A koronavírussal kapcsolatos nemzetközi gazdasági hírek 2020.10.12.

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara folyamatosan nyújt információt mind saját mind partnerei elemzései alapján a koronavírus helyzet okozta változásokról az export, logisztika, nemzetközi vállalkozói partnerség témában. Közreadjuk a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által 2020.10.12-én készített hírösszefoglaló elemzést, mely a vállalkozások számára nyújt naprakész információt a külkereskedelem szempontjából fontosabb országok aktuális gazdasági helyzetéről, az országokat érintő, legfontosabb intézkedésekről és az esetleges áruforgalmi korlátozásokról.

 

ALBÁNIA

 

Az EBRD csökkentette 2021-es GDP növekedési előrejelzését

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank október 2-i előrejelzése szerint az albán GDP 9%-kal csökken 2020-ban, míg 2021-re  4,5%-os növekedést prognosztizálnak (míg májusban még 12%-ra becsülték a jövő évi GDP növekedést).  A koronavírus-járvány elsősorban az idegenforgalomra, az ország exportjára (17%-os volt a visszaesés 2020 első hét hónapjában), valamin a magán fogyasztásra gyakorolt negatív hatásokon keresztül érinti a gazdaságot.

 

Koronavírus-helyzet Albániában

Albániában október 7-én 162 új koronavírus-megbetegedést regisztráltak,a járvány márciusi kitörése óta 14730-an fertőződtek meg. A betegségben elhunytak száma 4 fővel, 407-re nőtt. A múlt heti adatokhoz képest valamelyest csökkent az aktív fertőzöttek száma, jelenleg 5 208 beteget tartanak nyilván.

 

AUSZTRIA

 

Vacsora elmentve: kötelező a regisztráció a bécsi éttermekben

A bécsi vendéglátóegységekben októbertől online regisztrálniuk kell a vendégeknek, így könnyítve meg a későbbi kontaktkutatást –írta közleményében a város Külképviseleti Irodája. Az osztrák fővárosban belátták: ahhoz, hogy a vendéglátóipar a jövőben is működőképes maradjon, fenn kell tartani a forgalmat, ezzel együtt viszont a biztonságra is ügyelni kell.

 

Elérte a járvány a bécsi kancelláriát, tesztelik az egész osztrák kormányt

Sebastian Kurz kormányfő egy közeli munkatársának pozitív lett a tesztje. A teljes osztrák kormányt tesztelik koronavírus-fertőzés gyanújával, miután Sebastian Kurz kancellár egy közeli munkatársáról –aki a múlt héten részt vett egy kormányülésen is –kiderült, hogy fertőzött. Ezért Kurz és Werner Kogler alkancellár is lemondta minden hivatalos programját–adta hírül a bécsi Der Standard.

 

Nem számítanak elbocsátási hullámra Ausztriában

Nem számít tömeges elbocsátásra a feltételek szigorítása ellenére sem a koronavírus-járvány következményeinek enyhítésére bevezetett részmunkaidős foglalkoztatási program harmadik fázisában az osztrák Wifo gazdaságkutató intézet. Helmut Mahringer, a Wifo foglalkoztatási szakértője az APA hírügynökségnek pénteken elmondta, hogy néhány egyedi esettől eltekintve a továbbiakban sem lesz tömeges elbocsátás a részmunkaidős foglalkoztatás miatt.

 

Koronavírus a Salzburgnál, Szoboszlait nem engedik el a válogatottba!

Vasárnap reggel a Red Bull Salzburg a hivatalos Facebook-oldalán adott ki egy közleményt, miszerint a Maccabi Tel-Aviv elleni Bajnokok Ligája-selejtező után a csapat három játékosánál mutatták ki a koronavírus fertőzést. A három játékos nem mutat tüneteket, karanténba vonultak. A klub nem hozta nyilvánosságra, mely játékosokról van szó. A csapat többi futballistája is karanténba vonul, ami azt jelenti, hogy kizárólag az otthonuk, az edzőközpont és a mérkőzés helyszíne között mozoghatnak.

 

BENELUX ÁLLAMOK

 

Belgiumban a héten átlagban napi 2.000 új fertőzést regisztráltak

Belgiumban tovább gyorsult a koronavírus-járvány terjedése: az elmúlt héten napi átlagban 2.000 új fertőzöttet regisztráltak az egészségügyi hatóságok, ami 84 százalékos növekedést jelent az előző heti adatokhoz képest -írta vasárnap a helyi sajtó.  A belga közegészségügyi szolgálat vasárnapi statisztikái szerint a hét közepén, szerdán több mint 3.000 ember tesztje volt pozitív, és 213-ra emelkedett a 100 ezer lakosra jutó aktív fertőzöttek száma. A legtöbb esetet, 2.965-öt, Brüsszelben regisztrálták.

 

A belgák úgy vélik, a helyzet nagyon aggasztó»

Az új belga kormány egészségügyi minisztere, Frank Vanderbrouke megítélése szerint “a helyzet nagyon aggasztó”. Vasárnapi sajtótájékoztatóján azt javasolta, hogy a lakosok háztartásukon kívüli kapcsolataikat korlátozzák 5 főről 3 főre, mivel “ez segíthet abban, hogy ne kelljen újra iskolákat bezárni, és az idős embereket elszigetelni”. A kórházi felvételek száma is növekszik: szeptember 30. és október 4. között napi átlagban 71 beteget szállítottak be fertőzéses tünetekkel kezelésre, 49-cel többet, mint előző héten. A héten napi átlagban 8 beteg halt meg a fertőzés okozta szövődményekben, míg szeptember elején ez nem volt több 2-3 esetnél. A 11,5 millió lakost számláló országban szerdán a halálozások száma átlépte a 10 ezret, az új koronavírussal igazoltan megfertőződötteké pedig meghaladta a 127 ezret.

 

Hollandia is szigorít

Hollandia tovább szigorította a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozására hozott intézkedéseket, amelyek között utazási korlátozások, kötelező védőmaszk viselés és a vendéglátóhelyek este tíz óra utáni bezárása szerepel. Mark Rutte holland miniszterelnök hétfő koraeste tartott sajtótájékoztatóján azt közölte: sporteseményt a következő három hétben csak nézők nélkül szabad megrendezni. Bármilyen szabadtéri rendezvény felső létszáma 40 fő lehet.

 

A Holland Posta nagyobb nyereségre számít, a dolgozók több fizetést kapnak az elvégzett kemény munkáért

A PostNL (Holland Posta) legalább 175 millió eurós működési nyereséggel számol 2020-ban -jelentette be a társaság kedden. Herna Verhagen vezérigazgató szerint a PostNL erős harmadik negyedévet zárt, ami azt jelenti, hogy valószínűleg újra tudnak majd osztalékot fizetni. Ugyanakkor a járvány második hulláma komoly bizonytalanságot okoz. “Pénzügyi helyzetünk az erős működési eredményeknek köszönhetően jelentősen javult.” –áll Herna Verhagen sajtóközleményében.  A  cég  szerint  a  megnövekedett  bevételeket  a  digitalizálás  felgyorsítására  használnák  fel. Mindemellett a PostNL arra számít, hogy ismét képes lesz osztalékot fizetni a 2020-as évre. Jól járnak a dolgozók is, a teljes munkaidőben dolgozó munkavállalók további 250 euróval is számolhatnak, köszönetképpen a járvány kezdete óta tett erőfeszítésekért. A Holland Posta negyedik és egyben legfontosabb negyedéve ugyanakkor a járvány második hulláma miatt nagyon bizonytalanná vált.

 

Az IKEA Hollandiában profitált a távmunka rendszeréből és több bútort ad el

Az  INGKA  Group –amely a világ 424 IKEA áruházából 374-et üzemeltet franchise rendszerben -nagyobb  forgalmat regisztrált Hollandiában az idei évben, mint az azt megelőzőben –közölte az IKEA Hollandia október 6-án. A 2020-as pénzügyi évben, amely augusztus 31-ig tartott, a forgalom 3,1 %-kal, 1,37 milliárd euróra nőtt, miközben a koronavírus-válság miatt hat hónapra be kellett zárni az áruházakat. Világszerte az eltelt pénzügyi év bevétele 36,7 milliárd euróról 35,2 milliárd euróra csökkent. A koronavírus-válság a látogatók számára is komoly hatással volt. A 2019-es pénzügyi évben 839 millió vevő kereste fel az áruházakat, idén valamivel kevesebb, csak 706 millió fő, ugyanakkor jelentősen megnőtt a weboldalak forgalma. Az IKEA honlapja 3,6 milliárd látogatót fogadott az elmúlt pénzügyi évben, szemben az előző évi 2,6 milliárd látogatóval, ami igen jelentős növekedés. Az online értékesítés 60 %-kal nőtt, ennek eredményeként a bútoróriás webáruháza erősebb növekedést mutatott, mint 2016-ban.

 

Szerény növekedés a kiskereskedelemben Luxemburgban

Míg a kiskereskedelmi ágazat júliustól augusztusig 3,8% -os növekedést mutatott az Európai Unióban átlagosan, addig Luxemburgban mindössze + 0,3% -os szerény bővülést regisztráltak –áll az Európai Unió Statisztikai Hivatala, az Eurostat október elején közzétett jelentésében. A tavaszi trauma (márciusban -17,4%, áprilisban -22,7%) és a májusi meredek növekedés (+ 41,6%) után a kiskereskedelmi szektor stabilizálódni látszik a nyár óta Luxemburgban. A gyenge eredményt az egészségügyi válság hatásaival, és különösen a távmunka elterjedésével magyarázzák. Luxemburg szomszédos országaiban ugyanakkor sokkal jobban teljesített a kiskereskedelem, Belgium +9,6% -os növekedéssel megelőzi Franciaországot (6,2%) és Németországot (3,1%) is.

