacitása 70 százalékkal nő és minimum 30 új munkahelyet teremt.

 

Banki felvásárlásokat sürget az Intesa Sanpaolo vezére

Határon átnyúló összeolvadásokra van szükségük az európai bankoknak, ha versenyben akarnak maradni az amerikai és kínai bankokkal szemben –nyilatkozta a várakozásokon felüli gyorsjelentését szerdán közzétevő Intesa  Sanpaolo vezérigazgatója. Carlo Messina, a bank jó teljesítményének és az UBI Banca felvásárlásának köszönhetően már az eurózóna második legnagyobb piaci kapitalizációjú bankját vezeti.

 

ROMÁNIA

 

Romániában minden iskolában online oktatásra állnak át, kültéren is kötelező lesz a maszkviselés

A koronavírus-járvány megelőzése érdekében november 9-től országos szinten a további korlátozó intézkedéseket vezettek be Romániában. Mindenhol kötelező a kültéri maszkviselés; minden iskolában bevezették az online oktatást; lehetőség szerint az állami intézmények ésa magáncégek alkalmazottainak is át kellett térniük a távmunkára; a személyes jelenlétet követelő munkahelyeken pedig be kellett vezetni a lépcsőzetes munkakezdést; az üzletek legkésőbb 21 óráig tarthatnak nyitva; éjszakai korlátozások léptek életbe; bezárták a vásárokat és a piacokat; és minden bulit betiltottak. Azonban a december 6-ra kiírt parlamenti választásokat azonban nem halasztják el.

 

Romániában több mint kétszáz fertőzött halt meg egy nap alatt

Romániában november 11-én már több mint 200, a koronavírus-járványnak tulajdonított halálesetet jelentett a stratégiai kommunikációs törzs (GCS), de Klaus Iohannis államfő szerint a bukaresti hatóságok egyelőre nem számolnak azzal, hogy a karácsonyi ünnepek időszakában teljes vesztegzár alá vonják az országot. Egy nap alatt újabb csaknem 10.000 fertőzést diagnosztizáltak, ami csaknem másfélszerese az utóbbi két hét átlagának, ezzel az eddig regisztrált fertőzöttek száma elérte a 324094-et, az aktív esetek száma pedig 94701-re nőtt. A november 11-i összesítésben szereplő 203 haláleset 75 százalékkal haladja meg a kéthetes átlagot. A koronavírusos betegeknek elkülönített kórházak intenzív osztályain a telítettség országos szinten a 90 százalékot közelíti.

 

Gyorstesztektől várják a koronavírusos betegek feltorlódásának csökkenését Romániában

Hatalmasra nőtt Romániában is az egészségügyi ellátórendszerre nehezedő nyomás a koronavírus-járvány miatt, a kórházak sürgősségi ügyeletein órákig várakoznak a betegek. Az időigényes molekuláris diagnosztika (PCR) mellett ezért az antigének kimutatásán alapuló gyorstesztelést is bevezetik a koronavírusos tünetekkel érkező páciensek esetében. –A gyorstesztek eredménye fél órán belül megvan, így a fertőzött pácienseket át lehet irányítani a Covid-kórházakhoz. A múlt héten 43 ezer tesztet osztottak szét, a héten pedig várhatóan további egymillió gyorsteszt beszerzéséről dönt a román kormány.

 

Közel 14 százalékkal csökkent a román export

A román export az idei első 3 negyedévben 13,6%-kal, 44,810 milliárd euróra csökkent a tavalyi év azonos időszakához mérten, míg a behozatal 9,5%-kal, 57,868 milliárd euróra mérséklődött. A külkereskedelmi mérleg hiánya 998,5 millió euróval, 8,2%-kal, 13,058 milliárd euróra nőtt. Szeptemberben a kivitel 0,5%-kal, 6,070 milliárd euróra csökkent, míg a behozatal 4,4%-kal, 7,611 milliárd euróra emelkedett, így a deficit értéke elérte az 1,541 milliárd eurót. A koronavírus-járvány miatt tavasszal elrendelt kéthónapos bezárások és gazdasági leállás óta az export csökkenésének folyamatos lassulása figyelhető meg, szeptember az első hónap, amikor a kivitel szinte elérte a tavalyi év azonos hónapjában jegyzett értéket. Az első 5 hónapban még 19%-kal csökkent az export. Ugyanakkor az import is növekedni kezdett, hiszen tavasz óta szeptember az első hónap, amikor a behozatal ismét növekedett, eddig minden hónapban havi összevetésben visszaesést jegyeztek fel.

 

Folytatódott az infláció csökkenése Romániában

Októberben  folytatódott  a  román  infláció  csökkenése,  az  éves  ráta  idei  mélypontjára,  2,2%-ra  mérséklődött. Szeptemberhez képest a fogyasztói árak 0,2%-kal emelkedtek októberben. Tavaly év végén 4% volt az éves infláció Romániában, amely májusra 2,3%-ra mérséklődött, majd ismét növekedni kezdett, júliusban elérte a 2,8%-ot,  majd ismét fokozatosan csökkent. Tavaly októberhez képest leginkább az élelmiszerek drágultak, 4,34%-kal kerültek többe, a szolgáltatások fogyasztói árindexe 2,85%-os volt, míg a nem élelmiszereké 0,6%-os. A Román Nemzeti Bank az idén 2,7 százalékos, 2021-ben 2,5 százalékos inflációra számít, ami illeszkedik a jegybank által kitűzött 1,5-3,5 százalékos célsávba.

 

Romániában 1,7 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom az első háromnegyed évben

Romániában a nyers adatok szerint 1,7 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene az első háromnegyed évben a tavalyi év azonos időszakához mérten. A szezonális és naptárhatással kiigazított adat szerint a növekedés 1,4 százalék volt a vizsgált időszakban. A nyers adatok szerinti bővülés főleg az üzemanyag-értékesítésnek köszönhető, amely 8,4 százalékkal nőtt, élelmiszerekből 5,8 százalékkal, nem élelmiszerekből 3,9 százalékkal adtak el többet. Az idén az első negyedévben a román kiskereskedelmi forgalom még 9,4 százalékkal bővült, de  a koronavírus-járvány óvatosabbá tette a lakosságot, amely visszafogta a költekezést.

