Lelkes fiatalok is újítottak

A PTE Botanikus Kert a dolgozók és külső segítők munkájának köszönhetően új arculattal nyithatott meg a koronavírus utáni „könnyített” időszakban.

A Simonyi Károly Szakközépiskola asztalos tanulóival foglalkozó Srp Gyula és Wajandt Gábor vállalták a lehetetlent: diákjaikkal a hosszú évek alatt elkorhadt un. japán pagoda padot élesztették újjá. Ezen felül az összes fából készült kerti pad, madáretető elkészítése, felújítása szintén az ő nevükhöz kötődik. Két generáció, de ugyanaz a magas színvonal jellemzi szakmai vezetésüket, oktatásukat. Ennek köszönhető a fiatalok lelkes hozzáállása is.

A Tikkurila festék bolt tulajdonosa, Horváthné Sértő Irma, aki nagy növényrajongó, festékeket bocsátott a kert rendelkezésére. Üzletének speciális, sokszínű termékei itt  is bebizonyították, hogy a falakon kívül fémre, fára egyaránt alkalmazhatók.

A kertészek is kitettek magukért. Erejüket nem kímélve új bemutató tereket alakítottak ki pl. a rovaremésztő, húsevő növények számára, melyhez az egyetem egy medence vásárlásával járult hozzá. Itt látható a mocsári növényeket hitelesen bemutató sarok. Új látványelem a kert központi részének eddig elhanyagolt szeglete, ahol a füvesítést követően „Szín és Illat” kertet varázsoltak a szakemberek. Ezzel szemben kialakítottak egy rézsű megfogására is alkalmas sziklakertet, mely bármely helyi lakos számára kiindulási pont lehet ahhoz, hogy kertjében ő is megvalósítsa azt.

A Botanikus kertbe látogatók megnézhetik, hogy élőben mit jelent a kertben egy jó ötlet, egy aprónak tűnő változás.

Fotó: Vitéz Tünde Ibolya