 

BOSZNIA-HERCEGOVINA

 

Jelentős a visszaesés Bosznia-Hercegovina gazdaságában

Bosznia-Hercegovina statisztikai intézetének jelentése szerint 2020 második negyedévében 9,3%-kal  esett  vissza  az ország gazdasági teljesítménye. Az előző év azonos időszakához képest a csökkenés az alábbi szektorokat érintette legsúlyosabban: szállodák és éttermek (-57,7%), szállítmányozás és raktározás (-23,9%), valamint a művészetek, szórakoztatóipar és rekreáció (-23,2%).2020 első negyedévéhez képest 10,5%-os  volt  a  GDP-csökkenés a második negyedévben. A Nemzetközi Valutaalap korábbi előrejelzésében 5%-os gazdasági visszaeséssel számolt 2020-ra.

 

16800 turisztikai utalványt használtak fel a boszniai Szerb Köztársaságban

A turisztikai utalványokat a belföldi turizmus élénkítésére vezette be 2020 tavaszán a kormány. A boszniai Szerb Köztársaságban16800 utalványt használtak fel eddig a turisták, akik elsősorban gyógyfürdőkbe, a Stanisici etno-faluba, Trebinjébe és nemzeti parkokba látogattak el. A koronavírus-járvány a turizmusra és a kereskedelemre is rendkívül negatív hatással volt, az év első 8 hónapjában 40%-kal estek vissza az idegenforgalmi adóból származó bevételek, a turisták száma pedig 50%-kal csökkent.

 

Koronavírus-helyzet Bosznia-Hercegovinában

Bosznia-Hercegovinában október 7-én 365 új koronavírus-megbetegedést regisztráltak. A betegségben elhunytak száma 5 fővel, 908-ra nőtt. Az elmúlt héthez képest csökkent az aktív fertőzöttek száma, jelenleg 5 553 beteget tartanak nyilván, a járvány márciusi kitörése óta pedig 29 075-en fertőződtek meg.

 

BULGÁRIA

 

Még több támogatás a bolgár KKV-knak

Az Európai Befektetési Alap, az Egyesült Bolgár Bank (UBB) és Európai Bizottság kiterjeszti együttműködését, hogy összesen mintegy 768 millió eurót biztosítson a bolgár mikro-,  kis-és középvállalkozásoknak. Ez az összeg magában foglalja az UBB 400 millió euró összegű KKV-knak szánt friss hiteleit. A hitelgaranciákat a Kis-és Középvállalkozások Versenyképessége (COSME) program biztosítja, amelyet az Európai Bizottság indított el a kkv-k finanszírozáshoz való hozzáférésének javítása érdekében. Bevezetik a COSME COVID-19-et és a COSME Digitalisationt, amelyek célja a kkv-k támogatása a COVID-19negatív hatásainak ellensúlyozására, valamint a cégek digitalizációjának elősegítése.

 

Rekordszámú új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Bulgáriában

Bulgáriában minden eddiginél több, 437 új koronavírusos esetet regisztráltak október 7-én. A hétmilliós balkáni országban a járvány kezdete óta 22 743 ember kapta el a fertőzést, és 873-an haltak meg közülük. Az elmúlt napon 8-an vesztették életüket a fertőzés okozta COVID-19betegség szövődményeiben. A fertőzöttek napi számának emelkedése szeptember végén kezdődött. Ezt megelőzően júliusban regisztrálták a legtöbb napi esetet, 330-at.

 

CSEHORSZÁG

 

Csehországban is berobbant a járvány

Minden eddiginél jóval több, 4457 új koronavírus-fertőzöttet mutattak ki kedden Csehországban. Ez a szám majdnem 700-zal nagyobb, mint az eddigi, múlt pénteki rekord –derült ki a cseh egészségügyi minisztérium honlapján szerda reggel nyilvánosságra hozott statisztikából.

 

Újra él a szükségállapot Csehországban

Csehországban hétfőre virradóra újra életbe lépett a szükségállapot, amelyet a kormány hirdetett ki harminc napra, hogy   jogi   alapot  teremtsen  a  koronavírus-járvány  elleni  gyorsabb  és  hatékonyabb  fellépésre. Roman Prymula egészségügyi miniszter szerint az intézkedés legfőbb célja, hogy megfékezze a járvány terjedését, a fertőzöttek számának emelkedését.

 

EGYESÜLT KIRÁLYSÁG

 

Boris Johnson: az élet normalizálódni fog, de nem lesz már a régi

Boris  Johnson  brit  miniszterelnök  szerint  a  koronavírus-járvány  dúlása  után  az  élet-várhatóan  már  jövőre -normalizálódik, de ez nem azt jelenti, hogy minden a régi kerékvágásba tér vissza. Johnson szerint a járvány komoly változások katalizátora lesz, mindenekelőtt a zöld energia térhódításában. Úgy tűnik, hogy az internetes vásárlásoktól az  otthoni  munkavégzésig  a  koronavírus-járvány  hatalmas  mértékben  felgyorsította  a  munka  világában  zajló változásokat, régi típusú állások tűntek el és új típusúak keletkeztek, és emiatt a brit kormány ingyenes képzési programokat  hirdet  felnőtteknek olyan  területeken,  mint  például  a  szélerőmű-karbantartás -mondta   a   brit miniszterelnök. Ezzel kapcsolatban Johnson bejelentette: a kormány elképzelései alapján már 2030-ra, vagyis tíz éven belül minden nagy-britanniai lakóingatlannak tengeri szélerőművek szolgáltatják az energiát.

 

Egyre aggasztóbb a brit és a francia járványhelyzet

A  brit  egészségügyi  hatóságok  több  mint  14  ezer  új  koronavírus-fertőzést  mutattak  ki  egy  nap  alatt,  míg Franciaországban a napi esetszám csaknem három hete 10 ezer felett mozog. A brit egészségügyi minisztérium összesítése alapján a kedd estig eltelt 24 órában 14 542 koronavírusteszt eredménye lett pozitív. Ez a legmagasabb napi fertőzésszám azóta, hogy Nagy-Britanniában tömegessé vált a koronavírus-szűrés.

 

Fertőzöttek ezrei maradtak ki a brit nyilvántartásból

Közel 16 ezer koronavírus-fertőzött maradt ki Nagy-Britannia nyilvántartásából, írja az Evening Standard brit lap. A brit egészségügyi minisztérium közleménye szerint szeptember 25. és október 2. között egy technikai hiba miatt 15 841 eset nem került be a napi esetszám jelzésekbe. A most felfedezett esetekkel az egyesült Királyság túllépte az 500 ezres esetszámot.

 

Boris Johnson hisz a tudományban, van remény, hogy karácsonyig jelentősen javul a koronavírus-helyzet

A brit miniszterelnök szerint a koronavírus-járvány elleni küzdelem tudományos eredményei reményt adnak arra, hogy már karácsonyig jelentősen változik a helyzet, de addig rázósnak bizonyulhat az út. Johnson a BBC vasárnapi politikai magazinműsorában  kijelentette,  hisz  abban,  hogy  a  következő  hetekben  és  hónapokban  a  tudomány  érdemi eredményeket ér el, legyen szó a vakcina kidolgozásáról vagy a koronavírus-szűrések technológiájáról.

Tavaszra minden brit megkaphatja a COVID-19elleni oltást

Rövid időn belül, akár három hónap múlva elkezdődhet az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) elleni oltóanyag tömeges alkalmazása Nagy-Britanniában, és ez esélyt teremt arra, hogy húsvétig minden felnőtt megkaphatja az oltást –írta kormányforrásokat és a vakcina fejlesztésén dolgozó kutatókat idézve a szombati The Times.

 

ÉSZAK-MACEDÓNIA

 

Gazdasági döntések: a költségvetés módosítása

A  kormány  elfogadta  az  idei  év  költségvetésének  módosítására  vonatkozó  javaslatot.  A  döntés  értelmében  a költségvetés bevételi oldala változatlan marad, míg a kiadási oldal a COVID 19 által okozott gazdasági károk miatt növekedni fog. Ezt a hiányt a belső piacon történő hitelfelvételből kívánják fedezni. Fatmir Besimi pénzügyminiszter a kormányülésen arról számolt be, hogy szeptember hónappal bezárólag a költségvetés tervezett bevételeinek 69%-a valósult meg, ami a májusi kiigazításokkal is 4,9%-kal kevesebb, mint tavaly. A kiadási oldal 70,5%-ban valósult meg a májusi kiigazításokat is figyelembe véve, ami 10,7%-kal több mint egy évvel korábban. Fatmir Betiqi gazdasági ügyekért felelős miniszterelnök-helyettes elmondta, hogy eddig az első három gazdaságélénkítő csomag előirányzatainak eddig mindössze 54%-át használtak fel. A kormányzat a 2020. évre 4,4%-os GDP csökkenéssel és 8,4%-os költségvetési hiánnyal számol.

 

További szigorító intézkedések Észak-Macedóniában

Az észak-macedón kormány döntése alapján nem lehet élőzenét szolgáltatni vagy DJ-t foglalkoztatni a vendégek szórakoztatására a vendéglátóhelyeken. A hangerősséget 55 decibelben maximalizálják annak érdekében, hogy az emberek megfelelően hallják egymást. Az egy asztalnál helyet foglalók száma legfeljebb 4 fő lehet. A pultnál, illetve egyéb helyen álló vendégek nem szolgálhatók ki. Az éjszakai klubok, illetve diszkók továbbra is zárva tartanak. A vendéglátóipar nehéz helyzetét jelzi, hogy az ohridi turisztikai irodák sürgős támogatást kértek a kormánytól, mivel a városban az idén csak 127 külföldi vendégéjszakát regisztráltak.

 

Koronavírus-helyzet Észak-Macedóniában

Október 7-én rekordértékkel, 317 fővel nőtt a napi új koronavírus-fertőzöttek száma Észak-Macedóniában, így a járvány kitörése óta regisztrált megbetegedések száma elérte a 19413-at. Október eleje óta ismét egyre több az aktív fertőzött, jelenleg  2892 beteget tartanak nyilván. Az elmúlt 24 órában 4-en  vesztették életüket a betegség következtében, így 772-re nőtt a fertőzésben elhunytak száma.