 

Az Európai Bizottság a román gazdaságról: kisebb lesz a visszaesés

A beruházásoknak és a korlátozó intézkedések által nem befolyásolt építőiparnak köszönhetően az előrevetített 6%-nál kevesebbel, 5,2%-kal esik vissza idén a román gazdaság az Európai Bizottság (EB) őszi prognózisa szerint. A következő két évben az EB becslései szerint a román gazdaság fokozatosan helyreáll, jövőre 3,3%-kal, 2022-ben 3,8%-kal bővül. Az államháztartási hiány az EB prognózisa szerint jelentősen növekedik: a bruttó hazai termék (GDP) 4,4%-áról (2019-ben) a GDP 10,3%-ára (2020-ban). Az EB tavaszi előrejelzésében még 9,2%-os GDP-arányos hiánnyal számoltak. Ráadásul, a költségvetési hiány a következő években mélyül, 2021-ben eléri a GDP 11,3%-át, 2022-ben  pedig  a  12,5%-át. Ennek következtében Románia GDP-hez viszonyított államadóssága a 2019-ben regisztrált 35,3%-ról 2022-re várhatóan 63,5%-ra nő.

 

Be kellett hozni a lemaradást: Romániában emelkedett a leginkább a laptopok száma

Soha nem látott mértékben nőtt meg idén a laptopok behozatala az Európai Unióban a koronavírus-világjárvány következtében.  Az  Eurostat  friss  felmérése  szerint  a  tagországok  közül  Romániában  jegyezték  a  legnagyobb növekedést: közel 40 százalékkal emelkedett meg az országba külföldről behozott laptopok száma a tavalyihoz képest. Az  online  oktatás eszközbeszerzésre, az otthoni munkavégzés pedig  az géppark  megújítására kényszerítette  a lakosságot, mivel a gördülékeny munkavégzéshez megfelelő eszközre van szükség. Az is hozzájárult ahhoz, hogy Romániában nőtt meg legnagyobb mértékben a laptopok száma, hogy itt volt korábban a legkevesebb.

 

SPANYOLORSZÁG

 

Továbbra is magas napi esetszámok Spanyolországban, de már kezd látszani a lezárások eredménye

Spanyolországban a napi esetszám meghaladja a 19 ezret, a napi halálozás közelíti a 350 főt. A fertőzöttek száma meghaladta az 1 millió 446 ezret, és már több, mint 40 ezren haltak meg a betegség következtében a járvány kezdete óta. Több, mint 3 ezren vannak kritikus állapotban. A lezárások meghozták ugyanakkor az első eredményeket, mert a fertőzésszám már nem nő drasztikusan. Madridban 23%-kal, Aragónban pedig 35%-kal csökkent az esetszám a 14 nappal ezelőtti állapothoz képest.

 

Kötelező lesz a PCR teszt november 23-tól a vírus szempontjából veszélyesnek nyilvánított országokból érkezőknek

Spanyolországba csak 72 órás negatív PCR teszttel lehet majd belépni november 23-tól a veszélyesnek nyilvánított országokból mind vízi, mind légi úton.

 

Már a harmadik vizsgálat zajlik korrupció miatt a volt király ellen

A spanyol hatóságok újabb vizsgálatot indítottak I. János Károly korábbi spanyol király ellen, akivel szemben immár három vizsgálat is zajlik korrupció miatt. Az erről szóló bejelentést a főügyészi hivatal jelentette meg a honlapján pénteken.

 

SVÉDORSZÁG

 

Szesztilalommal kezdődik a svéd járványvédelmi szigor

A koronavírus-járvány kezdete óta első alkalommal vezet be korlátozó intézkedéseket Svédország, méghozzá az alkoholértékesítést tiltja meg november 20-tól este 10 után, majd fél 11-kor már zárniuk is kell az italértékesítésre jogosult  boltoknak –írta a Bloomberg hírügynökségre hivatkozva a Világgazdaság. Az ország 21 régiójából 13-ban  a közvetlen emberi érintkezést kerülő ajánlásokat tettek közzé. Norvégiában a múlt hét végétől hatályos az éjszakai szeszárusítás tilalma.

 

Önkéntesen karanténba vonult a svéd miniszterelnök

Önkéntesen karanténba vonult Stefan Löfven svéd miniszterelnök, mert környezetének egyik tagja találkozott egy koronavírus-fertőzött személlyel –jelentette be maga a kormányfő csütörtökön.

 

SZERBIA

 

Szerbia: Háromezerötszáz felett az új fertőzöttek száma

November 11-énSzerbiában 12.514 személyt teszteltek, s közülük 3.536 esetében állapították meg a koronavírussal való fertőzöttséget, amely rekordot jelent a napi új fertőzések számában, és ezzel 70.424-re nőtt a járvány kitörése óta azonosított megbetegedések száma. November 10-ről 11-re összesen 21 személy vesztette életét a vírus miatt, összesen, a járvány kezdete óta 936-an hunytak el a betegség következtében.

 

Koronavírus-intézkedések Szerbiában

Bár Szerbia egyelőre nem fontolgatja a mozgásszabadság korlátozását, egyre több településen vezetnek be rendkívüli helyzetet, ami a helyi intézkedések bevezetésének megkönnyítését szolgálja. A koronavírus-járvány kezelésével megbízott szerbiai válságstáb betiltotta az ötfősnél nagyobb rendezvényeket, valamint november 11-13. között iskolai szünetet  rendelt  el,  illetve  törvényt  szigorítottak  a  koronavírus-járvány  ellen  hozott  intézkedések  hatékonyabb szankcionálása érdekében.

