A koronavírussal kapcsolatos nemzetközi gazdasági hírek 2020.05.01.

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara folyamatosan nyújt információt mind saját mind partnerei elemzései alapján a koronavírus helyzet okozta változásokról az export, logisztika, nemzetközi vállalkozói partnerség témában. Közreadjuk a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által 2020.05.01-én készített hírösszefoglaló elemzést, mely a vállalkozások számára nyújt naprakész információt a külkereskedelem szempontjából fontosabb országok aktuális gazdasági helyzetéről, az országokat érintő, legfontosabb intézkedésekről és az esetleges áruforgalmi korlátozásokról.

 

Albánia

Több mint 1,35 milliárd euróra van szükség az albán gazdaság megmentéséhez

Anila Denaj Albánia pénzügyminisztere beszélt arról, hogy az országnak több mint 1,35 milliárd euróra lesz szüksége a koronavírus-helyzet sújtotta gazdaság helyreállítására. 700 millió eurót nemzetközi szervezetek által biztosított kedvezményes kölcsönökből és támogatásokból, 650 millió eurót pedig euróalapú kötvények kibocsátásával kívánják biztosítani.

 

Drasztikusan nőtt a munkanélküliség Albániában

A koronavírus-járvány gazdasági hatásainak következtében a munkanélküliség meghaladja a 35%-ot Albániában. Az Albán Statisztikai Hivatal adatai szerint április 20-án a munkanélküliek száma elérte a 221.000 főt, ami 37%-os növekedést jelent 2019 decemberéhez képest. 61.000 ember a járvány kitörésének kezdete óta veszítette el munkahelyét.

 

Ausztria

Aktuális információk a korona vírussal kapcsolatos tudnivalókról Ausztriában – frissítve

Fontos információk a korona vírus kapcsán hozott rendelkezésekről, utazási korlátozások tekintetében, az osztrák vírus-helyzettel kapcsolatos hivatalos információk (közúti személy és teherforgalmat, vasúti személyforgalmat, légi forgalmat érintő intézkedések, határinfó)

 

Újranyitják a hegyeshalmi határátkelőt

“A helyzet megoldása érdekében már több napja folyamatosan egyeztettünk Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter-kollégával és most végre megvan a megoldás: a régi 1-es úton található hegyeshalmi átkelőt péntek hajnalban visszaadjuk a forgalomnak úgy, hogy az ingázók és a gazdák reggel 5 és 10 óra között, valamint délután 17 és 20 óra között járhatnak át rajta” – közölte Szijjártó Péter.

 

Ausztriában csütörtöktől vége a kijárási korlátozásnak

Rudolf Anschober osztrák szociális és egészségügyi miniszter bejelentette, hogy április 30. után az országban feloldják a kijárási korlátozásokat –írja az Index. Ez sem jelent azonban teljes szabadságot: egyszerre legfeljebb10 fős gyülekezések lehetnek, és az embereknek 4 méter távolságot kell tartaniuk egymástól –számol be a lap.  A temetéseken is legfeljebb harmincan lehetnek egyszerre.

 

Csökken az aktív koronavírus-fertőzöttek száma Ausztriában

Csökken az aktív koronavírus-fertőzöttek száma Ausztriában; 1,6 százalékkal csökkent az esetek száma, vagyis a vasárnapi adathoz képest hétfőn már 38-cal vannak kevesebben azok, akik még nem gyógyultak meg a fertőzés következményeiből. A legtöbb aktív fertőzött Stájerország tartományban (546 fő) és Bécsben található (520 fő). Az Egészségügyi Minisztérium közben bejelentette, hogy a március közepe óta érvényben lévő kijárási korlátozások ellenére megengedett a hozzátartozóknál, illetve a barátoknál tett privát látogatás.

 

Pultnál  nincs  kiszolgálás,  legfeljebb  4  vendég  egy  asztalnál:  Így  nyitnak  ki  az  osztrák  éttermek,  egy  példa Magyarországnak

Ausztriában május 15-től újra kinyithatnak az éttermek, igaz, az élmény nem olyan lesz, mint a járvány előtt, hiszen több korlátozást is bevezetnek azért, hogy a lehető legkisebbre szorítsák le a járvány esetleges terjedését. Az éttermek legfeljebb 23 óráig lehetnek nyitva; asztalt foglalni előre kell; csoportos foglalás nem lehetséges; asztalt a vendégek nem választhatnak, a beosztásról az étterem személyzete dönt; egy asztalnál csak négyen ülhetnek; az asztalok között legalább 1 méter távolságnak kell lennie. A vendégek az étteremben nem állhatnak; csak ülhetnek; a pultnál nincs kiszolgálás; a felszolgálóknak mindenesetben maszkot kell hordaniuk; az étteremben a vendégekre nem vonatkozik a maszkviselési szabály.

 

Javában zajlik a rendőrségi nyomozás Ausztriában – A gyanú szerint a hatóságok késleltették a szállodák és a sípályák lezárását

A gyanú szerint Tirolban a hatóságok késleltették a szállodák és a sípályák lezárását, azt követően, hogy több ott dolgozó, illetve vendég is megfertőződött koronavírussal. Obmann Peter Kolba, a fogyasztóvédelmi szövetség vezetője  feljelentést  tett  Günther  Platter  (ÖVP)  tartományi  vezető  ellen.  A  szervezetnél  ugyanis  4  500-an jelentkeztek, akik március elején Tirolban, többnyire Ischgl síterepen fertőződtek meg koronavírussal. Az eljárásban 285 érintett is részt vesz majd. Közben a tiroli idősotthonokban elvégezték a dolgozók és az ott élők koronavírus-tesztjét, Günther Platter tartományi vezető pozitívnak nevezte, hogy 12 000 tesztből csupán 59 lett pozitív.

 

Május 1-től újraindítaná bécsi járatait a Wizz Air

Újraindítaná bécsi járatait május 1-től a magyar kötődésű Wizz Air, húsz célállomás válik elérhetővé a tervek szerint. Az APA osztrák hírügynökség jelentése szerint StephenJones ügyvezető igazgató erről egy videokonferencián beszélt. Elmondása szerint a húsz célállomás között szerepel Milánó, Valencia és Tel Aviv is. Megjegyezte ugyanakkor, hogy ha a tervekkel ellentétben mégsem kapják meg az engedélyeket a járatok üzemeltetéséhez, akkor későbbre halasztják a bázis újranyitását.

 

A motorsportban még jól is járhat Magyarország

A Bild értesülése szerint a koronavírus-járvány miatt megtépázott Forma-1-es idényben két futamra is sor kerülhet a Hungaroringen. A német lap már a lehetséges dátumokat is tudni véli, ezek szerint augusztus 16-án, majd egy héttel később is a mogyoródi pályán rendeznének versenyt, két osztrák és két brit futam után – írja az MTI.

 

Benelux Államok

Benelux körkép a koronavírus helyzetről

Noha valamelyest lassult a koronavírus-járvány terjedése Belgiumban, vasárnap átlépte a 46 ezret az igazoltan fertőzöttek száma, a haláleseteké pedig a 7 ezret. Luxemburg a járvány terjedésének további lassulásáról adott hírt vasárnap. A közegészségügyért felelős belga hatóság friss bejelentése szerint vasárnapra újabb 809 embernél mutatták ki a fertőzést az elmúlt 24 órában, ezzel jelenleg 46 134 fertőzöttet tartanak nyilván az országban. Az új fertőzöttekről szóló napi jelentések az elmúlt héten ezer alatti új esetről számoltak be, azt megelőzően ezer körüli volt az újonnan regisztráltak száma, amíg az előtt még napi 1500 körül mozgott ez a mutató. A közzétett grafikon szerint lassul a járvány terjedése az országban. A betegség március elejére datált belgiumi megjelenését követően alig másfél hét leforgása alatt, azaz hat héttel ezelőtt vasárnap 886-an voltak a fertőzöttek. Egy héttel később, március 22-én 3401 fertőzöttet tartottak nyilván az országban. Az azt követő vasárnap 10 836-ot, három héttel ezelőtt 19 691-et, két hete 30 589-at, múlt vasárnap pedig mintegy 38 500-at. A hatóság 178 koronavírussal összefüggő újabb halálesetről számolt be. Az elmúlt négy napban több mint 500-an váltak a betegség áldozatává, jelenleg 7094 haláleset köthető a vírusfertőzéshez Belgiumban. Kórházakban 75-en, idősek otthonában 103-an  haltak  meg.  A fertőzés  következtében  bekövetkezett  elhalálozások  mintegy  53  százaléka  idősotthonokban  történt.  Noha  a betegség terjedését jelző görbe továbbra is emelkedik, a belga kormány április 24-én a boltbezárásokkal és a szabad kijárás korlátozásával járó intézkedések fokozatos feloldásáról tájékoztatott.

Luxemburgban kis mértékben tovább lassult a vírus terjedése. A vasárnapi adatok szerint 16 új esetet regisztráltak 24 óra leforgása alatt, a halottak száma nem változott. A nagyhercegségben 3711 beteget és 85 elhunytat tartanak nyilván. Az elhunytak átlagéletkora 85 év, a fertőzötteké 46 év.

Hollandiában a helyi közegészségügyi intézet (RIVM) szintén a járvány további lassulásáról adott hírt. A vasárnap délután közétett adatok szerint az elmúlt napban 655 embernél lett pozitív a teszt eredménye, ezzel öt nap alatt 5 ezerrel, 37 845-re emelkedett az igazolt fertőzöttek száma. Kórházba kevesebb embert szállítottak, a járványban elhunytak aránya lényegében stabil maradt. Az elmúlt héten közel ezren, szombatról vasárnapra 66-an haltak meg az országban. Jelenleg 4475 elhunytat tartanak nyilván. Kórházba a korábbi átlagos 110 helyett 75 embert szállítottak, ezzel jelenleg 10 456 embert ápolnak egészségügyi intézetekben, mintegy 800-zal többet, mint a hét közepén. Hosszú idő után, ezer alá, 963-ra csökkent az intenzív ellátásban részesített beteg száma. A holland média arról számolt be, hogy parlamenti pártok –a Keresztény Unió (CU), a Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA) és a Munkapárt (PvdA) –az amszterdami piroslámpás negyed szexmunkásainak megsegítésére szólította fel a kormányt. Véleményük szerint a gazdasági mentőcsomag hiányosságai miatt félő, hogy a munka nélkül  maradt,  feketén  dolgozó  szexmunkások,  megszegve  a  távolságtartást  előíró  szabályozást,  illegális tevékenységbe kezdenek. Megítélésük szerint a szexuális szolgáltatásokat nyújtó weboldalakat a válság idejére blokkolni kell, a kormánynak célzott kezdeményezések finanszírozásával segítenie kell, hogy a szexmunkásoknak legyen lehetősége kiszállni a szexiparból.