 

FRANCIAORSZÁG

 

Újabb rekordot döntött meg a koronavírus-fertőzöttek száma Franciaországban

Csaknem 17 ezer új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak szombaton Franciaországban, ami új napi rekordot jelent -közölte a Reuters. Összesen 16.972 újabb embernél mutatták ki a fertőzést 24 óra alatt. Ezzel az országban azonosított fertőzöttek száma 606.625-re nőtt, közölte az egészségügyi minisztérium. Még sosem regisztráltak egy nap alatt ennyi új esetet. Az eddigi rekord 16.096 volt, amelyet a múlt héten jelentettek.

 

Keddtől egyáltalán nem nyithatnak ki a párizsi bárok

Jóllehet Párizs és elővárosai a koronavírus-járvány miatti legmagasabb riasztási övezetbe kerültek, az éttermek az eddigieknél szigorúbb óvintézkedések mellett nyitva maradhatnak -közölte vasárnap este a francia miniszterelnöki hivatal. A bárok viszont, amelyek eddig este 10 óráig nyitva tarthattak, keddtől egyáltalán nem nyithatnak ki. A fővárosban keddtől két hetes időtartamra lépnek életbe az új előírások, amelyek betartása mellett hétfőn az egy héttel ezelőtt a déli Marseille-ben és Aix-en-Provence-ban bezárt vendéglátóhelyek újranyithatnak.

 

Újabb korlátozások lesznek Franciaországban

Franciaországban az elmúlt 24 órában ismét csaknem 13 ezer új koronavírusos fertőzöttet regisztráltak, az előző napi 8 ezer és a hétfői 4 ezer után -közölte szerda este az egészségügyi minisztérium, miközben Marseille és Aix-en-Provence után Párizs, Lyon és Lille is elérte a maximálisriasztási szintet.Jóllehet a napi esetszám szerdán nem érte el a pénteki 16 ezres rekordot, de továbbra is nagyon magas: 12.845, s így a járvány kezdete óta 563.535-re  emelkedett  az  igazolt fertőzöttek száma.

 

Egészségügyi diktatúrát emlegetnek a francia vendéglősök, mert korábban kell bezárniuk”

Le az egészségügyi diktatúrával!” –ilyen feliratokat lehet olvasni Franciaország nagyvárosaiban, ahol este tízkor zárnak a bárok, és a vendéglők is csak fél egyig lehetnek nyitva a koronavírus miatt. Brutális következményei lesznek a döntésnek–erről tájékoztatták a felhevült vendéglősök és bártulajdonosok a kormányfőt és a pénzügyminisztert. Sok politikus és polgármester felvállalta a panaszaikat. A legnépesebb francia régió, Ile de France vezetője például ezt mondta: “A vendéglátó szektor kétszeresen is szenved. Egyrészt ott vannak a zárási gondok, másrészt pedig hiányoznak a turisták, akik a vendégkör igen jelentős részét tették ki Franciaországban.” Ezért a Párizs környéki régió több pénzt kért a kormánytól, nehogy az egész szektor ellehetetlenüljön. Bordeaux és Lyon polgármestere hasonlóképp érvelt.

 

Franciaországban egyre nő a társadalmi feszültség: egyéni vállalkozók, nyugdíjasok és diákok a válság áldozatai

„A hónap 12-én még van fizetésem, 15-én nincs már semmim” –áll egy tüntető francia fiatalember transzparensén. Nyugdíjasok, egyéni vállalkozók és diákok, ők a válság új bizonytalansági tényezői. 2019-ben  a  PSA  Groupe -nál (Peugeot, Citroen, DS) eltöltött 8 hónapot követően (Peugeot, Citroen, DS) Harris (31 éves) az idei év elején a Renault egyik üzeméhez került kiküldetésre, amelynek a működése a tavaszi korlátozási intézkedések következtében hirtelen leállt.  Ezt  4  hónapos  munkanélküliség  követte,  ami  után  Harris  már  csak  alkalmi  munkákat  talál.  „Mindent munkalehetőséget elfogadok, mert bajban vagyok. Még egynapos munkalehetőségeket is elfogadtam. Most, ha egy 1 hónapos  megbízást  kapok,  az  már  hatalmas  lehetőségnek  számít.  Nincs  láthatóságunk,  senki  nem  vesz  észre bennünket, ez nagyon nem stabil “-mondja. Felesége -aki  orvos-pszichológiai asszisztens -sem  dolgozik  teljes munkaidőben. Három gyermekük van, a legkisebb még csak 13 hónapos. „Ha a teljes hónapban dolgozom, akkor is max.1.300eurót keresek. A 900 eurós lakásbérleti díj mellett egész egyszerűen ebből nem lehet kijönni. Minden hónap 12-én még van a fizetésemből, de 15-én már semmi sem maradt a számlámon!” A francia Munkaügyi Minisztérium adatai szerint 65.000 munkahely szűnt meg március eleje óta a francia gazdasági társaságoknál és vállalatoknál.

 

COVID-19 Franciaország: az edzőtermek számára K.O. -t jelentenek az új korlátozó intézkedések

A párizsi önkormányzat döntése értelmében október 5-től bizonytalan időre bezárnak az edzőtermek és sportklubok a francia fővárosban.  Arthur Benzaquen, a 21 Club Med edzőtermeiről ismert Ken Group elnöke helyteleníti az „elviselhetetlen  elővigyázatosság  túlzott  mértékét”,  és  hozzáteszi,  hogy  az  őket  sújtó  rendelkezések  sokkal szigorúbbak, mint az éttermekben alkalmazott szabályok. A szakemberek ugyanakkor rámutatnak arra is, hogy a sportolás segít növelni a betegségekkel szembeni immunitást. A 150.000 taggal rendelkező Verona Fitness Club a tagság felmondásának második hullámára számít. A csoport már 20.000 ügyfelet veszített az első hullám során, a forgalma, amely 2019-ben még 50 millió euró volt, eddig 40% -kal csökkent, és 2021-ben további 10% és 20% közötti csökkenéssel számol.

 

HORVÁTORSZÁG

 

Az Európai Beruházási Bank és a Horvát Újjáépítési és Fejlesztési Bank 200 millió eurós hitelfelvétel felhasználás lehetőségéről állapodott meg

 

Az Európai Beruházási Bank (EIB) és a Horvát Újjáépítési és Fejlesztési Bank (HBOR) egy 200 millió eurós hitelkeretről állapodott meg, amely a kevésbé tőkeerős horvát KKV szektor támogatására szolgál, alapvetően a COVID-19járvány okozta  gazdasági  nehézségek  kiküszöbölésére.  A  HBOR  március  vége  óta  a  járvány  gazdasági  hatásainak kiküszöbölésére összesen 1 milliárd kunát hagyott jóvá. 2001 óta az EIB és a HBOR 23, 3 milliárd euró összértékű szerződést írt alá. Ebből több mint2,8 milliárd euró értékben 17 olyan szerződés került megkötésre, mely az energiahatékonyságot növelő infrastruktúra-fejlesztési és a környezetvédelmi szektorban tevékenykedő KKV-kat célozta.

 

Az EBRD szerint a horvát GDP 8,5%-kal csökken 2020-ban

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank októberi előrejelzése szerint a horvát GDP 8,5%-kal csökken 2020-ban, míg 2021-re 3,5%-os növekedést prognosztizálnak (míg májusban még 7%-ra becsülték az idei visszaesést és 6%-ra a jövő évi GDP növekedést). A Bank becslése szerint a 2019-es szintet 2022 utolsó negyedévében érheti el újra a horvát gazdaság.

 

Szeptemberben 76%-kal esett vissza a horvát turizmus

A  biztató  júliusi  és  augusztusi  eredmények  után  a  horvátok  turisztikai  szektor  erős  szezonzárást  várt,  de  a szeptemberben bevezetett utazási korlátozások következtében csak 536 ezer külföldi turista érkezett az országba, ami jelentős, 76%-os visszaesés az előző év azonos időszakához képest. A január –szeptemberi időszakot tekintve 7,4 millió turistát (ebből 5,9 millió külföldit) regisztráltak, ami 60,7%-kal kevesebb az előző évi adatnál. A vendégéjszakák száma 49,1%-kal 52,4 millióra (42 millió külföldi) csökkent.

 

Egyre több a koronavírussal fertőzött beteg a horvát kórházakban

Október 7-én Horvátországban rekordközeli értékkel, egy nap alatt 363-mal nőtt és elérte a 18 989-et a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma. Szeptember vége óta szinte folyamatosan nő az aktív fertőzöttek száma is, mely elérte az 1830-at. 5 haláleset történt, a járvány halálos áldozatainak száma 309-re nőtt. Kórházban ápolnak 334 beteget, közülük 24-en vannak lélegeztetőgépen. Horvátországban a múlt héten még nem érte a 300-at a kórházi kezelésre szoruló betegek száma.

 

KOSZOVÓ

 

Az EBRD szerint a koszovói GDP 5%-kal csökken 2020-ban

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank fenntartja májusi előrejelzését, mely szerint a koszovói GDP 5%-kal  fog visszaesni  2020-ban.  A  2021-es korábbi előrejelzést azonban módosították: a májusi  becslésben még 7,5%-os növekedést prognosztizáltak, az októberi előrejelzés szerint viszont csak 4%-os gazdasági növekedésre számítanak. Az EBRD hozzátette, hogy a koronavírus-járvány erősödése, az állami beruházások kezelésének hiányosságai, valamint a főbb  EU-s  kereskedelmi  partnerek  gazdaságának  a  vártnál  lassabb  fellendülése  jelentősen  befolyásolhatják  az előrejelzés pontosságát.

 

Koronavírus-helyzet Koszovóban

Október 7-én az eddig regisztrált fertőzöttek száma Koszovóban 49-cel 15 938-ra emelkedett, míg az aktív fertőzöttek száma 46-tal, 1 157-re csökkent. Koszovóban az utóbbi 24 órában 3 halálos áldozata volt a járványnak, így a betegségbe eddig 638-an haltak bele.