 

Vučić: A szerb kormány csaknem kétmillió vakcinát rendelt

Aleksandar Vučić szerb elnök bejelentette, hogy a szerb kormány mintegy 1.800.000 koronavírus elleni védőoltást rendelt a járvány megfékezése érdekében. A tervek szerint az első védőoltások már ebben az évben megérkeznek, és arról a vakcináról van szó amelyet az amerikai Pfizer és a német BionTech vállalat közösen fejlesztett ki. Azt mondta, hogy más gyártókkal is tárgyalnak

 

Szerbiában két új járványkórházat adnak át a következő hetekben

December elejére elkészül a Belgrádhoz közeli batajnicai, valamint a közép-szerbiai krusevaci járványkórház is, így a súlyos eseteket ezekben az intézményekben is el tudják majd látni, amire szükség is van, a kórházak ugyanis szinte már megteltek. A kórházak mellett Szerbiában több sportcsarnokot is átmeneti kórházzá alakítottak, hogy a nem túl súlyos koronavírus-fertőzötteket ezekben kezeljék.

 

Az év első kilenc hónapjában 364,2 milliárd dinár (2,4 milliárd euró) volt a szerb költségvetési hiány

Szerbia költségvetési hiánya 364,2 milliárd dinár (2,8 milliárd dollár / 2,4 milliárd euró) volt 2020 első kilenc hónapjában, szemben  a 2019-es hasonló időszakban mért 49,9 milliárd dináros többlettel. Az elsődleges költségvetési hiány 278,5 milliárd dinárt tett ki, szemben a 145,9 milliárd dináros elsődleges költségvetési többlettel 2019 első kilenc hónapjában. Az összes költségvetési bevétel 2,4%-kal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, 914,4 milliárd dinárra a vizsgált időszakban, míg a kiadások 45.5%-kal 1.279 billió dinárra nőttek.

 

A szerb államadósság elérte a GDP 56,7%-át szeptember végére

A pénzügyminisztérium által közzétett adatok szerint Szerbia államadóssága szeptember végén26,6 milliárd eurót (31,3 milliárd dollárt) tett ki, amely a 2020-ra tervezett GDP 56,7%-ának felelt meg, szemben a 2019 végi 52%-kal, amikor az államadósság 23,9 milliárd euró volt.

 

SZLOVÁKIA

 

Tovább szedi áldozatait a koronavírus-járvány

Újabb 45 nappal meghosszabbította az október 1-jén bevezetett vészhelyzet érvényességét a szlovák kormánynovember  11-én, a koronavírus-járvány terjedésével indokolva a lépést. A vészhelyzet így egyelőre december végéig marad hatályban. A még októberben bevezetett részleges kijárási tilalom egyelőre november 14-ig marad érvényben. A szlovák laboratóriumokban előző nap összesen 12 584 PCR-tesztet végeztek el, ebből pedig 2591 lett pozitív. A járvány kezdetétől mostanáig 938 571 mintavételt vizsgáltak ki, eddig 81 772 esetben igazolták a megbetegedést. November 11-én 50-nel 464-re nőtt a koronavírus szövődménye emiatt elhunyt páciensek száma.

 

Az ingázóknak is kell negatív teszt Szlovákiába, de csak minden második héten

A Szlovákia felé ingázók sem mentesülnek a tesztelés alól, de rájuk más szabályok vonatkoznak, mint a beutazókra. Az ingázóknak minden második héten elég teszteltetniük magukat, és ők az ingyenes tesztelő-állomásokat vehetik igénybe. Ha megvan az eredmény, szabadon mozoghatnak a határon. A belügyminiszter hangsúlyozta, a pontos intézkedésekről még tárgyalnak. Magyarország, Csehország, Ausztria és Lengyelország a vörös országok közé fog tartozni,  vagyis  csak  negatív  teszttel  lehet  majd  onnan  belépni  Szlovákiába –derült  ki  a  központi  válságstáb tájékoztatójából. Igor Matovič kormányfő és Roman Mikulec belügyminiszter arról is beszélt, bizonyos határátkelőkön lehetséges lesz majd megszerezni a tesztet, de fizetni kell érte. A határátkelőkön tesztelés csak november 11-én kerül napirendre a központi válságstáb ülésén.

 

Szlovákiában csökkent a kiszűrt fertőzöttek aránya a koronavírus-tesztelés második fordulójában

Jelentősen csökkent a kiszűrt fertőzöttek száma és aránya a koronavírus-tesztelés hétvégi, már második fordulójában Szlovákiában az előző hétvégén tartott teszteléshez képest. A második tesztelési fordulón, amelyen úgynevezett antigén teszteket használtak, 2 millió 44 ezer személy vett részt. Közöttük 13 509 fertőzöttet találtak, ami 0,66%-ot jelent. A fertőzöttek aránya az előző koronavírus-tesztelés során kimutatott számokhoz képest 58%-os csökkenést mutatott. A szlovákiai koronavírus-tesztelés második köre az ország 45 járásában zajlott, azokban a járásokban, amelyekben az előző tesztelési kör során a fertőzöttek arányát 0,7% fölött mérték. A most tesztelt 45 járásban, az előző hetihez képest mintegy százezerrel többen vettek részt a vizsgálaton, de kevesebb, mint feleannyi fertőzöttet találtak.

 

Ha kockázatosnak ítélt országból tér vissza Szlovákiába, elég, ha a kezelőorvosát értesíti

Az Ukrajnából Szlovákiába érkező személyeket november 9-től letesztelik a határon. A szűrővizsgálatot antigén teszttel végzik el. További változás, hogy ha valaki vörös besorolású, vagyis kockázatosnak ítélt országból tér vissza Szlovákiába, már nem kell külön jelentkeznie a regionális közegészségügyi hivatalban, de továbbra is házi karanténba kell vonulnia. Az ukrán-szlovák határátkelők közül a felsőnémeti (Vyšné Nemecké) marad nyitva. A határátkelőt 7:00 és 19:00 között lehet igénybe venni. A teherforgalmat nem korlátozzák.

 

Szlovákia 17 millió COVID-vakcina beszerzésére kötött szerződést

November 11-énjelentette be Marek Krajčí szlovák egészségügyi miniszter, hogy a szlovák kormány 2,44 millió COVID-19elleni védőoltás beszerzésére kötött szerződést a Pfizer és a BioNTech közös fejlesztésű vakcinájából, ami a klinikai tesztek szerint 90 százalékos hatékonyságú. Az oltás ingyenes lesz, nem teszik kötelezővé. Krajčí azt követően jelentette be a szerződést, hogy szintén november 11-én az Európai Bizottság megegyezett a Pfizerrel és a BioNTech-vel 200 millió védőoltás leszállításáról és további 100 millió opcionális megvásárlásáról. A védőoltást egy közös európai mechanizmus osztja majd el a tagállamok között. Szlovákia több, mint 17 millió oltás beszerzésére kötött szerződést hat különböző gyártóval.