 

A szállodai szektor támogatása megosztja a brüsszeli kormányt

Brüsszel Főváros kormányán belül nincs egyetértés a szállodai ágazat számára nyújtott állami támogatás fajtájáról és mértékéről. Míg a többségi Szocialista Párt (PS) a városi adó visszatérítését javasolja bónuszok formájában, addig a DéFI (Liberális Baloldali párt) és az Ecolo (Zöldek) a pénzügyminisztérium révén csökkentett kamatú kölcsönök mellett érvel.

Időközben a belga főváros egyetlen független (értsd: nem szállodai lánchoz tartozó) ötcsillagos szállodája, a Hotel Métropole kénytelen végleg bezárni. A 2016.évi terrortámadások és a belváros gyalogos-övezetté történt átalakítása bekövetkeztében már így is nehéz évek állnak a szálloda mögött, amit csak tovább nehezített a koronavírus miatt kialakult válság, így a Brüsszel egyik legrégibb és legpatinásabb műemlék épületében működő Hotel Métropole megszűnik. De ez a szomorú hír csak ízelítőt ad a brüsszeli szállodaipar jelenlegi katasztrofális helyzetéből, ugyanakkor az ágazat számára nyújtandó támogatás típusa jelenleg megosztja a regionális végrehajtó hatalmat. Rudi Vervoort, Brüsszel Főváros régió miniszterelnöke (PS) a kormánynak benyújtott előterjesztésében felmerült a kérdés, hogy  egyes  turisztikai  szálláshelyek  üzemeltetői  a  városi  adó  összegének megfelelő  bónuszt kapjanak-e.   Az intézkedés teljes költségvetése maximum 24 millió euróig terjedhet, ami megegyezik a turisztikai szálláshelyek által befizetett regionális adó egy évi összegével.

 

A Lufthansa Group nem szándékozik elengedni a Brussels Airlines-t

A  belga  légitársaság  tulajdonosa,  a  német  Lufthansa  csoport  nem  szándékozik  megválni  belga leányvállalatától, a Brussels  Airlines-tól –jelentette  ki  a  Lufthansa vezérigazgatója, Carsten  Spohr, Sophie Wilmès, belga  miniszterelnöknek  címzett  levelében.  A  Brussels  Airlines-nak  ugyanakkor  sürgős  állami  segítségre  van szüksége. A légitársaság, amelynek teljes flottája a Covid-19 világjárvány következtében földön vesztegel, még május végéig képes pénzügyileg kitartani. A légitársaság épp ezért kopogtatott a kormánynál, sürgős pénzügyi támogatást kérve, aminek összege –szakmai értesülések szerint –290 millió euróra rúghat. Levélében a német csoport (a Lufthansa, a Swiss, az Austrian Airlines, a Brussels Airlines és az Eurowings) vezérigazgatója tisztázni kíván bizonyos kérdéseket. Különösen kiemeli a jövedelmezőség fenntartásának és a “csoportos versenyhelyzet” megőrzésének a fontosságát.

A tény, hogy a Lufthansa csoportot egyben szeretnék tartani, s ezért nem akarják a Brussels Airlines távozását a csoportból, nagy jelentőséggel bír a belgák számára. A német anyavállalat szándéka ugyanis a belga társasággal szemben  nem  mindig  volt  egyértelmű  az  elmúlt  években.  A Lufthansa  vezérigazgatója  levele  végén  külön kihangsúlyozza, hogy a Brussels Airlines számára nyújtott állami támogatást csak és kizárólag a Brussels Airlines helyzetének javítására fogják felhasználni.

 

Minden 5. belga munkavállaló félti az állását a koronavírus következtében kialakult válságban

A belga munkavállalók 18% -a fél attól, hogy elveszíti munkáját a koronavírus járvány okozta válság miatt. Ez a belga ACERTA, humánerőforrás szolgáltatási csoport éves felmérésének az eredménye. A vizsgálatot ezer emberre kiterjedően végezték el. Kiderült, hogy a megkérdezettek 40% -a nem tervezi megváltoztatni munkahelyét, még akkor sem, ha új ajánlatot kapna. Tavaly ez az arány 26%, 5 évvel ezelőtt 10% volt. A válságnak tehát komoly következményei vannak a munkavállalók mobilitására vonatkozóan is: „A munkahelyi mobilitástól a foglalkoztatás mozgékonyságáig mentünk. De ez nem azt jelenti, hogy a munkavállalók nem hajlandóak vállalni új kihívásokat vagy feladatokat a vállalkozásukon belül”- értelmezi Nele Ronsmans, az Acerta főtanácsadója. Összegzésként elmondható, hogy minden ötödik munkavállaló (18%) attól tart Belgiumban, hogy elveszíti az állását az egészségügyi válság és annak gazdasági következményei miatt.

 

A KLM menedzsmentje számításba veszi az Air France csoportból való esetleges távozását

A KLM légitársaság vezetése fontolóra veszi az Air-France francia partnerrel folytatott együttműködés lehetséges befejezését. A hír a holland  Het Financieele Dagblad (FD, azaz a Pénzügyi Napilap) április 27-i számában jelent meg, bennfentes szakmai információk alapján. Különösen nyugtalanítja a KLM vezetését, hogy a franciák ki akarják „teregetni a lapjaikat”. A holland gazdasági lap azt írja, hogy az Air France drasztikus létszámcsökkentése már-már “kritikus” szintű a partnerség fennmaradásának szempontjából. A KLM menedzsmentje szerint ugyanakkor egyáltalán nem biztos, hogy a franciák valódi prioritásai közé tartozik a költségcsökkentés, különösen annak ismeretében, hogy a francia állam pénteken 7 milliárd euró összegben kölcsönöket nyújtott a légitársaságnak.

Már egy ideje nem zavartalan egyébként sem az együttműködés az Air France és a KLM között. Például az elmúlt évben konfliktus alakult ki a KLM vezérigazgatója, Pieter  Elbers újbóli kinevezése miatt, és a franciák nem örülnek annak sem, hogy a holland állam továbbra is tulajdonrésszel rendelkezik a KLM-ben, amíg a franciák az utóbbi években teljes mértékben csökkentették az állam részesedését az Air France-ban.

Az  FD  szerint  a  két  fél  közötti  konfliktusok  egyre  inkább  arra  késztették  a  KLM  vezetését,  hogy  jobban elgondolkodjanak az együttműködés esetleges csökkentéséről és minimalizálásáról. Ebben az esetben az Air France és a KLM együttműködése csak a koordinációra és bizonyos szintű harmonizációra korlátozódna.

A KLM vezetése hétfőn nem volt elérhető, hogy kommentálja a hírt.

 

Hollandiában a Consortium 7 millió maszk készítését vállalta el a hollandok számára

Egy, három nagy holland vállalatból álló konzorcium 7 millió szájmaszkot készít az elkövetkezendő hetekben. Ezzel ellátják majd a holland egészségügyi szektor orvosi maszkok iránti szükségletének az egynegyedét. Martin van Rijnegészségügyi miniszter kedden kapta meg az orr-és a szájmaszkok első példányait a Hilversumi Tergooi Kórházban. Hihetetlenül fontosnak és örvendetesnek nevezte a hazai vállalati felajánlást. Az Auping, az AFPRO Filters és a DSM konzorcium, heti 1 millió szájmaszk előállításával, a heti 4 milliós szükséglet egynegyedét biztosítja így s ezáltal az egészségügyi dolgozók védelmét a koronavírussal szemben. Az ún. FFP2 szájmaszkok első darabjait ezen a héten osztják majd szét az Országos Segélyek Konzorciumán (LHC -Landelijk  Consortium  Hulpmiddelen). A hiányzó mennyiséget külföldről –főleg Ázsiából – szerzi majd be a holland kormányzat.

 

 

Bosznia-Hercegovina

A  Bosznia-hercegovinai Föderáció Parlamentje elfogadta a költségvetés módosítását és a gazdaságvédelmi törvényt

2020. április 23-án a Bosznia-hercegovinai Föderáció (FBiH) entitás Parlamentjének Képviselőháza (alsóház) elfogadta az idei évi költségvetés módosítását és a gazdaságvédelmi törvénycsomagot. A fenti intézkedések kizárólag a BiH Föderáció entitás költségvetését érintik, az állami szintű 2020. évi költségvetés elfogadása azonban továbbra is várat magára. A módosított költségvetés főösszege 5,5 milliárd márkát (kb. 2,8 milliárd euró) tesz ki, ami 11%-kalhaladja meg az eredeti összeget. A gazdaságvédelmi törvény legfontosabb intézkedései egyrészt a munkáltatói járulékok megtérítése, illetve hogy a támogatásra jogosult cégek mentesülnek a nyereség-és a személyijövedelemadó-előleg befizetése alól  a járvány  miatt  elrendelt  veszélyhelyzet  időtartama  alatt. Felfüggesztik a késedelmi kamatok felszámítását, továbbá az összes köztartozás-behajtás és végrehajtás is szünetel. A törvény ugyancsak rendelkezik az 500 millió márka (kb. 255 millió euró) alaptőkéjű Stabilizációs Pénzügyi Alap, továbbá az ugyanekkora összeg felett rendelkező Garanciaalap létrehozásáról.

