A folyamatos tanulás a lételemük

Jójártné Szeibert Natália és a lánya Jójárt Natasa Emese úgy tartja, szakmai fejlődésük egyik fontos eleme, hogy folyamatosan részt vegyenek a hazai és nemzetközi fodrászversenyeken. Az elmúlt esztendő végén, az első alkalommal online megrendezett OMC Individual Hairworldön, mind a ketten ott voltak a legjobbak között.

Siklóson a Jójárt Stúdióban és a Natasa Szalonban a járvány ideje alatt sem állt meg az élet. Ugyan most csak bejelentés alapján fogadnak vendégeket, de egy újabb versenyre készülve babafejeken születnek meg a különleges hajkölteményeik. Míg az egyik – Napkirály korát idéző – arra vár, hogy a fonások is helyükre kerüljenek, addig a másikon már az utolsó simításokat végzik. Felöltöztetik, felhelyezik rá a díszeket és a különleges megvilágítást eredményező fényfűzért.

– A párizsi székhelyű világversenyen az OMC Individual Hairworld-on, amelyen első alkalommal nem kellett nevezési díjat fizetni, és online is először rendezték  több mint tíz kategóriában több ezer versenyző indult. A lányom javaslatára, akinek én vagyok a trénere,  és  Ő folyamatosan részt vesz a hazai és nemzetközi versenyeken, neveztünk be mi is rá – kezdi beszélgetésünket Jójártné Szeibert Natália mesterfodrász, hajgyógyász, aki már több mint négy évtizede van a szakmában. – A magyar csapatot tizen alkották, hárman voltunk Baranyából, a lányom, Natasa és én, valamint egy pécsi fiú, Harmat Norbert. Mi ketten a felnőtt kategória számaiban indultunk, Norbi pedig a tanulók között mérette meg magát. Mi magunk már évek óta együtt dolgozunk Szita Tamás fotóssal és a menyasszonyi ruhákat készítő Csernyászkiné, Anitával.

A OMC Individual Hairworldön Jójártné Szeibert Natália két kategóriában – Ladies Fashion Bridal Style, Ladies Fashion Evening Style (menyasszonyi, alkalmi)- mérette meg magát és végzett a 12. helyen a 127 és 116 induló között. Natasa – Ladies Fashion Bridal Style, Ladies Fashion Evening Style kategóriában szintén 12. lett, míg a Ladies Hair by Night (alkalmi) kategóriában a 81 induló között a 13. helyen végzett. Harmat Norbert a  Junior Ladies creative Style kategóriában a 21 induló között a kilencedik lett, míg Junior Ladies Hair by Night kategóriában a 15 induló közül a 10. helyet szerezte meg.

– Magam is sokáig versenyeztem. A nemzetközi fodrászversenyen, 1983-ban hatodik lettem, azóta már csak zsűritagként, nézőként veszek részt a versenyeken, valamint a tanulóimat kísérem el, készítem fel őket rájuk. E mellett éveken át vettem részt a szakmai versenyek szervezésében – fűzi tovább gondolatait Jójártné Szeibert Natália.

– Már gyerekként is mindenhova jártam édesanyámmal, számos versenyen voltam vele – kapcsolódik be a beszélgetésünkbe Jójárt Natasa Emese. – Mindig is fodrász szerettem volna lenni, de mégis több kitérő után  valósulhat meg az álmom, a fodrász szakmai vizsgát idén teszem le.

Majd arról is szó esik, hogy két évvel ezelőtt döntött úgy, fodrásznak tanul, megvalósítja a gyerekkori álmát. Még csak két hónapja kezdte meg tanulmányait, amikor az első versenyén a 61. Magyar Fodrász és Kozmetikus Bajnokságon elindult, ahol tanulóként a férfi klasszikus szárításban a negyedik helyen végzett. Ezt követően egyik verseny követte a másikat. Kecskeméten a tanulók versenyében, ahol több számban is indult Férfi klasszikus szárításban a harmadik helyen végzett. Pécsett, a tanulók  Mikulás napi  Hesz János Emlékversenyén több számban is megmérette magát összetettben harmadik lett Menyasszonyi kontyban 2. férfi divat hajvágásban 5. Az Opne Europ Cup, Hoec 2019 en egy menyasszonyi kontyot készített ezzel a harmadik helyen végzett 2019-ben, 2020-as Royal Beauty Kárpát Kupa Nemzetközi online Szépségipari Versenyen tanulóként a végzett fodrászok között egy második és két harmadik helyet szerzett.

Az elmúlt évben is több versenyen indult, s végzett az elsők között.

– Amióta  bekerültem a szakmába, azóta folyamatosan versenyekre járok, most is a magyar bajnokságra készülök édesanyám irányítása mellett, aki egyben a mesterem is. A legutóbb meghirdetett országos online tanuló fodrászversenyen a frizuráimmal bekerültem a legjobb hat közé. Januárban élőben, online  felületen kellet bemutatnunk időre a már döntős munkáinkat. A díjak sorsáról itt döntött a zsűri, ahol a fonással készített szabad stílusú fantázia kategóriában harmadik, látványkonty kategóriában második és egy zsűri általi különdíjba részesültem – mondja hangjában nem kis büszkeséggel.

Idén sem hagynak ki egyetlen versenylehetőséget sem. A Stella által meghirdetett fotópályázatra is beneveztek, amelyen a cég Subrina Style – új hajformázó termékcsaládját mutatják be egy élő modellen, ahol a család női tagjai vették ki részüket a modellkedésben. Már az utolsó lépéseknél tartanak, elkészült a frizura, a fotó, ugyanis lassan lejár a beadási határidő. Az eredményhirdetésre februárban kerül sor. Közben már készülnek az online megrendezésre kerülő magyar bajnokságra is. Ott szintén februárban születnek majd meg az eredmények. E mellett bíznak abban, hogy ebben az esztendőben ismét megrendezik az Európa Kupát is.

S, hogy mindezt miért vállalják, vannak bent a fodrászüzletben szinte egész nap? Azért, mert mindig jobbak szeretnének lenni, tanulni, fejlődni akarnak, aminek a tanulóik mellett a vendégeik is élvezik az előnyeit, hiszen ők már a legújabb trendekből választhatják ki a frizuráikat.

Sz.K.