A koronavírussal kapcsolatos nemzetközi gazdasági hírek 2020.11.06.

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara folyamatosan nyújt információt mind saját mind partnerei elemzései alapján a koronavírus helyzet okozta változásokról az export, logisztika, nemzetközi vállalkozói partnerség témában. Közreadjuk a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által 2020.11.06-án készített hírösszefoglaló elemzést, mely a vállalkozások számára nyújt naprakész információt a külkereskedelem szempontjából fontosabb országok aktuális gazdasági helyzetéről, az országokat érintő, legfontosabb intézkedésekről és az esetleges áruforgalmi korlátozásokról.

ALBÁNIA

 

Albániában rekordot döntött az új koronavírus-megbetegedések száma

Albániában november 4-én az egy nap alatt elvégzett 1725 tesztből 396 lett pozitív, mellyel 10186-ra nőtt az aktív esetek, és 22300-ra a járvány kitörése óta regisztrált megbetegedések száma. 4-gyel  536-ra emelkedett a betegség áldozatainak száma.

 

Pénzügyi támogatást kapnak az albán kkv-k alkalmazottai

Az albán kormány november 4-i döntése alapján pénzügyi támogatást kapnak az albán kis-és középvállalkozások. A 2020  november-decemberi időszakra dolgozónként  30  EUR-t kapnak az államtól azok a kkv-k, amelyek betartják a koronavírus-járvány miatt bevezetett protokollt, jelenleg is működnek bejelentett munkavállalókkal, valamint beadták 2019. évi adóbevallásukat.

 

2021-ben csökkenhet az albán államadósság

Anila Denaj albán pénzügyminiszter szerint a 2020-ra várt 80,9%-ról 2021-re a kormány szeretné ismét csökkenő pályára állítani az államadósságot, a célérték a GDP 78,6%-a. Ennek egyik eleme a GDP arányos költségvetési hiány 6,8%-ról 6,5%-ra történő visszaszorítása lenne, illetve fontos a hitelfelvétel kockázatainak csökkentése is. Az albán kormányzat adóssága 2020 szeptemberében elérte az 1260313 millió leket, vagyis a GDP 79,7%-át.

 

A koronavírus-járvány az útépítési projekteket is megakasztotta Albániában

Az elmúlt időszakban 4 új útszakasz megépítésére irányuló összesen 6,1 milliárd lek értékű október közepén kiírt közbeszerzést is felfüggesztettek a koronavírus-járvány miatt. A legutóbb felfüggesztett és egyben legnagyobb értékű projekt az 1,6 milliárd lek értékű Palase –Drymades út, melyre november 23-ig várták volna az ajánlatokat.

 

AUSZTRIA

 

Jön a második lezárás Ausztriában, komoly korlátozások már keddtől

Ausztriában keddtől a profi sportok kivételével betiltanak minden rendezvényt, bezárnak a színházak, a múzeumok, az uszodák és a konditermek, a vendéglátóhelyek pedig csak kiszállítást vállalhatnak -jelentette be Sebastian Kurz osztrák kancellár szombaton. Az intézkedések november 3-án 0 órától lépnek életbe, és előreláthatólag november 30-ig maradnak érvényben.

 

Háromnapos nemzeti gyászt rendelt el az osztrák kormány

Háromnapos nemzeti gyászt rendelt el az osztrák kormány kedden az előző esti bécsi merénylet után, amelyben a legfrissebb adatok szerint négy ártatlan ember halt meg. Félárbócra eresztették a zászlókat az osztrák kancellári és az elnöki hivatal, valamint az összes minisztérium és középület előtt. Kedd délben egyperces néma csenddel emlékeznek az áldozatokra, és szerdán az iskolai oktatás is megemlékezéssel kezdődik.

 

Bécsben egyeztetett a magyar és az osztrák államfő

A jószomszédi kapcsolat megőrzéséről biztosította egymást Áder János köztársasági elnök és Alexander Van der Bellen osztrák szövetségi elnök pénteken Bécsben. Áder János –miután hivatalos megbeszélést folytatott az osztrák államfővel többek között a koronavírus-járványról és a védekezési tapasztalatokról –sajtótájékoztatón azt emelte ki, hogy  fontos megőrizni a jószomszédi kapcsolatot, mert így mérsékelni lehet a járványból eredő károkat mindkét országban.

 

Megjöttek az Erste számai: fellélegeztek a banknál néhány hónapra

Az elemzők 302 millió eurós konszenzusát túlszárnyalva 343 millió eurós nettó nyereséggel zárta a harmadik negyedévet az Erste Group. Bár ez volt a legerősebb negyedéve eddig az osztrák bankcsoportnak idén, az egy évvel korábbihoz képest 30%-kal csökkent a nyereség, méghozzá egyértelműen a céltartalék-képzés miatt, miközben a nem teljesítő hitelarány tovább apadt a társaságnál. A bankcsoport 637 millió eurós idei nyereségéhez a magyar leánybank 27 millió euróval járult hozzá eddig.

 

Az osztrák olajvállalat nyeresége hetven százalékát bukta

Visszaesett a piacvezető OMV-Petrom osztrák olajvállalat nyeresége az idei első kilenc hónapban. A koronavírus-járvány továbbra is jelentős kihatással van az olajvállalat tevékenységére, annak ellenére, hogy a második negyedévben a nyersolaj ára enyhén emelkedett, annak nemzetközi ára még mindig meglehetősen ingadozó. Arra számítanak, hogy a járvány gyors terjedése miatt és a már bevezetett, illetve várható újabb korlátozó intézkedések miatt a nyersolaj iránti kereslet helyreállása továbbra is késni fog.

 

A bécsi karácsonyi vásárt sem kíméli a koronavírus

Decemberig várnunk kell a forraltborozós bécsi kirándulással, az osztrák főváros polgármestere, Michael Ludwig ugyanis a járvány miatt nem engedélyezi az adventi vásárokat. A városvezető hétvégén adott interjút, ebben reagált a jövő héttől kezdődő kijárási korlátozásokra. A bécsi városvezető elmondta: november végéig nem nyithatnak ki a vásárok. A szociáldemokrata Ludwig egyben a szervezők hathatós megsegítését kérte a jobbközép kormánytól.

 

Sok pénzt költenek arra, hogy gyorsabb legyen a vasút Budapest és Bécs között

A Budapest és Bécs közötti vasúti kapcsolatot a biztosítóberendezések, a központi forgalomirányítási és egyéb rendszerek összesen 25,6 milliárd forint értékű fejlesztése fogja gyorsítani, miután megszületett a kormánydöntés az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) uniós pénzügyi alap legutóbbi kiírásában nyertes vasútfejlesztési projekt finanszírozásáról -közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium az MTI-vel.

 

BENELUX ÁLLAMOK

 

Koronavírus: tovább szigorít Belgium

Tovább szigorított a koronavírus-járvány megfékezésére bevezetett országos szintű intézkedéseken Belgium, az ország nem zárja le határait, de a külföldi utazás nem ajánlott, a nem alapvetően szükséges árukat kínáló üzleteknek azonban be kell zárniuk vasárnaptól -jelentette be Alexander De Croo belga miniszterelnök pénteken. A belga miniszterelnök közölte,  az  új  szabályok vasárnaptól  december  13-ig  lesznek  érvényben.  A  szigorított  szabályok  szerint  az élelmiszerboltok és a gyógyszertárak nyitva maradhatnak. Vásárolni családonként egy ember mehet, egy vásárló legfeljebb harminc percig tartózkodhat az üzletben. Más üzletek esetében internetes vásárlást követően lehetőség lesz az áru kiszállítására és átvételére.

 

Koronavírus: Belgium az összeomlás szélén, napokon belül arról dönthetnek, kit mentsenek meg

Belgiumban vészesen fogynak az intenzív ellátást igénylő betegek számára fenntartott kórházi férőhelyek, 2000 ágyból már csak 106 maradt üresen. Az országban tovább emelkedik a koronavírusos fertőzöttek száma, a múlt héten 76 százalékkal nőtt a felvételek száma az egészségügyi intézményekbe -írta hétfőn a helyi sajtó. Phillipe Devos, a belga egészségügyi szakszervezetek szövetségének elnöke a helyi médiának adott nyilatkozatában  elmondta:  megvan  az esély arra, hogy tíz napon belül a kórházak megmaradt intenzív kapacitása is megtelik súlyos fertőzési tünetekkel küszködő páciensekkel, annak ellenére, hogy a napokban több beteget Németországba szállítottak át kezelésre. Devos azt is közölte, hogy az egészségügyi dolgozók elégedetlenek, mivel a kormány már március óta intézkedhetett volna a férőhelyek bővítése érdekében, azonban ezt eddig nem tette meg.

 

Túlélő üzemmódba kapcsolt az EU a járvány miatt: alig lesz személyes találkozó Brüsszelben

Mivel Belgiumban és Németországban is erős a koronavírus-járvány második hulláma, ezért az EU soros elnökségét vivő németek úgy döntöttek, hogy csak az unió működőképességének fenntartása szempontjából elengedhetetlenül fontos témákról és a járványkezelés koordinálásáról lesznek ezentúl személyes találkozók, így a legtöbb eseményt online, videókonferencián rendezik meg –közölte a német soros elnökség szóvivője. A Politico által megszólaltatott uniós diplomata értékelése szerint mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy novemberben a miniszteri találkozók (Tanács) legtöbbjét, vagy akár az összeset is videókonferencián tartják majd. Így tehát nem kell Brüsszelbe, vagy Luxembourgba repülnie a tagállami szakminisztereknek és delegációjuknak sem, mint ahogy azt a közelmúltban a külügy-, igazságügyi és agrárminiszterek tették.

 

Belgium országosan is egységes szigorításokat vezet be

A belga szövetségi kormány úgy döntött, hogy összehangolja és egységesíti a koronavírus-járvány visszaszorítása érdekében hozott, egymástól jelentősen eltérő regionális szabályokat, az éjszakai kijárási tilalmat is magukban foglaló intézkedések szerda éjfélkor lépnek érvénybe -közölte a helyi média szerda éjjel. A belga hivatalos közlönyben szerda éjjel megjelent új miniszteri rendelet szerint kijárási tilalom lép érvénybe az ország egész területén éjfél és reggel öt óra között. Az intézkedés nem változtatta belga főváros és az ország francia nyelvű tartományában, Vallóniában nemrégiben bevezetett szigorúbb, este 22 és reggel hat óra között érvényes kijárási tilalmon.

 

További szigorításokat léptettek életbe Hollandiában

Hollandiában tovább szigorították a járvány terjedését lassítani hivatott intézkedéseket, ennek keretében bezárnak a múzeumok, a koncerthelységek, a kultúrházak, valamint az állatkertek, a színházak, a mozik, az uszodák és a kaszinók. A korlátozások két hétig maradnak érvényben.

 

Hollandia repülőterein a forgalom az előző évi 23,7%-ára esett vissza

A harmadik  negyedévben közel 5,5 millió utas fordult meg Hollandia 5  nemzetközi repülőterén (Amszterdam, Rotterdam/Hága, Eindhoven, Maastricht, Groningen). Ez csaknem 18 millió utassal, azaz 76,3 %-kal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában, derül ki a Holland Központi Statisztikai Hivatal (CBS: Centraal Bureau voor de Statistiek) közleményéből. A harmadik negyedévben lényegesen több utas volt a második negyedévhez képest, amikor a légi forgalom gyakorlatilag teljesen leállt. A járatok foglaltsága a válságot megelőző hónapokban átlagosan 76 %-os  volt, áprilisban ugyanakkor már csak 29%-os volt ez a mutató. A nyári időszakban a repülőjáratok kihasználtsága 52%-os volt, szeptemberre pedig 41 %-ra csökkent.