 

Szlovákia: milliárdeurós Volkswagen-fejlesztés és szárnyaló külkereskedelmi mérleg

A  Volkswagen  bejelentette,  hogy  1  milliárd  eurót  fektet  be  Pozsonyban.  A  német anyavállalat  egy  eredetileg Törökországban tervezett beruházását valósítja meg a szlovák fővárosban. Szlovákia kivitele idén szeptemberben 3,4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, elérve a 7,26 milliárd eurót, a behozatal ezzel szemben majdnem 5 százalékkal, 6,55 milliárd euróra esett vissza. A kivitel nagyjából 708 millió euróval haladta meg a behozatalt. Ilyen látványos külkereskedelmi többletre az elmúlt tíz évben ezen kívül csak egyszer volt példa, idén júniusban, amikor a gyártók szintén szerették volna behozni a járvány okozta tavaszi lemaradásaikat. A szeptemberi adat mögött is az áll, hogy a szlovákiai autógyártók –a nyári szabadságokat követően –újra felpörgették az értékesítéseiket.

 

Negatívra rontotta Szlovákia adósosztályzatának kilátását a Fitch Ratings

Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról Szlovákia „A” szintű –elsőrendű befektetői kategóriás –államadós-besorolásának kilátását a Fitch Ratings, amely azzal az előrejelzésével indokolta a lépést, hogy a  koronavírus-járvány  okozta  idei  súlyos  recesszió  környezetében  a  korábban  vártnál  nagyobb  lesz  a  szlovák államháztartási  hiány,  és  ez negatív  hatást  gyakorol  az  adósságdinamikára.  A  Fitch  Ratings  szerint  ebben  a környezetben a szlovák államháztartási deficit 2020 végéig a GDP-érték 8,1 százalékára nő a tavaly mért 1,3 százalékról, és még jövőre is 6,3 százalék, 2022-ben 5,4 százalék lesz. A szlovák hazai össztermék (GDP) az idén 9,2 százalékkal zuhan a járvány megfékezését célzó korlátozások, valamint a külső és a belső keresleti sokk miatt. A Fitch májusban már leminősítette Szlovákiát, az addigi „A plusz”-ról egy fokozattal a jelenleg érvényes „A”-ra rontva a szuverén besorolást.

 

SZLOVÉNIA

 

Egyre rosszabb a helyzet Szlovéniában

A szigorú intézkedések ellenére sem csökken az új koronavírussal fertőzöttek napi száma Szlovéniában. A kormánytagok között nincs egyetértés arról, tovább kell-e szigorítani a korlátozásokon vagy elegendőek a már meglévőek, a kormány hetente vizsgálja felül az intézkedéseket. Szlovéniában jelenleg tilos a 6 főnél nagyobb csoportosulás, valamint –néhány kivétellel –nem nyithatnak ki a nem alapvető fontosságú cikkeket forgalmazó boltok, a vendéglátóhelyek és a szállodák, továbbá a fodrász-és szépségszalonok. Éjszakai kijárási és napközbeni lakhelyelhagyási tilalom van érvényben, az oktatási intézmények (beleértve az általános iskolákat is) pedig távoktatásra álltak át. Szlovéniában a november 11-i adatok szerint 1 nap alatt 2217-tel 48934-re nőtt az eddig regisztrált fertőzöttek száma, az aktív esetek száma viszont az elmúlt 5 napban csökkent, jelenleg 21 105. Rekordszámú 40 beteg halt meg, így a járvány halálos áldozatainak száma 645-re emelkedett.

 

Magyarország is vörös lett Szlovénia nemzetközi járványlistáján

Szlovénia  kormánya  Magyarországot  is  vörösbe  sorolta  november  5-én  nemzetközi  koronavírus-járványlistáján. Ugyanilyen  besorolást  kapott  Ausztria,  Horvátország  és  Szerbia,  továbbá  Olaszország  szinte  egésze,  Calabria kivételével. A kormánydöntés szerint a karanténlistára újonnan felkerült államok és Szlovénia közötti utazókat november 9-től érinti a szigorítás.

 

FÁK TÉRSÉG

 

13%-ról 15%-ra nő Oroszországban 2021-től az 5 M RUB feletti éves kereset SZJA-ja

Az  orosz  törvényhozás  alsóháza,  az  Állami  Duma  a  harmadik  és  egyben  végső  olvasatában  elfogadta  azt  a törvénytervezetet, amely alapján a személyi jövedelemadó mértéke 2021-től az évi 5 M RUB feletti jövedelem esetében 13-ról 15%-ra módosul. A várakozások szerint az új intézkedésnek köszönhetően 2021-ben  60,  2022-ben  64  Mrd RUB értékben növekszik a költségvetés bevétele.

 

November 5-óta először csökkent 20 ezer alá a napi újabb megbetegedések száma Oroszországban

A november 11-i adatok szerint Oroszországban a koronavírussal fertőzött napi új betegek száma 19851 főt tett ki, mely mutató így először csökkent 20 ezer alá november 5-óta. A napi halálozások száma 432 volt.

 

Nyolc százalékkal csökkent az orosz reklámpiac ez évben

Ez  év  január-szeptember  időszakában  az  orosz  reklámpiac  8%-kal  csökkent.  Az  Oroszországi  Kommunikációs Ügynökségek Szövetsége szerint az ÁFA levonását követően a reklámok értéke a vizsgált időszakban 315 Mrd RUB volt, mely előző év (2019) azonos időszakához képest 8%-os csökkenést jelent.