 

LENGYELORSZÁG

 

Növekszik a kórházban kezeltek száma Lengyelországban

Növekszik Lengyelországban a koronavírus miatt kórházban kezeltek száma, egyre többen szorulnak lélegeztetőgépre, ezért megnövelik a járványosztályok kapacitását -közölte kedden Waldemar Kraska egészségügyiminiszter-helyettes. Kraska  a  Polsat  News  kereskedelmi  hírtelevíziónak  elmondta:  egyre  több COVID-19-beteget  kezelnek  intenzív osztályon, a járványnak mása jellege Lengyelországban, mint a tavaszi hónapokban volt. Ezért ezen a héten több, korábban jelzett módosítást eszközölnek a járványkezelési stratégiában, egyebek között jelentősen megnövelik a fekvőhelyek, a lélegeztetőgépek tartalékait, és a szükségleteknek megfelelően módosítják az egészségügyi személyzet vezénylését is -mondta el Kraska.

 

Még soha nem volt ennyi új fertőzött Lengyelországban

A csaknem 38 millió lakosú Lengyelországban szerdán 3003 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, ez eddig a legtöbb 24 óra alatt a járvány kitörése óta -közölte a lengyel egészségügyi tárca, amely szerint egyúttal egy nap alatt eddig a legtöbb –44 ezer –vírustesztet végezték el. Eddig a fertőzöttek legmagasabb napi növekményét szombaton jegyezték fel, akkor 2367 új esetről számoltak be. Lengyelországban viszonylag lassú a járvány dinamikája: míg egyes európai országokban az utóbbi 14 nap alatt háromszáz felett volt a százezer lakosra eső fertőzöttek száma, Lengyelországban ez a mutató 62,19 –írja az MTI.

 

Teljesen átalakult a lengyel a kormány

Andrzej Duda lengyel elnök kedden beiktatta az átalakított kormány új tagjait, köztük kormányfő helyettesként Jaroslaw Kaczynskit, a kormánypárt elnökét, valamint hat minisztert. Az ünnepségen mondott beszédében Duda kiemelte az új kabinet szerepét a koronavírus-járvány, valamint annak gazdasági következményei kezelésében.

 

MONTENEGRÓ

 

Utazási könnyítéseket vezetnek be a Nyugat-Balkánon

Szerbia, Koszovó, Montenegró, Bosznia-Hercegovina és Észak-Macedónia állampolgárai 2020. október 12-től szabadon, negatív koronavírusteszt és karanténkötelezettség nélkül utazhatnak egymás országaiba.

 

A montenegrói gazdaság 9%-kal fog visszaesni idén

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank előrejelzése szerint a montenegrói gazdaság idén várhatóan 9%-kal  fog visszaesni a koronavírus-járvány következtében, mely különösen negatív hatással van a GDP ötödét adó turizmusra. Az év első hét hónapjában 85%-kal csökkent a külföldi vendégéjszakák száma éves szinten. Az EBRD májusban még 8%-os GDP-csökkenéssel számolt 2020 vonatkozásában, illetve 10,5%-os GDP növekedést jósolt 2021-re, most azonban 5%-os emelkedésre módosította előrejelzését.

 

Koronavírus-helyzet Montenegróban

Október 7-én a járvány kitörése óta regisztrált fertőzöttek száma Montenegróban 210-zel 12 794-re emelkedett, míg az aktív fertőzöttek száma az utóbbi napokban enyhén csökkent, október 7-én az előző naphoz képest 142 fővel 3697-re.Az utóbbi 24 órában kettővel 190-re emelkedett a halottak száma.

 

NÉMETORSZÁG

 

UTAZÁSI TANÁCSOK 2020. 10. 07.

Tájékoztatás a német szövetségi, illetve tartományi szintű korlátozó rendelkezések jogszabályairól

 

Covid-19: újabb nyolc megyét minősített rizikóterületnek a RKI

2020.10. 07-én a német Robert-Koch-Intézet rizikóterületté nyilvánította Budapestet, Győr-Moson-Sopron, Csongrád, Vas és Pest megyét követően Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét is.A szabályok ugyanezen nap 19:00 órától hatályosak. A Németországba történő beutazás szabályai ezekről a területekről megegyeznek a korábban nyilvánosságra hozott, Budapestről történő beutazás szabályaival.

 

Aggasztó folyamatok indultak el Németországban, ellenőrizhetetlenné válhat a koronavírus-járvány

Ellenőrizhetetlenné válhat a koronavírus-járvány Németországban és hamarosan tízezer fölé emelkedhet  a  naponta kimutatott új fertőzések száma a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) szerint. Lothar  Wieler,  az  RKI elnöke csütörtöki berlini tájékoztatóján kiemelte, hogy “nagyon nyugtalanító” folyamatok indultak el. Október első napjaiban  rendszerint kétszer annyi esetet jelentettek, mint egy hónnappal korábban, megduplázódott az intenzív kórházi kezelésre szorulók száma, és az egy hét alatt feltárt fertőzések százezer lakosra vetített száma a június elején regisztrált háromról felszökött 20,2-re.

 

“A partizásnak vége” -Szigorítják a járványlassító szabályokat Berlinben

Megszigorítják a koronavírus-járvány lassítását szolgáló szabályokat Berlinben a hét végétől, mert a fokozottan veszélyesnek ítélt határérték fölé gyorsult a vírus terjedése több belső kerületben. A szombattól egyelőre október végéig érvényes szabály szerint minden üzletnek és vendéglátóhelynek zárva kell tartania 23 órától 6 óráig. Az ügyeletes gyógyszertárakra nem vonatkozik a szigorítás. Az üzemanyagtöltő állomások is nyitva tarthatnak éjjel-nappal, de nem értékesíthetnek  szeszesitalt  23  órától  reggel  6-ig.  Ebben  az  időszakban  közterületen  legfeljebb  öt  ember, magánterületen rendezett összejövetelen maximum huszonöt ember tartózkodhat együtt.

 

Csődhullámra és tömeges segélyigényre számítanak Németországban

Miközben Németországban mérsékelt optimizmust sugall, hogy a korábbi várakozásokhoz képest a kormány és több előrejelző  intézet  is  kissé  feljebb  húzta  a  GDP-előrejelzését,  addig  a  német  szövetségi  munkaügyi  hivatal, a Bundesagentur für Arbeit (BA) arra számít, hogy csődhullám miatt erőteljesen nő azok száma, akiket segélyezni kell a munkájuk elvesztése miatt.

 

Németország bevezeti a home office jogot

A koronavírus-járvány kezdete óta negyvenezernél is több számítógépet, laptopot és táblagépet vásárolt a német szövetségi  kormány  a  minisztériumok  és  egyéb  kormányzati  szervek  dolgozóinak  az  otthoni  munkavégzésük támogatására. Az eszközök beszerzésére csaknem 94 millió eurót, azaz mintegy 34 milliárd forintot fordítottak –értesült az ARD közszolgálati televízió. A szövetségi Munkaügyi Minisztérium valamennyi munkavállalónak megkönnyítené a távmunkát.

 

Háború kezdődött az autógyártásban

Hadüzenetnek tartják a német autóiparban dolgozók azokat az óriási elbocsátásokat, amelyeket az ágazat számos cégénél bejelentettek. A leépítések a vállalatok külföldi leányvállalatait is érintik. A konfliktus teszteli a német szociális piacgazdasági modell működőképességét.

 

Pozitív meglepetést okozott a német ipari megrendelések alakulása augusztusban

Jelentős  mértékben,  a  várakozásokat  jócskán  meghaladva  nőttek  az  ipari  megrendelések  Németországban, augusztusban. A tavalyi szinttől már csak 2,2%-kal maradtak el a megrendelések. Meghaladta a várakozásokat a német ipari megrendelések alakulása augusztusban, a 4,5%-os havi bázison mért emelkedés több mint az elemzők által várt 2,6% és az előző hónapban látott 3,3%.

 

Elmaradt a várakozásoktól a német külkereskedelmi többlet

Augusztusban a vártnál nagyobb mértékben nőtt a német export és import, a külkereskedelmi többlet azonban elmaradt a várakozásoktól a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis csütörtöki jelentése alapján. Augusztusban a német áruexport naptári és szezonális kiigazítással 2,4 százalékkal nőtt az előző havihoz képest, az import pedig 5,8 százalékkal emelkedett.

 

OLASZORSZÁG

 

Szabadtéren is kötelező a maszk Olaszországban

Olaszországban ismét kötelező szabadtéren is a maszkviselés, illetve január 31-ig az egészségügyi veszélyhelyzetet is meghosszabbítják –jelentette be Giuseppe Conte miniszterelnök szerdán. Az intézkedéseket az elmúlt 24 óra tavasz óta nem látott fertőzési adatai után hozták meg. Egy nap alatt 3678 új esetet regisztráltak –legutóbb áprilisban haladta meg a napi infekció a háromezret.

 

Ilyen készpénzgyilkos csodafegyvert még nem látott a világ: lottónyereményt és pénzvisszafizetést ígérnek az olaszok

Egészen egyedi ötlettel állt elő az olasz kormány a készpénzmentesítés megvalósításához: minden bankkártyás tranzakció 10%-át visszafizetnék a lakosságnak, maximum fejenként 300 euróig. A kormány még egyfajta lottóval  is kiegészítené a programot: kisorsolnának a kártyával vásárlók közt 300 millió euró fődíjat.

 

Forr a levegő a világ legöregebb bankja körül

Az olasz Monte dei Paschi di Siena részvényesei beleegyeztek, hogy a bank 8 milliárd eurónyi rossz hiteltől szabaduljon meg. Több mint 9 milliárd dollárnyi nem teljesítő hitelállománytól válna meg a világ legöregebb bankjának számító Monte dei Paschi, a lépésbe a részvényesek is beleegyeztek vasárnap. Az állam célja, hogy tisztítsa a portfóliót és ezzel vonzóbb felvásárlási célponttá tegye az olasz pénzintézetet, amelyben többségi tulajdonnal bír.

