Rugalmasság a munkarendben

A baranyai kkv jógyakorlatokat ismertető cikksorozat folytatásában a NanoworX Kft. mutatja be jól bevált gyakorlatait.

Ezúttal a NanoworX Kft.-nél jártunk Baranya megyében, tökéletes példát találva arra, hogy a jó gyakorlatok gyakran maguktól alakulnak ki, a cég egyetlen feladata pedig, hogy reagáljon a kialakult helyzetre. A NanoworX Kft. szoftverfejlesztéssel foglalkozik, elsősorban gyártó cégeknek dolgozva. Fő profiljuk a gyártáskövetés, készenléti rendszerek fejlesztése, valamint van egy saját vállalatirányítási rendszerfejlesztés projektjük. Vállalnak egyedi megrendeléseket is, melyek a gyártástól egyre távolodó szakterületekre vezetnek, mint a HR, a munkabiztonság, a bónusz számítás vagy éppen a teljesítményértékelés. Illés Zoltán tulajdonos elmondása szerint a cégüknél jelenlévő jó gyakorlatok nem egy tudatos bevezetés keretében jelentek meg, hanem korábbi tapasztalataik okán kezdetektől jelen voltak és az igényekre reagálva,  organikusan fejlődtek.

Jellemzően milyen munkarendben dolgoznak Önöknél a munkavállalók?

Illés Zoltán: A munkavállalók szerződésük szerint kötött munkarendben dolgoznak, ami azt jelenti, hogy van egy fix munkaidő, amire szerződünk velük, jellemzően 8 órától 16 óráig, ugyanakkor biztosítunk rugalmasságot. Lehetőség van korábban érkezni és előbb távozni, vagy akár fordítva: később kezdeni és tovább maradni. Amit kérünk a kollégáktól, hogy egy törzsidőben próbáljanak rendelkezésre állni 9 óra és 15 óra között.

Jellemzően milyen típusú munkavállalók dolgoznak Önöknél?

A munkavállalóink jellemzően fiatalok, viszont vannak senior kollégák is, akik megmutatják szakmailag az irányvonalat és segítik a fiataloknak a beilleszkedést. Többen vagyunk férfiak, mint hölgyek, ez talán annak a szakterületnek is betudható, ahol tevékenykedünk. De nagyon büszke vagyok arra, hogy van egy szoftverfejlesztő és egy rendszerszervező kolléganőnk, akiknek egyaránt nagy szakmai gyakorlat van a hátuk mögött. Az irodavezetőnk szintén hölgy, aki nagyon sokat segít abban, hogy a cég megfelelően működjön.

Kérem mutassa be, hogy melyik az a jó gyakorlat, amit a legjellemzőbbnek gondol az Önök cégére vonatkozóan!

Én azt gondolom, hogy a rugalmasság az, ami a munkarend tekintetében nálunk a legjellemzőbb. A munkakezdés és az, hogy valaki mikor távozik a cégtől a munkaidő végeztével, egyaránt rugalmas tényezők. Senkinek nem állunk a sarkában, hogy 8 óra 3 perckor vagy 9 óra 10 perckor ért-e be az irodába, nem foglalkozunk ezzel. El kell mondjam ugyanakkor, hogy ez egy tanulási folyamat végeredménye, hiszen voltak korábban próbálkozásaink arra, hogy mindezt megpróbáljuk rendezett mederbe terelni, de azt láttuk, hogy abszolút nincs értelme, mert többet veszítünk vele, mint amennyit nyerünk.

Az interjú teljes terjedelemben az alábbi linken található:

https://pbkik.hu/2020/03/17/hirek/csak-pont-szigetvar/kkv-jogyakorlatok-baranyaban-8/

Az EFOP 1.2.9-17-2017-00102 számú projekt az Európai Unió támogatásával és Magyar Állam társfinanszírozásával, az Európai Szociális Alap finanszírozásában valósul meg.