 

1%-kal nőtt Ukrajnában az elektromos autók értékesítése

Az Ukrinform hírügynökség tájékoztatása alapján 2020 január és október hónapok közti időszakban 6309 elektromos autót állítottak forgalomba, mely előző év azonos időszakához képest 1%-os növekedést jelent. A legnépszerűbb elektromos autótípus a Nissan Leaf volt, melyet a Tesla Model 3-as és a Tesla Model S követett.   4,6%-kal növekedett

 

Fehéroroszország mezőgazdasági termelése ez évben

A  november  10-13 között megrendezésre kerülő 26. minszki nemzetközi Prodexpo kiállítás alkalmával Ivan Krupko mezőgazdasági és agrárminiszter jelentette be, a belorusz mezőgazdaság termelése ez év január-október időszakában az előző évhez viszonyítva 4,6%-kal növekedett.

 

120 M USD értékű hitelt kap Üzbegisztán vasútfejlesztésre

Az Ázsiai Beruházási Bank jóváhagyta Üzbegisztán hitelkérelmét, melynek értelmében a közép-ázsiai ország 120 M USD értékben végezhet el vasútfejlesztéseket az ország keleti felében. A fejlesztéseknek köszönhetően javulhat a régió infrastruktúrája, mely pozitív hatással lehet a gazdaság fejlődésére is.

 

170 M RUB értékű összeget költenek el Kirgizisztánban az iskolák fertőtlenítésére

Az Oktatási Minisztérium közleménye értelmében, az iskolákban való fertőtlenítés érdekében 185 M KGS-t  (170,3  M RUB) különítettek el. Ezt az összeget azt követően tudták megtakarítani, hogy a távoktatás korábbi (a tanév első negyedévében történő) bevezetése miatt nem kellett ellátni az iskolások szervezett étkeztetését. Kirgizisztánban november 11-től elrendelték a távoktatás befejezését és a hagyományos iskolai tanításra történő átállást.

 

KÍNA

 

Újabb autóipari beruházást jelentettek be Magyarországon -Az elektromos autókhoz gyártanának fontos alkatrészt

Magyarországon  hozza  létre  első  Kínán  kívüli  gyárát  a  sanghaji  központú  Semcorp,  az  elektromos  autók akkumulátoraihoz szükséges szeparátorfóliák gyártásában a világpiacon vezető pozíciót betöltő cég. A beruházás értéke 65,5 milliárd forint -jelentette be kétéves tárgyalásának eredményét Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden, a Facebookra feltöltött videójában.

 

Több mint tíz éve nem látott infláció Kínában

A kínai statisztikai hivatal kedden közzétett adatai szerint a fogyasztói árindex 0,5 százalékkal nőtt októberben az előző év azonos időszakához képest. A fogyasztói árak emelkedésének üteme nem lassult hasonlóan alacsony szintre azóta, hogy 2009 októberében az árindex 0,5 százalékos visszaesését regisztrálták. Elemzők 0,8 százalékos emelkedést jeleztek előre a szeptemberi 1,7 százalék után. Havi összevetésben a fogyasztói árak 0,3 százalékkal estek  vissza szeptemberről októberre, az év első tíz hónapját tekintve pedig 3,0 százalékkal nőttek a múlt év azonos időszakához képest. A kínai kormányzat 3,5 százalékos fogyasztóiár-emelkedést tűzött ki az idei évre.

 

Leküzdötte Kína a járványt, és most áruk tömkelegével árasztja el a világot

Kínában lassult az import, miközben lendületesen bővült tovább az export növekedése októberben, a külpiacokat érintő újabb járványhullámok miatt az ország egyre inkább a belső piacára helyezi a hangsúlyt. A kínai vámszolgálat szombaton közzétett adatai szerint a behozatal dollárban számolt értéke 4,7 százalékkal nőtt októberben, a szeptemberi  13,2 százalék után, amely két hónapon át tartó csökkenést. Elemzők 9,5 százalékos emelkedést vártak. A kivitel dollárban számított értéke éves összehasonlításban 11,4 százakkal bővült,szeptemberben 9,9 százalékos volt a bővülés. Az elemzők 9,3 százalékot vártak.

 

TÖRÖKORSZÁG

 

Törökországban betiltják a dohányzást a zsúfolt közterületeken

Törökország arra hivatkozva tiltotta be november 11-től a nyilvános és zsúfolt helyeken való dohányzást, hogy ezzel is lassítsák a koronavírusos megbetegedések számát. A török belügyminisztérium közleménye szerint a dohányzási tilalommal azt akarják elérni, hogy mindenki betartsa a maszkviselési szabályokat, amit dohányzás közben nem lehet. A napokban nagyon megemelkedtek a számok Törökországban, november 11-én 2693 új koronavírusos esetet regisztráltak. Ehhez érdemes hozzátenni, hogya statisztikába csak azokat számítják bele, akik tüneteket is produkálnak, a tünetmentes betegekkel ez a szám jóval magasabb lehet. Törökországban a nyilvános adatok szerint eddig 402 053 megbetegedést regisztráltak, az aktív fertőzöttek száma 46295, és több mint 11 ezren haltak meg a betegségben.

 

Új korlátozó intézkedéseket vezettek be a járvány miatt Ankarában és Isztambulban is

Ankara és Isztambul is további korlátozó intézkedéseket vezetett be a koronavírus-járvány további terjedésének megfékezésére, mely szerint a 65 évnél idősebbek csak délelőtt 10 és délután 4 óra közt hagyhatják el otthonaikat betartva az egyéb előírásokat, vagyis a maszkviseletet és a megfelelő távolságtartást. A korlátozás hatálya alól kivételt képeznek  a  köztisztviselők  és  bizonyos  szakmákban  dolgozók,  köztük  az  orvosok,  egészségügyi  dolgozók, gyógyszerészek, megválasztott köztisztviselők, szociális munkások, vállalkozók, kereskedők, iparosok, gazdálkodók, valamint a szakmai szövetségek vezetői.