 

Koronavírus-járványhelyzet Bosznia-Hercegovinában

Bosznia-Hercegovinában  1516-ról  1565-re  nőtt  a  regisztrált  fertőzöttek  száma április  28-án.  Kína  újabb segélyszállítmányt küldött az ország többségében szerbek lakta részébe, a boszniai Szerb Köztársaságba. A boszniai Szerb Köztársaság hétfőn enyhített az elővigyázatossági intézkedéseken, és engedélyezte az időseknek, hogy  három  órára  elhagyhassák  otthonukat.  Emellett  a  kisebb  üzletek  újra  kinyithattak.  Az  országrész miniszterelnöke ugyanakkor kijelentette: a március 17-énkihirdetett szükségállapotot május 11-e előtt biztosan nem vonják vissza.

 

Bulgária

Bolgár gazdaságpolitikus: Közép-Kelet-Európa lehet a gazdaságban az európai Kína

Közép-és Kelet-Európa országai nem rendelkeznek Kína hatalmas humán erőforrásaival, ám ezen országoknak is számos gazdasági előnyük van, amelyeket a világjárvány után ki is kell használni, véli Tomislav Donchev, Bulgária miniszterelnök-helyettese. „Ilyen  körülmények  között  a  bolgár  vállalatoknak  egyedülálló  komparatív  előnyeik vannak, mivel más tagországokkal ellentétben Bulgária megőrizte az ilyen termelési kapacitásokat és az elmúlt években még fejlesztette is őket”, mondta, utalva arra, hogy Bulgáriában még jelentős részben megmaradtak azok az iparágak, amelyek többnyire Ázsiába települtek át, de kritikus fontosságúak az európai gazdaság számára.

 

A koronavírus-járvány hatása a bolgár építőiparra

Az építési engedélyek megszerzése egyre nehezebbé válik az e-szolgáltatás bevezetése ellenére is. A bolgár Építőipari Vállalkozók Szövetsége szerint nincs befagyasztott lakásépítési projekt,és a legnagyobb infrastrukturális projektek jelenleg is folynak, de lassabban, mivel nehézségek vannak az építőanyag-szállításban. Késedelem várható a Török Áramlat gázvezeték bolgár szakaszának építésében is, mivel a területen foglalkoztatott külföldi munkavállalókra 14 napos karantén vonatkozik. A kormány legfontosabb gazdasági intézkedései a következők: támogatják a járvány által sújtott vállalatokat (turizmus, vendéglátás, termelő iparágak),  az éves pénzügyi kimutatások és a társasági adó befizetésének határidejét március végéről június végére halasztják, hitelmoratóriumot vezettek be vállalkozások és magánszemélyek számára 6 hónapig.

 

Csehország

Meghosszabbították a szükségállapotot Csehországban

Május 17-ig meghosszabbította a cseh képviselőház kedden a koronavírus-járvány miatt az országban elrendelt szükségállapotot. A cseh kormány március 12-én rendelt el harmincnapos szükségállapotot, amely egyszerűbbé teszi a  koronavírus-járvány  terjedése  elleni  intézkedések  meghozatalát.  Ezt  később  a  képviselőház  április  30-ig meghosszabbította. A kabinet most azt kérte a parlamenttől, hogy a szükségállapotot hosszabbítsa meg május 25-ig, tehát az életet és a gazdaságot korlátozó intézkedések végleges feloldásáig. Az ellenzéki pártok ezt azonban túl hosszúnak tartották és elutasították.

 

Csehország több milliárd koronássegélyt nyújt a kórházaknak

Több mint 7,7 milliárd koronás (103,95 milliárd forint) egyszeri, vissza nem térítendő pénzügyi segélyt nyújt a cseh egészségügyi minisztérium hat nagy kórháznak, hogy rendezhessék felgyülemlett tartozásaikat – közölte a szaktárca, hozzátéve, hogy a javaslatot Adam Vojtech egészségügyi miniszter a kormány elé terjesztette jóváhagyásra.

 

Ébredeznek az európai autógyárak: a Skoda már termel, a BMW is indul

Öt hét szünet volt a cseh autógyártónál, a BMW-nél pedig bejelentették a menetrendet az újraindításra. Hétfőtől  fokozatosan  újraindítja  a  gyártást  a  Volkswagen  leányvállalata,  a  Skoda–erősítette  meg  a német dpa hírügynökségnek a cseh autógyár szóvivője. A koronavírus-járvány megfékezésére hozott korlátozó intézkedések miatt március 18. óta állt a termelés a Skoda központi Mlada Boleslav üzemében, valamint a két másik csehországi telephelyen, a Vrchlabi és a Kvasiny üzemekben. A Skoda 33 ezer alkalmazottjával az egyik legnagyobb munkaadó Csehországban, tavaly 1,24 millió autót gyártottak.

 

Így gyűrheti le Csehország a koronavírust –interjú egy ottani magyarral

A cseheknél a diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma háromszor több, mint Magyarországon, a halálos áldozatok száma viszont ötödével kevesebb. Hogyan kezeli a cseh kormány a válságot? Miként változtak meg a mindennapok, hogyan működhet az okos karantén, és bezártak-e a sörözők? Erről kérdezte a Privátbankár.hu Vernyik Zénót, a Libereci Műszaki Egyetem Angol Tanszékének vezetőjét, aki 15 éve él Csehországban.

 

Észak-Macedónia

Szijjártó: a macedónoknak is jut a Kínából érkezett maszkokból

Négy repülőgéppel újabb, a koronavírus-járvány elleni védekezéshez szükséges eszközök érkeztek Budapestre a Kína és Magyarország között működő légi hídon. A macedónok is kaptak adományokat, ám a maszkokat és egyéb eszközöket nem tudták elhozni Kínából a légi szállítási képesség hiányában. Az Észak-Macedóniának szánt kínai adományokat az egyik repülőgépünk hozta el -a védőeszközöket április 27-én közúton szállították el a macedónok.

 

Kedvezményes hiteleket nyújt az észak-macedón kormány

Észak-Macedóniában  kedvezményes  hiteleket  jelentett  be  a  pénzügyminiszter  a  koronavírus-járvány  okozta gazdasági visszaesés ellensúlyozására. A hitelek a mikro-, kis-és közepes vállalkozások számára lesznek elérhetők, három évre 3-90 ezer euró közötti összeget vehetnek fel a munkahelyek megőrzésére. Az országban 3,7%-os gazdasági visszaeséssel számolnak.

 

Észak-Macedóniában megkezdik a vérplazmával történő kezelést

Észak-Macedóniában április 28-ára 1386-ról 1399-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Az országban kedden megkezdték a Covid-19-betegségben szenvedők vérplazmával történő gyógyítását –jelentette be az egészségügyi miniszter, Venko Filipcse.

 

Észak-Macedónia az elhalasztott parlamenti választás új időpontját tervezi

A macedón elnök bejelentette, május elején összehívja a parlamenti pártok vezetőit, hogy az április 12-re tervezett parlamenti választás megszervezésének új időpontjáról egyeztessenek.

 

Franciaország

Franciaországban meghosszabbítják a rendkívüli állapotot

Franciaországban a kávéházak és az éttermek kivételével május 11-től kezdve valamennyi kereskedelmi egység újranyithat egészségvédelmi óvintézkedés mellett, de a nagy múzeumok, mozik és színházak zárva maradnak –jelentette   be Édouard  Philippe miniszterelnök  kedden  a  nemzetgyűlésben  a  koronavírus-járvány  miatti  kijárási korlátozások  tervezett enyhítéséről tartott  beszédében. A kormányfő elmondta: a gazdaság összeomlásának veszélye miatt döntött a kormány a jelenlegi szigorú karantén fokozatos és óvatos feloldása mellett, amelyet az egészségügyi helyzettől függően bármikor vissza is vonhat. Jelezte azt is, hogy a jelenleg május 23-ig érvényes egészségügyi rendkívüli állapotot meghosszabbítják «talán július 23-ig». Május 11-től heti 700 ezerre nő a tesztelések száma, minden tünetet produkáló embert tesztelni fognak és két hétre elkülönítenek az otthonában, vagy ha az nem lehetséges, hotelben. A miniszterelnök arról is biztosította a franciákat, hogy elegendő egészségügyi maszk áll majd rendelkezésre ahhoz, hogy mindenkinek jusson belőle. Május 11-től mindenki szabadon elhagyhatja az otthonát, de csak 100 kilométeres körzetben mozoghat, és a gyülekezés csak tíz főig lesz engedélyezett.

 

Jelentős leépítésekre készül a francia Airbus

Jelentős leépítésre kényszerül az Airbus, miután a gyártó eddig harmadával csökkentette a termelést a visszaeső igények miatt. Guillaume  Faury, a 130.000 embert foglalkoztató Airbus vezérigazgatója a cég munkavállalóinak küldött levelében arról írt, hogy soha nem tapasztalt ütemben fogy a társaság készpénztartaléka, ha semmilyen intézkedést nem hoznak, akkor a cég jövője veszélybe kerül. A társaság háromezer munkavállalóját már fizetés nélküli szabadságra küldte Franciaországban, az ő bérüket részben az állam fizeti. Guillaume Faury azonban figyelmeztetett, hogy ennél komolyabb intézkedésekre lesz szükség. Iparági források szerint akár 10 ezer dolgozó elbocsátására is számítani lehet. „Sajnos a légiközlekedés sokkal sebezhetőbb lesz a járvány után” –írta a vezérigazgató. Az Airbus áprilisban már harmadával csökkentette a kereskedelmi repülőgépek gyártási rátáját, amelyet az igény felmérése után tovább mérsékelhet.

