Nagyobb játéktérre vágyik az EU Kínában

Az Európai Unió és Kína kapcsolatai sokat romlottak az elmúlt években: elsősorban Peking agresszív politikája, és be nem váltott ígéretei miatt –ezzel a véleménnyel szembesítette Kína uniós nagykövetét az Európai Parlament  Külügyi  Bizottságában  Reinhardt  Bütikofer,  a  Zöldek képviselője, aki az EP Kínával fenntartott kapcsolataiért felelős delegáció vezetője.  Kína  nagykövete,  Zsang  Ming  természetesen  nem  hagyta válasz nélkül a vádat, és kijelentette: Kína elfogadja a jó szándékú és megalapozott bírálatot, de a rosszindulatú támadásokat nem, és azt sem, hogy beavatkozzanak a belügyeibe.

 

A szóváltásra néhány nappal azután került sor, hogy az EU és Kína vezetői ebben az évben  immár  másodszor  ültek  asztalhoz  egymással  (igaz,  csak  videokonferencia segítségével), és ez alkalommal már konkrét formába öntött egyezmény aláírásával is jelezték, hogy a kapcsolatok –ha meg is torpanhattak az elmúlt években –talán ismét elmozdultak a holtpontról. Az aláírt megállapodásban Kína és az Unió kölcsönösen a másik fél 100-100 termékének ismerte el a földrajzi eredetvédelmét, ami -ismerve az ázsiai ország ezen a téren tanúsított eddigi gyakorlatát –valóban áttörésnek számít.

Kína kötelezettségvállalása, hogy az egyezmény alapján fellép a termékhamisítások és visszaélések ellen, 14 és fél milliárd eurónyi európai termék biztonságos értékesítését segíti elő–ennyit tesz ki ugyanis az eredetvédett termékek kereskedelme Kínával éves szinten.  (A  teljes  kereskedelem  ezt  sokszorosan  meghaladja,  és  eléri  a  napi  egy milliárd(!) eurót.) Magyar termékek is vannak a kedvezményezettek között: védetté vált a kínai piacon a Tokaj elnevezés, a szegedi téliszalámi/szalámi, a törkölypálinka, illetve a pálinka (aminek a védettsége az osztrákoknak is kijár). Kína védettséget ad még a Champagne (a leghíresebb francia pezsgők termőhelye), a spanyol cava (ugyancsak pezsgő), az olasz prosciutto di Parma (pármai sonka), a görög ouzo és feta, a bajor Münchener Bier, a portugálportói, vagy a lengyel Polska Wodka elnevezésnek is. Az első  száz  termékbe  borokat,   szeszes   italokat,  agrár-élelmiszeripari  termékeket válogattak mindkét oldalon, de négy év múlva az egyezményt 75-75 termékkel tovább bővítik.

Lehet  azt  mondani,  hogy  a  földrajzi  eredetvédelem  elismerésének  valójában  csak szimbolikus jelentősége van, de az tény, hogy az EU-Kína gazdasági kapcsolatokban valami  mégiscsak  megmozdult.  Egyrészt,  az  Unió  régóta  sürgette,  hogy  az eredetvédelem terén történjen végre valami (és ez most végre bekövetkezett), másrészt a  lépés  nem  egyedi:  Kína  ugyanis  hajlandó  tovább  lépni,  és  felgyorsítani  a beruházás védelemről szóló tárgyalásokat is, amelyek –ha a diplomáciai előrejelzések beválnak –akkor novemberre eredményt is hozhatnak. Uniós remények szerint sokkal kiegyensúlyozottabbak lehetnek a két fél közötti gazdasági kapcsolatok, ha sikerül tető alá hozni az egyezményt. Peking álláspontja már módosult is abban a tekintetben, hogy brüsszeli  kérésre  hajlandók  átláthatóbbá  tenni  az  állami  vállalatok  támogatásával és a kínai állami vállalatok piaci magatartásával kapcsolatosan is. (Ez utóbbin az az agresszív piaci magatartás értendő, hogy kínai vállalatok állami pénzből igyekeznek felvásárolni csődbe jutott európai cégeket, amit az EU -a „tőke szabad mozgásá”-ra vonatkozó  uniós  alapelv  értelmében -eddig  nem  akadályozott  meg,  bár  több tagállam jogi akadályokat sürget az ilyen esetek elkerülésére.)

Az EU legfőképpen ott remél előrelépést, hogy Kína jobban megnyitja piacát az európai cégek előtt. Az uniós piac ugyanis a kínai befektetések előtt szinte teljesen nyitva áll, Peking azonban egyelőre számos rendelkezéssel akadályozza a külföldi beruházásokat.  A  digitális  gazdaságban,  a  távközlésben,  vagy  a  járműiparban külföldi cégek például nem szerezhetnek többségi részesedést a kínai vállalatokban. Az Unió azonos elbírálást várna Kínától abban is, hogy az európai cégekre és a kínai vállalatokra  ugyanazok  a  környezetvédelmi  előírások  vonatkozzanak.  Jelenleg ugyanis az európaiak sokkal szigorúbb CO2 kibocsátási normák szerint dolgoznak.

Kína uniós nagykövete az EP Külügyi Bizottsága előtt megerősítette, hogy ők maguk is bizakodnak a beruházásvédelmi megállapodás idei elfogadásában. Mint mondta, Kína elkötelezett a reformok mellett, készen áll az együttműködésre a digitalizáció területén, valamint a fenntartható fejlődés érdekében is, de mindkét félnek azonos irányba kell haladnia. Úgy fogalmazott: Kína, amely Európa második legnagyobb kereskedelmi partnere, egyre nyitottabb, de a megfelelő időben akarja megtenni a megfelelő lépéseket.

A  videokonferencia  segítségével  megtartott  EU-Kína  csúcstalálkozó  összegzéseként egyébként az Európai Tanács elnöke, Charles Michel azt mondta: „Egyes területeken sínen vagyunk, máshol többre van szükség”, majd hangsúlyozta, hogy az  Unió  olyan  viszonyra  törekszik  Kínával,  ami  viszonosságon,  felelősségen  és alapvető méltányosságon alapul. „Európának játékosnak és nem játszótérnek kell lennie” –utalt Charles Michel arra, hogy az uniós vállalkozások nagyobb szerepet kívánnak játszani a kínai gazdasági életben cserébe azért, amiért az Unió a maga gazdaságában teret engedett Kínának. Azt, hogy ez nem túlzott várakozás, az is jelezheti, hogy Peking a legmagasabb szinten döntött a tárgyalások felgyorsításáról, ami elvezethet a beruházásvédelmi megállapodás aláírásához.

 

További információ: https://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20200921IPR87511/china-s-ambassador-to-the-eu-china-will-do-right-things-in-the-right-time

 

Forrás: MKIK EU Hírlevél 2020/16. szám