 

Leváltotta Erdogan a török jegybankelnököt

A török államfő november 7-én felmentette tisztségéből a központi bank elnökét. Murat Uysalnak azután kell távoznia, hogy a török líra az év eleje óta elvesztette értékének majdnem harmadát; november 6-án újabb történelmi mélypontra gyengült a dollárral szemben. Az éves infláció 12%-hoz közelít, és az ország devizatartalékai jelentősen csökkentek. A most távozó szakembert 2019 júliusában nevezték ki a török jegybank élére, miután elődje ellenállt annak a kormányzati törekvésnek, hogy az alapkamat leszállításával próbálják fellendíteni a gazdasági növekedést. Szeptemberben meglepte a piacokat a török jegybank azzal, hogy 2018 óta először kamatemelést hajtott végre, mindjárt 200 bázisponttal, 10,25 százalékra növelve az irányadó rátát. A központi bank új elnöke Naci Aqbal lesz, aki eddig Recep Tayyip Erdogan török elnök hivatalában foglalkozott költségvetési ügyekkel. Korábban, 2015 és 2018 között pénzügyminiszter volt.

 

Új pénzügyminisztere van Törökországnak

Lütfi  Elvan  korábbi  miniszterelnök-helyettest  nevezték  ki  november  10-én  Törökországban  kincstár-és pénzügyminiszternek, miután Berat Albayrak, RecepTayyip Erdogan török elnök vejének lemondását az államfő november 8-án késő este elfogadta. Lütfi Elvan végzettségeit tekintve bányamérnök és közgazdász. Korábban, 2013 és 2015 között közlekedésügyi miniszter, 2015 és 2016 között miniszterelnök-helyettes,2016 és 2018 között pedig fejlesztési miniszter volt.

A török tudósok olyan anyagokat állítottak elő, amelyek javítják a koronavírus-teszteket

Az ország Nemzeti Metrológiai Intézete (UME) a török Tudományos és Technológiai Kutatási Tanács (TUBITAK) irányításával olyan RNS-alapú referenciaanyagokat tudott előállítani, amelyek növelik a PCR-tesztek pontosságát. Az előállított anyagokat felhasználják majd a PCR-készletek belső minőség-ellenőrzéséhez is.

 

AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOK

 

Szerdán csaknem 150 ezer új fertőzéses esetet regisztráltak az USA-ban

Ismét megdőlt a koronavírus-rekord az Egyesült Államokban: szerdán, azaz egyetlen nap alatt több mint 144 ezer új fertőzéses esetet diagnosztizáltak. A fertőzöttek száma egyébként a hétvégén átlépte a 10 milliót az országban.

 

Koronavírus: kimutatták, milyen helyeken terjedt a leginkább a járvány Amerikában

Az éttermek, a kávézók, az edzőtermek és más beltéri helyszínek voltak a felelősök a koronavírus-fertőzések mintegy 80  százalékáért  a  járvány  első  hónapjaiban  az Egyesült  Államokban  kutatók  elemzése  szerint.  A  Nature  című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban a Stanford, az Északnyugati Egyetem, a Microsoft Research és a Chan Zuckerberg Biohubkutatói tíz amerikai nagyváros -New York, Los Angeles, Chicago, Dallas, Washington, Houston, Atlanta, Miami, Philadelphia és San Francisco -lakosainak a mozgását modellezték a március 1. és május 2. közötti mobiltelefonos adatok alapján. Mintegy 98 millió amerikai mozgását követték nyomon otthonukból 553 ezer helyre.

 

A vakcina nem instant megoldás az amerikai gazdaság gondjaira

Elemzők szerint a Pfizer és a BioNTech koronavírus elleni vakcinájának sikere nem biztosít “azonnali ösztönzőket” a járvány miatt bajba jutott amerikai gazdaság számára; ehhez továbbra is hatalmas költségvetési támogatásra van szükség.

 

Joe Biden máris felállította járványügyi szakértő csapatát

Az előző öt nap mindegyikén 100 ezer feletti új fertőzöttet regisztráltak, és már 10 és fél millióhoz közelít az azonosított esetek száma az Egyesült Államokban. A megválasztott elnök a járvány megfékezését tekinti legfontosabb feladatának. Joe Biden máris felállította szakértői munkacsoportját, amit január 20-i beiktatása után rögtön mozgósít. A Johns Hopkins Egyetem szakértője üdvözli a döntést. Azt mondja, „eddig nem volt valódi terv, nemzeti járványstratégia. És a kommunikáció is meglehetősen zavaros volt. Egyik nap valaki kijelenteti, hogy szükséges a maszkviselés, majd másnap az elnök azt mondja; nem kell maszk.”

 

Az egész világot lázba hozta a Pfizer vakcinája

Az Európai Unió 300 millió adag oltóanyagot fog vásárolni a Pfizertől és a BioNTechtől –jelentette be az Európai Bizottság elnöke hétfőn, miután a két cég közölte: az általuk kifejlesztett kísérleti oltóanyag kilencven százalékban hatásos lehet az új típusú koronavírus ellen. Az amerikai vezetés szintén üdvözölte az eredményt,  Boris  Johnson  brit miniszterelnök pedig azt mondta, hogy amennyiben a brit gyógyszerfelügyeleti hatóság jóváhagyja, Nagy-Britannia megkezdi az oltóanyag alkalmazását.

 

Megint szükségállapot van Utahban

Megint szükségállapotot hirdetett Utah államban a kormányzó a koronavírus-járvány miatt –írta a Reuters. Az Egyesült Államok nyugati részén fekvő államban Gary Herbert azzal indokolta a döntését, hogy meg kell óvni az emberek életét, és az egészségügyi ellátórendszer teherbíróképességét is meg kell őrizni. Hozzáfűzte: az intézkedések miatt nem kell leállnia a gazdaságnak. A kormányzó kötelezővé tette a maszkviselést Utah egész területén, és arról is határozott, hogy a következő két hétben kizárólag az egy háztartásban élők találkozhatnak egymással.

 

Rákapcsolt a járvány az USA-ban: tízmilliónál több a fertőzött

Meghaladta a tízmilliót a koronavírusos fertőzöttek száma az Egyesült Államokban a Johns Hopkins Egyetem és Kórház vasárnap esti adatai szerint –írta az MTI, hozzátéve, hogy eddig még nem volt olyan ország, ahol ez előfordult volna. Tíz nap alatt mintegy egymillióval nőtt az újonnan igazolt fertőzöttek száma. Az MTI felidézi, hogy szombaton több mint 131 ezer új esetet regisztráltak, és az elmúlt héten négy alkalommal is meghaladta a százezret a napi esetszám.