 

Koronavírus: a szigorítások visszatértek Luxemburgba is

Az éjszakai kijárási tilalom bevezetésével kibővült a koronavírus második hulláma miatt meghozott védekezési és korlátozó intézkedések listája Luxemburgban, ami október 31-i.dátummal került bevezetésre. Íme a részletek:November 30-ig kijárási tilalom kerül bevezetésre este 23 és reggel 6 óra között, ebben az időszakban csak a munkából adódó, valamint az orvosi célú ill. gyógyszervásárlás céljából történő mozgás engedélyezett, továbbá kivételt jelent még a kényszerű helyzetből adódó családi célú helyváltoztatás és a külföldi utakra és azokról történő elutazás és megérkezés. Háziállat sétáltatása a lakóhelytől számított 1 km-en belül engedélyezett. Tilos a lakásban 4-nél több személye fogadása. Nyilvános helyen 4 vagy több fő találkozása esetén kötelező a maszkviselet. Tilos a 100 főnél nagyobb rendezvények és összejövetelek megtartása. A maszk viselete kötelező a tömegközlekedési eszközökön, valamint minden nyilvános helyen bel-és kültéren egyaránt. A vendéglátóhelyeken egy asztalnál maximum 4 fő ülhet. Az éttermi kiszolgálás csak ültetve lehetséges. Az üzletekben és boltokban továbbá a bevásárlóközpontokban 10 m2-ként 1 ügyfél tartózkodhat.

 

BOSZNIA-HERCEGOVINA

 

Koronavírus-helyzet Bosznia-Hercegovinában

November  4-én a regisztrált megbetegedések száma 1776-tal  55  598-ra emelkedett, a járvány halálos áldozatainak száma 42-vel 1 358-ra nőtt. Az aktív esetek száma egy hónapja folyamatosan nő, jelenleg 24 851 fertőzöttet tartanak nyilván.

 

A Szarajevói Foglalkoztatási Szolgálat minden nyugdíjas egészségügyi dolgozót segítségül hív

A járványhelyzet romlása és az egészségügyi személyzet iránti megnövekedett igény miatt a Szarajevói Foglalkoztatási Szolgálat felhívást tett közzé október 29-én, melyben kéri a felsőoktatási végzettséggel rendelkező, korábban az egészségügyben dolgozó nyugdíjasokat, hogy regisztrálják magukat az intézménynél, hogy szükség esetén be lehessen őket vonni a koronavírusos betegek kezelésébe.

 

Bosznia-Hercegovina újabb hitelt vesz fel az IMF-től

Zoran Tegeltija, Bosznia-Hercegovina Miniszteri Tanácsának elnöke arra számít, hogy december közepéig befejeződnek a Nemzetközi Valutaalappal folytatott tárgyalások, és 2021 januárjában új megállapodást köthet Bosznia-Hercegovina a  szervezettel.  A  tervezett intézkedésekről, a reformokról és az egyezmény részleteiről október 30-án egyeztettek a felek.

 

88%-kal csökkent a külföldi turistaérkezések száma Bosznia-Hercegovinába

15039  külföldi  turistaérkezést  regisztráltak  a  Bosznia-Hercegovinában  2020  szeptemberében,  amely  88%-os csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest. 86%-kal 34 695-re csökkent a külföldi vendégéjszakák száma is. A szálláshelyekre érkező turisták teljes száma 68%-kal  55156-ra csökkent, ami 23%-os visszaesés augusztushoz képest is. A külföldi vendégéjszakák eloszlása a következőképp alakult: Szerbia (43%), Horvátország (12%), Törökország (3,3%).

 

BULGÁRIA

 

Bulgáriában elrendelték a koronavírus-osztályok létrehozását a nagyobb kórházakban

Bojko  Boriszovbolgár miniszterelnök elrendelte november 4-én, hogy a nagyobb bolgár kórházakban alakítsanak ki koronavírus-osztályokat a járvány második hulláma miatt, miután több, súlyos tüneteket mutató pácienst nem tudtak befogadni a kórházak. Több kórházban is hiány van egészségügyi dolgozókból, az intézmények önkénteseket keresnek. Ezzel  párhuzamosan  szigorúbb  egészségügyi  óvintézkedéseket  vezettek  be  Bulgáriában  a  koronavírus-járvány feltartóztatására, elrendelték a maszkok köztéri viselését, illetve korlátozásokat vezettek be az éttermekben és a szórakozóhelyeket, illetve a minisztérium fontolgatja a távoktatásra történő átállást az iskolák számára. November 4-én 4041 új fertőzöttet azonosítottak, közülük több mint 1600-at Szófiában. A járvány megjelenése óta 60 537 fertőzöttet azonosítottak, és közülük 1412-en haltak meg a kórban. Az aktív fertőzöttek száma jelenleg 37 581.

 

A bolgár kormány napi 12 eurót fizetne a koronavírus-járvány miatt bezárt vállalkozások alkalmazottainak

A bolgár kormány az Európai Bizottsággal közösen olyan intézkedés bevezetésén dolgozik, mely alapján azon cégek, illetve dolgozóik, melyeknek be kellett zárniuk múlt hónapban a koronavírus-járvány miatt, napi 12 eurót kapnának azokra a napokra, amíg a cég szüneteltetni kénytelen tevékenységét.

 

A Bolgár Fejlesztési Bank kiterjeszti hitelgarancia-rendszerét

A Bolgár Fejlesztési Bank (BDB) kiterjeszti a likviditási támogatásra nyújtott hitelgarancia-rendszer jogosultjainak körét és 2021 június közepéig meghosszabbítja az igénylés határidejét. A változtatások a válság által leginkább sújtott ágazatokban tevékenykedő további vállalkozások támogatását irányozzák elő, köztük nagyobb, Bulgáriában bejegyzett vállalatokét is -250 fő feletti személyzettel, melyek éves forgalma meghaladja a 97,5 millió levát (58,2 millió USD / 49,8 millió EUR) és / vagy, ha az eszközérték meghaladja a 84 millió levát. A kérelem benyújtásának határideje hat hónappal meghosszabbodik, 2021 június közepéig, mivel a program keretében a hitel maximális összegét 2 millió levára emelik. A változások érvénybe lépéséhez szükséges az Európai Bizottság jóváhagyása is.

 

CSEHORSZÁG

 

Rekordszámú új fertőzöttet azonosítottak Csehországban

Kedden 223 személy halt meg a koronavírussal kapcsolatban, ami az eddigi legmagasabb szám a közép-európai országban. Csehországban szerdán 15 729 új igazolt koronavírus-fertőzést mutattak ki a laboratóriumi vizsgálatok, ami az eddigi legmagasabb napi esetszám. A pozitív eredményű szűrések száma március eleje, a járvány kezdete óta harmadszor  haladta  meg  a  15  ezret –derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján csütörtökön reggel közölt adatokból.

 

Korona-katasztrófa felé robog Csehország

Több az aktív koronavírus-eset, mint a nyolcszor népesebb Németországban, kevés a szakember az egészségügyben, miközben zavargásig fajultak a járványkorlátozások elleni tüntetések –mi folyik Csehországban? Pár napos hír, hogy 150 lélegeztetőgépet ajándékoztunk Csehországnak –még 15 érkezett azosztrákoktól, 30 a központi uniós tartalékból, a hollandoktól pedig 105 darab. Ez összesen majdnem annyi, mint amennyit ebben a pillanatban Magyarországon használnak: hazánkban 313 súlyos állapotú beteget lélegeztetnek gépileg, a hasonló lélekszámú Csehországban ezzel szemben 1156-ot.

 

Két héttel meghosszabbították a szükségállapotot Csehországban

A cseh képviselőház pénteki rendkívüli ülésén november 20-áig meghosszabbította a szükségállapotot az országban. A szükségállapot eredetileg november 3-án lejárt volna; kéthetes meghosszabbítását az ellenzék javasolta. A kormány kérését, miszerint az október 5-én kihirdetett szükségállapotot egy hónappal, tehát december  3-áig tolják ki, a képviselőház nem hagyta jóvá.

 

Csehországban kezd összeomlani az egészségügyi ellátás

Naponta több mint ezer egészségügyi dolgozó fertőződik meg –ismerte  el  a  CNN-nek  Milan  Kubek,  a  Cseh  Orvosi Kamara elnöke, kiemelve, hogy ilyen kihívással még nem szembesült az ottani egészségügyi rendszer. Mostanra Csehországban a legmagasabb a koronavírus miatti megbetegedési és halálozási ráta az EU-tagországokban: az elmúlt 14 napban 1448,7 új esetet regisztráltak százezer lakosra vetítve az Európai Járványügyi Központ adatai szerint, a halálozási arány pedig ugyancsak 100 ezer lakosra vetítve 13,5-re ugrott.

 

EGYESÜLT KIRÁLYSÁG

 

Utolsó roham az angliai fodrászatokban

Megrohamozták a britek a szépségszalonokat a járványügyi szigorítások életbe lépése előtti utolsó napokban. A lakosság bizonytalan időre fodrászok nélkül marad, a szolgáltatók pedig ügyfelek nélkül. Szerdán fogadták az utolsó vendégeket. Egy londoni fodrászat tulajdonosa, Richard Ward mondja, hogy 12 órásra hosszabbították az utolsó napokon a nyitvatartást, minden munkatárs dolgozott, a szabadnapokat törölték. Öt nap alatt 1400 ügyfelet fogadtak.

 

Szigorú korlátozások jönnek Angliában csütörtöktől

Nagy többséggel jóváhagyta szerdán a londoni alsóház a csütörtöktől négy hétre életbe lépő angliai korlátozásokat, amelyeket a koronavírus-járvány megfékezése végett rendelt el a brit kormány: november 5-től december 2-ig  az Angliában élők csak meghatározott indokokkal hagyhatják el otthonaikat. A kivételek között szerepel a sürgősségi vagy a tervezett orvosi ellátás, az alapvető szükségleti cikkek és a gyógyszerek beszerzése, a munkahelyre utazás azok esetében, akik otthonról nem tudják ellátni munkájukat, illetve a szabadtéri testedzés –jelentette  az  MTI  londoni tudósítója.

 

Koronavírus: önkénteseken kísérleteznek Londonban

A vakcinakutatás felgyorsítása érdekében önkénteseket fertőznek meg koronavírussal a londoni Imperial egyetem kutatói. A programot a brit kormány támogatja. A résztvevők –a vírus következményeként fellépő COVID-betegség és annak szövődményei szempontjából –a legalacsonyabb rizikófaktorba tartoznak. Kilencven 18 és 30 év közötti önkéntest fertőznek meg. Az egyik önkéntes, Courtney Harmstone azt mondta, olyan ez, mintha ő lenne az első, aki a Holdra száll. Nagyon fontos, amit csinál, sokak számára lesz hasznos. Miután megfertőzték őket, az önkénteseket elkülönítik. Steril környezetben, megfigyelés alatt maradnak addig amíg a fertőzés jelen van a szervezetükben.

 

Pénteken indul a tömeges tesztelés Nagy-Britanniában

E hét végétől Liverpool teljes lakossága rendszeres koronavírus-szűrésen vehet részt; ezzel megkezdődik a brit kormány által  kilátásba  helyezett,  egész  városokra  és  országrészekre  kiterjedő  tömeges  szűrési  program  első,  egyelőre próbajellegű szakasza.

 

A franciák és a németek után a briteknél és a belgáknál is kijárási korlátozásokat vezettek be

Nagy-Britanniában csütörtöktől csak munka, tanulás vagy egészségügyi ok miatt hagyhatják el otthonukat az emberek. Bezárnak az éttermek és a pubok, csak elvitelre készíthetnek ételt, az oktatási intézmények viszont nyitva tarthatnak. Boris Johnson brit miniszterelnök döntése éles váltás a korábbi hozzáállásához képest, hiszen hosszúideig  nem  volt hajlandó szigorítani a lezárásokon.