 

Franciaországban 7,1%-kal nőtt márciusban a munkanélküliek száma, ami abszolút rekordot jelent

Az első negyedévben a munkanélküli álláskeresők száma országszerte 0,7% -kal emelkedett, így jelenleg 3.732.500 munkanélkülit tartanak nyilván Franciaországban. A gazdasági recesszió jelei kezdenek megjelenni a munkaerőpiaci statisztikákban is. 2020 1. negyedévében az álláskeresők száma erőteljes mértékben kezdett növekedni országszerte és amennyiben csak a március hónapot vizsgáljuk, akkor a helyzet sokkal drámaibb: az A kategóriába tartozó munkanélküliek száma 246.000 fővel (azaz + 7,1% -kal) nőtt, meghaladva ezzel a 3,7 millió főt. Ilyen negatív rekordot 1996 óta nem produkált a francia munkaerő piac. Az adatok egyértelműen a koronavírus következtében kialakult gazdasági válságnak köszönhetőek –álla a francia Munkaügyi Minisztérium kutatási igazgatóságának (DARES –Direction de la Recherche du Ministère du Travail) április 27-i közleményében.

 

2020: a francia autógyártás veszteséges éve

A világ autógyártása az előrejelzések szerint egyharmadával csökkent a koronavírus következtében. Az autógyártók és az alkatrészgyártók egyaránt lassú kilábalással számolnak. A francia autóipar is kezd lassan magához térni a letargiából. Míg a PSA kivár, amíg a koncessziók újból megnyílnak az újrainduláshoz, addig a munka zavartalanul folytatódik a Valenciennes-i  Toyota-nál. A Renault-nál néhány összeszerelő üzem (Flins, Sandouville) változatlan ütemben dolgozik, miután a mechanikus telephelyek átvették a vezetést Cléonban, Choisy-le-Roi-ban és Le Mans-ban. Az alkatrészgyártók és beszállítók szintén készülnek az újraindításra. Egyes exportáló gyárak, mint például a Valeo, továbbra is lassabb üzemmódban működnek.

 

Horvátország

Horvátország felé nyitva az összes magyar határátkelő

A hét szomszédos ország közül egyedül Horvátországgal tudjuk valamennyi határátkelőnket nyitva tartani  az ingázóknak, de a későbbiekben új átkelők megnyitására is készülünk – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Letenye-Muracsány határátkelőn horvát kollégájával, Gordan Grlic Radmannal tartott tárgyalását követően. Még március végén egyeztek meg arról, hogy a határsáv 30 kilométeres körzetében élők munkavégzés miatt átléphetik az országhatárt. A koronavírus-járvány után új határátkelőhelyeket is szeretnének nyitni, így 2023-ig elkészül a magyar-horvát határig az M6-os autópálya, továbbá Zákánynál és Sároknál már előkészítik egy-egy új átkelő infrastruktúráját.

 

Horvátország három lépésben enyhít a korlátozásokon

Zágráb  három  lépésben,  fokozatosan  enyhít  a  koronavírus-járvány  terjedésének  megfékezésére  hozott korlátozásokon.  Április  27-én  kinyitottak  az  üzletek,  és  elindult  a  városi  közösségi  közlekedés.  Május  4-től kinyithatnak a fodrász-és kozmetikai szalonok, május 11-től pedig a bevásárlóközpontok, az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatos osztályai.A kormány a szülőkre bízta, hogy engedik-e a gyerekeiket iskolába, a horvát szülők 80%-a nem küldi egyelőre iskolába gyermekét.

 

A koronavírus-járvány építőiparra gyakorolt hatásai Horvátországban

Horvátországban  nincs  építőanyag-hiány  mivel a  legtöbb  építkezés  leállt.  Csak  a  kiemelt  építési  projektek folytatódnak, mint például a zágrábi projektek, a politikailag kapcsolt magánvállalatokéi, valamint a Pelješac-híd építése. A legtöbb idegenforgalommal kapcsolatos építési munkát már egyébként is befejezték erre a szezonra. Mivel Horvátország turisztikai függősége rendkívül nagy, valószínű, hogy az idegenforgalom évekig nem fog tudni talpra állni, így az építőipart, és általában a horvát gazdaságot is, negatív hatások érhetik. A járványügyi helyzetet súlyosbítja, hogy március 22-én Zágrábot egy 5,5 (Richter skálán) erősségű földrengés sújtotta, melyben számos fontos épület súlyosan megrongálódott.

 

Koszovó

Koronavírusjárvány-helyzet Koszovóban

Koszovóban április 28-ára 763-ról 780-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Albin Kurti távozó miniszterelnök közölte, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke ígéretet tett arra, hogy az Európai Unió 100 millió euró kedvezményes hitellel támogatja a koronavírus-járvány miatt károkat szenvedett koszovói gazdaság felépülését. A kormány bejelentette, hogy a héthetes kényszerszünet után május elején fokozatosan megnyithatnak az üzletek, az elővigyázatossági intézkedéseket azonban be kell tartani.

 

Lengyelország

Lengyelország érintetlenül vészelheti át a válságot

Lengyelország gazdasága ellenállóképességének és széles költségvetési mozgásterének köszönhetően minden bizonnyal képes lesz elkerülni szuverén besorolásának rontását a koronavírus-járvány következményei miatt –jelentettek ki Karen Vartapetov, az S&P hitelminősítő intézet elemzője a PAP hírügynökségnek adott interjúban. Elmondása szerint Lengyelországot „nagyon erős pozícióban” találta a krízis. Amennyiben a járvány és a globális recesszió az S&P által felvázolt forgatókönyv szerint zajlik le, az Lengyelország szuverén besorolását önmagában sem pozitív, sem negatív értelemben nem fogja befolyásolni.

 

Újranyitnak a szállodák Lengyelországban

Lengyelországban május 4-től tovább enyhítenek a koronavírus-járvány megfékezésére hozott korlátozásokon, az egészségügyi szabályok következetes betartása mellett újból üzemelhetnek majd a szállodák, megnyílnak a nagy bevásárló központok – közölte szerdai sajtóértekezletén Mateusz Morawiecki kormányfő. Szintén május 4-től létszámkorlátozásokkal megnyílnak  egyes  kulturális  intézmények – múzeumok,  szépművészeti  galériák  és könyvtárak. Elérhetővé teszik ismét az ambuláns gyógytornakezeléseket, amelyeket korábban könnyebb panaszokra vonatkozóan felfüggesztettek.

 

Lengyelországban május 24-ig biztosan marad a távoktatás

Lengyelországban újból meghosszabbították az általános-és középiskolai távoktatást –ezúttal május 24-ig.  Az elhalasztott érettségi vizsgák pedig június 8-án kezdődnek –közölte pénteken Dariusz Piontkowski lengyel oktatásügyi miniszter. A jelenlegi egészségügyi helyzet nem teszi lehetővé, hogy felújítsák az iskolák, az óvodák és a bölcsődék működését –mondta.

 

Montenegró

Május 18-tól kinyithatnak a montenegrói éttermek, bevásárlóközpontok és strandok

A 620 ezres lakosságú Montenegróban a járvány kezdete óta 321 fertőzöttet vettek nyilvántartásba, április28-án nem volt új eset. Május 4-től a tervek szerint újra felvehetik a munkát a taxisok, és a tömegközlekedés is megindulhat azokon a településeken, ahol nincsenek regisztrált fertőzöttek. Szintén május 4-től nyithatnának újra a kisebb üzletek, a múzeumok, a fogorvosi rendelők, valamint a szépségszalonok, május 18-tól pedig kinyithatnának az éttermek, a bevásárlóközpontok és a strandok.

 

Ismét látogathatók a montenegrói nemzeti parkok

A helyi illetékesek úgy döntöttek, hogy ismét megnyitják a montenegrói nemzeti parkokat. A látogatóknak viszont bizonyos egészségügyi elvárásoknak kell megfelelniük a kirándulóhelyen. A túrázóknak be kell tartaniuk  a  1,5-2 méteres egymás közötti távolságot, továbbá nagyobb csoportoknak egyelőre nem javasolt a kirándulás.

 

Németország

A Nagykövetség Németországot érintő utazási tanácsai – frissítve 04.16-án

Németországban kb. 200.000 magyar állampolgár tartózkodik. A koronavírus okozta válsághelyzetben többen már hazatértek Magyarországra, míg másokat élet-és munkakörülményeik továbbra is itteni tartózkodási helyükhöz kötik. Az alábbiakban azon állampolgároknak kívánunk minél hitelesebb és aktuálisabb információkkal szolgálni és segíteni, akik útnak indulnak, vagy a hazaút gondolatával foglalkoznak.

 

Németországban tartózkodók részére

Tájékoztatás a német szövetségi, illetve tartományi szintű korlátozó rendelkezések jogszabályairól.

 

Ez már tényleg a fordulat a kivándorlásban? Már Németországban is csökken a magyarok száma

Tizenöt éve nem történt olyan, mint 2019-ben: csökkent a Németországban élő magyarok száma a helyi statisztikai hivatal (Destatis) adatai szerint. Persze a néhány százfős visszaesés inkább stagnálásnak mondható, de az elmúlt évek trendje egyértelműen csökkenő kivándorlási hajlandóságot mutat. A rossz hír, hogy még így is több mint 200 ezren élnek az országban, és tavaly is majdnem 1300 magyar gyermek születhetett Németországban. Közben viszont Ausztriába tavaly is folytatódott a magyarok kivándorlása, majdnem ötezerrel élnek többen ott, mint egy évvel ezelőtt.

 

Leépítés lesz a Continental nyíregyházi gyárában

Makóra telepíti nyíregyházi gyárának egyik üzletágát, emiatt az év végéig 127 nyírségi dolgozóját bocsátja el  a Continental –közölte  a  járműalkatrész-beszállító  és  technológiai  német  konszern  magyarországi  vállalati kommunikációs vezetője. A közlemény szerint a németországi Contitech Mobile Fluid Systems (MFS) üzletág menedzsmentje által meghozott döntéssel kifuttatják a hűtő-fűtő rendszerek gyártását Nyíregyházán, az üzletághoz kapcsolódó termelést pedig a hűtő-fűtő csövek gyártását és szerelését végző makói gyárba helyezik át.