 

KANADA

 

Újabb ígéretes COVID vakcina gyártása indulhat be hamarosan

A kanadai Medicago biogyógyszerészeti vállalat bejelentette, hogy megállapodott a kanadai kormánnyal: hamarosan akár 76 millió adag COVID-19elleni oltóanyagot szállíthat. A többek között a Philip Morris International (PMI) és más nagyvállalatok tulajdonában álló géntechnológiai kutatásokkal foglalkozó kanadai biogyógyszerészeti vállalat teljesen egyedülálló módszerrel állítja elő a COVID-19vírus elleni oltóanyagot.

 

Kanada 1,2 millió bevándorlót fogad be

2023-ig évente több mint 400 ezer újbevándorlót fogadna be Kanada. A terv szerint a koronavírus-járvány által 2020-ban okozott hiányt szeretné pótolni az ország − jelentette be sajtótájékoztatóján Marco Mendicino bevándorlásügyi miniszter. „A rövid távú gazdasági fellendülés és a hosszú távú jólét kulcsa a bevándorlás. Életünk minden más aspektusához hasonlóan a világjárvány kihatott a Kanadába irányuló migrációra is” − mondta Mendicino.

 

Kanadai kutatók: óvatosan az orosz és kínai a vakcinával

Miközben Oroszország és Kína rohamléptekkel fejleszti a saját Covid–19-vakcináját, sőt, már tömeges tesztoltásokat is végez, a nyugati világ továbbra is élesen kritizálja a szerintük veszélyes akciót. Az egyik legismertebb orvosi folyóiratban, a Lancetben most kanadai kutatók figyelmeztetnek: az oltóanyag-nacionalizmus nem írhatja felül, hogy sürgősséggel is csak olyan vakcinák használhatók, amelyeknek az előnyei meghaladják a kockázataikat.

 

LATIN-AMERIKA

 

Latin-Amerikában 47 millió munkahely szűnt meg a járvány miatt

Az   ENSZLatin-AmerikaiésKarib-tengeriGazdaságiBizottságatájékoztatásában  kiemelte,  hogy  a  járvány  okozta gazdasági válság következtében 47 millió munkahely szűnt meg a régióban 2020. második negyedévében a 2019-es év hasonló időszakához hasonlítva. A munkahelyek megszűnése elsősorban a nőket, fiatalokat és a bevándorlókat érintette.

 

Hazatért a száműzetésből az egykori bolíviai elnök, Evo Morales

Ezrek köszöntötték a hazatérő volt bolíviai elnököt, amikor átlépte az ország déli határát. Bolívia első őslakos elnöke múlt év november 11-én, az ellene indult politikai tiltakozássorozatot követően mondott le és hagyta el hazáját. Először Mexikóba távozott, majd a múlt év legnagyobb részét Argentínában töltötte, ahol Fernandez baloldali kormánya menedékjogot adott számára.

 

Bolívia és Venezuela újra felvették hivatalosan a diplomáciai kapcsolatokat

Bolívia elnöke, Luis Arce, átvette a Venezuela által akkreditált nagykövet, Alexander Yáñez megbízólevelét, és ezzel hivatalosan is helyreállították a diplomáciai kapcsolatokat a két ország között.

 

A járvány következtében a diákok 97%-a nem tudott visszamenni az iskolába Latin-Amerikában

Mintegy 137 millió gyermek és fiatal nem tud iskolába járni továbbra sem a járvány miatt a régióban. Az UNICEF tájékoztatása szerint Latin-Amerikában csak a tanulók 3%-a tudott visszatérni az iskolába és részt venni a tanórákon.

 

AFRIKA ÉS KÖZEL-KELET

 

Októberben csökkent az infláció Ghánában

A statisztikai hivatal (GSS) bejelentése lapján ez év októberében az előző hónaphoz viszonyítva 0,3%-kal mérséklődött az infláció Ghánában. A nyugat-afrikai országban a szeptemberben mért 10,4%-os infláció októberre 10,1%-ra csökkent.

 

Helyi buszgyártással erősítené a lokalizációt Zimbabwe

A helyben készült termékek és ezen belül az autó és buszgyártás erősitésének céljából a kormány támogatásával összhangban kezdik meg Zimbabwében a buszgyártást. A terveknek megfelelően a buszok a helyi közösségi közlekedés igényeit fogják kielégíteni. A kormány egyik kiemelt célja a helyi, lokális termékek népszerűsitése és támogatása. Az eddigiekben az autóbuszok beszerzése import útján valósult meg, főként Fehéroroszországból, Dél-Afrikából és Kínából érkeztek a járművek.

 

Netanjahu szerint Izrael napokon belül megállapodást köthet a Pfizerrel a járvány elleni vakcináról

Benjamin Netanjahu miniszterelnök csütörtök reggel azt mondta, hogy Izrael napokon belül aláírhatja a megállapodást a Pfizer gyógyszeripari óriással egy esetleges koronavírus elleni oltásról. A bejelentésre a cég vezérigazgatójával folytatott két telefonhívását követően került sor.

 

Izraelben télen rosszabbra fordulhat koronavírus-helyzet

Egy új szakértői jelentés szerint a közelgő hónapokban megint nőhet a megbetegedések száma a zsidó államban. Ez pedig elsősorban az iskolák, a tömegközlekedés és az irodai élet szereplőit állíthatja kihívások elé. Maszk nélkül, huzamosabb ideig szellőzés nélküli helyeken tartózkodni és akár olyan hétköznapi tevékenységet folytatni, mint a beszélgetés, a téli hónapokban sokkal veszélyesebb lesz —olvasható a riportban, amelyet a The Algemeiner is idéz.

 

Koronavírusban meghalt Száeb Erekat palesztin főtárgyaló

Száeb Erekat, a Palesztin Hatóság főtárgyalója és a PFSZ végrehajtó bizottságának elnöke kedd reggel, 65 éves korában halt meg koronavírusban, melyet egy hónappal korábban diagnosztizáltak nála –hozta  le  a  Neokohn.  A  politikust  a jeruzsálemi Hadassza kórházban kezelték, mivel állapota október közepétől súlyosan romlott. „Erekat úr betegségének kezelése óriási kihívást jelent, mert korábban tüdőtranszplantáción esett át, amely az immunrendszer elnyomásával jár, és a koronavírus okozta betegség mellett bakteriális fertőzése is van” –jelentette akkor a kórház.

