„Összeszokott csapattal dolgozunk, ennek és a szakmai elhivatottságnak köszönhető minden díj”

Folyamatos az együttműködés HR-területen a megye meghatározó, teljes körű HR-szolgáltatást nyújtó vállalkozása, a Jobcapital Kft., valamint a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara között. Ez a közös munka is hozzájárul ahhoz, hogy az alkalmazottakat kereső cégek és az álláskeresők is hatékony szakmai segítséget kaphassanak. A Jobcapital rendszeres résztvevője a kamara által szervezett állásbörzéknek, illetve a további szakmai fórumokon is érvényesül a közös gondolkodás. A vállalkozás ügyvezetője, Papp Zoltán Péter munkáját a kamara Kiváló Kamarai Munkáért Díjjal ismerte el.

– Szerintem a kamarának jelentős gazdaságélénkítő funkciója van, és erről mindketten ugyanúgy gondolkodunk. A gazdasági közösség vezetése egyértelműen átlátja a régióban, a megyében, illetve a Pécsett működő vállalkozásokat, így nemcsak támogatni tudja őket, de a gazdaságot is képes élénkíteni, ebben pedig a HR-nek is komoly szerep jut. A cégek egyre növekednek vagy egyre hatékonyabbak. Tehát egyrészt újabb embereket vesznek fel, másrészt törekszenek kulcsembereik megtartására. Ez gyakorlatilag minden piaci szereplőnek jó, mi szolgáltatásainkkal mindebben segíteni tudunk és egyben ebben a folyamatban egy hosszú távú küldetést látok. A kamarához hasonlóan mi is elkötelezettek vagyunk az itt lévő és ide települni szándékozó vállalkozások támogatásában, ezen alapszik a közös munka – foglalja össze röviden Papp Zoltán Péter, hogy miért tartja fontosnak cége kamarával való együttműködését.

– A Jobcapital Kft. tavaly együttműködési megállapodást kötött a PBKIK-val. Ez által miként tudják egymás munkáját támogatni?

– A megállapodás keretében a Baranya megyei vállalkozások munkaerőpiaci, munkaerő-utánpótlási problémáira keressük közösen a megoldást, emellett célunk, hogy humánerőforrás-fejlesztési tevékenységeikben támogassuk őket. Mivel széleskörű, több iparágat is lefedő tapasztalattal rendelkezünk, a toborzás-kiválasztás módszerével is igyekszünk segíteni. Vállalkozásunk a HR egyéb eszközeivel is ott áll a cégek mellett, hiszen HR-tanácsadást nyújtunk egy üzleti célhoz, esetleg üzleti modellt, cégstruktúrát tudunk kialakítani a számukra. Ma már nem csupán azon van a hangsúly, hogy a vállalatok megtalálják a számukra legmegfelelőbb munkavállalókat, hanem egyre nagyobb figyelem irányul az elköteleződésre és a motiválásra is. A pandémiás helyzetben még fokozódik is ez az igény, ráadásul a munkaerőpiac jelentős változására számítunk a közeljövőben. A munkaerőpiacon kialakuló egyenlőtlenség feladatokat hordoz magában, ezek olyan helyzetek, amelyeket minden szereplőnek kezelnie kell és ebben a kamarának szerintem szintén hathatós szerepe van.

– A Jobcapital egy aránylag fiatal vállalkozás, miként fejlődött az elmúlt években?

– Igyekszünk nagyon rugalmas vállalkozásként működni, tehát maximálisan alkalmazkodni a piaci igényekhez. Ez a vállalkozás hat éve alatt is így volt, ezért többször egészítettük ki, bővítettük a szolgáltatásaink körét, hogy minél előnyösebb támogatást tudjunk nyújtani a partnereinknek. Egy klasszikus munkaerő-kiválasztó, -toborzó, fejvadász cégként indultunk, azonban mostanában már HR-tanácsadóként nevezzük meg magunkat. Ugyanis azt vettük észre, hogy nem elégséges a partnereink számára a lehetséges jelöltek bemutatása, igényük van a szervezeti változásra, hogy a munkaerő-megtartást és az elköteleződést, illetve a motiválást jobban tudják érvényesíteni. Tapasztalataink szerint a vállalkozások egy jelentős része nem kezelte úgy a HR-t, ahogy kellett volna, emiatt jelentős volt a fluktuáció vagy nem is találták meg a megfelelő munkatársakat, ezért is értékelődött fel a HR-tanácsadás jelentősége és mi is a komplex szolgáltatás irányába mentünk el a Jobcapitalnál. Kollégáink igen nagy tapasztalattal rendelkeznek a vállalati oldalt tekintve, és ez értéket jelent a velünk együttműködő cégek számára. A korábbi jelöltállítás és kiválasztás mellett ma már komplett HR-stratégiát is építünk partnereinknél.

– Mi jelenti a sikert az ön számára a munkájában?

– A szakmai elhivatottság eredménye a legnagyobb siker számomra. Abban élem meg leginkább a sikert és akkor esik jól a visszajelzés, ha az egy szakmai munka végén érkezik. Ahogy említettem, a Jobcapitalnál igen erős szakmai stáb állt fel, összeszokott csapattal dolgozunk, ennek a társaságnak és a szakmai elhivatottságnak köszönhető minden díj, amit kapunk.

Kis Tünde