Trackateam: sportadminisztrációs szoftver az utánpótlás-nevelésért

Szeptemberig az összes hazai sportegyesület ingyenesen kipróbálhatja a pécsi fejlesztésű Trackateam sportinformációs rendszert. Az egyedi szoftverfejlesztéssel foglalkozó több mint 20 éves Webstar Csoport közel 6 évvel ezelőtt vágott bele az online szoftverszolgáltatás fejlesztésébe. Az ötlet egy munkatársuk férjén keresztül érkezett a csapathoz, aki akkoriban a Rátgéber Akadémián volt kosárlabda edző. Általa kerültek közel az utánpótlás-nevelő sportegyesületek kihívásaihoz, a megnövekedett és átláthatatlan adminisztrációs terhekhez, és együtt keresték a megoldást a megfelelően digitalizált edzéstervezésre, a tudatos és minőségi szakmai munka hátterének megteremtésére.

– A Trackateam két nagy pillérre épül: az egyik az egyesület adminisztratív tevékenységét hivatott támogatni, a másik a sportszakmai munkára kíván digitális megoldást nyújtani – avat be a részletekbe Csikós Gergely a Trackateam üzletfejlesztési munkatársa. – A rendszer gerincét a sportolói adatbázis adja, melyhez minden információ hozzárendelhető, ezáltal egy helyen elérhető és minden munkatárs számára nyomon követhető. Erre az adatbázisra különféle rendszerlogikákat rendelhetünk hozzá, hogy automatizáljunk vagy egyszerűsítsünk egy-egy munkafolyamatot. Így az egyesület szervezői és a klubmenedzserek is hatékonyabban, kevesebb hibával és gyorsabban dolgozhatnak. A tagdíjfizetések kezelése átlátható pénzügyeket eredményez, és a szülők életét is megkönnyíti. Napjainkban az edzőket is egyre több adminisztráció terheli, szintén megoldást nyújt a felhasználóbarát jelenlétkezelőnk, a részletes edzéstervező- és értékelő-rendszer, valamint a felmérés- és versenyeredmény-követő modulunk. A Trackateamben mindezeket egy helyen, átláthatóan lehet kezelni, így több idő marad a tényleges utánpótlás-nevelésre.

– A különböző sportágaknak megvannak a maguk sajátosságai, miként lehet mindegyik sportágnál használni ezt a szoftvert?

– Már a kezdeti fejlesztéskor különböző sportágakból érkező egyesületekkel dolgoztunk együtt, hiszen a célunk az volt, hogy sportágtól függetlenül segítsük a tehetséges gyermekek megtalálását, elköteleződését és fejlesztését. Kerestük a közös halmazokat, amik mindenhol hasonló megoldásra vártak. Eleinte főleg csapatsportágakra koncentráltunk, így akkoriban főleg kosárlabda, kézilabda, jégkorong és labdarúgó egyesületekkel szereztünk kellő tapasztalatot. Azonban a fejlesztések további ütemében már az egyéni sportágak felé is nyithattunk, így mára a felhasználóink között megtalálható a műkorcsolya, a karate, az íjászat, a birkózás, a torna, az úszás, az atlétika vagy akár a vívás sportágak képviselője is.

– A szoftver használata hozzájárul-e a sportolók teljesítményének a javulásához?

– Ahogy az egyik röplabda klubunk edzőjétől hallottuk: „a győzelem és a vereség oka megtalálható az edzéstervezésben.” Nem azáltal fog fejlődni a sportoló, hogy mindent mérnek és szépen dokumentálnak. A fejlődéshez viszont elengedhetetlen a tudatos edzői munka, a kellő odafigyelés az egyéni képzéseken. Sok gyermek esetén ez már nem tartható fejben. Az edzőket és szakmai vezetőket a megfelelő döntések meghozatalában tudjuk támogatni, de csak akkor, ha kellő tudatossággal és folyamatosan töltik a rendszert információkkal, értékelésekkel, méréseredményekkel és visszajelzésekkel. Így hosszú távon kirajzolódhat egy sportolói profil, mely jobb karrierlehetőségeket is adhat a kiemelkedő sportolóknak, valamint segít megelőzni a sérüléseket és a korai kiégést.

– Merre fejleszthető még ez a szoftver, milyen igényekre adhat még megoldást?

– Mivel a Trackateam egy szoftverszolgáltatás, ezért folyamatosan fejlesztjük a felhasználóink igényei szerint. Az első és legfontosabb számunkra, hogy partnereinkkel közösen megértsük az utánpótlás-nevelés digitalizációs nehézségeit, és valódi problémákra hozzunk megfelelő megoldást. A koronavírus okozta válsághelyzetben például az otthoni edzésfeladatok megosztását és a sportolói visszajelzések lehetőségét fejlesztettük. A következő időszakban nagy hangsúlyt fektetünk a sportoló–edző–szülő hármasában fellépő kommunikációs problémák javítására, valamint a mobilapplikációnk kiegészítésére. További lehetőségeket jelenthet a különböző okoseszközökkel és mérőalkalmazásokkal való integráció és nagyban könnyítené egyes klubok működését, ha a szövetségi rendszerekkel is integrálódhatnánk. A közeljövőben a belföldi piacon szeretnénk megerősödni, de egy-két éven belül megcélozzuk a nemzetközi piacot is, hiszen látjuk már, hogy hova lenne érdemes továbblépni.

Kis Tünde