 

Nyaralás: fontos bejelentést tett a német kormány

Meghosszabbította a német kormány szerdán a koronavírus-járvány miatt a világ valamennyi országára kiadott utazási figyelmeztetését, egyelőre június 14-ig -írja az MTI. A nem feltétlenül szükséges külföldi utakat mellőzni kell, mert továbbra is világszerte “drasztikus korlátozásokkal” kell számolni, amelyeket akár előzetes tájékoztatás nélkül és azonnali hatállyal vezetnek be, így lehetetlenné válhat a hazatérés -áll a külügyminisztérium közleményében.

 

Koronavírus: így indul újra az élet Bajorországban – Ez vár ránk is?

AzInfostart.hu beszámolója szerint Bajorországban az üzletek mintegy 80 százaléka már a hétfői napon kinyithatott, ahogyan az iskolák felsős végzősei is folytathatták a tanulmányaikat. Markus Söder szerint megfelelő körültekintéssel lassan visszaállhat a normális élet. A bajor miniszterelnök úgy véli, Németországnak most olyan „légzési” stratégiára van szüksége, amely figyelembe veszi a regionális különbségeket. A megjegyzés tekinthető egyfajta fricskának azon politikusok számára, akik mindig mindent egységesen, központilag szeretnének irányítani.

 

Koronavírus: megduplázza heti tesztelési kapacitását Németország

A német Robert Koch országos járványügyi intézet (RKI) szerint a német laboratóriumok napi 141 815-re növelték a koronavírus-tesztelési kapacitásukat –írja a CNN. Mindez azt jelenti, hogy a német laboratóriumok hetente 860 494 tesztet végezhetnek el az RKI szerint, a becslés magában foglalja aztis, hogy nem minden laboratórium dolgozik a hét minden napján. Ez kétszeres növekedést jelent, a német laboratóriumok a múlt héten 467 137 tesztet végeztek el.

 

Koronavírus: Idén egymillió gyorstesztet, naponta félmillió maszkot is gyárt a Bosch

A koronavírus-járvány miatt a Bosch is jelentős kihívásokra számít idén, felkészülnek a globális recesszióra, melynek minden bizonnyal komoly hatása lesz a vállalat eredményeire. A Bosch a gépjárműgyártás legalább 20 százalékos visszaesésére számít, 2020-ban. A vállalat egyelőre még nem tud előrejelzést készíteni az egész évre vonatkozóan. A vállalat idén egy, jövőre hárommillió koronavírus-gyorsteszt gyártását tervezi, és naponta több mint félmillió maszkot gyárt idén.

 

6,3 %-os gazdasági visszaeséssel számol a német szövetségi kormány 2020-ban

Peter  Altmaier  (CDU)  szövetségi  gazdasági  miniszter  ismertette  a  kormány  várakozásait  a  német  gazdaság teljesítményét illetően. A szövetségi kormány szerint az elmúlt 10 év növekedési időszaka után idén 6,3 %-kal zsugorodik a német gazdaság, majd jövőre 5,2 %-kal nőhet. A krízis előtti állapotot előreláthatólag csak 2022 év elején éri el. A kormány előrejelzése közelít a gazdasági kutatóintézeti számításokhoz (ifo: 2020: -6,2 %).

 

6,2 %-os gazdasági visszaeséssel számol az ifo intézet 2020-ban

A  müncheni  ifo  gazdaságkutató  intézett  8800  vállalatot  érintő  megkérdezése  szerint  a  koronajárvánnyal összefüggésben hozott korlátozó intézkedések 16 %-kal vetették vissza a német gazdaságot. Az első negyedéves csökkenés 1,9 % körül alakulhatott, míg a második negyedévben 12,2 %-os lehet a zsugorodás. 2020 egész évre vonatkozóan az ifo intézet áprilisi jelentése szerint 6,2 %-os visszaesés várható, ami a 2009-es pénzügyi krízis elején elszenvedett 5,7 %-os visszaesésénél is alacsonyabb. Legkorábban 2021 év végére állhat vissza a német gazdaság arra a  szintre,  ami  a koronaválság nélkül lett volna, de ehhez 8,2 %-kal kell nőjön a következő évben. A növekedési előrejelzések csak abban az esetben érvényesek, ha a következő hónapokban a járvány visszaszorul és nem következik egy második hullám.

 

A német turizmus kilátásai az idén

A turizmus szektor hirtelen bezuhanása, és hosszú távú negatív kilátásai miatt különösen is fontos kérdés, hogyan alakul az egyes országok utazási korlátozásának feloldása, és mennyire normalizálódik a helyzet nyárig egy óvatos belföldi turizmus beindításához. Heiko Maas (SPD) szövetségi külügyminiszter lehűtötte az európai utazási célpontok mielőbbi  megnyitását  sürgetők  várakozásait.  Mint  mondta,  a  túl  gyors  visszarendeződés  elfogadhatatlan kockázatokat rejt. Már láttuk, hogy mit jelent egy fertőzési gócpont kialakulása egy kedvelt üdülőhelyen, az osztrák Ischgl síközpont esetének nem szabad megismétlődnie.

 

Nagyon komoly visszaesés vár az autóiparra…

Globális gazdasági recesszió és az autógyártás legkevesebb 20 százalékos visszaesése várható az idén a koronavírus-világjárvány miatt az ágazat egyik vezető beszállítója, a német Bosch szerint. A Magyarországon több mint tízezer embert foglalkoztató társaság üzleti eredményeinek szerdai online bemutatóján Stefan Asenkerschbaumer, az igazgatótanács pénzügyi területért felelős tagja kiemelte, hogy 2020 egészét tekintve “világszerte mély recesszióra” kell felkészülni.

 

Letarolta a gazdaságot a koronavírus, Németországban mégsem nőtt nagyot a munkanélküliség

A373 ezer új munkanélkülivel összesen 5,8%-ra nőtt a német munkanélküliség áprilisban. A viszonylag alacsony szám vélhetően a német intézkedéseknek, elsősorban a kurzarbeitnak köszönhető. Németország munkaerőpiacán is éreztette a hatását a koronavírus. Áprilisban már teljes egészében korlátozások alatt működött a gazdaság, emiatt 373 ezer fővel nőtt a munkanélküliek száma a 83 milliós országban. Az elemzői konszenzus 76 ezer volt.

 

Lassult az éves infláció Németországban

A német szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) szerdán azt közölte előzetes adatként, hogy az uniós harmonizált fogyasztói árindex (HICP) áprilisban éves szinten 0,8 százalékkal emelkedett a márciusi 1,3 százalék után. Elemzők alacsonyabb értékre, 0,5 százalékra számítottak.

 

Két oldalról győzködik a német kormányt: mi legyen a klímavédelemmel a koronavírus idején?

Hatvan német nagyvállalat kéri a kormánytól, hogy a koronavírus ellen hozott intézkedéseket kapcsolják össze a klímavédelmi célokkal, attól tartva, hogy a kibocsátás csökkentésének célja háttérbe szorul a járvány idején. Az aggodalmuk megalapozott: más német vállalatok épp a klímavédelmet szolgáló intézkedések felülvizsgálatát kérik a német kormánytól.

 

A klímavédelem a német soros elnökség alatt is prioritás lesz

A júliusban kezdődő német soros uniós elnökség idején nem fog a világjárvány miatt háttérbe szorulni a klímaválság kérdése –mondta Angela Merkel német kancellár, aki szokásos szombati hangüzenetében igyekezett eloszlatni az ezzel kapcsolatos félelmeket. Németország július elsején veszi át az Európai Unió (EU) soros elnöki tisztségét, 13 év után ismét. Beszédében Merkel elismerte, hogy a német elnökség idején az új típusú koronavírus-járvány miatt „más irányt vesznek a korábban tervezetthez képest”.

 

Németországban bevezethetik az otthoni munkavégzés jogát

Bevezethetik Németországban az otthoni munkavégzés jogát, a szövetségi munkaügyi és szociális minisztériumban már dolgoznak a törvényjavaslaton –mondta a tárca vezetője egy vasárnapi lap interjúban. A jogszabálytervezet ősszel kerül a kormány elé, és arról szól majd, hogy bárki dolgozhat otthonról, ha szeretne, és el tudja végezni a feladatait munkahelyi jelenlét nélkül–mondta Hubertus Heil a Bild am Sonntag című lapban közölt interjúban.

 

Meglepte az elemzőket a Deutsche Bank –Előzetes számokkal rukkolt elő

Bár hivatalosan csak április 29-én jelent,már közzétett pár számot az első negyedéves teljesítményéről a Deutsche Bank. A közleményből kiderül, hogy a bank mintegy 500 millió eurós tartalékot képzett a bedőlő hitelekre, az elmúlt hat évben sosem volt ilyen magas az erre képzett tartalék. A bank közölte azt is, hogy a tőkepuferre vonatkozó 12,5%-os minimum célját is eltörölte.

 

Eredményes negyedévet tudhat maga mögött a német gyógyszercég

Nőtt a német Bayer gyógyszer-és vegyipari konszern negyedéves nyeresége és forgalma, a cég azonban egyelőre nem becsülte meg, hogy a koronavírus milyen hatással lesz a cég idei teljesítményére. A vállalat hétfőn azt közölte, hogy a negyedéves adózott eredmény 20 százalékkal 1,489 milliárd euróra emelkedett, a részvényarányos nyereség 2,67 euró lett. A cég bevétele 6 százalékkal 12,845 milliárd euróra nőtt.

 

Levegőhöz juthat a német légitársaság

Az Európai Bizottság (EB) engedélyezte, hogy Németország 550 millió euró (mintegy 196 milliárd forint) államilag garantált hitelt nyújtson a tönkrement Thomas Cook brit utazásszervező csoport egyik német érdekeltségének, a Condor légitársaságnak –közölte az uniós bizottság hétfőn. Az Európai Bizottság indoklása szerint az államilag garantált kölcsön, amelynek célja a charter járatokat üzemeltető légitársaság részleges kompenzálása a koronavírus-járvány okozta károk miatt, megfelel az unió állami támogatási szabályainak.