 

Vilmos herceg állítólag már áprilisban elkapta a koronavírust

Mint kiderült, nem csak Károly herceg küzdött meg a koronavírussal idén tavasszal. A brit trónörökös fia, Vilmos herceg is megfertőződött áprilisban –derítette ki a The Sun. A lap forrása szerint a cambridge-i  herceg  nemcsak  hogy megbetegedett, de eléggé meg is viselte őt a vírus. Egy ponton nehézzé vált számára a lélegzetvétel, így érthető módon a környezete is pánikolni kezdett. Míg apja betegségéről időről időre tájékoztatták a médiát, úgy Vilmos állapotáról tudatosan hallgattak a palota emberei, teljes titokban ápolták, amíg Károly herceghez hasonlóan ő is a család norfolki birtokán, Anmer Hallban karanténozott.

 

Koronavírus: megszületett a világ első nyíltan lezárásellenes pártja

Átalakítja az Egyesült Királyság európai uniós kilépését támogató Brexit Pártot az azt vezető Nigel Farage, az új politikai erő a koronavírus feltartóztatása érdekében elrendelt korlátozások elleni harcot tűzi zászlajára. A Reform UK nevű párt a kormány által elrendelt lezárások helyett a legsérülékenyebb csoportok védelmére fókuszálna, a társadalom többi részében a nyájimmunitás mielőbbi kialakulását tartaná kívánatosnak -közölte Farage, hozzátéve, hogy már leadta a névváltoztatást kérelmező papírokat a választási bizottságnál. “A reform pártjaként akarunk ismertté válni. A név tükrözi az ambíciót” -közölte.

 

ÉSZAK-MACEDÓNIA

 

Észak-Macedóniában a teszteltek majdnem fele pozitív

Észak-Macedóniában a napokban jelentősen megnőtt a koronavírus-fertőzöttek száma, az ország közegészségügyi intézetének jelentése szerint az utóbbi 24 órában a teszteltek több mint 42 százaléka bizonyult fertőzöttnek, ami nagyon magas aránynak számít. A regisztrált fertőzöttek  száma Észak-Macedóniában 1192-vel  35  107-re, míg  az aktív fertőzöttek száma 12002-re emelkedett. A járvány halálos áldozatainak száma huszonkettővel 1071-re nőtt.

 

Megint korlátozzák a vendéglátóhelyek nyitvatartását Észak-Macedóniában

Az észak-macedón kormány járványmegelőzési intézkedéseinek értelmében a vendéglátóhelyek ezentúl csak 21 óráig tarthatnak nyitva, emellett pedig a miniszterelnök arra kért mindenkit, hogy lehetőleg este kilenc után ne menjen sehova.

 

FRANCIAORSZÁG

 

Franciaország teljes lezárásba menekül a járvány miatt

Emmanuel Macron francia elnök csütörtök este új, országos zárlatot jelentett be péntektől, hogy az egészségügy megbirkózhasson a koronavírusos betegek ellátásával, és ne kerüljön túlterhelésbe. Figyelmeztetett, hogy a vírus második hulláma “valószínűleg halálosabb lesz, mint az első” -írja a France24.Letaglózottminket a COVID-19járvány gyors felfutása” -jelentette be Macron szerdán a főműsoridőben sugárzott televíziós beszédében, hangsúlyozva, hogy “az összes francia régió most fokozott készültségben van”. Emiatt teljes lezárást hirdetett az ország egész területére, ez elvileg december 1-ig tart. Az első hullám vesztegzárjához képest az iskolák és a bölcsődék továbbra is nyitva maradnak.

 

Franciaország: a második hullám után olyanra készülnek a tudósok, amit senki sem szeretne

A koronavírus-járvány Európát jelenleg sújtó második hulláma nem a végső, és a tél végéig, valamint a jövő tavasz folyamán egymást követő, több hullámra kell számítani -jelezte hétfőn a francia kormány mellett működő tudományos tanács.”Nehéz előre látni mennyi ideig fog tartani a második hullám, mert az magán a víruson, az időjárási viszonyokon, valamint a vírus terjedésének megfékezésére foganatosított intézkedéseken, s azok társadalmi elfogadottságán, azaz hatásán is múlik” -írták legutóbbi, október 26-ikeltezésű véleményükben a francia döntéshozókat segítő szakemberek, két nappal azelőtt, hogy az Emmanuel Macron államfő által összehívott védelmi tanács általános lakhelyelhagyási tilalom bevezetéséről döntött -írja az MTI.

 

Tönkreteheti a karantén a francia gazdaságot, a kormány mégis ragaszkodik hozzá

Életbe lépett a kijárási korlátozás Franciaországban. Csak a létfontosságú boltok maradhattak nyitva, az egyetemek áttértek az online oktatásra, a foglalkoztatókat pedig arra kérték, hogy ha tehetik, álljanak át távmunkára. Frédéric egy éven belül másodjára kényszerül lehúzni a rolót lyoni éttermében. Már eddig is 40%-al csökkent a bevétele, de az újabb korlátozások miatt legalább egy hónapig nem nyithat ki. Ez idő alatt a bérleti díjat persze fizetnie kell, így az is lehet, hogy ez volt az utolsó tányér, amit kivitt. A francia elnök szerint nem volt másválasztása, mert a szigorítások nélkül már november közepére megteltek volna az intenzív osztályok. Az emberek viszont kevésbé félnek. Zárás előtt még mindenki megrohamozta a boltokat és éttermeket.

 

Fokozott terrorkészültség és járványügyi korlátozások mellett nyitottak újra az iskolák Franciaországban

Az őszi szünet után 12 millió tanuló tért vissza hétfőn az iskolapadokba Franciaországban, ahol időközben a koronavírus-járvány miatt újabb korlátozások léptek életbe, a terrorkészültség pedig a nizzai merénylet óta a legmagasabb szintre emelkedett. A koronavírus-járvány miatt tavasszal két hónapra kihirdetett általános karanténnal ellentétben a járvány második  hullámának  megfékezésére kihirdetett második  lezárás  alatt  a bölcsődék,  az  óvodák,  az  iskolák  és a középiskolák nyitva maradnak, csak a felsőoktatási intézmények álltak át távoktatásra. A járványügyi korlátozások azonban szigorodtak: hétfőtől a maszkviselés 6 éves kortól mindenkinek kötelező, míg az őszi szünet előtt csak 11 éves kortól kellett állandó jelleggel viselni.

 

Az év eleje óta megnégyszereződött az államháztartási hiány Franciaországban

Az egymást követő korlátozó intézkedések és bezárások következtében afrancia államháztartási hiány folyamatosan növekszik, jelenleg már a bruttó francia hazai termék 11,3% -át teszi ki. Az elmúlt hetek további szigorú intézkedései  nyomában az államháztartási hiány várhatóan az év elején számított 53,5 milliárdról 248 milliárd euróra fog nőni, azaz megnégyszereződik –jelentette ki a közelmúltban Olivier Dussopt, francia tárca nélküli miniszter. A nagy kérdés a második alkalommal meghozott franciaországi korlátozó intézkedések és bezárások gazdasági hatásainak és az adóbevétel-kiesésnek az enyhítésére tett új intézkedések hatékonysága és sikere lesz. Ezek az új intézkedések kiegészülnek már a 100 milliárd euróval indított “France Relance” tervvel, amely állami támogatást megelőzően már amúgyis 470 milliárd eurót elköltött a kormányzat különböző gazdasági ágazatok és tevékenységek megsegítésére (autóipar, repülőgépipar, turizmus stb.). A járvány kirobbanása óta annak következéményei a francia államnak 186 milliárd euróba kerültek, 100 milliárd volt a bevételkiesés és 86 milliárd euró az egézségügyi és gazdasági intézkedések költsége –jelentette ki Olivier Dussopt miniszter. A francia Gazdasági Minisztérium november eleji bejelentése szerint Franciaország államadóssága az év végére elérheti a GDP 119,8%-át, szemben a korábban előrejelzett 117,5%-os aránnyal.

 

A francia autópiac közel 10%-ot esett októberben

A franciaországi gépjárműpiac októberben 9,49% -kal esett vissza az új autók piacát illetően, míg a használt járművek esetében 11% -kal növekedett. Ami a francia gyártású márkákat illeti, a Renault-csoport 2020-ban  9,69% -os visszaesést mutat  a  2019-es nagyon jónak mondható októberihez képest, 42.634 eladott gépkocsival. A csoporton belül a legnagyobb csökkenés a Dacia autók iránt mutatkozott (-23.30%). A PSA (Peugeot-Citroën csoport) jobban teljesített -2,78% -kal és 60.430  értékesített járművel.  A Citroën márka negatív eredményeit jól ellensúlyoztaa Peugeot és az Opel erősebb adata. A Peugeot 208 az év legkeresettebb járműveinek élén folytatja versenyét, megelőzve a Renault Clio és a Peugeot 2008 modelleket. A francia gyártású autók jobban teljesítettek, mint a külföldi márkák, amelyek átlagosan 14,62% -kal csökkentek. A Volkswagen-csoport  -Franciaország vezetőautóimportőre -8,23% -kal esett vissza, míg a BMW  23,09% -kal,  a  Toyota  pedig  31,78%-kal kevesebbet értékesített. A hibrid vagy elektromos járművek aránya csaknem megháromszorozódott egyév alatt, most már közel minden ötödik autó hibrid vagy elektromos mehajtású. A Franciaországban értékesített új autók átlagos CO2-kibocsátása ezzel elérte minden idők mélypontját, 95,5 g / km-es mutatóval.

 

HORVÁTORSZÁG

 

Horvátországban is nő a fertőzöttek száma

Horvátországban is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-fertőzöttek száma, de több tesztet is végeztek az országban, mint az előző napokban. A 4,1 milliós lakosságú Horvátországban a helyi válságstáb jelentése szerint az elmúlt egy nap alatt 2480 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma ezzel elérte az 56 567 főt, az aktívfertőzöttek száma pedig a 14843-at. Újabb 26 halálos áldozatot követelt a SARS-CoV-2, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma így 654-re emelkedett.

 

Horvátország gazdasága 2022 végére érheti el ismét a korona-válság előtti szintet

Boris Vujcic, a Horvát Nemzeti Bank (HNB) elnöke szerint, a horvát gazdaság csak 2022 végére fogja ismét elérni a korona-válság előtti GDP szintet. A HNB Tanácsa legutóbbi ülésén módosította a GDP alakulására vonatkozó korábbi előrejelzését. Eszerint a horvát GDP 2020. évi csökkenése már nem 9,7%-os,  hanem  cca.  8%-os lesz, míg a 2021. évi növekedés  6,2%  helyett  5,2%-os  szintű  lesz.  A  GDP  csökkenésének  mérséklődése  alapvetően  a  vártnál  jobb turistaszezonnak köszönhető. A HNB szerint a koronavírus-járvány őszi felerősödése olyan kockázati tényező, amely komoly hatással lehet a gazdaság teljesítményére, hiszen a horvát GDP kulcsfontosságú tényezője a lakossági fogyasztás alakulása is.

 

A horvát kormány a 2020. október 29-i ülésén elfogadta a 2020. évi állami költségvetés módosításának tervezetét

A módosított költségvetés-tervezet szerint az idei évi bevételek összege 7,4 milliárd kunával (982,1 millió euró), a kiadások  összege  pedig  6,9  milliárd  kunával (915,8  millió  euró)  növekszik.  A  módosítási  javaslatba  beépült  az Egészségügyi Minisztériumnak szánt 1,34 milliárd kuna, amellyel fedezné a kórházaknak a gyógyszer-nagykereskedések felé fennálló adósság egy részét. A Munka-, Nyugdíjrendszer, Családügyi és Szociálpolitikai Minisztérium kiadási oldala összesen 1,39 milliárd kunával (184,5 millió euró) növekszik, amelyből 381 millió kuna az év végéig nyújtandó munkahelymegőrző állami támogatás összege. A módosítással tervezett költségvetési hiány a GDP 8%-a.