 

ROMÁNIA

 

Románia korlátozza a magasabb fertőzöttségi szintű országokból, így a Magyarországról érkezők beutazását is

Frissítette október 5-énaz országos vészhelyzeti bizottság a magas járványügyi kockázatot jelentő országok listáját. 49 állam került fel a jegyzékre, október 7-tőlaz ezekből Romániába érkezőknek 14 napra karanténba kell vonulniuk. Felkerült a listára többek között Magyarország is. Azoknak, akik legfeljebb 3 napra érkeznek Romániába magasabb fertőzöttségű országból, az utazást megelőző 48 órában végzett negatív koronavírustesztet kell felmutatniuk. Azoknak, akik hosszabb időre érkeznek az országba, 14 napra karanténba kell vonulniuk. A 8.napon kérésre tesztelik őket, és ha a teszt eredménye negatív lesz, nem kell tovább karanténban maradniuk. Ahogy eddig is, karanténkötelezettség nélkül kelhetnek át a román-magyar határon azok az emberek, akik a határsávtól nem laknak 30 kilométernél messzebb, illetve fel tudnak mutatni egy munkáltatói igazolást, vagy ingatlanok tulajdonjogára vonatkozó igazolást.

 

Nem csak az éttermeket, de az ortodox ünnepet is érintik a korlátozások Romániában

Október 7-től Bukarestben bezárnak a kávézók, vendéglők, mozik, színházak és hangversenytermek, a szállodák esetében csak azok maradhatnak nyitva, amelyeknek van bejelentkezett vendégük. Az iskolák környékén, és egyéb köztereken mindenkinek kötelezővé tették a maszkhasználatot. Az iskolások esetében a maszkviselést egyébként a megyei önkormányzatok dönthetik el, és szinte mindegyik önkormányzat úgy határozott, hogy kötelezővé teszi az iskolások számára is a maszkviselést. A korlátozások ugyanakkor a vallásos életet is érinthetik -bár a templomok egyelőre nyitva lehetnek, a zarándoklatokat korlátozhatják.

 

Rekord: 2958 új koronavírusos megbetegedést jelentettek

Október 7-én 2 958 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, az új esetekkel 142.570-re nőtt a fertőzöttek száma. Az aktív fertőzöttek száma szeptember közepe óta folyamatosan nő, jelenleg 25803 beteget tartanak nyilván. Az elmúlt 24 órában 82, koronavírussal diagnosztizált személy haláláról érkezett, és ezzel 5203-ra  emelkedett  a koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetek száma.

 

Romániában több mint 481 ezer munkahely szűnt meg a koronavírus miatt

Romániában több mint 481 ezer munkahely szűnt meg a koronavírus-járvány miatt, ami leginkább a feldolgozóipart sújtotta, hiszen több mint 209 ezer munkaszerződést szüntettek meg ebben az ágazatban a koronavírus-járvány okozta gazdasági leállás idején, majd az újraindulást követően csak 119 ezer új munkaszerződést jegyeztek be. A koronavírus az építőipart is kedvezőtlenül érintette, ott 195 ezer állás szűnt meg, és csak 124 ezer új munkaszerződést jegyeztek be. A kereskedelmet nem érintette kedvezőtlenül a koronavírus-járvány, ráadásul több mint 136 ezer új munkaszerződést regisztráltak, így több mint 32 ezerrel nőtt a munkaszerződések száma a járvány előtti időszakhoz mérten. Kisebb mértékű, de szintén növekedés tapasztalható az oktatásban és a mezőgazdaságban is, ahol mintegy 10 ezerrel, illetve 6 ezerrel nőtt a munkaszerződések száma.

 

Az első nyolc hónapban 1,3 százalékkal nőtt a kiskereskedelem Romániában

Az év első 8 hónapjában 1,3%-kal nőtt a román kiskereskedelmi forgalom volumene a tavalyi év azonos időszakához mérten. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint a bővülés 1% volt. A nyers adatok szerinti emelkedés főleg az élelmiszer, italok és dohánytermékek értékesítése 6,2%-os bővülésének köszönhető, a nem élelmiszerekből 2,8%-kal többet adtak el, ugyanakkor az üzemanyag kereskedelem volumene 9%-kal esett vissza.

 

Egy román cég nagyot kaszált a járványon

A gazdaság egészének nagyon ártott a koronavírus-járvány, vannak azonban vállalatok, melyek szépen profitálnak belőle. Ezek egyike a Zentiva gyógyszergyártó romániai leányvállalata, melynek a forgalma kedvezően alakult, a cég az ugrásszerűen megnőtt kereslet miatt háromszorosára növelte bukaresti üzemének termelési kapacitását.  Ennek a fő oka az volt, hogy nagyon megugrott a Paracetamol iránti kereslet, azt követően, hogy ezt a koronavírus-betegség enyhe változatának  kezelésére  alkalmas  gyógyszernek  nyilvánították  az  egészségügyi  hatóságok.  A  világ  vezető, gyógyszeriparra szakosodott piackutató cége, az IQVIA adatai szerint a Paracetamol piaci részesedése a recept nélkül vásárolható gyógyszerek kategóriájában 1 év alatt a 2,5-szeresére nőtt, azaz a tavalyi 4,4 %-ról 11,8%-ra ugrott. Az év első 8 hónapjában a gyógyszertárak 6,5 millió doboz Paracetamolt adtak el.

 

SPANYOLORSZÁG

 

Karantén Madridban: tiltakoznak a helyiek és a városvezetés is

Mindenütt szigorodnak a járványügyi szabályok Európában. Madridban és további kilenc környező településen már életbe lépett a részleges karantén, mert az egy nap alatt regisztrált fertőzöttek száma 100 ezer lakosra vetítve meghaladta a hétszázat is, miközben Spanyolország más régióiban háromszáz alatt maradt.

 

További szigorítások a járvány miatt Spanyolországban

Spanyolországban a hétvégén átlépte a 800 ezret a járvány kezdete óta regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma –közölte a spanyol egészségügyi minisztérium. A tartományoktól érkezett jelentések alapján készült összefoglaló szerint a januárban azonosított első eset óta több mint 813 ezer embernél mutatták ki a fertőzést.

 

Koronavírus: euró milliárdok a gazdaság újrakezdéséhez

140 milliárd eurót fordít a spanyol kormány az Európai Uniós segélyalapból a gazdaság talpra állítására. Az erről szóló nagyszabású  tervet  szerdán  jelentette  be  a  spanyol  miniszterelnök.  A  terv  elsősorban  arra  összpontosít,  hogy Spanyolország áttérjen a zöld energiára és a digitális gazdaságra, amire az összeg 70% -át fogják fordítani. „ A következő három évben szeretnénk elérni, hogy éves szinten 2,5 %-ot meghaladó GDP növekedést mutathassunk fel. Valamint ugyanebben a három éves időszakban 800 ezer új munkahelyet szeretnénk teremteni.”-jelentette ki Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök.

 

Koronavírus: teljesen összeomlott a turizmus az országban, ami tavaly még a világ második leglátogatottabb országa volt

Az év első nyolc hónapjában 15,7 millió külföldi turista utazott Spanyolországba, 73 százalékkal kevesebb a tavalyi év hasonló időszakához képest -tájékoztatott a spanyol statisztikai hivatal (INE) pénteken. A beutazók 16,7 milliárd eurót költöttek el a dél-európai országban január és augusztus között, ami 74 százalékkal marad el 2019 első nyolc hónapjának bevételeitől.

 

SVÉDORSZÁG

 

Londoni svéd nagykövet: Svédország nem szándékosan hagyta terjedni a járványt

Svédország  londoni  nagykövete,  Torbjörn Sohlström  a  Times  rádiónak  adott  interjújában  elutasította  az  olyan elképzeléseket, miszerint Svédország szándékosan nem tartóztatta fel a koronavírust tavasszal, hogy így érje el a lakosság nyájimmunitását.   A koronavírus első hullámakor a svéd járványügyi intézkedések legendásan szabadelvűek voltak, ám később ezt az országot is térdre kényszerítette a járvány. Amellett, hogy a fertőzöttségi és a halálozási arányt tekintve is Európa legrosszabbjai közé került, a gazdaságát sem sikerült megmenteni a súlyos következményektől.

 

SZERBIA

 

Szerbiában kezd aggasztóra fordulni a járványhelyzet

Darija Kisić Tepavčević epidemiológus, a köztársasági válságstáb október 7-i ülése után kijelentette, hogy kezd rosszabbra fordulni a szerbiai járványhelyzet, a szakember különösen a belgrádi adatokat találja aggasztónak. Ezen a héten a megfertőződés kockázata Szerbiában 19%-kal nagyobb, mint 7 nappal ezelőtt. Az epidemiológus arra hívta fel a figyelmet, hogy most rendkívül fontos, hogy mindenki tartsa be a válságstáb, illetve a kormány által hozott rendelkezéseket. A köztársasági válságstáb döntésének értelmében október 8-tól Szerbiában minden vendéglátóipari objektum legfeljebb 23 óráig tarthat nyitva, más korlátozó intézkedést egyelőre nem vezettek be.

 

Egy személy elhunyt, 121 új fertőzöttet azonosítottak

Október 7-én Szerbiában 6 700 személyt teszteltek, közülük 121 szervezetében mutatták ki a koronavírust. Kórházi kezelésre 283 koronavírusos beteg szorul, 20-an vannak lélegeztetőgépen. Az utóbbi két hétben fokozatosan nőtt az aktív fertőzöttek száma is, mely elérte az 1899-et. A hivatalos adatok szerint az elmúlt napon 1 személy hunyt el a COVID-19szövődményei miatt, ezzel 758-ra nőtt a koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetek száma. A járvány kitörése óta 1173 582 fertőzésgyanús esetet teszteltek és 34 193 fertőzöttet azonosítottak.

 

Járványkórházak készülnek Szerbiában

A koronavírus-járvány harmadik hullámára készülve hamarosan befejeződnek a szerbiai járványkórházak nyáron megkezdett építési munkálatai, így, ha esetleg hirtelen több százan vagy ezren betegednének meg az influenza és a koronavírus következtében, nem kell attól tartani, hogy nem lesz elegendő hely a kórházakban. Ezt merősítette Aleksandar Vucic szerb államfő is, aki hozzátette: a koronavírus-járvány eltűnésével a most felépített kórházakat más célokra is tudják majd használni.