 

A Deutsche Telekom nem vár a német kormányra, együttműködik a Huaweijel az 5G-hálózat építésében

Komoly vita alakult ki arról a nyugati világban, hogy szabad-e  az  5G-hálózatok kiépítésénél a Huawei eszközeit is használni, sokan ugyanis komoly adatbiztonsági kockázatokra figyelmeztetnek a kínai gyártó bevonása miatt. A Handelsblatt úgy tudja, hogy a legnagyobb európai távközlési vállalat, a Deutsche Telekom is együttműködik a hálózat kiépítésében a Huaweijel.

 

Cipőboom lesz a karantén után

Teljesen elhasalt az Adidas az első negyedévben, miután boltjainak majdnem háromnegyede zárva tart, ám a kínai újranyitási tapasztalatok nagyon kedvezőek. A német Adidas sportruházatgyártó árbevétele 19 százalékkal, 4,75 milliárd euróra zuhant az első negyedévben 2019 első három hónapjához képest, miután világszerte a vállalat boltjainak 70 százalékát bezárták a koronavírus-járvány miatt – jelentette a CNBC.

 

Olaszország

Rendkívüli eljárásban leminősítette Olaszországot a Fitch

A Fitch leminősítette Olaszország adósságának besorolását „BBB”-ről BBB mínuszra. Az EU harmadik legnagyobb gazdasága így még épphogy a befektetésre javasolt kategóriába esik a hitelminősítőnél. A minősítés felülvizsgálata nem volt tervezett, a helyzet viszont indokolta az azonnali leminősítést a Fitch szerint.

 

Conte: „nem húzhatjuk tovább a gazdaság újraindítását”

Az új koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzetet nem oldják fel Olaszországban, a kijárási korlátozások sem szűnnek meg, de a gazdaság újraindítása elkerülhetetlenné vált Giuseppe Conte miniszterelnök szerint.

 

Nyilvános az olasz újraindítási terv

Ha szeretitek Olaszországot, továbbra is be kell tartanotok a társadalmi távolságtartást –szólította fel a lakosságot Giuseppe Conte kormányfő vasárnap esti sajtótájékoztatóján, hangsúlyozva, hogy nagyon hosszú és nehéz időszak következik, melyben a gazdasági újraindulást a járvánnyal való együttéléssel kell egyeztetni.

 

Olaszországban még nem térnek vissza a normális kerékvágásba

Giuseppe Conte kormányfő a koronavírus-járvány olaszországi gócpontjaként ismert Lombardiába látogatott hétfő este, ahol úgy magyarázta a korlátozások sokak szerint túlzottan óvatos enyhítését, hogy még nem adottak a feltételek a mindennapi élethez való visszatéréshez.

 

Tiltakozások a lassított újraindulás ellen Olaszországban

A koronavírus-járvány miatti óvintézkedéseket nagyon lassan és fokozatosan oldó római kormány engedményként szabadtéri misézést ígért a templomok további bezárása ellen erőteljesen tiltakozó olasz püspöki karnak (Cei), miközben fodrászok üzleteikhez láncolták magukat, a Scala milánói operaház pedig bejelentette, hogy újranyitja kapuit, máskülönben csődbe jut.

 

Az egyik olasz régióban máris enyhítéseket vezettek be a karanténszabályokon

Szembemegy az olasz kormánnyal az egyik észak-olaszországi régió, Veneto kormányzója: hamarabb oldanak fel egyes korlátozásokat, mint az országban máshol.

 

Engedélyezték a nápolyi pizzériák egy részének újranyitását

Majdnem kéthónapos zárva tartás után hétfőtől újra működik a nápolyi pizzériák egy része, ami „fontos lélektani tényező” a pizza szülőhelyének tartott város lakói számára –írta a pizzakészítők szövetségének (Verace Pizza Napoletana) közleménye.

 

Oroszország

A járvány május közepére érheti el a tetőpontját Oroszországban

Oroszországban a hétfőn közölt adatok szerint 87 ezer fölé emelkedett a nyilvántartott koronavírusos esetek száma, ami több mint háromezerrel meghaladja a kínai fertőzések számát. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az Argumeni i Fakti című lapban hétfőn megjelent interjújában úgy vélekedett, hogy a járvány május közepére érheti el a tetőpontját Oroszországban, s a helyzet javulása júniusra várható. Megítélése szerint ezt követően komoly erőfeszítéseket kell majd tenni az élet normalizálása érdekében.

 

Moszkva nagyobb visszaeséssel számol, mint az IMF

7-8 százalékos visszaesést vár a koronavírus miatt az orosz gazdaságban az orosz állami számvevőszék vezetője. Alekszej Kudrin – aki 2000-től 11 éven át pénzügyminiszter is volt, majd Vlagyimir Putyinnal kritikus nyilatkozatot is tett, ám rövid szünet után az elnök megbízható szakemberei között maradt -ezzel a prognózissal sötétebb képet fest, mint az öt százalékos visszaeséssel számoló Nemzetközi Valutaalap (IMF), ám mégsem pesszimista: szerinte a járvány elmúltával hamar visszatér a normális kerékvágásba a gazdaság, annak ellenére, hogy a mély válságban egyes szolgáltatók forgalmuk 90-100 százalékát is elveszítették és a járványügyi intézkedések egész ágazatokat bénítottak meg a turizmustól a kereskedelmen át az iparig. A kulcskérdés Oroszország számára az, mikor tér magához a történelmi mélypontokat döntögető olajár, amelytől az legfontosabb bevételi forrása függ. Jelenleg már messze az alatt az összeg alatt van, amelynél az orosz költségvetés még nullszaldós.

 

Antitest-gyorsszűrést végeznek el az összes moszkvai egészségügyi dolgozón

Az orosz főváros összes egészségügyi dolgozóján antitest-gyorsszűrést fognak elvégezni –jelentette ki Anasztaszija Rakova moszkvai polgármester-helyettes. Az orvosok és nővérek véréből kétféle teszttel a szervezet által a fertőzésre adott válaszként termelt ellenanyagok (immunoglobulinok) jelenlétét fogják vizsgálni. Így nemcsak azt lehet kimutatni, hogy fertőzött-e az illető, hanem azt is, ha már átesett a Covid-19-betegségen.

 

Nőtt az orosz olajtermelés

Oroszország olajtermelése 0,6 százalékkal nőtt, a gáztermelése viszont 7 százalékkal csökkent az idei első három hónapban éves összevetésben. Az idei első három hónapban Oroszország 161 milliárd köbméter földgázt termelt, 7 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál. Ebben szerepet játszott, hogy a negyedév utolsó hónapjában, márciusban a termelés 13,7 százalékkal visszaesett.

 

Románia

Klaus Johannis: messze vagyunk attól, hogy az élet visszatérjen a megszokott medrébe

Május 15. után csak fokozatosan oldják fel a hatóságok a korlátozási intézkedéseket, folyamatosan figyelve a koronavírus-statisztikákat. Klaus Johannis elmondta, hogy a szükségállapot megszüntetése után sem lehet majd nagyobb csoportokban tartózkodni az utcán, és a települést is csak “nyomós okkal” lehet elhagyni. Az elnök szerint a “nagyobb fesztiválok” vélhetően elmaradnak idén, a sportversenyeket pedig, “ha egyáltalán folytatódni fognak”, nagy valószínűséggel nézők nélkül tartják meg. Jövő héten hoznak döntést arról, hogy fenntartják-e az országban szükségállapotot május 15. után, vagy más jogi keretet adnak az óvintézkedéseknek.

 

Negatívra rontotta a román államadós-osztályzat kilátását a Moody’s

A Fitch Ratings után egy héttel a Moody’s is negatívra rontotta az eddigi stabilról Románia államadós-osztályzatának kilátását. A nemzetközi hitelminősítő szerint szerkezeti szintű romlás zajlik a román közfinanszírozási rendszerben. Emellett a román külső pozíció is romlik, mivel emelkedik a devizában denominált rövid futamidejű adósságállomány, és emiatt növekszik a román gazdaság fogékonysága az eseménykockázatokra. A cég a kilátás rontásával egy időben megerősítette Románia hosszú futamú szuverén hazai és devizakötelezettségeinek “Baa3” osztályzatát.

 

A Ford fokozatosan újraindítja május 4-től európai üzemeit, köztük a romániai craiovait is

Az amerikai vállalat a koronavírus-járvány miatt március 19-én függesztette fel a termelést a legtöbb európai üzemében. A Ford járműgyártó fokozatosan újraindítja május 4-től európai üzemeit, köztük a dél-romániait is, amely Craiova városban működik, ahol hajtóműveket is gyárt, melyek termelése szintén fokozatosan indul újra május 4-től.

 

Romániában is megkezdték vérplazmavételt, a járvány terjedése tovább lassult

Romániában is megkezdődött a koronavírus-fertőzésből felgyógyult páciensek vérplazmavétele annak érdekében, hogy a vérükben megtalálható ellenanyagot a kritikus állapotban lévő betegek kezelésére használják fel. Romániában a stratégiai kommunikációs törzs április 28-i jelentése szerint az elmúlt 24 órában tovább lassult a járvány terjedése: az előző hét átlagánál 20 százalékkal kevesebben, 277-en kapták el a fertőzést.

 

Szerbia

Három helyen újraindulhatott a magyar-szerb határforgalom

Április 23-a óta a szerb és a magyar állampolgárok újra használhatják a röszkei, a tompai és a hercegszántói határátkelőt munkavállalási és mezőgazdasági munkálatok elvégzése céljából a határsáv 50 kilométeres körzetében – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Horgoson, a röszkei határátkelő szerbiai oldalán tartott sajtótájékoztatóján. Mivel a részletszabályok még nem ismertek, javasolt felvenni a kapcsolatot a határátkelőhellyel az utazás előtt.