 

KOSZOVÓ

 

Koszovó ismét korlátozza az idősek mozgását

Koszovóban a 65 évnél idősebbek ezentúl kizárólag 6 és 10, valamint 16 és 19 óra között léphetnek az utcára -döntött a pristinai  kormány  november  1-én  este  az  új  koronavírus-járvány  megfékezése  érdekében  hozott  legújabb korlátozásokról a helyi sajtó szerint. A koszovói kormány arról is határozott, hogy a felsőoktatásban kizárólag online formában folyhat az oktatás, ötnél többen nem gyülekezhetnek a köztereken, a művelődési intézmények csak 30 százalékos kapacitással működhetnek, a vallási rendezvényeken be kell tartani minden egészségügyi előírást, a vendéglátóhelyeknek pedig 21 és 5 óra között zárva kell tartaniuk. A regisztrált megbetegedések száma Koszovóban 546-tal 21 545-re, az aktív fertőzöttek száma 5001-re emelkedett. A járvány halálos áldozatainak száma kilenccel 714-re nőtt.

 

LENGYELORSZÁG

 

Nyugdíjasok: ezt lépte a Lidl Lengyelországban

Öldöklő harc bontakozott ki Lengyelországban az idősebb vásárlókért, akiket a nekik fenntartott kétórás idősávban immáron a Lidl is jelentős árleszállításokkal várja. Az idősek órája Lengyelországban az áruházakban és a kis boltokban október 15-e óta van érvényben, ami azt jelenti, hogy a hatvan év felettiek csak délelőtt 10 és 12 között vásárolhatnak, mivel ők a koronavírus-járvány miatt a legnagyobb veszélyben lévő korosztály.

 

Koronavírus: szombattól szigorít Lengyelország, készülnek az országos karanténra

Újabb  járványügyi  intézkedéseket  jelentett  be  szerdán  Mateusz  Morawiecki  lengyel  kormányfő,  köztük  a bevásárlóközpontok és a kulturális intézmények bezárását, valamint az alsótagozatos osztályok távoktatásra való áttérését. A szombattól életbe lépő intézkedések keretében a 100 négyzetméternél kisebb területű boltokban 10 négyzetméterenként egy vásárló tartózkodhat, a 100 négyzetméternél nagyobb üzletekben 15 négyzetméterre juthat egy személy. Az utóbbi előírás a templomokra is vonatkozik. A szállodák csak a szolgálati céllal utazókat fogadhatják.

 

Koronavírus-lázadás Lengyelországban is

Lengyelországban is utcára vonultak a vendéglősök, akárcsak Olaszországban, mert a korlátozások miatt ellehetetlenült a helyzetük. A kórházakban néhol 20 éve nem használt oxigénpalackokat kellett szolgálatba állítani. A vendéglősök Lengyelországban is elhatározták, hogy az abortusztilalom ellen tiltakozó nőkhöz hasonlóan kimennek tiltakozni az utcákra Varsóban. Így akarják felhívni a figyelmet arra, hagy lehetetlen helyzetben vannak már fél éve. A vállalkozók ágazatuk megsegítését követelik a kormánytól -derült ki a Business Insider Polska tudósításából.

 

Katasztrofális döntést hozott a lengyel kormány

Lengyelországban felmerült, hogy a halottak napját megtoldják még egy szabadnappal annak érdekében, hogy elkerüljék a temetőkben ezen a napon általában kialakuló tömeget. Végül nem ez a döntés született. A lengyel kormány az  utolsó  pillanatig  latolgatta,  hogy  a  koronavírus-járványra  való  tekintettel  adjon-e   egy   plusz   szabadnapot Lengyelországban halottak napja idején. Így akarták csökkenteni a tömeget a temetőkben. A lengyeleknél különösen fontos ez nap, nem csak saját szeretteikről emlékeznek meg, hanem mert a II. világháborúban az utcasarkokon vagy az erdőkben a nácik által lelőtt lengyelekre is emlékeznek -írta a Business Insider Polska. Mindenütt mécseseket gyújtanak és virágot helyeznek el ismeretlenek is.

 

MONTENEGRÓ

 

Zárnak az iskolák Montenegróban is

A napi esetszámok növekedése miatt a montenegrói fővárosban, valamint a nagyobb városokban november 6-tól bezárják a vendéglátóhelyeket és az iskolákat, valamint betiltották a tömeges rendezvényeket. Az intézkedés először csak két hétig lesz érvényben Podgoricában, Budván, Cetinjében és Ulcinjban, ha szükséges, a kormány 14 nap múlva meghosszabbítja, vagy más településekre is kiterjeszti. A regisztrált megbetegedések száma Montenegróban 874-gyel 20 478-ra, az aktív fertőzöttek száma 5638-ra emelkedett. A járvány halálos áldozatainak száma néggyel 326-ra nőtt.

 

Montenegróban 0,2%-kal nőttek a reál átlagos nettó bérek szeptemberben

A montenegrói nettó havi átlagkereset 0,2%-kal nőtt augusztushoz képest, amikor 0,3%-os  volt a növekedés. Éves szinten ez 1,6%-os emelkedést jelent, a nettó átlagkereset így tehát 524 euróra, a bruttó átlagkereset pedig 783 euróra nőtt.

 

17%-os lehet a gazdasági csökkenés Montenegróban a központi bank szerint

A Montenegrói Központi Bank elemzése szerint 17%-os is lehet az országban a gazdasági visszaesés 2020-ban.  A Világbank 12,4%-os csökkenést vár, kiemelve, hogy a nyugat-balkáni országok közül Montenegróban várható a legnagyobb  visszaesés  az  ország  korlátozott  költségvetési  pufferei  és  az  idegenforgalomtól  való  függőség eredményeként.

 

Belehalt a fertőzés szövődményeibe a montenegrói szerb ortodox egyház feje

Belehalt a koronavírus-fertőzés szövődményeibe Amfilohije Radović, a montenegrói szerb ortodox egyház feje. A politikától  sem  elzárkózó,  gyakran  szerb  nacionalista  nézeteket  valló  püspök  nem  tartotta  be  a  kormány járvány megelőzési előírásait. A koronavírus-járvány kitörése előtt, tavaly december óta Amfilohije vezette a korábban elfogadott egyházügyi törvény elleni tiltakozásokat. A jogszabály azért váltott ki felháborodást, mert előírja, hogy a vallási közösségeknek dokumentumokkal kell igazolniuk, milyen ingatlanjaik voltak 1918 előtt, vagyis azt megelőzően, hogy Montenegró csatlakozott a Jugoszláv Királysághoz. A szerb ortodox egyház szerint emiatt ők jelentős ingatlanokat, egyebek mellett középkori templomokat és kolostorokat veszíthetnek el.

 

NÉMETORSZÁG

 

UTAZÁSI TANÁCSOK 2020. 10. 31.

Tájékoztatás a német szövetségi, illetve tartományi szintű korlátozó rendelkezések jogszabályairól

 

Koronavírus: egész Magyarországot kockázatosnak minősítették a németek

Magyarország teljes egészét felvették pénteken az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) terjedése miatt kockázatosnak minősülő területek listájára Németországban. A kockázatos besorolás azzal jár, hogy az ilyen területről Németországba érkezőknek tíz napra házi karanténba kell vonulniuk, és értesíteniük kell a helyi egészségügyi hivatalt. Megérkezés után készített negatív koronavírusteszt esetén az egészségügyi hivatal elrendelheti a karantén feloldását. Egy november 8-án életbe lépő új szabály szerint tesztet legkorábban az ötödik nap elteltével lehet készíttetni.

 

Merkel: a védekezést nem lehet csak a büntetésre építeni

Nem lehet csak a hatósági szigorra és a büntetésre építeni járványügyi védekezést, “egy demokráciában hinni  kell  a belátás és a felelősségvállalás erejében” -mondta Angela Merkel német kancellár hétfőn Berlinben a koronavírus-járvány lassítását szolgáló újabb korlátozások bevezetése alkalmából tartott tájékoztatóján. A kancellár kiemelte, hogy az emberek szabadságát az élet sok területén szűkítő korlátozások társadalmi elfogadottsága “meglepően nagy”, és lehet abban bízni, hogy továbbra is megmarad -írja az MTI.

 

Koronavírus: biztató hírek érkeztek Németországból, de kell még a szigor

Lassulni látszik a koronavírus-járvány Németországban, de továbbra is szükség van az új korlátozó intézkedésekre -mondta  a  Robert  Koch  országos közegészségügyi intézet (RKI) elnökhelyettese kedden Berlinben. Az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) úgynevezett reprodukciós rátája az októberben regisztrált 1,3-1,4 körüli szinthez képest csökkent az utóbbi napokban.

 

Német gazdasági segítség a lockdown érintettjeinek

A  koronavírus  elleni  védekezés  jegyében  november  2-tól,  további  átfogó  szigorításokról  a  tavaszinál  enyhébb „Lockdownról”, ún. hullámtörő Lockdownról állapodtak meg a tartományi miniszterelnökök és Merkel kancellár. A cégek pénzügyi veszteségének ellensúlyozására a szövetségi kormány segítséget kíván nyújtani az ideiglenes bezárások által leginkább érintett vállalatoknak, akár a kiesett bevételük 75%-ának megtérítésével. A segély mértékét a tavaly novemberi forgalmi adatok alapján állapítanák meg, felső határa legfeljebb három millió euró lehet.

 

Soha nem látott felpattanás a német gazdaságban

A harmadik negyedévben 8,2%-kal növekedett a német gazdaság az előző negyedévhez képest, ami az adatok rendelkezésre állása óta a legmagasabb növekedési ütem. A július és szeptember közötti német gazdasági növekedési ütem a Reuters által készített elemzői konszenzus 7,3%-os előrejelzését is felülmúlta.

 

Nagyon nem jön jól a német GDP-nek a novemberi zárlat

A  koronavírus-járvány  erősödése  miatt  november  végéig  elrendelt  részleges  zárlat  további  1  százalékponttal csökkentheti Németország hazai össztermékét (GDP).Az egyik legtekintélyesebb német gazdaságkutató intézet, a kölni IW (Institut der Deutschen Wirtschaft) szerint a hétfőn életbe lépő járványlassító zárlat hatása nemcsak a korábban vártnál nagyobb GDP-csökkenésben mutatkozik majd meg, hanem nagyobb munkanélküliségben is. Az állástalanok száma az idén 591 ezerrel, jövőre további 15 ezerrel nőhet.

 

Újabb támogatási program a német autóipar számára

2 milliárd eurós támogatási program előkészítését jelentette be Peter Altmaier (CDU) szövetségi gazdasági miniszter, melynek célja az autóipar és az ahhoz kapcsolódó beszállítói ipar támogatása az ágazatot érintő, mélyreható átalakulási folyamatok sikeres megvalósításában.

 

Nagyon kelendőek az új autók – Sokkal optimistább a német autóipar

Az autók iránti kereslet erőteljes növekedésének lehetünk tanúi, ami nagyot javított az autóipari vezetők hangulatán-mutatott rá Klaus Wohlrabe, az Ifo felméréseinek vezetője. Az autóipari vállalatok kapacitáskihasználtsága októberben már 86 százalékra emelkedett a júliusi 73 százalékról. Szeptemberben 5 százalékkal haladta meg az újonnan forgalomba helyezett német gyártmányú autók száma az egy évvel korábbit. A növekedés az elektromos és hibrid autóknak volt köszönhető. Német gyártmányból azonban egyelőre nem túl nagy a kínálat ezekből a típusokból.

