„Folyamatosan fejlesztjük és tökéletesítjük az ipari seprűket”

Nem tudni, hányan gondolkodtak már el azon, hogy a közutakon, köztereken dolgozó utcaseprő gépek milyen fontos munkát végeznek és mekkora szerepük lehet akár a koronavírus-járvány terjedésének megelőzésében, környezetünk védelme érdekében. Ezeknek a gépeknek, járműveknek a lelkét a szorgalmasan munkálkodó seprűk jelentik, amelyek hatékonyságát pedig jelentősen meghatározza minőségük. Erre erősít rá a pécsváradi Voban Kft. ügyvezetője, Hámori Vilmos is, aki a Mi újság? kérdésre szerényen annyit válaszol, hogy szorgalmasan teszik a dolgukat.

– Ipari seprűket, különböző tárcsaseprűket, hengerseprűket, speciális seprűket gyártunk, elsősorban úttakarító és a településtakarításban részt vevő gépekre, illetve forgalmazunk is seprűket: műanyagszálas kézi eszközöket, tolóseprűket, fűkaszadamilokat. Filozófiánk: a csúcsminőség keresése általi továbbfejlődés, megújulás. Ennek megfelelően folyamatos fejlesztés és tökéletesítés jellemzi a termékeinket. Ebben cégünk franciaországi külön innovációs stábja is a rendelkezésünkre áll. Ők biztosítják a partnereink különleges igényeinek tanulmányozását, a speciális kívánságaik szerinti seprűk kikísérletezését, illetve segítik a megoldáskeresést az úttisztítással és a söprögető gépekkel kapcsolatos speciális problémákra. Mivel célunk, hogy egyre hatékonyabb, a tisztítandó felülethez és a különleges felhasználásokhoz mindig megfelelőbb terméket állítsunk elő, így sikerült kialakítanunk olyan seprűket, amelyek többféle felületen vagy körülmények között is használhatók. Korábban szabadalmaztattunk egy új koncepciót a tárcsaseprűknél, mely figyelembe veszi a seprű forgási irányát, a megszokott fa vagy fém henger seprűket műanyagra cseréltük és megváltoztattuk a tartórendszerüket.

– Hol hasznosítják az önök termékeit?

– Célunk a városok, a közutak tisztaságáért küzdő cégek segítése szakismerettel és kiváló minőségű seprűinkkel, melyek egy 25 évre visszatekintő gyártási gyakorlat, valamint egy állandó újító, javító szellem gyümölcsei. Belföldön a városüzemeltető cégek, az útépítő, autópályaépítő cégek, a Magyar Közút, a nagybani piacok jelentik a partnereinket. De a környező országokban kiépítettünk egy széles kelet-európai kapcsolatrendszert, sokat dolgozunk Horvátországba, Romániába, Szlovákiába, Szlovéniába, illetve voltak kapcsolataink Szerbiában is.

– Mi jelenti ma a kihívást az önök számára a piacon maradás érdekében?

– Az ügyfeleinknek vannak speciális kívánságai, a seprűket működtető gépek is folyamatosan cserélődnek, a régi autókat nyugati seprűs gépek váltják fel. Az egyik kihívást ezek seprűvel való ellátása, az újhoz való alkalmazkodás jelenti. A másikat pedig az, hogy az ügyfelek a megszokott szálösszetételű termékeinktől eltérő seprűket rendelnek tőlünk egy-egy speciális feladat elvégzéséhez, így ezeket nekünk le kell tudnunk gyártani vagy be kell tudnunk szerezni. A speciális seprűket a beszállító oldaláról egy kutató-fejlesztő csapat biztosítja, amely figyelemmel kíséri az európai változásokat, és bármilyen igény jelentkezése esetén megtervezik, legyártják és elküldik a kívánt terméket. Így a mi vállalkozásunknak nem kell fejlesztési csapatot fenntartania. Kihívás számunkra, hogy az utóbbi években megjelentek az európai piacon a kínai termékek, amelyek se minőségre, se határidős szállításra nem tudják azt produkálni, mint mi. Viszont olcsók. Nem könnyű belföldön és külföldön meggyőzni az ügyfeleket, hogy a mi termékünkkel jobban járnak.

– Milyen változások jellemezték az elmúlt egy évben a vállalkozást?

– A kamara által értesültünk a határon átnyúló pályázati lehetőségről, amelyben mi is sikerrel vettünk részt. Horvátországban például már szabályozás is van a közterek tisztítására, így ez folyamatos megrendelést jelent számunkra. Az utóbbi két évben igen jól fejlődött a romániai jelenlétünk, ez annak köszönhető, hogy az ottani kapcsolatunk intenzíven keresi a potenciális lehetőségeket az országban.

Ugyan jelen pillanatban a megnövekedett forgalmunk még nem igényel személyi fejlesztést, de hosszú távon biztosan szükség lesz rá. Gondolkodunk a telephelyfejlesztésben, emellett tervezzük egy olyan gépsor beszerzését, amellyel még több mindent tudunk gyártani a hengerseprűk tekintetében, ezáltal csökkenteni tudjuk a külföldi beszállítótól való függésünket. A költségeink csökkentése érdekében szeretnénk napelemeket is felszerelni, egyelőre keressük az ideális megoldást és a ránk szabott pályázati lehetőséget.

Kis Tünde