 

Ana Brnabic alakíthat kormányt Szerbiában

Ana Brnabic eddigi kormányfőt, a júniusi parlamenti választásokon elsöprő győzelmet arató Szerb Haladó Párt (SNS) politikusát  bízza  meg  kormányalakítással  az  SNS-t  vezető  Aleksandar  Vucic  államfő.  Bár  pártja  a  képviselői mandátumok háromnegyedét megszerezte a június 21-i voksoláson, a köztársasági elnök heteken át tárgyalt a parlamentbe  bejutott  többi  párttal  egy  koalíciós  kormány  megalakításáról.  Vucic  elmondta,  az  új  kormány  3 legfontosabb feladata a Koszovóval fenntartott kapcsolat rendezése, a gazdasági növekedés megőrzése, valamint a koronavírus-járvány kezelése lesz. A külpolitikai célokról szólva rámutatott, hogy az európai integráció, valamint a stratégiai partnerekkel fenntartott viszony ápolása is fontos helyet kap.

 

SZLOVÁKIA

 

Újraszabályozták a V4-ekre vonatkozó beutazási könnyítéseket

A visegrádi országokra vonatkozó beutazási feltételek hatálya szeptember 30-án lejárt, és az operatív törzs indokoltnak látta a rendelkezések újraszabályozását. Azoknak a magyar állampolgároknak és családtagjaiknak, akik Csehországból, Lengyelországból vagy Szlovákiából lépnek be Magyarországra, és a jogszabály hatályba lépése előtt szállást foglaltak a  V4-országok valamelyikében, elegendő egy negatív eredményű PCR-teszt, hogy töröljék járványügyi megfigyelési kötelezettségüket. Ehhez hasonlóan a cseh, lengyel és szlovák állampolgárok is kedvezőbb feltételek mellett utazhatnak Magyarországra november 1-ig, ha van egy negatív PCR-tesztük és a jogszabály hatályba lépése előtt legalább egy októberi napra foglaltak magyarországi szállást.

 

Rekordmagasan az új fertőzöttek száma Szlovákiában

A szlovák miniszterelnök a következő napokban a fertőzöttek számának további növekedésével számol, de a hét végén már enyhülhet a járvány, az október elején foganatosított óvintézkedések hatására. Szlovákiában a koronavírussal fertőzöttek száma rekordértékkel, 1 037-tel nőtt október 8-án, így az eddig regisztrált megbetegedések száma elérte a 15726-ot. A kórházi kezelésre szorulók számának folyamatos növekedésével több egészségügyi intézmény nehezen tud megbirkózni, az aktív esetek számai is folyamatosan nő, jelenleg 10 316. A járvány eddigi halálos áldozatainak száma 2 fővel 57-re emelkedett.

 

Több szlovákiai régiót is kockázatosnak minősített Németország

Szlovákia 5 régióját vették fel az új típusú koronavírus terjedése miatt kockázatosnak minősülő területek listájára Németországban. A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) frissített listáján Pozsony, Zsolna, Eperjes, Nyitra és Nagyszombat megye szerepel. A kockázatos besorolás azzal jár, hogy az ilyen területről Németországba érkezőknek 14 napra házi karanténba kell vonulniuk, és értesíteniük kell a helyi egészségügyi hivatalt. Megérkezés után készített negatív koronavírusteszt esetén az egészségügyi hivatal elrendelheti a karantén feloldását. Egy várhatóan október közepén életbe lépő új szabály szerint tesztet legkorábban az ötödik nap elteltével lehet készíttetni.

 

Csökken a fuvarozó cégek adóterhe és csökken az állam bevétele is

Mintegy 10 ezer fuvarozó cég, amelyek a kamionos teherszállításban és az autóbusz-közlekedésben vállalkoznak, már ebben az évben adóterheik csökkenésére  számíthat. A csökkenés vonatkozik az M2, M3 és N3-as kategóriájú gépjárművekre, a vállalkozók így 10 és 50% közötti anyagi megtakarítást könyvelhetnek el, annak függvényében, hogy járműveik hány évesek. Az adócsökkentéssel azonban az állami költségvetés bevételei is jelentősen csökkennek, mégpedig erre az évre 28,5 millió euróval, jövőre mintegy 31 millió euróval, 2022-ben pedig több mint 33 millió euróval. A kormány arra számít, hogy hazacsalogathatja Szlovákiába azokat a fuvarozókat, akik most külföldön működnek, valamint, hogy az intézkedéssel emelkedik a szlovák fuvarozók versenyképessége is, illetve valamelyest mérsékli a cégek vírusjárvány miatti bevételkiesését.

 

SZLOVÉNIA

 

Új rekord után újabb korlátozásokat vezetnek be Szlovéniában

Újabb korlátozásokat vezet be a szlovén kormány a koronavírus terjedésének megfékezésére, miután újabb rekordot döntött az újonnan fertőzöttek napi száma. A frissített előírások szerint olyan időszakban, amikor százezer főre vetítve a fertőzöttek száma nem haladja meg a 60-at, továbbra is kötelező a szájmaszk viselése zárt és nyitott térben egyaránt, valamint be kell tartani a társasági távolságtartás szabályait és a higiéniai előírásokat. Szeptemberben még ez volt a helyzet az országban, de az elmúlt két hét adatai alapján a fertőzöttek száma százezer főre vetítve már 60 és 140 között van. Ezért október 8-tól újabb szigorítások lépnek érvénybe: Az éttermeknek, kávézóknak és bároknak csökkenteniük kell férőhelyeik számát, és csak ülővendéget szolgálhatnak ki. Továbbá 10 főre korlátozzák a nyilvános és magáncélú gyűlések létszámát, bár ez alól kivételt képeznek a vallási szertartások, esküvők, kulturális és sportesemények. A rendezvényeken nem szolgálhatnak fel ételt és italt. A helyzet romlása esetén további korlátozásokat vezetnek be.

 

Szlovéniában is növekszik a kórházi kezelésre szoruló betegek száma

Szlovéniában is növekszik a kórházi kezelésre szoruló betegek száma, ezért növelik a kórházi kapacitásokat. Bojana Beovic, a szlovén kormány koronavírus-járvánnyal foglalkozó szakbizottságának vezetője elmondta: a következő napokban további 100 kórházi ágyat készítenek elő. Bővítik a kórházi kapacitásokat a nyugat-szlovéniai Nova Goricában, valamint a ljubljanai klinika fertőző osztályán, amely eddig a legnagyobb terhet viselte. Problémát okoz az is, hogy a vírus bejutott a nagyobb kórházakba. Ezek között az észak-szlovéniai, jasenicai, valamint a maribori és ljubljanai klinikai központokat említette. Szlovéniában október 7-én rekordértékkel, 356-tal nőtt a napi új megbetegedések száma, így az eddig regisztrált megbetegedések száma elérte a 7507-et. Az aktív esetek száma is folyamatosan nő, jelenleg2426 megbetegedést tartanak nyilván. A fertőzés következtében elhunytak száma nem nőtt, eddig 159-en vesztették életüket. A kórházi ellátásra szoruló betegek száma szeptember eleje óta folyamatosan nő, és először október 4-én haladta meg a 100-at.

 

FÁK TÉRSÉG

 

2021-ig felfüggesztenék az orosz államapparátus inflációkövető fizetésemelését

Egy (1027757-7 számú) törvénytervezet szerint -többek között a koronavírus-járvány miatt –egy évre felfüggesztenék a 1027754-7  számú  törvény  általi,  kötelező  érvényű  az  államapparátusban  dolgozókra  vonatkozó  inflációkövető fizetésemelést, mely az állami hivatalnokokat érintheti így hátrányosan.

 

A külföldi turisták hiánya miatt 8-9 Mrd dollártól esik el Oroszország ez évben

A külföldi turisták járványhelyzet miatti oroszországi utazásainak elmaradása miatt az Orosz Turisztikai Szövetség elnöke, Andrej Ignatyjev szerint Oroszország eddig közel 7 Mrd USD-től esett el, mely ez év végéig elérheti a 9 Mrd dollár értéket.

 

40%-kal csökken az Aeroflot légitársaság vezetőinek fizetése a COVID-19okozta helyzet miatt

A koronavírus-járvány okozta piaci nehézségek következtében a légitársaság döntésének értelmében április 1-től 40%-kal csökkentik a top-menedzserek fizetését a vállalatnál. A vállalat a pénzügyi helyzetének megtartása érdekében továbbá leállított minden halasztható közbeszerzést, többek között reklámokat és személygépjárművek beszerzését a és csak a működéshez legszükségesebb eszközök vásárlását hajtja végre.

 

A Világban borúsabban látja Ukrajna 2020. évi GDP mutatóját

A Világbank az ukrán GDP mutatót tekintve rontott korábbi, áprilisban kiadott előrejelzésén a nemrég megjelent új gazdasági előrejelzést tartalmazó elemzésében. Az áprilisban 2020-ra  prognosztizált 3,5%-os GDP visszaesést a jelenlegi elemzés már több mint 5%-on várja.

 

KÍNA

 

Orbán Viktor levelet írt a kínai kormányfőnek

Orbán Viktor miniszterelnök baráti üdvözletét és jókívánságait fejezte ki a Kínai Népköztársaság nemzeti ünnepe, az ország megalapításának 71. évfordulója alkalmából Li Ko-csiang kormányfőnek -tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője. Orbán Viktor levelében azt írta: meggyőződése, hogy a két ország közötti mély barátság kiállta az idő próbáját, és a megváltozott nemzetközi környezet okozta kihívások ellenére is szilárd alapokon nyugszik.

 

A kínai elnök is jobbulást kívánt Trumpnak

Hivatalos közleményben kívánt gyors felépülést Hszi Csin-ping kínai elnök Donald Trump amerikai elnöknek. A kínai elnök mellett Boris Johnson is jókívánságait fejezte ki, a brit miniszterelnök elmondása szerint biztos benne, hogy Trump gyorsan megbirkózik majd a kórral. Angela Merkel német kancellár már korábban kifejezte jókívánságát, akárcsak Trump demokrata ellenfele Joe Biden.

 

Már több mint 3 milliószor fizettek Kína szuperpénzével

Már több mint 3 millió tranzakciót végeztek Kína új digitális devizájával-1,1 milliárd jüannyi tranzakció összértékben -árulta el a jegybank alelnöke, Fan Jifej egy konferencián. Kína jelenleg limitált teszteket folytat a digitális jüannal, elsősorban önkormányzati dolgozók használják, akik fizetésük egy részét ebben a devizanemben kapják.