 

Veszteséges lett a Commerzbank, nagy átalakítás van készülőben

A koronavírushatásaival és saját szerkezet-átalakítási programjával is küzd éppen a hamarosan vezérigazgatót váltó Commerzbank, így a harmadik negyedévben 69 millió eurós veszteséget ért el a német bankcsoport. Az egy évvel korábbi 297 millió eurós nyereséggel és az elemzők által várt 62 millió eurós veszteséggel szemben 69 millió eurós adózott veszteséget sikerült felmutatnia a június és szeptember vége közötti időszakra a Commerzbanknak.

 

Visszalép a Lufthansa magyar beruházásától, 400 új munkahelyet veszít el Miskolc

Felfüggeszti miskolci beruházását a Lufthansa Technik, a cég azzal magyarázza a lépést, hogy a járvány hatalmas veszteséget okozott nekik –számolt be róla az ATV Híradója. A 43 milliárd forintosra tervezett szolgáltató központ 400 embernek adott volna munkát a borsodi megyeszékhelyen. A projekt hosszútávú kilátásait ugyanakkor a jövőben még megvizsgálják.

 

Átadták az új berlini repülőteret

Átadták a német főváros új repülőterét. A berlin-brandenburgi Willy Brandt nemzetközi légikikötő (BER) az egykori NDK területén végrehajtott legnagyobb beruházás. A repülőtér kihasználtsága az első időkben várhatóan legfeljebb 25 százalékos  lesz  a  koronavírus-járvány  miatt,  ezért  az  üzemeltető  vállalat  azonnal  300  millió  euró  rendkívüli tőkeinjekcióra szorul Berlintől, Brandenburgtól és a német szövetségi kormánytól, hogy elkerülje a csődöt. A repülőteret kilencéves késéssel adtak át. Az építkezés 2006-ban kezdődött, a légikikötő 2011. október 30-án állt volna forgalomba az eredeti tervek szerint.

 

OLASZORSZÁG

 

Olaszországban újra tombol a járvány

Olaszországban újra drasztikusan megemelkedett a fertőzöttek száma. A járvány ismételten súlyosabb az északi tartományokban, de most már a déli régió is nagyon érintett. Naponta 30 ezer új esetet mutatnak ki és 350 feletti a napi elhunytak száma.

 

Kijárási tilalmat vezetnek be Olaszországban

Este tíz órától reggel ötig kijárási tilalmat vezetnek be egész Olaszországban péntektől,Lombardia,  Piemont,  Valle d’Aosta, valamint Calabria tartományt lezárják, ezekben a tartományokban napközben sem engedélyezett a lakóhelyek elhagyása -jelentette be Giuseppe Conte miniszterelnök szerda este. A négy vörös zónának minősített régió határait lezárják, és a tartományokon belüli mozgás is tiltott.

 

Koronavírus: újabb szigorításokról egyeztetett az olasz kormány a tartományok vezetőivel

A  koronavírus-járvány  miatt  szükségessé  vált  újabb  korlátozásokról  egyeztetett  kedden  az  olasz  kormány  a tartományok képviselőivel. Október közepétől most szigorítják negyedik alkalommal az óvintézkedéseket, az újabb korlátozások november 5-től december 3-ig lesznek érvényesek. A húsz tartományt vörös, narancssárga és zöld térségre osztják a járvány terjedésének üteme, valamint a helyi egészségügy leterheltsége szerint.

 

Összecsaptak a tüntetők a rendőrökkel, csatatérré változott Firenze belvárosa

Utcai csatatérré változott Firenze belvárosa péntek éjszaka a koronavírus-járvány miatti korlátozások ellen tiltakozók és a rendőrök között, ezzel egy időben Bolognából is megmozdulásokat jelentettek. Az országban több mint egy hete mindennapossá váltak a demonstrációk: napközben a szakmai ágazatok vonulnak utcára békés megmozdulásokkal, esténként viszont zavargások robbannak ki.

 

ROMÁNIA

 

Magyarország visszakerült a Románia által kockázatosnak minősített országok listájára

Magyarország és Bulgária is felkerült a koronavírus-fertőzések nagy száma miatt kockázatosnak minősített országok listájára,  így  november  3-tól  kéthetes  házi karanténba kell  vonulnia  annak,  aki  ezekből  az  országokból  ékezik Romániába. Az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU) november  2-i ülésén frissítette a kockázatosnak tartott országok listáját, és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatai alapján az elmúlt 14 napban a 100 ezer lakosra vetített fertőzésszámot vették alapul. A karanténkötelezettség  nem  vonatkozik  azokra  a személyekre, akik három napnál rövidebb időre érkeznek Romániába, és fel tudnak mutatni egy negatív koronavírus tesztet, amelyet a határátlépésük előtti 48 órában végeztek el. A többi beutazóra 14 napos karantén vár, ám ez a tizedik napon feloldódhat, ha a nyolcadik napon elvégezett tesztjük negatív.

 

Rekordszámú halálos áldozata van a koronavírusnak Romániában

Az elmúlt 24 órában rekordszámú, 7733 fertőzést igazoltak, a nyilvántartott fertőzöttek száma 258 437-re  emelkedett Romániában. Új negatív rekord, hogy 120 új halálesetet jelentettek, az áldozatok száma 7273-ra nőtt. Intenzív osztályon jelenleg 974 koronavírusos beteget ápolnak, ami szintén több, mint bármikor a járvány kezdete óta. Eddig összesen 181 175 embert nyilvánítottak gyógyultnak az országban, így az aktív fertőzöttek száma 69 989-re emelkedett. Az elmúlt 24 órában 30 336 tesztet végeztek, ezek negyede pozitív lett.

 

Koronavírus: Romániában már egy új mutáció terjed

A temesvári OncoGen orvosi kutatóközpontban 112 vírusminta örökítőanyagát vizsgálták meg, és arra a következtetésre jutottak, hogy Románia is azon régiókba tartozik, ahol már az új típusú koronavírus újabb verziója terjed. A rossz hír az, hogy ez a variáns jelentősen gyorsabban terjed, míg a jó hír, hogy kisebb eséllyel okoz halálos kimenetelű betegséget.

 

Romániában van olyan megye, ahol több ezer, máshol csak 8-9 tesztet végeznek egy nap alatt

Romániában  vitatják,  hogy  érdemes-e  az  igazolt  új  koronavírusos  megbetegedések  helyi  értékéhez  igazítani  a korlátozásokat, amikor nagyon eltér az egyes megyék tesztelési gyakorlata. Olyan megyék is vannak, amelyekben nyolc-kilenc tesztet végeztek el egy nap alatt, és ezekben a megyékben nem is vezetnek be a járvány ellen korlátozó intézkedéseket, míg Temes és Kolozs megyében 3000 körül mozog az elvégzett tesztek napi száma. A torzulásokról Klaus Iohannis államfőt is megkérdezték, aki csak annyit ígért, hogy a szakértők figyelmébe ajánlja a jelenséget.

 

Nőtt Románia devizatartaléka

Románia devizatartaléka októberben 1,2 milliárd euróval, 33,795 milliárd euróra nőtt. A 3,7 százalékos növekedést részben a múlt heti 1,647 milliárd eurós kötvénykibocsátás tette lehetővé, amelyet a román pénzügyminisztérium a belföldi pénzpiacon bonyolított. Dan Suciu, a Román Nemzeti Bank szóvivője szerint a kötvénykibocsátás is igazolta, hogy a román állam képes finanszírozni a működését, talál a piacon elég forrást működési költségeinek fedezésére. Jelezte, a jegybank tudatosan törekedett arra, hogy az idei válságos évben változatlan szinten tartsa az állami devizatartalékot.

 

Fitch: negatív kilátások Románia esetében

Románia “BBB mínusz”, vagyis még épphogy befektetői ajánlású szuverén besorolású maradt a Fitch Ratingsnél. A nemzetközi hitelminősítő szerint az osztályzat negatív kilátása az elmúlt évek pro-ciklikus szakpolitikai irányvonala miatt gyengülő közfinanszírozási mérőszámokat és a koronavírus-járvány gazdasági és költségvetési hatásait tükrözi. A Fitch Ratings várakozása szerint a hazai össztermékhez mért román államháztartási hiány az idei év végére minden eddiginél magasabbra, 9,5 százalékra emelkedik. A Fitch azzal számol, hogy ebben a környezetben a GDP-arányos államadósság-ráta a tavalyi 35,3 százalékról az idén 45,9 százalékra, 2022-ig 50,7 százalékra duzzad.

 

Az uniós támogatásoknál is nagyobb összeget küldtek haza idén a vendégmunkások

2,28 milliárd eurót küldtek és hoztak haza a Nyugaton dolgozó romániai vendégmunkások 2020 első 8 hónapjában, a Román Nemzeti Bank (BNR) adatai szerint. Ez 13%-kal kisebb a tavalyi, 2,62 milliárd eurós összegnél, azonban a csökkenés kifejezetten szerény, figyelembe véve a gazdasági helyzet alakulását. A vendégmunkások által hazautalt összeg idén meghaladja a külföldi befektetések és az uniós alapokból lehívott pénzek értékét is. A közvetlen külföldi tőkebefektetések  idén  az  1  milliárd  eurót  sem  érik  el,  ha  pedig  beszámítjuk  az  anyacégek  általa  romániai leányvállalatoknak nyújtott kölcsönöket, akkor 1,4 milliárd eurót tesznek ki. A strukturális alapokból 1,7 milliárd eurót sikerült lehívnunk az év első 8 hónapjában. Ha valamennyi uniós támogatást figyelembe vesszük, akkor az összeg 4,9 milliárd euróra nő, azonban ebből le kell vonni Románia befizetéseit a vizsgált időszakban, mintegy másfél milliárd eurót.

 

Romániában csaknem 50 százalékkal csökkent a vendégéjszakák száma az első háromnegyed évben

Romániában 49,5 százalékkal, 12,075 millióra csökkent a vendégéjszakák száma az első három negyedévben a tavalyi év azonos időszakához képest. A román vendégek által eltöltött éjszakák száma több mint 43 százalékkal 11,221 millióra csökkent, a külföldi vendégeké szinte 80 százalékkal 853 ezerre esett vissza. A kereskedelmi szálláshelyekre érkezett vendégek száma is több mint 50 százalékkal, 5,161 millióra csökkent, ebből 4,768 milliót a belföldi vendégek tettek ki, akiknek a száma csaknem 43 százalékkal maradt el a tavalyitól. A külföldi vendégek száma több mint 81 százalékkal, 393 400-ra esett vissza az idei első kilenc hónapban a tavalyi év azonos időszakához mérten.

 

SPANYOLORSZÁG

 

Magas napi esetszámok Spanyolországban

Spanyolországban a napi esetszám meghaladja a 25 ezret, a napi halálozás közelíti a 300 főt. A fertőzöttek száma meghaladta az 1 millió 350 ezret, és már több, mint 38 ezren haltak meg a betegség következtében a járvány kezdete óta. A fertőzöttek valós száma azonban még a kormányzat szerint is a hivatalos adat többszöröse lehet.

 

Fél évvel meghosszabbították a spanyol szükségállapotot

A spanyol parlament csütörtökön elfogadta az országos szükségállapot hat hónapig tartó meghosszabbítását. A legutóbbi intézkedések alapján az összes tartományban éjszakai kijárási tilalom lépett érvénybe. A lakosság a késő esti óráktól másnap reggel 6 óráig nem hagyhatja el az otthonát.