 

Májustól megindulhat az utasforgalom Szerbia nemzetközi repülőterein

Május 1-jén ismét üzemelni kezdhetnek az ország repterei, ami azt jelenti, hogy bizonyos óvintézkedések mellett, hamarosan lehetőség lesz a nemzetközi légi utazásokra. A szerb kormány csak szigorú egészségügyi előírások betartásával engedélyezi a légi forgalom beindítását. Rendszeresen fertőtlenítik majd a várótermeket, a székeket, a kilincseket és minden felszerelést, ahogy a járművek utasterét is. Minden utasnak és a személyzetnek is kötelező lesz a kesztyű és maszk használata. Az utasokat minden felszállás és leszállás alkalmával megvizsgálják, és csak akkor engedik tovább, ha az eredmények azt mutatják, hogy nem fertőzöttek.

 

Szerbiában kinyitnak a zárt piacok és az edzőtermek

A szerb kormány enyhít a járvány megfékezése érdekében hozott intézkedéseken, és április 27-én megnyithattak a zárt helyiségben található piacok – néhány nappal korábban a szabadtéri piacok újra működnek -, újra kinyitnak az edzőtermek, valamint a fodrász-és szépségszalonok, illetve újraindulnak a helyközi járatok. Várhatóan május elseje után a városi tömegközlekedés is helyreállhat. Az Európai Unió 93 millió euró segélyt hagyott jóvá Szerbiának az új típusú koronavírus-járvány elleni védekezésre, az összeg jelentős részét az egészségügyi rendszer támogatására fordítják.

 

Másfél hónapos kihagyás után újra összeült a szerb parlament

A szükségállapot március 15-i kihirdetése óta először ült össze április 28-án a szerb parlament, hogy a koronavírus-járvány ideje alatt hozott kormánydöntéseket – többek közt a módosított 2020. évi költségvetést is – megerősítse. A szerb parlament azon kevés európai törvényhozások egyike, amelyek beszüntették a munkát a járvány kitörésekor. A koronavírus-járvány  miatt  Szerbia  a  tervezett  4%-os   GDP-növekedés  helyett  várhatóan  2-3%-os  csökkenésre számíthat.

 

Szlovákia

Május 1-től könnyítik a szlovák-magyar határ között ingázók életét is

Május elsejétől kevésbé szigorú szabályok vonatkoznak a határátlépésre. Szlovákia válságstábjának döntése az ingázók, az egészségügyi dolgozók, de a felvételiző diákok helyzetét is megkönnyíti. Május elsejétől a határátkelőtől közúton számított 30 kilométeren belül ingázóknak nem kell negatív koronavírus-tesztet felmutatniuk a határ átlépésekor.

 

Május 6-nál korábban nem kezdődik el a második fázis

A gazdaság fokozatos újraindítását négy fázisban tervezi megvalósítani a szlovák kormány. Az első fázis április 22-én indult el. Igor Matovič (OĽaNO) miniszterelnök elmondta, hogy annak ellenére, hogy az utóbbi napokban nem nőtt extrém mértékben a koronavírus-fertőzöttek száma Szlovákiában, a gazdaság újraindításának második fázisa május 6. előtt nem kezdődik el.

 

Szlovákiában a koronavírus 3,1 milliárddal csökkenti az adó-és járulékbevételeket

A Pénzügypolitikai Intézet (IFP) által közzétett legfrissebb adó-előrejelzése szerint az új koronavírus-járvány tovább faragja az állam adó-és járulékbevételeit. 6,9%-kal azaz 3,1 milliárd euróval alacsonyabbra számítanak, mint az előző, február végi előrejelzésükben. Rosszabb esetben a bevételek visszaesése még ennél is erősebb lehet, akár 3,7–4,2 milliárd eurónyi. Az áfa éves tényleges adónagysága ebben az évben 14,7% -ra esik az üzleti forgalom romlása miatt. A munkaerőpiac visszaesése 6% -kal csökkenti a Szociális Biztosító Ügynökség és az egészségbiztosító társaságok bevételeit. A megyék és az önkormányzatok személyi jövedelemadóból származó bevételei 8%-kal csökkennek várhatóan.

 

Érettségi vizsga nélkül kapnak érettségit Szlovákiában

Elmarad a klasszikus értelemben vett érettségi idén Szlovákiában a koronavírus-járvány miatt, sem írásbeli, sem szóbeli vizsga nem lesz a végzős középiskolások számára. A diákok az elmúlt négy évben megszerzett jegyek átlagát kapják a tantárgyakból az érettségi bizonyítványba.

 

Szlovénia

Új gazdaságélénkítő csomagot fogadott el a szlovén kormány

A szlovén kormány újabb, ezúttal 2 milliárd euró (712 milliárd forint) értékű gazdaságélénkítő csomagot fogadott el, amellyel a koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségeket szándékozik enyhíteni. A kormány a mikro-, kis-és középvállalkozóknak a működésük fenntartásához nyújtott banki hiteleik 80%-át, a nagyvállalatokénak 70%-át garantálja. A kölcsön összege emellett nem lehet nagyobb a vállalat tavalyi éves bevételénél vagy kiadásánál. A szlovén parlament április 2-án fogadta el a kormány első, 3 milliárd euró értékű gazdaságélénkítő csomagját.

 

Szlovénia május 12. után oldhat fel korlátozásokat

Jelko Kacin szlovén kormányszóvivő azt mondta, a kabinet a következő komolyabb enyhítésekről május 12. után tárgyal. Szlovéniában már április 20-án kinyithattak a 400 négyzetméternél nem nagyobb üzletek, arról azonban, hogy mikor nyitnának ki az iskolák, óvodák, az éttermek és kávézók, valamint, hogy mikor indulna újra az országban a távolsági és a városi közösségi közlekedés, még nem született döntés.

 

A koronavírus-járvány hatása a szlovén építőiparra

Zavarok  vannak  az  építőanyagok  szállításában,  mivel  egyes  gyártók  leállították  a  termelést,  mások  pedig csökkentették azt. Az építési munkákat kevésbé intenzíven végzik, elsősorban a munkavállalók védelmét szolgáló intézkedések miatt. Néhány külföldi vállalkozónak a szlovén projekteken munkavállalói logisztikai problémái vannak. Ennek ellenére az építőipart viszonylag kevésbé érintette a vírus miatt kialakult helyzet, mint más iparágakat (például az idegenforgalmat), mivel a legtöbb nagyprojekt a korlátozó intézkedések alatt is folytatódik.

 

2,2 ezer alkalmazottjától válik meg a Gorenje

A szlovén Gorenje új kínai tulajdonosa, a Hisense Electric háztartásigép-gyártó vállalat a világjárvány okozta keresletcsökkenésre hivatkozva  az  év  végéig  elbocsájtja  2,2  ezer  alkalmazottját. A  Gorenje,   amely  az  egyik legnagyobb, exportra termelő szlovén cég, 9300 alkalmazottat foglalkoztat Szlovéniában és más országokban, a legtöbbet Csehországban és Szerbiában. Zan Zeba szakszervezeti vezető úgy nyilatkozott: Szlovéniában ezer embert bocsájtanak el. Hétszázat az észak-szlovéniai Velenjében működő gyártóüzemből, további háromszázat pedig a Hisense fő európai kutatási és fejlesztési, valamint termelési központjából, Ljubljanából.

 

Ukrajna

Hamarosan újraindulhat Ukrajnában a városi és a helyközi tömegközlekedés

Vladiszlav  Kriklij  infrastrukturális  miniszter  hétfőn  adott  interjújában reményét  fejezte  ki,  hogy  május  12-től újraindulhat Ukrajnában a városi és a helyközi tömegközlekedés. Hozzátette, hogy a légi járatok indítását csak későbbre tervezik, azok közül is előbb a belföldiek indulhatnak majd be. Jelenleg Ukrajnában sehol sem közlekedik a metró, a városi tömegközlekedési eszközöket pedig csak egészségügyi dolgozók és egyéb kiemelt intézmények munkatársai vehetik igénybe, külön igazolvánnyal. Ezen kívül teljesen megszűnt a települések közti személyszállítás.

 

6 milliárdot ígérnek a munkanélküliek támogatására Ukrajnában

Ukrajnában a hivatalosan nyilvántartott munkanélküliek száma 36 %-kal nőtt a karantén bevezetése óta. Ám számuk valójában ennek a tízszerese. A gazdaságfejlesztési, kereskedelmi és mezőgazdasági minisztérium sajtószolgálatának közleménye szerint 6 milliárd hrivnyát különítettek el a munkanélküli segélyekre. Az összegből jutnia kell a segély minimális összegének emelésére (650-ről 1000 hrivnyára), az önként felmondó személyek segélyének kifizetésére, a kis-és közepes vállalkozások számára, akik a karantén idején részmunkaidőben foglalkoztatják alkalmazottjaikat.

 

Ukrajna: nagyon riasztó jelzéseket kap az egészségügyi miniszter

Ukrajnában egy nap alatt 478 új esettel 8125-re emelkedett a regisztrált koronavírusos fertőzöttek száma, a betegségben elhunytaké pedig 8 újabb esettel 201-re nőtt – közölte szombaton az ukrán egészségügyi minisztérium.

 

Kazahsztán

A Kazah Köztársaság kormánya átfogó tervet készít a gazdasági növekedés helyreállítására

Május 11-ig a kormány és a Nemzeti Bank átfogó tervet készít a gazdasági növekedés helyreállítására, beleértve a leginkább érintett ágazatok támogatását.

 

Kazahsztán reál GDP-je ebben az évben 4,9% -kal csökken

A Nemzetgazdasági Minisztérium előrejelzése szerint a kazahsztáni gazdaság ebben az évben először 22 év alatt negatív növekedési rátákat mutat, mínusz 0,9% -on. Ugyanakkor az előrejelzés feltételezi a fogyasztói infláció éves szintjének 9–11% -ra való gyorsulását, valamint a nominális GDP 69,7 trillió tenge (52,67 trillió Ft.) átlag szintjét.