 

TÖRÖKORSZÁG

 

A török kormány beismerte, hogy nem adtak hozzá minden fertőzöttet a hivatalos számokhoz

A török egészségügyi miniszter, Fahrettin Koca beismerte, hogy az eddig nyilvánosságra hozott COVID-számokba nem számoltak bele minden fertőzöttet. Július 29-e óta ugyanis nem adták hozzá azokat, akik bár megfertőződtek, de nem mutattak tüneteket. Bár Koca azt nem árulta el, hogy ők mégis mennyivel növelik a fertőzöttek számát, de annyit megjegyzett,  hogy  ők  teszik  ki  az  esetek  nagy  többségét.  Az  országban október  7-ig   329138  megbetegedést regisztráltak a járvány kezdete óta, az aktív esetek száma 31575, az elmúlt napokban 1500-1600-zal nőtt az új megbetegedések száma. A fertőzés következtében eddig 8 609-en vesztették életüket.

 

A török export 16,13 milliárd USD volt szeptemberben

A török export 2020 szeptemberében elérte a 16,13 milliárd USD-t, így az előző évhez képest 4,8%-os,  augusztushoz képest pedig 28,5%-os növekedéssel az idei év eddigi legjobb teljesítményét nyújtotta. A török kivitel a második negyedévhez viszonyítva a harmadik negyedévben 34,5%-kal nőtt.

 

Az éves inflációs ráta 11,75% volt szeptemberben

A  török  statisztikai  intézet  október  5-i  jelentése  szerint  Törökországban  az  éves  inflációs  ráta  11,75%  volt szeptemberben,  ami  0,02%-kal alacsonyabb az augusztusi értéknél. A legnagyobb mértékű, 25,17%-os növekedést a különféle áruk és szolgáltatások vonatkozásában mérték, míg 15% körüli értékkel nőtt az egészségügyi szolgáltatások, valamint az élelmiszerek és az alkoholmentes italok ára.

 

Óceánjárókat bontanak Törökországban, ahol megugrott a roncsipar teljesítménye

Jelentősen megnövelheti a török hajóbontó-ipar teljesítményét az, hogy megkezdődött öt nagy óceánjáró szétszedése és a fémek újrahasznosítása az Izmirtől északra fekvő Aliaga tengerpartján. Az óceánjárókra épített turizmus és utazási szolgáltatások a légi közlekedés mellett az első, gazdasági jellegű áldozatai voltak a koronavírus-járványnak. A járvány előtt a törökországi hajóroncs-iparban jellemzően teherszállító, illetve konténerszállító hajókat bontottak el. Most viszont óceánjárókon dolgoznak a munkavállalók, és már most tudják, hogy hamarosan újabb tengeri utasszállítók érkeznek utolsó útjuk végén Aliaga partjaihoz.

 

A Török Nagydíj is nézők nélkül zajlik majd, a COVID-19 miatt

A  2020-as F1 bajnokság 14. fordulója lesz a Török Nagydíj november 15-én. Október 4-én azonban az isztambuli kormányzóság úgy döntött, hogy a koronavírus-járvány miatt a verseny zárt kapus lesz, nézők nélkül. A döntést Isztambul városa azt követően jelentette be, hogy a szennyvízügyi bizottság jóváhagyta a járványügyi testület ajánlását. Eredetileg 100.000 nézőt akartak volna fogadni az idei törökországi futamon, ahol 2011 óta nem volt Forma-1-es verseny.

 

AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOK

 

A járvány a Boeing terveit is átírta

A Boeing csökkentette 20 éves kereskedelmi kilátásait; az amerikai repülőgépgyártó szerint 200 milliárd dollárral szűkül majd a piac, de a hosszútávú növekedési lehetőségek változatlanok. A Boeing keddi, MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy a következő húsz évben 8500 milliárd dollár értékben lehet szükség új repülőgépre, illetve a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatásokra és hadi felhasználású repülőkre. Ez 200 milliárd dollárral kevesebb, mint ami a cég tavalyi húszéves előrejelzésében szerepelt. A csökkenés oka a koronavírus-járvány, illetve az annak okán fellépő válsághelyzet a légiközlekedésben.

 

Karanténban van az amerikai vezérkari főnökök és a katonai vezetők jó része

Karanténban van az amerikai vezérkari főnökök és a katonai csúcsvezetők jó része -jelentette be Jonathan Hoffman, a Pentagon  (az  amerikai  védelmi  minisztérium)  szóvivője  kedden  este.  A  tárca  közlése  szerint  Charles  W.  Ray admirálisnak, az amerikai parti őrség parancsnok-helyettesének vírustesztje pozitív lett, és ezért mindenki,aki kapcsolatba került vele, karanténba vonult. A parti őrség közleménye szerint az admirális fertőzésének enyhe tünetei vannak.

 

Járvány tört ki a Fehér Házban a szóvivő szerint

Koronavírusos lett a Fehér Ház egy további munkatársa, Stephen Miller tanácsadó -jelentette  be  kedden  Kayleigh McEnany, az elnöki rezidencia szóvivője. Tájékoztatása szerint Miller már öt napja önkéntes karanténban dolgozott, amikor bebizonyosodott, hogy megfertőződött.

 

Premierfilmek híján az USA egyik legnagyobb mozihálózata lehúzza a rolót

Ideiglenesen bezárja brit és amerikai mozijait a Cineworld. “Nem könnyen hoztuk meg a döntést” –mondta el Mooky Greidinger, a Cineworld mozilánc vezérigazgatója. A Cineworld csütörtöktől ideiglenesen berekeszti működését, ezzel mintegy 45 ezer munkahelyet –5500 brit állást –veszélyeztetve –írja a BBC.com. A mozilánc filmszínházainak lezárását azt követően jelentették be, hogy ismét elhalasztották a legújabb James Bond-film bemutatását: november 12. helyettcsak április 2-án kerül a mozikba. A film premierje eredetileg 2020 áprilisában lett volna. Az újabb halasztást a producerek nem hozták közvetlen összefüggésbe a koronavírus-járvánnyal, de közismert, hogy a járványveszély miatt sok országban még zárva tartanak, vagy csak korlátozott kapacitással működnek a filmszínházak.

Szabadesésben az USA, és nincs, aki megállítsa

Az Egyesült Államok mint márkanév, mint a szabadság, az amerikai álom megtestesítője, egy olyan ország, amelyben a legtöbb ember szívesen élne, szabadesésben van. Az országot felemésztik belső konfliktusai, és nincs senki, aki megmutatná a felépülés útját. A legjobb esetben is csak a belső vérzés lehet elállítani.

 

A vártnál lassabban áll helyre az USA munkaerőpiaca

A vártnál kevesebb munkahely jött létre az Egyesült Államokban szeptemberben. Ez annak a jele, hogy lassul az USA visszakapaszkodása a koronavírus okozta válságból. Több mint 800 ezer új munkahely teremtésével számoltak szeptemberben az Amerikai Egyesült Államokban, ehhez képest 661 ezer valósult meg –írja a BBCNews.  A  friss munkaerőpiaci adatok szerint a munkanélküliségi ráta ugyan az ötödik hónapja csökkent –most 7,9 százalékon áll –, azonban azok, akiket leginkább érint a válság, kevés változást érzékelhettek.

 

Az állami biztosítás ellenére is súlyos pénzeket fizethet, aki elkapja a koronavírust az USA-ban

Habár az Egyesült Államokban a magánbiztosítói rendszer domináns az egészségügyben, Medicare néven fut egy állami biztosítói program is azok számára, akik nem tudják megengedni maguknak, hogy a magánpiachoz forduljanak. A Medicare biztosítói rendszerében mintegy 62.7 millió amerikai van benne, nagyrészük pedig 65 év feletti, akikre nézve alapvetően a legmagasabb a koronavírus-fertőzés kockázata. Hiába az állami biztosítási rendszer, ami papíron kedvezőbb az érintettek számára, mint a magánút, így is hatalmas költsége lehet annak, ha valaki fertőzötté válik.

 

Több tízezren veszítik el állásukat az USA légitársaságainál

Október elsején lejárt a kirúgási moratórium, amelyet az Egyesült Államok légitársaságai a bértámogatásért cserébe vállaltak. Bár próbáltak, nem sikerült megállapodni az újabb mentőcsomagról, így a hónap elején több tízezer embernek mondanak fel. A BBC beszámolója szerint az American Airlines 19 ezer, a United pedig 13 ezer munkavállalóját küldheti el, de mindegyik légitársaság közölte: amint plusz forrásokat kapnak, leállítják az elbocsátásokat.

 

KANADA

 

Kanada hitelesítheti először az egyik legígéretesebb koronavírus-vakcinát

Pénteken a kanadai illetékes hatóságok bejelentették, hogy az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem közreműködésében készült COVID-19védőoltást hamarosan ellenőrizhetik, és elindulhatnak a jóváhagyással kapcsolatos folyamatok. Miközben a világon egyre intenzívebben terjed a koronavírus-fertőzés, Kanada egészségügyi minisztere jó híreket közölt a  lakossággal.  Patty  Hajdu  csütörtökön  kapta  meg  először  a  megbízást,  miszerint  az  brit  fejlesztésű  vakcina hatékonyságának és biztonságosságának hitelesítését nemsokára megkezdhetik.

 

LATIN-AMERIKA

 

Latin-Amerika újabb katasztrofális évtized elé nézhet

Latin-Amerika három igen komoly kihívással néz szembe egyidejűleg, amelyek az elmúlt évszázad legsúlyosabb válságát jelenthetik a régióra nézve. Az első kihívása koronavírus-járvány, a másodika vírus okozta gazdasági válság, a harmadik a venezuelai menekültválság. A térség június eleje ótaa járvány egyik legnagyobb epicentrumává vált,a COVID-19halálesetek több mint 40 százaléka itt történik, noha a bolygó népességének csak 8 százaléka él itt. Az egészségügyi válság egyúttal a GDP történelmi csökkenését is eredményezi. A Bank of America közgazdászainak nemrégiben készített becslése szerint2020-ban 8,2 százalékos gazdasági visszaesés várható a térségben.