 

Sztrájkolnak a halottasházak, nem bírják a koronavírus miatt megugró haláleseteket Spanyolországban

Nem bírják a koronavírus miatt megnövekedett halálesetekkel járó extra munkát a spanyol temetkezési vállalkozások, a dolgozók sztrájkba kezdtek. A szakszervezet álláspontja szerint több dolgozóra lenne szükség, hogy  ne  legyenek csúszások a temetkezéseknél, ahogyan azt az első hullámnál látni lehetett.

 

Koronavírus: Spanyolországban lázad a lakosság a szigorítások ellen

Spanyolország több városában is erőszakba torkolló megmozdulások voltak, a tiltakozók a koronavírus terjedése miatt újra  bevezetett  korlátozó  intézkedések  miatti  dühüknek  adtak  hangot.  Spanyolország  a  koronavírus-járványtól leginkább sújtott nyugat-európai országok egyike. Az ország 17 régiójából 13 két hétre lezárta a területét.

 

SVÉDORSZÁG

 

Mostantól maximum 8 ember ülhet egy asztalnál az éttermekben Svédországban

Svédország asztalonként nyolc főben korlátozta a kávézókban és éttermekben együtt ülők számát a koronavírus-fertőzések  hirtelen  növekedése  miatt.  „Nagyon  súlyos  helyzetben  vagyunk”,  figyelmeztetett  Stefan  Löfven miniszterelnök, hozzátéve, hogy koronavírus-fertőzések száma „rossz irányba halad”. Svédország múlt péntek óta 31 koronavírussal összefüggő halálesetről számolt be, így a halálozások száma az országban 5969-re  emelkedett.  Sefan Löfven miniszterelnök három régióra vonatkozóan szigorúbb ajánlásokat is bejelentett –többek között kerülni javasolják a tömegközlekedést és a nem elengedhetetlen vásárlásokat –írja a BBC.

 

Nem bírnak a svédek az ingyenes teszteléssel

A svéd hatóságok vasárnap közölték, hogy Stockholmban négy napig szünetel az ingyenes otthoni koronavírustesztek kiszállítása, mert a rendszer túlterhelődött. Svédországban már nyár óta lehet rendelni ingyenes koronavírusteszt-készleteket, amelyek segítségével az emberek otthon is el tudják végezni a víruspróbát. Az ingyenes tesztkészlet túl népszerűnek bizonyult, ezért annyira feltorlódtak a megrendelések, hogy 16 ezer kiszállításra még most is várnak Stockholmban.

 

Svédországban csúcson a napi fertőzésszám

Svédországban a csütörtöki legfrissebb adatok szerint újabb csúcsot ért el a koronavírus-járvány terjedése, és emiatt több körzetben azt tanácsolják a lakosoknak, hogy ne használják a tömegközlekedést és a közösségi helyszíneket -írja az ATV. A közegészségügyi intézet tájékoztatójában 24 óra alatt 3254 új, megerősített fertőzés szerepel, ami a legmagasabb adat a járvány kitörése óta. A 10,3 millió lakosú országban nagyjából 121 ezerre teszik a fertőzöttek összesített számát, és 5943 ember halt meg a betegségben.

 

SZERBIA

 

Megnyitják az ásotthalmi közúti határátkelőhelyet

A gyorsabb átkelés érdekében az utazók november 2-től korlátozott idősávban ismét használhatják az ásotthalmi közúti határátkelőhelyet. Az átkelőnél az utazók mindennap 7 és 10 óra, valamint 16 és 19 óra között léphetnek át a magyar-szerb határon. A nemzetközi tranzitforgalom, a szerb-magyar határ Csongrád-Csanád megyei szakaszán továbbra is a röszkei autópálya-határátkelőhelyen keresztül haladhat.

 

Koronavírus-helyzet Szerbiában

Szerbiában napi ezer felett jár a koronavírussal újonnan megfertőződött személyek száma, és naponta mintegy öt-hat ember hal meg a betegség következtében. Pozitív lett a koronavírus-tesztje Irinej szerb pátriárkának, a szerb ortodox egyház fejének is, aki részt vett a montenegrói ortodox egyházfő, Amfilohije temetésén. A helyzet romlása miatt a szerb elnök sajtótájékoztatót tartott, amelyen kijelentette, hogy Szerbia nem állíthatja le a gazdaságát. Aleksandar Vučić hangsúlyozta, hogy nem vezetnek be újabb korlátozó intézkedéseket, például éjszakai kijárási tilalmat, mint más európai országokban, de szigorúbban betartatják az eddigi rendeleteket. Vučić elnök a kialakult helyzettel kapcsolatban bejelentette, hogy kérésére Magyarország az elkövetkező napokban ötvenezer influenza elleni oltást küld Szerbiának. A regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában 2412-vel 53 495-re emelkedett, a járvány halálos áldozatainak száma pedig az utóbbi 24 órában hattal 850-re nőtt.

 

Megmaradás határán a szerbiai húspiac

Bajban vannak a tenyésztők és a húsfeldolgozók: a koronavírus-járvány miatt a forgalmuk csökkenése elérte a 25 százalékot. Ismét árzuhanás sújtja a szerbiai húspiacot: a járvány új hulláma miatt a kis-és nagytermelők forgalma 15–25 százalékkal csökkent Szerbiában. A termelők szerint hatalmas veszteségeket szenved a húspiac országunkban: a bárány-és borjúhúst éppoly lehetetlen megfelelő áron értékesíteni, mint a disznót. A befektetett összeg ugyanis lassan túllépi az értékesítési árat. A legnagyobb probléma mégis az értékesítés terén tapasztalható, hisz az ünnepségek korlátozásával olyan mértékbencsappant a kereslet, ami már a vállalkozók fennmaradását veszélyezteti. A tenyésztők mellett a forgalom csökkenésére panaszkodnak a vágóhidak, a kereskedők és a nagy húsüzemek is. A járvány kezdete óta ugyanis minimális húsmennyiséget vásárolnak a korábbilegnagyobb fogyasztók: a hotelek, a vendéglátók, az éttermek és a diákotthonok működésének korlátozása annyira kihatott az értékesítésre, hogy már a csökkentett árak sem segítenek.

 

A Világbank szerint a szerb gazdaság 2021-ben már izmosodni kezd

Több évnyi fejlődés után Szerbia gazdasága idén recesszióban lesz, GDP 3 százalék körül alakul majd, de 2021-ben 2,9 százalékos növekedés várható a Világbank szerint. A COVID-19okozta válság, a választások, és a világban tapasztalható gazdasági helyzet szerte a világon befolyásolja a gazdasági mozgásokat. A Világbank elemzésében megállapítja, hogy a pandémia idején számos munkavállaló adta fel a munkahelyét, mert nem tudott eljutni a munkahelyére. Az idei év második negyedében 183 ezer polgár keresett munkát Szerbiában (közülük 132 ezer a szürkegazdaságból érkezik), 2019-hez viszonyítva ez nagyarányú, 7,3%-os csökkenés. A Világbank mégis hangsúlyozza, hogy a pandémia igazi befolyása a munkaerőpiacra mindaddig nem volt felismerhető, amíg tartott a bértámogatási program, mely szeptemberben fejeződött be. A további elemzések várhatóan hamarosan napvilágot látnak.

 

SZLOVÁKIA

 

Csak friss negatív koronavírus teszttel lehet belépni Szlovákiába

Szlovákia határai továbbra is nyitva maradnak, de ezentúl csak friss negatív koronavírus teszttel lehet belépni  az országba. A beutazókat szúrópróbaszerűen ellenőrzik. A szlovák kormány egy ideje nyíltan mérlegeli, ne zárja-e  le  az ország határait, illetve ne vezessen-e be kötelező szűrést a határátkelőkön. A pozsonyi sajtó azt valószínűsíti, hogy a határokon elvégzett szűréseket legkorábban a jövő héten vezethetik be, amikor felszabadulnak az országos teszteléssel lekötött egészségügyi kapacitások.

 

Így változik a határátlépés november 15-től

November  15-től szigorítanak a határátlépéseken, azaz Szlovákia is bevezeti az úgynevezett Európa szemafort. Valamennyi ország, amely az Európai Megelőzési és Ellenőrzési Központ megállapítása szerint a COVID-19vírusjárvány miatt vörös besorolást kapott, a szlovák szemafor szerint ugyancsak vörös besorolást kap. Néhány kivételtől eltekintve, ez már Európa legtöbb országára érvényes. Azok a személyek, akik ezekből az országokból utaznak Szlovákiába, kötelesek lesznek karanténba vonulni, vagy alávetni magukat a COVID-19vírus szűrésének. A határon lehetőség lesz az antigén-tesztelésre, a szűrést néhány, kiválasztott és kijelölt határátkelőhelyen magán laboratóriumok végzik majd. A szolgáltatásért fizetni kell, mégpedig a teszt piaci árát számolják fel. Néhány határátkelőhelyet azok számára jelölnek ki, akik rendelkeznek már negatív teszttel.

 

Országos teszt: 3,6 millió emberből 1,06 százalék koronavírusos Szlovákiában

Igor Matovič szlovák miniszterelnök november 2-án délután közölte, hogy a hétvégi országos tesztelés során 38 359 fertőzöttet találtak, ez a letesztelt 3 625 332 ember 1,06 százalékát jelenti. A tesztelés célja alapvetően az volt, hogy segítsen megfékezni a járványt, és elkerülhető legyen a kórházak túlterhelése. Átlagban 2500 fertőzöttet képesek azonosítani naponta, vagyis a hétvégén ennél lényegesen többet sikerült, akik körülbelül további 50 ezer  embert fertőznének meg, ha nem kerültek volna karanténba. Akinek pozitív lett a tesztje, annak teljes családjával, illetve az egy háztartásban élőkkel együtt karanténba kell vonulnia 10 napra.

 

Koronavírus-helyzet Szlovákiában, karanténba vonult a szlovák kormányfő

12 864 PCR-tesztet végeztek el a szlovákiai laboratóriumokban november 4-én, ezek közül 1 962 lett pozitív, és ezzel 68 734-re nőtt a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma, eddig 858 479 mintavételt vizsgáltak ki. 25 esetben igazolták, hogy a páciens halálát a koronavírus szövődményei okozták, ezzel 286-ra nőtt a halálos áldozatok száma. November4-én karanténba vonult Igor Matovič szlovák kormányfő, miután kapcsolatba került egy koronavírus-fertőzött személlyel.

 

Jövő év elején 180 ezer koronavírus elleni oltóanyagnak kellene megérkeznie Szlovákiába

A koronavírus elleni oltóanyag első szállítmánya –mintegy  180  ezer  darab –már jövő év elején meg kellene, hogy érkezzen  Szlovákiában.  Az  oltás  biztosan  nem  lesz  kötelező,  csak  önkéntes.  A  klinikai  tesztek  már  majdnem befejeződtek. Bármikor leállíthatják, de van itt több cég. Főleg kettő áll nagyon jól, és ez a két oltóanyag minden bizonnyal Európában lesz elérhető.

 

Négy hónappal meghosszabbítják a lejárt okmányok érvényességét Szlovákiában

A COVID-19járvánnyal  összefüggő  veszélyhelyzetre  való  tekintettel  a  hivatalos  okmányok  érvényességi  idejét meghosszabbítják. Ez azt jelenti, hogy a veszélyhelyzet, a rendkívüli állapot megszűnése után még négy hónappal érvényesek lesznek. Ez alól csak az útlevelek képeznek kivételt.