 

Az elkövetkező napokban mintegy 65 ezer ember folytatja munkáját a fővárosban

A második szakasz részeként (a karanténintézkedések gyengítése) Nur Sultanban folytatódik a pénzügyi és biztosítási ágazatban  számos  szervezet  munkája.  A  másodlagos  bankok,  a  mikrofinanszírozási  szervezetek  és  a biztosítótársaságok  munkájának  folytatása  csak  akkor  lehetséges,  ha  az  egészségügyi  és  járványügyi követelményeket betartják. A szervezetek vezetőinek biztosítaniuk kell a munkavállalók központosított,hivatalos járművekkel történő szállítását a munkahelyre.

 

Almati régió karanténintézkedések enyhítését vezetik be

A  karanténintézkedések  enyhítésének  részeként  április  28-tól  feloldják a   gyalogos  és  személygépjárművekre vonatkozó közlekedési tilalmat. Az emberek 9:00 és 20:00 óra között sétálhatnak az udvarokban és a játszótereken. Ugyanakkor a régió lakosainak ki kell zárniuk a kézfogást, legalább két méter távolságot kell tartaniuk egymás között, orvosi maszkot kell viselniük és kézfertőtlenítőt kell használniuk. Több cég is újrakezdheti a munkáját: például, a ruhatisztítók, autóalkatrész-és építőanyag-üzletek, ügyvédi irodák, hitelintézetek és mikrofinanszírozási vállalatok.

 

Kína

Az utolsó fertőzött is elhagyta a kórházat Vuhanban

Gyógyultan távozott a kórházból a koronavírussal megfertőződött utolsó beteg a közép-kínai Vuhanban, az azóta globálissá dagadt járvány kiindulópontján –közölte a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság vasárnap. Hupej tartomány székhelyén, ahol az új koronavírus tavaly év végén először felbukkant, összesen 50 333, a vírus által okozott COVID-19 nevű betegségben szenvedő pácienst regisztráltak, közülük 3869-en  haltak  meg. A tartomány területén jelenleg még 572 panaszmentes vírushordozót tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Kína visszautasítja az amerikai vádaskodást

Kína visszautasította kedden az új koronavírus-járvánnyal kapcsolatos amerikai vádakat. Keng Suang kínai külügyi szóvivő úgy fogalmazott: egyes amerikai politikusok hazugságokkal próbálják elterelni a figyelmet arról, hogy az Egyesült Államokban nem megfelelően kezelték a járványhelyzetet. Donald Trump amerikai elnök hétfőn, a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóján elmondta: vizsgálatot indított arról, hogy Kína hogyan kezelte a járványt.

 

„Szörnyű precedens” lenne? –Brüsszel kínai nyomásgyakorlás után átírt egy Pekinget kritizáló uniós jelentést

Peking  diplomáciai  nyomásgyakorlása  után  az  Európai  Unió  elhalasztotta,  majd  finomított  szöveggel  hozta nyilvánosságra jelentését Kína koronavírus-járvánnyal kapcsolatos dezinformációs kampányáról –jelentette a nyugati sajtó. A dokumentum már készen állt a publikálásra, amikor a kínai kormány több csatornán is következményekkel kezdett el fenyegetőzni, amennyiben nyilvánosságra kerül az Európai Külügyi Szolgálat (EKSZ) félretájékoztatás ellen küzdő csoportjának összefoglalója –tudatta több lap is diplomáciai forrásokra, valamint belső levelezésekre hivatkozva.

 

A Deutsche Telekom nem vár a német kormányra, együttműködik a Huaweijel az 5G-hálózat építésében

Komoly vita alakult ki arról a nyugati világban, hogy szabad-e  az  5G-hálózatok kiépítésénél a Huawei eszközeit is használni, sokan ugyanis komoly adatbiztonsági kockázatokra figyelmeztetnek a kínai gyártó bevonása miatt. A Handelsblatt úgy tudja, hogy a legnagyobb európai távközlési vállalat, a Deutsche Telekom is együttműködik a hálózat kiépítésében a Huaweijel.

 

Törökország

Törökország május végéig fenntartja a nagyvárosokban a hétvégi kijárási tilalmat

Törökország a koronavírus-járvány miatt a muszlim böjti hónap, a ramadán utánig, tehát május utolsó hétvégéjéig fenntartja a 30 legnagyobb városra és a szénbányászatáról ismert Zonguldak településre vonatkozó hétvégi kijárási tilalmat -jelentette be Recep Tayyip Erdogan török elnök április 27-én. A hivatalos adatok szerint a kórokozó terjedése az  országban  napról  napra  lassul.  Erdogan,  aki  a  járvány  törökországi  kezdetétől  Isztambulban  tartózkodik, beszédében közölte: a hétvégi kijárási tilalmat -a múlt héthez hasonlóan – ezúttal is többnapossá teszik, de most csak a péntekre, azaz május 1-re terjesztik ki.

 

Nemzetközi fuvarozókat érintő törökországi szabálymódosítások

A módosítás értelmében Törökországban 2020. április 27-től enyhítik a nemzetközi fuvarozók esetében a COVID-19 járvány miatt hozott korlátozásokat, így a külföldi –közöttük a magyar –tehergépkocsik vezetőit belépést követően immár nem kötelezik 14 nap karanténra amennyiben az egészségügyi vizsgálat negatív eredménnyel zárul és 72 órán belül elhagyják Törökországot. Iránból és Irakból történő belépés esetén továbbra is a korábbi szigorúbb szabályok érvényesek.

 

Kiegészítő vámadókra vonatkozó rendeletek bevezetése Törökországban

A török vámhatósági szabályozások két körben kerültek módosításra április folyamán. A múlt héten bevezetett gazdaságvédelmi célzatú intézkedések nem érintik az EU-s, így a magyar eredetű termékek forgalmát sem. A több ezer árucikkre kiterjedő ideiglenes, kiegészítő vámadó-növelés célja a harmadik országokból származó termékek korlátozása. Az intézkedések akár magyar exportőröket is jobb pozícióba hozhatnak.

 

Afrika- és Közel-Kelet

Uganda lezárta határait a kenyai tehergépjármű vezetők előtt –ugandai sofőrök vihetik tovább az árut

Kenyai szállítmányozási cégek tiltakoznak az ugandai kormány által meghozott intézkedés ellen, mely megtiltja a kenyai  tehergépjármű  vezetők  az  országba  történő  belépését.  Ezt  a  kamionvezetők  körében  tapasztalt megnövekedett számú koronavírus fertőzések indokolták. A bevezetett korlátozás következtében a kenyai-ugandai határon várakozó tehergépjárműveket kizárólag ugandai sofőrök vihetik tovább a határátlépést követően. A kenyai áruszállító vállalatok szerint az intézkedés amellett, hogy költségeik emelkedésével és az árubiztonság csökkenésével jár, továbbá veszélyes alkalmazottjaik egészségi állapotára nézve is.

 

2018-ban tapasztaltnövekedéshez képest kisebb ütemben nőtt a kenyai gazdaság 2019-ben

Ukur Yatani kenyai pénzügyminiszter bejelentése alapján 2019-ben a korábbi évhez viszonyítva kisebb mértékben nőtt a kenyai gazdaság. A 2018-ban mért 6,3%-os gazdasági növekedés 2019-ben 5,4%-ra mérséklődött, melynek fő oka a mezőgazdaság, az építőipar és a feldolgozóipari folyamatok lassulásával magyarázható. Az ország GDP-jének harmadát adó mezőgazdaság 2018-ban mért 6%-os növekedése 2019-ben majdhogynem a felére, 3,6%-ra csökkent. Hasonló trend volt megfigyelhető a feldolgozóiparban is, ahol a 2018-ban elért 5,3%-os bővülést 2019-ben csupán 3,2%-os növekedés követett. Az egyedüli jobban teljesítő ágazat a pénzügyi szektor volt, több mint 1%-os bővülést elérve. (5,3%-2018, 6,6%-2019)

 

A Saudi Airlines cáfolja a június elejei járatindításokat

Az Arabnews hírügynökség értesülése szerint a Saudi Airlines hivatalos oldalán lehetőség adódott június elejei repülőjegyek foglalására, melyet többen a légitársaság működésének újraindulásaként, illetve a jelenleg fennálló repülési korlátozások feloldásaként értelmeztek. A légitársaság vállalati kommunikációért felelős igazgatóhelyettese közleményében  cáfolta  a  hírt  megerősítve,  hogy a  belföldi  légiközlekedés  újraindítása  az  arra  vonatkozó kormányrendelettől függ, mely eddig nem született meg.

 

Jordánia enyhít a korlátozásokon, újra kinyithatnak egyes üzletek

Jordánia enyhített a több mint egy hónapja fennálló, az állampolgárok utazását érintő korlátozásokon, melynek köszönhetően újraindult a tömegközlekedés és engedélyezték a magán-célú személygépjármű használatot is. A kereskedelmi és ipari miniszter, Tariq  Hammouri tájékoztatása alapján több üzlet is újraindíthatja tevékenységét, köztük  fodrász  szalonok,  virágüzletek,  bútorboltok  és  kozmetikai  cikkeket  áruló  üzlethelységek  is.    A kormányhivatalok, iskolák és egyetemek várhatóan május 23-ig (Ramadán végéig) továbbra is zárva maradnak. Ugyanez mondható el az ország határairól is, melyeket továbbra is zárva tartanak a személyforgalom elől.

 

Bevásárlóközpontok és plázák dolgozóinak Covid-19 tesztelését írták elő Abu Dhabiban

Hivatalos szervek elrendelték az Abu Dhabiban, Al Ainban és Al Dhafrában működő plázák és bevásárlóközpontok dolgozóinak  és  alkalmazottainak  koronavírus  tesztelését.  Az  alkalmazottak  által  a  negatív  teszteredmény megszerzése előfeltétele az újra nyitáshoz szükséges engedély kiállításának. A tervek szerint a plázák dolgozói is munkaidejük kezdése előtt a hőkamerákkal ellátott főbejáratokon keresztül közelíthetnék meg munkahelyeiket, ezzel tovább csökkentve a fertőzés terjedésének lehetőségét.

 

Forrás: Magyar Kereskedelmi és Iparkamara