 

Ötmilliónál is több koronavírusos van már Brazíliában

Átlépte az ötmilliót az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma Brazíliában, a halálos áldozatoké pedig megközelítette a 150 ezret. Habár az új fertőzöttek átlagos napi száma csökkent a júliusi csúcs óta, szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a latin-amerikai országban sokan figyelmen kívül hagyják a távolságtartásra vonatkozó óvintézkedéseket, így nagy a valószínűsége egy súlyos második járványhullámnak.

 

Tűztagadó a brazil elnök, pedig lángokban áll az Amazonas vidéke

Tovább terjedt a tűz az Amazonas vidékén és a Pantanal mocsárvidéken 2020 első kilenc hónapjában. Jair Bolsonaro azt állítja, sikerült minimálisra csökkenteni a tűzesetek számát az országban. Az elnök továbbra isa civil szervezeteket és a bennszülötteket okolja az erdőirtásért.

 

AFRIKA ÉS KÖZEL-KELET

 

Visszaszorulóban a járvány Izraelben

Tovább csökkent a koronavírus-járvány hevessége Izraelben, noha kedden még mindig  több mint négyezer új fertőzöttet találtak, és egy héttel meghosszabbították a rendkívüli járványhelyzetet –jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, az ynet szerdán. Az utóbbi napokban csökkent a pozitív esetek aránya az elvégzett tesztek között: szerdán az arány 10,5 százalékos volt, amely két hete még 13-14 százalék körül járt. Az egészségügyi minisztérium illetékesei szerint ez azt jelzi, hogy visszaszorulóban van a járvány az országos zárlat harmadik hetében, noha a 12-es kereskedelmi televízió híradása szerint az ultraortodoxok  körében a tesztek  közel negyede továbbra is pozitív eredményt mutat.

 

Az állásukat elvesztők száma Dél-Afrikában a második negyedévben elérte a 2 millió főt

A Dél-Afrikai  Statisztikai  Hivatal  szeptember  29-én kiadott elemzése alapján ez év második negyedévében (Q2) 2,2 millió ember vesztette el állását, így 14 millióra csökkent az országban foglalkoztatottak száma a statisztikai adatok szerint.

 

101 M USD gyorskölcsönt kap Malawi az IMF-től

A COVID-19okozta gazdasági nehézségek leküzdése érdekében az IMF RCF rendszerén keresztül (Rapid Credit Facility) Malawi 101 M USD értékű hitelt kap a Nemzetközi Valutaalaptól, melyet a pénzügyi intézet igazgatóhelyettese, Tao Zhang jelentett be. 2020 júliusában az ország nemzeti bankja előrejelzésében 3,5%-os GDP csökkenést prognosztizált ez évre.

 

Tunéziában betiltják a tömegrendezvényeket, teljes országzár már nem lesz

Tunézia  kormánya  bejelentette,  hogy  a  koronavírus  terjedésének  megfékezése  érdekében  betiltják  a tömegrendezvényeket az országban és az állami szférában dolgozóknak rövidebb munkaidőt szabnak ki –írja a Reuters. Hichem Mechichi miniszterelnök azt követően jelentette be a szigorításokat, hogy egyre több jel mutat arra, az észak-afrikai nemzet kórházai nem fogják bírni a koronavírusos betegek miatti terhelést, ugyanis hiány van az intenzív osztályokon a kórházi ágyakból.

 

Koronavírus: drasztikus lépésre kényszerül Libanon

Libanonban 111 települést helyeznek zárlat alá a koronavírusos fertőzöttek számának hirtelen megugrása miatt -jelentette be a bejrúti belügyminisztérium pénteken. A vasárnaptól kezdődő nyolcnapos karantén alatt az embereknek otthon kell maradniuk, és csak a legszükségesebb esetekben hagyhatják el lakásaikat. Csak az élelmiszerüzletek és patikák tarthatnak nyitva.

 

Iránban rekordot döntött a vírus okozta napi elhalálozások száma

Rekordot döntött a koronavírus-járvány miatti halálozások száma Iránban, az utóbbi 24 órában 239-en  hunytak  el a kórban –közölte szerdán az iráni televízió az egészségügyi tárca szóvivőjére hivatkozva. Különösen a 13 milliós lakosú Teheránban aggasztó a helyzet. Vasárnap óta több iráni nagyvárosban is kijárási korlátozásokat vezettek be a fertőzési hullám megtörésére. Az eredetileg egy hétre szánt intézkedéseket vélhetően meghosszabbítják.

 

Nem ura a helyzetnek az iraki kormányfő

Májusi  beiktatásakor  felfutóban  lévő  koronavírus-járvánnyal,  a  törvényen  kívüli  milíciák  fenyegetésével  és  a közállapotok miatti általános elégedetlenséggel kellett szembenéznie Musztafa al-Kádimi iraki miniszterelnöknek, s a dolgok azóta minden erőfeszítése ellenére csak még rosszabbra fordultak. A kormányfő a pandémiával részben azért sem igazán tudott mit kezdeni, mert eleve rossz lapokkal indult.

 

Lemondott a kuvaiti kormány

Lemondott hivataláról kedden a Szabáh al-Hálid al-Hamad Ál Szabáh vezette kuvaiti kormány, a kabinet a november év végén esedékes választásokig ügyvivői feladatokat lát el -jelentette a KUNA kuvaiti hírügynökség. Kuvait gazdaságát mind a koronavírus-járvány, mind pedig az olajárak esése is megviselte, továbbá a két regionális hatalom, Irán és Szaúd-Arábia rivalizálása komoly diplomáciai kihívások elé állítja a Perzsa(Arab)-öböl menti országot.

 

Korlátozott létszámban ismét teljesíthető a mekkai “kis zarándoklat”

A koronavírus miatti hét hónap kényszerszünet után vasárnap újra muszlim zarándokok érkeztek a szaúd-arábiai Mekkába, az iszlám vallás szent helyére, hogy teljesítsék a “kis zarándoklatot”, az umrát.A zarándoklatokat márciusban tiltották   meg,   hogy   útját   állják   a   koronavírus   további   terjedésének   Szaúd-Arábiában. A háddzsonaz idén erősen korlátozott számban vehettek részt a zarándokok, és csak Szaúd-Arábiából.

 

Így csalogatja a turistákat Egyiptom

Míg a járvány miatt sokan lemondanak az utazásról, Egyiptom újabb és újabb kedvezményekkel igyekszik az országba csábítani a turistákat. Még júniusban például vízummentessé tették az ország turisztikai övezeteit: a Sínai-félsziget déli részét, a Vörös-tenger övezetét, Luxort és Asszuánt, nemrégiben pedig meghosszabbították ezt a lehetőséget 2021 áprilisának végéig, hogy magában foglalja a téli szezont is, amikor Egyiptom általában a legtöbb látogatót fogadja.

 

Emírségi gigacég üzletel Izraelben

A kapcsolatok rendezése óta Izrael, az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein üzleti kapcsolatai is fejlődnek. Az egyik emirátusi konglomerátum az Al Habtoor Group. Az Al Habtoor Group együttműködik az izraeli Mobileye-jal,  amely önvezető járműveket és 3D-s modelleket fejleszt intelligens városokhoz. Bár politikailag ellentmondásos, az emirátusi és izraeli vállalkozók számára új lehetőségek világát nyitotta meg a két ország közötti megállapodás.

 

AUSZTRÁLIA

 

Ausztrália megnyitja kapuit a szomszédok előtt

Az új-zélandi állampolgároknak hamarosan nem kell érkezésükkor kötelező, kéthetes karanténnal számolniuk, ha Ausztrália északi területeire és a legnépesebb államba, Új-Dél-Walesbe utaznak –olvasható a Reuters-en. Itt található Sydney és a főváros, Canberra is. A kontinens márciusban zárta le a határait a koronavírus-járvány miatt, amely eddig 819 áldozatot követelt. A szomszédos angolszász ország rászolgált a kiemelt előnyökre, hiszen a vírus terjedését sikerült minimálisra csökkenteni. Ezt támasztja alá, hogy a héten mindössze 21 fővel nőtt az esetszám, zömében “hotel-karanténban” lévő külföldiek között.

 

ÚJ-ZÉLAND

 

Úgy tűnik, Új-Zéland sikeresen győzte le a koronavírus második hullámát

Miután tíz napja egyetlen új esetről sem érkezett hír, az ország legnagyobb városa, Auckland is visszatérhet a normális élethez -írta meg a Reuters.A város a második hullám augusztusi kitörése óta állt korlátozó intézkedések alatt, miután 179 fertőzést és 25 halálesetet jelentettek. Jacinda Ardern miniszterelnök asszony bejelentése nyomán város lakói visszatérhetnek szokásos foglalatosságaikhoz, azaz még a bárokban és az éttermekben sem kell távolságot tartani. Ardern sikere a koronavírus kezelésében jelentős mértékben hozzájárult biztos vezetéséhez az október 17-énesedékes választások előtt.

 

Ez most a világ legerősebb útlevele

Az Arton Capital nevű tanácsadó cég 2014-ben alkotta meg azt a háromlépcsős szempontrendszert, mely alapján értékeli  a  világ  útleveleinek  „erősségét”.  Ebben  olyan  tényezők  játszanak  szerepet,  mint  a  mobilitás,  a vízumkötelezettség, az elektronikus utazási engedély és a nyitottság -adja hírül a lonelyplanet.com. A járvány miatti korlátozások ezt a rangsort alaposan átírták, így Új-Zéland került a lista élére, ahonnan 128 országba lehet vízummentesen  vagy  belépéskor  kapott  vízummal  utazni.  A  második  helyen  Japán,  Németország,  Ausztria, Luxemburg, Svájc, Írország, Dél-Korea és Ausztrália áll, a harmadik helyen Svédországot, Belgiumot, Franciaországot, Finnországot, Olaszországot és Spanyolországot találjuk.

 

Forrás: Magyar Kereskedelmi és Iparkamara