 

SZLOVÉNIA

 

Meghosszabbították a járványügyi intézkedéseket Szlovéniában

Szlovéniában  egy  héttel  meghosszabbították  a  koronavírus  megfékezését  szolgáló  járványügyi intézkedéseket. Október 31-től egy hétig érvényben marad a hat főnél nagyobb csoportosulásokra vonatkozó tilalom. Továbbra sem nyithatnak ki a nem alapvető fontosságú cikkeket forgalmazó boltok, a vendéglátóhelyek és a szállodák, valamint a fodrász-és szépségszalonok, néhány kivétellel pedig az óvodák is zárva tartanak. Marad az az éjszakai kijárási és napközbeni  lakhelyelhagyási  tilalom,  valamint  az  általános  iskolákban  meghosszabbították  az  őszi  szünetet. Szlovéniában az oktatási intézmények -az elemi iskolák alsó tagozatos osztályai kivitelével -távoktatásra álltak át.

 

Szlovéniában is nő a fertőzöttek száma

Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-fertőzöttek száma, de több tesztet is végeztek az országban, mint az előző napokban. A kétmilliós lakosú Szlovéniában a kormány által november 4-én közzétett adatok szerint előző nap 2025-tel, 39 408-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A kis országban 29 beteg hunyt el, így a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 441-re nőtt. A diagnosztizált betegek közül 979-en vannak kórházban, közülük 158-at ápolnak intenzív osztályon.

 

FÁK TÉRSÉG

 

Tíz millió rubelt költene Moszkva a COVID-19elleni védőoltásokra 2021-ben

A moszkvai polgármesteri hivatal sajtószolgálata bejelentette, jövőre 10 Mrd RUB összeget különítenek el a moszkvai lakosság koronavírus-elleni vakcinával történő oltása céljából.

 

Jelentősen csökkentek az orosz háztartások fogyasztói kiadásai október utolsó hetében

Az orosz állami Sberbank felmérése alapján október utolsó hetében az oroszok fogyasztói kiadásai az előző év azonos időszakához képest jelentősen, 10,8%-kal csökkentek. Ez az eredmény május vége óta a legrosszabbnak számít a statisztikai adatok szerint. Az orosz háztartások kiadásai közül azonban növekedtek a gyógyszerekre és élelmiszerekre elköltött összegek aránya.

 

Az ukrán Nemzeti Bank szerint 6,2%-kal növekednek a reálbérek Ukrajnában ez évben

Az ország pénzintézete előrejelzése alapján a reálbéremelkedés üteme ez évben 6,2%-lesz, jövőre pedig elérheti a 9,5%-ot is. A bank közleménye szerint a szigorú karanténintézkedések feloldását követően újra emelkedésnek indultak a reáljövedelmek, melyet segít a gazdasági növekedés is.

 

34 Mrd BYN értékben határozták meg Fehéroroszországban a 2021. évi tőkebefektetési célt

Roman Golovchenko fehérorosz miniszterelnök a belorusz 1 TV-nek  adott  interjújában ismertette a 2021. évre vonatkozó tőkebefektetési célt, melyet 34 Mrd fehérorosz rubelben határoztak meg.

 

Jelentősebb GDP csökkenést prognosztizálnak Örményországban ez évben

Az örmény Pénzügyminisztérium legutóbbi előrejelzésében rontott a korábbi, 2020-ra vonatkozó GDP mutatókkal kapcsolatos  előrejelzésén.  Atom  Janjughazyan  pénzügyminiszter  bejelentése  alapján  a  korábbi  előrejelzésében közzétett 2,6%-os visszaesést a pénzintézet 2020-ra 6,8%-ra rontotta.

 

Korlátozzák a tél közeledtével egyes vállalatok földgázfelhasználását Üzbegisztánban

Az üzbég kormány döntése értelmében egyes kis-és középvállalkozásokat kizárnak a földgázellátásból. A döntés célja a stratégiailag  fontosabb  vállalatok  és  intézmények  (iskolák,  háztartások,  óvodák,  egészségügyi  intézmények) ellátásbiztonságának megteremtése a téli szezonban. Egyes vállalkozói csoportok, például a pékségek mentesülnek a rendeletben foglaltak alól. Üzbegisztánban 15 éve a téli hónapok alatt folyamatosan visszatérő problémának számít a megfelelő mennyiségű földgáz hiánya.

 

Közel 60 M USD-t adott el a kirgiz nemzeti bank az ország valutájának erősítése céljából

Október hónapban Kirgizisztán nemzeti bankja kétszer is végzett intervenciót a nemzeti valuta védelmében, melyek során 17,1 M és 42,4 M USD-t adott el. A második beavatkozás szükségességét a nemzeti valuta, a szom (KGS), a dollárhoz viszonyított árfolyamának esése indokolta. (Az USD/KGS árfolyam megközelítette a dolláronkénti 82 KGS szintet.)

 

KÍNA

 

11 milliárd forintos kínai beruházás érkezhet Magyarországra

A kínai Shenzhen Kedali Industry bejelentette, hogy Magyarországon tervez felállítani egy akkumulátorkomponens gyártó egységet, és egy 30 millió eurós, vagyis 11 milliárd forintos beruházás keretében hozná létre az egység gyártóközpontját. A Shenzhen Kedali Industry elsősorban lítium akkumulátorokhoz tartozó precíziós alkatrészek és autóipari alkatrészek kutatásával és fejlesztésével, valamint gyártásával és értékesítésével foglalkozik.

 

Milyen válság? Majdnem tízéves csúcson a kínai feldolgozóipar

A kis-és középvállalatokra összpontosító Caixin/Markit-felmérés hétfőn közzétett adatai szerint a kínai feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) a szeptemberi 53 pontról 53,6 pontra erősödött októberben. Ezzel a hatodik egymást követő hónapban állt a növekedést és a visszaesést egymástól elválasztó 50 pontos küszöb fölött. Az októberi adat ráadásul a legerősebb volt 2011 januárja óta. Elemzők a növekedés stagnálására számítottak, 53 pontot jósolva októberre.

 

A kínai ipar nyolcadik hónapja töretlenül száguld

A szombaton közölt adatok szerint a nemzeti statisztikai hivatal, valamint a kínai logisztikai és beszerzési szövetség (CFLP) által számított feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) 51,4 pontra mérséklődött októberben. Elemzők 51,3 pontra számítottak a szeptemberi 51,5 pont után. A feldolgozóipari BMI októberben immár a nyolcadik egymást követő hónapja állt a növekedést és a visszaesést egymástól elválasztó 50 pontos küszöb fölött.

 

TÖRÖKORSZÁG

 

Újabb korlátozásokat vezettek be Törökországban

Több szolgáltatónak, így a fodrászoknak, esküvői helyszíneknek, színházaknak, moziknak, koncerttermeknek és hasonló helyeknek be kell zárniuk este 10-kor. A korlátozás a kávézókra és az éttermekre is vonatkozik, ezeken a helyeken azonban 10 után is lehetőség van elvitelre történő rendelésre. Ahol megoldható, a köz-és a magánszektorban is javasolják a rugalmas munkaidő alkalmazását. November 4-én 2391-gyel 384509-re nőtt a járvány márciusi kitörése óta regisztrált koronavírus-megbetegedések száma Törökországban. Az aktív fertőzöttek száma folyamatosan nő, jelenleg 43 286 esetet tartanak nyilván. 77-tel nőtt egy nap alatt a fertőzéskövetkeztében elhunytak száma, így eddig összesen 10 558-an haltak meg a betegségben.

 

Törökországban 11,89 százalék volt az infláció októberben

Törökországban októberben 11,89 százalékkal nőttek a fogyasztói árak éves összevetésben, a drágulás mértéke jócskán meghaladta a jegybanki inflációs célt, de megfelelt az elemzői várakozásoknak. A jegybanki inflációs cél 5 százalék körüli. A török statisztikai hivatal adatai szerint havi összevetésben 2,13 százalékkal nőttek a fogyasztói árak októberben Törökországban. A havi szintű drágulásban kulcsszerepe volt annak, hogy a ruházati termékek és a lábbelik ára 6,81 százalékkal, az élelmiszerek és nem alkoholos italok ára pedig 3,03 százalékkal nőtt. Októberben a termelői árak havi szinten 3,55 százalékkal, éves összevetésben 18,20 százalékkal nőttek. Az inflációs adatok ismertetése után a líra történelmi mélypontra, 8,4540-re süllyedt a dollárral szemben, amelyhez képest már 30 százalékkal gyengült az év eleje óta.

 

A török export 4,8%-kal nőtt szeptemberben

A Török Statisztikai Intézet adatai szerint a török export éves szinten 4,8%-kal, 16,13 milliárd USD-re nőtt, míg az import 23%-kal  haladta  meg  az  előző  év  azonos  időszakában  mért  értéket,  és  elérte  a  20,8  milliárd  USD-t   2020 szeptemberében.

 

9 hónap alatt közel 9,5 millió külföldi látogatott Törökországba

A koronavírus-járvány miatt bevezetett lezárások és utazási korlátozások következtében 74%-kal, 9,46 millióra csökkent a Törökországba látogató külföldi turisták száma 2020 első kilenc hónapjában. Az időbeli eloszlást tekintve április-májusban csupán 50.000, míg augusztus-szeptemberben már 4 millió külföldi látogatott az országba. A külföldiek legnépszerűbb úti célja (38,28%) Isztambul maradt, de Antalyába (25,56%) és Edirnébe (13,16%) is sok külföldi tett látogatást. A külföldiek 15%-a Oroszországból, 9,65%-a Németországból, 8,17%-a Ukrajnából érkezett.

 

Nekimentek az oroszok a törököknek

Az  orosz  egészségügyi  hatóság  azt  állítja,  hogy  az  Oroszországba  “importált”  koronavírus  túlnyomó  része Törökországból származik, amely az oroszok kedvelt üdülési célpontja és a távolabbra utazók tranzitmegállója. Törökország az oroszok legkedveltebb üdülési célpontja, a Roszpotrebnadzor adatai szerint miután a március végi leállás után augusztus 1-jén újraindult a légi forgalom a két ország között, 1,5 millió orosz utazott a déli szomszédhoz. Török légi ipari források szerint a két ország tárgyal a járatok ritkításáról, miután újra felerősödött a járvány.

 

AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOK

 

Az USA-ban átlépte a százezret az egy nap alatt regisztrált fertőzöttek száma

A  baltimore-i  Johns  Hopkins  egyetem és kórház adatai szerint szerdán mintegy 103 ezer új koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak az Egyesült Államokban, ami új rekordnak számít. A legtöbb új fertőzöttet a középnyugati államokban regisztrálták; a szerdai adatokkal együtt az elmúlt hét nap alatt összesen legalább 623 ezer új fertőzést állapítottak meg. Ugyanakkor a halállal végződő megbetegedések száma csökkent. Az egész országban 1116 ember hunyt el a vírus okozta COVID-19betegségben vagy a szövődményeiben az elmúlt 24 órában, míg a megelőző napon 1529 volt a halottak száma.

 

Az Egyesült Államokban már a harmadik koronavírus-hullám indul

Kiegyenlítődtek a földrajzi különbségek, mindenhol súlyos a helyzet. Az Egyesült Államokban már a Covid–19-járvány harmadik hullámáról beszélnek a szakemberek. Az április közepén, majd augusztus elején észlelt katasztrofális csúcspontok után átmeneti enyhülés következett, majd megérkezett az újabb feketeleves: rohamosan emelkednek az esetszámok, a kórházi és az intenzív osztályos ellátást igénylő betegek, és a gépi lélegeztetésre szoruló fertőzöttek is egyre többen vannak.

