Egyedülálló innováció a gyógyszerfejlesztésben élvonalbeli mikroszkópos technológiával

A képalkotó eljárások fontos szerepet töltenek be az orvosi és a biológiai kutatásokban. A konvencionális típusú képalkotó eljárásokkal, mint a hagyományos mikroszkópos vizsgálatok azonban szinte kizárólag nagy precizitású morfológiai adatok nyerhetők többnyire fixált, azaz nem élő szövetekből.

Az élő sejtekben valós időben zajló molekuláris kölcsönhatásokról egyre többet szeretnénk tudni, mind a felfedező mind pedig az alkalmazott biomedicinális kutatásokban. Ezért egyre nagyobb igény jelentkezik az egy sejten belüli molekula mozgását feltáró nem konvencionális csúcsfelbontású képalkotó rendszer létrehozására. Ennek köszönhetően a Pécsi Tudományegyetem, Általános Orvostudományi Kar, Élettani Intézetében és a Szentágothai János Kutatóközpontban működő, Dr. Ábrahám István által vezetett kutatócsoport (, mn.aok.pte.hu) munkatársai az alapkutatási eredmények alkalmazásával egy olyan szupergyors és csúcsfelbontású képalkotó és analizáló rendszert (3D single molecule detection microscope (3D-SMDM)) hoztak létre, mellyel olcsón, hatékonyan, valós időben, egyedi molekula szinten, élő sejtben, a tér három irányában lehet nyomon követni a molekulák mozgását és azok kölcsönhatásait. Az innováció szabadalmaival kapcsolatos eljárások folyamatban vannak. A fejlesztés kezdeti szakaszában, egy hazai cég, a Femtonics Kft. munkatársai is részt vettek.

Az innováció során az új technológiai megoldásokat a kutatók saját tudományos igényeikre alapozták: kísérleteik  során szembesültek egy olyan szakmai kérdéssel és igénnyel, melyre jelenleg nincs a piacon megfelelő megoldás. Válaszokat keresve ezen kihívásra felismerték, hogy technológiájuk áttörést hozhat számos alkalmazási területen, melyek közé tartozik a gyógyszerfejlesztés. Ennek köszönhetően a molekuláris képalkotás területén elvégzett és nemzetközi szinten kiemelkedő alapkutatási eredményeik hasznosítására szakmai együttműködésbe kezdtek Magyarország egyik legfontosabb gyógyszeripari vállalatával, a Richter Gedeon Nyrt-vel.

A Richter Gedeon Nyrt. által támogatott közös projektben a kutatók által fejlesztett csúcstechnológiás 3D-SMDM eszköz segítségével történik meg az eredeti gyógyszermolekulák kutatása és a gyógyszerhatóanyagok hatásának optimalizálása. Ezzel a molekuláris képalkotó eszközzel elérhető, hogy a gyógyszermolekulák hatását az élő sejtekben filmre vegyék és mint egy „mozifilmen” megjelenítsék és megvizsgálják mi történik molekuláris szinten akkor, amikor a gyógyszer elkezd hatni akár egy élő emberi sejtben. Jelenleg a világon ez az első olyan méréssorozat, ahol gyógyszerek hatásait ilyen részletes tér és időbeli felbontásban vizsgálják élő sejtekben.  A kutatók remélik, hogy ez a forradalmian új megközelítés új távlatokat nyithat a gyógyszerfejlesztésben és a gyógyszerkutatásokban, ami hozzásegíthet olyan betegségek gyógyításához is, amelyekre jelenleg nincs gyógymód.

UnivTV videója