 

A koronavírus-fertőzést kiszűrő reptéri laboratóriumot adtak át Izraelben

Izraelben  a  koronavírus-fertőzést  gyorsan  kimutató  repülőtéri  laboratóriumot  adtak  át  a Tel-Aviv-i  Ben   Gurion repülőtéren. A Ben Gurion repülőtéren hétfő délelőtt felavatták a külföldre repülés előtti, valamint az Izraelbe történő belépés előtti vizsgálatokat szolgáló laboratóriumot.

 

Afrikában már közel kétmillióan fertőződtek meg

Megközelítette az 1,9 milliót az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma Afrikában, a járvány csaknem 46 ezer halálos áldozatot szedett eddig a kontinensen -közölte kedden az afrikai járványügyi és betegségmegelőzési központ. A pozitív vírustesztek arányát tekintve a Dél-afrikai Köztársaság, Marokkó, Egyiptom és Etiópia áll az élen. A Dél-afrikai Köztársaságban 738 525 fertőzöttet és 19 845 halottat jegyeztek fel, a második helyezett Marokkóban pedig 259 951-et, illetve 4356-ot.

 

Újabb benzindrágulástól lehet tartani

Abdel-Madzsíd Attar, a soros OPEC-elnök Algéria energetikai minisztere a gázexportáló országok szakminisztereinek videós  konferenciáján  kifejtette:  az  OPEC  kész  szövetségeseivel  együtt  megtenni  a  megfelelő  lépéseket,  hogy proaktívan  és  hatékonyan  reagáljon  a  piaci  helyzetre.  Ez  magában  foglalja  a  kitermelés  korlátozására  vállalt kötelezettségek emelését és meghosszabbítását 2021-re.

 

Meghalt Sejk Halífa bin Szalmán al-Halífa

Meghalt Sejk Halífa bin Szalmán al-Halífa bahreini kormányfő, aki az ország függetlenségének 1971-es elnyerése óta viselte a tisztséget -közölte az uralkodóház a Twitter közösségi portálon szerdán. Az elhunyt miniszterelnök a király nagybátyja és a Halífa-dinasztia tagja volt. Halífa bin Szalmán al-Halífa szerda reggel hunyt el egy amerikai kórházban, 84 éves korában -számolt be a bahreini állami hírügynökség.

 

Végre megtörtént az áttörés, a béke fele halad Líbia

Áttörést értek el a választások megtartása ügyében a líbiai polgárháborús konfliktus szemben álló felei a tuniszi megbeszéléseken –közölte szerdán Stephanie Williams, az ENSZ Líbiai Támogató Missziójának (UNSMIL) vezetője, aki egyben az  ENSZ-főtitkár líbiai politikai ügyeiért felelős helyettes különmegbízottja is. A tunéziai fővárosban tartott sajtótájékoztatóján Williams elmondta, hogy az előzetes megállapodás értelmében 18 hónapon belül tartanának szabad, tisztességes, átfogó és hiteles elnök-és parlamenti választást a több részre szakadt országban.

 

Lazítottak a jogrenden az Emirátusokban

Lazítanak a szigorú, a saría törvényen alapuló muszlimrendszabályokon az Egyesült Arab Emírségekben –írja az MTI. A távirati iroda jelentése szerint a szombaton bejelentett átfogó szabályváltozások eredményeként a jövőben együtt lakhatnak azok a párok is, akik nem kötöttek házasságot, továbbá lazítanak az alkoholfogyasztás szigorú előírásain. Más tekintetben viszont szigorítottak a törvényeken, mivel az eddigi megengedőbb szabályozás helyett az emberölésekhez hasonlatosan bírálják majd el a „becsületgyilkosságokat”.

 

Hivatalos: Szaúd-Arábia éjszakai futammal mutatkozik be az F1-ben

Az F1 és a Szaúd-arábiai Motorsport Szövetség megerősítette, hogy jövőre a közel-keleti ország is része lesz a versenynaptárnak. A futamot a dzsiddai utcákon, éjszaka fogják megrendezni, de könnyen lehet, hogy ez a helyszín csupán átmeneti megoldás lesz.

 

AUSZTRÁLIA

 

Ausztrália további segítséget nyújt gazdaságának

Az ausztrál jegybank (RBA) 0,1 százalékra csökkentette az alapkamatot november elején, hogy támogassa a munkahelyteremtést  és  a  gazdaság  fellendülését.  A  csökkentést  azt  követően  jelentették  be,  hogy  egyes előrejelzések szerint az ország gazdaságának több időre van szüksége, hogy elérje a vírus előtti szintet, mint azt korábban gondolták.

 

Ausztráliában már három napja nem találnak olyat, aki az országban fertőződött volna meg

Ausztráliában már a harmadik napja nem találtak olyan koronavírusost, aki az országban kapta volna el a vírust, nem pedig külföldről hozta volna be, írja a Guardian. A meglévő fertőzöttek mind olyanok, akik tengerentúlról érkeztek és rögtön karanténba mentek, ezért ott derült ki róluk, hogy koronásak.

 

ÚJ-ZÉLAND

 

Találtak egy rejtélyes fertőzöttet Új-Zélandon

Az új-zélandi egészségügyi minisztérium arra kért minden aucklandi lakost, hogy pénteken maradjon otthon, ugyanis egy rejtélyes koronavírusos esetet azonosítottak a városban, írja a Guardian.  A beteg egy fiatal nő, akinek hétfőn jelentkeztek az első tünetei, de ettől függetlenül bejárt a belvárosi munkahelyére, ahol ügyfélszolgálaton dolgozik. A hét elején tesztelték és arra kérték a szakemberek, hogy maradjon otthon az eredmény érkezéséig, de a menedzsere ezzel szemben behívta őt az irodába ésaz ügyet elintézte azzal, hogy viseljen maszkot.

 

FORRÁS: MKIK Nemzetközi Hírlevél