 

Dél-Dakotában 46% lett a pozitív COVID-19 tesztek aránya

Dél-Dakotában és Észak-Dakotában magasabb az egy főre jutó új koronavírus-fertőzések száma, mint bármelyik másik amerikai államban. Dél-Dakotában jelenleg 46% a pozitivitási ráta, azaz közel minden második koronavírus-teszt eredménye pozitív.Rendre dőlnek meg a koronavírus-rekordok az USA-banAz Egyesült Államokban rendre megdőlnek a koronavírus-rekordok, a helyzet hétről hétre egyre rosszabb: a múlt héten 18 százalékkal több új esetet (szám szerint 575 000-et) regisztráltak, mint az azt megelőzőn, míg a halálesetek száma 3 százalékkal emelkedett.

 

Dr. Fauci: az Egyesült Államokban mindenkinek maszkot kellene viselnie

Az  arcmaszk hatásos, ezért minden amerikainak viselnie kellene, elkerülendő a még szigorúbb korlátozásokat –ezt erősítette meg újra az Egyesült Államok vezető járványügyi szakértője. „A maszk viselése akkor is javallott, ha nem kötelező, ráadásul a dolog égető” –mondta Dr. Anthony Fauci. Az orvos szerint a maszk viselésének leginkább akkor van értelme, ha mindenki egyszerre és folyamatosan viseli.

 

Trump nem kímélte Európát a zárlatok kapcsán

Európát kritizálta a koronavírus-járvány feltartóztatása érdekében elrendelt újabb korlátozások  miatt  Donald  Trump amerikai elnök az egyik kampányrendezvényén Michigan államban vasárnap. Az amerikai elnök drákóinak nevezte az egyes európai országokban foganatosított szigorú intézkedéseket. Európa drákói lezárásokat rendelt el, a fertőzések és a  halálesetek számai ugyan emelkednek, de szerintem ez akkor is drákói szigor –fogalmazott Trump a hívei előtt. Hozzátette: most aztán majd újból mindent az elejéről kell kezdeniük.

 

Hatalmas a gazdasági növekedés az USA-ban a járvány közben

Gyorsan elkezdett helyreállni az amerikai gazdaság a Kínából induló koronavírus-járvány tavaszi-nyári tarolása után –írja a The Hill washingtoni hírportál. Nagyot nőtt az amerikai gazdaság a harmadik negyedévben, az éves szintre kivetített GDP-növekedés ugyanis 33,1 százalék –írja a The Hill. Ez azt jelenti, hogy ha egész évben úgy növekedne a gazdaság, ahogy július és szeptember közt, akkor az amerikai gazdaság harmadával nőne 2020-ban. Ha nem vetítjük ki éves szintre a növekedést, akkor a harmadik negyedéves növekedés 7,4 százalék.

 

LATIN-AMERIKA

 

Evo Morales: népmesei hős vagy Bolívia Ceaușescuja?

Tizennégy év leforgása alatt megnégyszerezte Bolívia GDP-jét, a szegénységet 60 százalékról 37-re csökkentette, államosította az energiaszektortól kezdve a legszegényebb latin-amerikai ország kulcságazatait, tavaly ilyenkor mégis menekülnie kellett Evo Moralesnek a népharag elől. Bolívia első indián elnöke most azonban a nagy visszatérésre készül, miután  pártja,  a  MAS  (Mozgalom  a  szocializmusért)  földcsuszamlásszerű  győzelmet  aratott  az  október  18-i választásokon. Egy különös kontinens még különösebb demagógjának portréja.

 

Brazília áprilisig meghosszabbítja az Amazonas védelmére indított katonai műveleteit

Környezetvédő  szervezetek  és  bizonyos  európai  kormányok  Bolsonaro  kormányának  környezetvédelem-ellenes retorikáját okolják az őserdő növekvő pusztulása miatt. A brazil elnök, Jair Bolsonaro 2020. november 4-én, szerdán írta alá azt a rendeletet, mely 2021. április 30-ig meghosszabbítja a Fegyveres Erőknek azt a felhatalmazását, hogy Amazóniában továbbra is folytathassanak az őserdő megvédését célzó műveleteket, valamint részt vehessenek a környezeti bűntettek, a tűzvészek és erdőírtások megfékezésében.

 

Több mint fél év után újra látogatható a Machu Picchu

Újra fogad látogatókat a perui Machu Picchu, amelyet csaknem nyolc hónappal ezelőtt zártak le a koronavírus-járvány miatt.  A  perui  hatóságok vasárnap egy inka rituáléval mondtak köszönetet az isteneknek a romváros újranyitása alkalmából.

 

AFRIKA ÉS KÖZEL-KELET

 

Koronavírus teszt fizetési kötelezettséget ír elő Libéria az országba be-és kiutazók számára

Az ország Egészségügyi Minisztériumának tisztviselői a FrontPageAfrica portálnak megerősítették azt az információt, hogy várhatóan novemberben bevezetik az új, 75 USD értékű fizetési kötelezettséget, melyet az országba a Roberts nemzetközi repülőtéren be-és kilépő utazóknak kell megfizetniük összefüggésben a COVID-19tesztelés okán. Korábban már más afrikai ország is bevezetett hasonló intézkedést: Ghána a ki-és belépő utazókra 150 USD értékben rótt ki fizetési kötelezettséget.

 

Koronavírus: ismét romlik a helyzetben Izraelben

Ismét növekszik az azonosított új fertőzöttek száma Izraelben, noha még csak a szeptember közepe óta tartó országos zárlat feloldásának első intézkedéseit hozták meg -jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet szerdán. A kedden elvégzett közel negyvenezer teszt 2,1 százaléka bizonyult pozitívnak, ami szintén a járvány ismételt előretörését jelzi, mert egy hete még csak 1,8 százalék volt ez az arány.

 

Már tesztelik a koronavírus elleni vakcinát Izraelben

Megkezdődött az izraeli Nesz Ciónában található biológiai kutatóintézetben kifejlesztett, koronavírus elleni vakcina klinikai tesztje Izraelben. Elsőként a 26 éves, Szegev Harel nevű önkéntesnek adták be a Covid–19 elleni védőoltást, aki elővigyázatosságból egynapos megfigyelésre befeküdt a Tel-Aviv melletti Séba kórházba. Eredetileg egy másik, 47 éves férfi lett volna a kísérlet első alanya, de az előzetes vizsgálatoknál kiderült, hogy a szervezetében már ellenanyag található, korábban átesett a fertőzésen anélkül, hogy tudomása lett volna róla.

 

Izraelben vasárnaptól kinyithatnak a zsinagógák, de zárva marad a legtöbb üzlet

Napokig tartó vita után az imahelyek korlátozott megnyitásáról döntöttek, eszerint az épületben tízen, rajta kívül húszan imádkozhatnak. Izraelben vasárnaptól kinyithatnak a zsinagógák, legfeljebb tíz imádkozót beengedve egyszerre, de zárva kell maradnia minden olyan üzletnek, amely nem létszükségleti cikkeket árul. Erről döntött a koronavírus-járvány elleni védekezéssel foglalkozó kormánykabinet a Jediót Ahronót című újság hírportáljának pénteki jelentése szerint.

 

Nagyot esett a világ legnagyobb tőzsdei cégének profitja

Jelentősen csökkent a Saudi Aramco szaúdi olajcég nyeresége a harmadik negyedévben éves összevetésben  az alacsonyabb olajárak és a koronavírus-járvány miatt visszaesett kereslet miatt.A cég bejelentése szerint az adózott eredmény 44,6 százalékkal, 44,21 milliárd riálra (11,79 milliárd dollár) zuhant. Ez nagyjából megegyezik a szakértők 44,6 milliárd riál várakozásával. A tavalyi harmadik negyedévben a nyereség 79,84 milliárd riál volt -írta az MTI.

 

Nincs megállás, tovább zuhan az olajár

A múltheti esések után ma is folytatódik az olaj lejtmenete és már május óta nem látott mélységekben van az árfolyam. A legfontosabb tényező továbbra is a koronavírus-járvány alakulása, mivel az egyre szigorúbb korlátozások komoly negatív hatással vannak a keresletre, beleértve a turisztikát és légiközlekedést is. Az sem segített, hogy az elmúlt hetekben visszatért a líbiai olajkitermelés is a nemzetközi porondra, miután számos blokádot feloldottak az országban. Az extra kínálati mennyiség pedig szinte a legrosszabb pillanatban érkezett meg, de Irak kitermelése is nőtt. Ez pedig azt is jelenti, hogy a többi OPEC tagország hiába csökkentette a kínálatát, mivel már negyedik hónapja emelkedő trendet mutatnak a szervezet számai.

 

Megvan az első Öböl-menti állam, amely bevezeti az SZJA-t

Omán lesz az első olyan állam az Öböl-menti Együttműködési Tanács országai közül, amely bevezeti a személyi jövedelemadót. Az új, 2024-ig tartó gazdasági tervvel így Omán történelmi lépésre szánta el magát a nagy olajállamok körében. Az ország új, 2020-2024-es pénzügyi terve így próbálja kiegyensúlyozni az alacsony olajárból adódó kieséseket.

 

Algéria elnöke sem kerülte el a kórt

Pozitív lett Abdel-Madzsid Tebbún algériai elnök koronavírus-tesztje, de a németországi kórházi kezelés hatására javul az állapota -közölte kedden az algériai elnöki hivatal. Az algériai hatóságok korábban azt közölték, hogy orvosi ellenőrzésre szállították Németországba az államfőt, miután több koronavírus-fertőzöttet is találtak a környezetében. Betegség miatti távolléte lassíthatja az energiahordozóktól függő gazdaság megreformálására irányuló erőfeszítéseket.

 

Franciaország hazaküldené a radikális iszlám bevándorlóit

Gérald Darmanin francia belügyminiszter Tunéziába és Algériába látogat, ahol a terrorizmus elleni küzdelemről és a radikalizált bevándorlók hazaküldésének részleteiről egyeztet. A döntést azután jelentette be a francia kormány, hogy szombat este az illegális bevándorlásról egyeztetett telefonon Kaisz Szaíd tunéziai elnök és francia hivatali partnere. A két vezető megállapodott abban, hogy megerősítik a terrorizmus elleni együttműködést Franciaország és Tunézia között, Szaíd pedig elítélte az erőszak minden formáját. Abban is egyetértettek, hogy megoldást kell találni az illegális migráció egyre súlyosbodó problémájára.

 

AUSZTRÁLIA

 

Jelentős gazdasági visszaesést eredményeztek a szigorított járványügyi intézkedések Ausztráliában

A melbourne-i  városvezetés  a  második  hullámban  is  a  tavaszi  járványügyi  stratégiát  alkalmazta,  a  szigorú korlátozások  bevezetése  azonban  elképesztő  mértékű  gazdasági  és  társadalmi  válságot  eredményezett.  A koronavírus-járvány lassítása érdekében számos országában fontolgatják a tavaszihoz hasonló szigorú intézkedések bevezetését. Az ausztráliai Melbourne esete viszont arra figyelmeztet, érdemes végig gondolni milyen gazdasági és társadalmi kockázattal járnak az újból bevezetett szigorú járványügyi korlátozások.

 

Ausztrália túl van a koronavíruson?

Közel öt hónapja először Ausztráliában egyetlen új helyi fertőzés sem történt. „A szombat estét megelőző 24 óra az első nap június 9-e óta Ausztráliában, hogy egyetlen új helyi, vagyis az ország lakosságán belüli koronavírus-fertőzés sem történt” –jelentette be Greg Hunt egészségügyi miniszter. A szombati napzáró időpont után regisztráltak egy új helyi megfertőződést, de az már  a következő nap  statisztikájába számít bele –tette  hozzá az AAP ausztrál hírügynökség. Az országos adatokból következően Victoria államban sem volt új fertőzéses eset, de haláleset sem, pedig hónapokon át az ország nagy gócpontjának számított. Szerdán ért véget az állam fővárosának, Melbourne-nek a csaknem négy hónapon át tartó zárlata.

 

FORRÁS: MKIK Nemzetközi Hírlevél