BREXIT aktuális fejlemények és információk

Az EU és a brit kormány között jelenleg is folyamatban vannak a tárgyalások egy 2021. január 1-től hatályba lépő (szabad)kereskedelmi szerződés feltételeiről. Ebből adódóan a magyarországi vállalatoknak továbbra is indokolt folytatniuk a felkészülést valamennyi forgatókönyvre, így a megállapodás elmaradásának eshetőségére is.

Az alábbi aktuális fejlemények és információk a hazai gazdasági szereplők számára további segítséget nyújthatnak a felkészüléshez:

 

1)      Az Európai Bizottság 2020. december 28. és 2021. január 8. között hot-line szolgáltatást üzemeltet majd az átmeneti időszak végéből eredő változásokban való eligazodás érdekében. A megkereséseket angolul lehet beküldeni minden uniós tagállamban a megadott kormányzati koordinátorokon keresztül. Miniszteri biztos úr kérésére az MKIK összegyűjtve továbbítja a beérkező angol nyelvű kérdéseket a kormányzati koordinátornak.

A tagvállalatok részéről esetlegesen felmerülő angol nyelvű kérdéseket kérjük a e-mail címre megküldeni legkésőbb december 28-ig.

 

2)      A kilépési megállapodás alatti átmeneti időszak végére való felkészülés keretében az Európai Bizottság 2020. december 3-án megjelentette legújabb tájékoztatóit, ezúttal az utazásra és a versenyjogra vonatkozóan. Valamennyi hasonló anyag elérhető az EU valamennyi hivatalos nyelvén, így magyarul is az alábbi weboldalon:

 

https://ec.europa.eu/info/european-union-and-united-kingdom-forging-new-partnership/future-partnership/getting-ready-end-transition-period

 

3)      A hollandiai tengeri kikötők elkészültek a „Get Ready for Brexit”  fejlesztéssel, amelynek részletei az alábbi linkeken keresztül elérhetők a magyar kormány Brexit-honlapján:

 

https://brexit.kormany.hu/download/4/ff/a2000/Flyer%20Truck%20Drivers%208%20languages.pdf

 

https://brexit.kormany.hu/download/3/ff/a2000/EN%20Brexit-mailing.pdf

 

4)      A magyar Kormány benyújtotta a Parlamentnek az Egyesült Királyság állampolgárai, valamint családtagjaik jövőbeni tartózkodási jogára vonatkozó szabályozásról szóló törvénymódosítást, amelynek általános vitájára 2020. november 19-én került sor az Országgyűlésben. A törvénymódosítás elfogadása esetén (a zárószavazásra december 16-án kerül sor) a hazánkban élő brit állampolgárok zavartalanul folytathatják tartózkodásukat, illetve munkavégzésüket magyarországi munkáltatóknál, illetve partnerekkel az átmeneti időszak végét követően is.