Egyedülálló innováció a gyógyszerfejlesztésben élvonalbeli mikroszkópos technológiával

A képalkotó eljárások fontos szerepet töltenek be az orvosi és a biológiai kutatásokban. A konvencionális típusú képalkotó eljárásokkal, mint a hagyományos mikroszkópos vizsgálatok azonban szinte kizárólag nagy precizitású morfológiai adatok nyerhetők többnyire fixált, azaz nem élő szövetekből.

Az élő sejtekben valós időben zajló molekuláris kölcsönhatásokról egyre többet szeretnénk tudni, mind a felfedező mind pedig az alkalmazott biomedicinális kutatásokban. Ezért egyre nagyobb igény jelentkezik az egy sejten belüli molekula mozgását feltáró nem konvencionális csúcsfelbontású képalkotó rendszer létrehozására. Ennek köszönhetően a Pécsi Tudományegyetem, Általános Orvostudományi Kar, Élettani Intézetében és a Szentágothai János Kutatóközpontban működő, Dr. Ábrahám István által vezetett kutatócsoport munkatársai az alapkutatási eredmények alkalmazásával egy olyan szupergyors és csúcsfelbontású képalkotó és analizáló rendszert (3D single molecule detection microscope (3D-SMDM)) hoztak létre, mellyel olcsón, hatékonyan, valós időben, egyedi molekula szinten, élő sejtben, a tér három irányában lehet nyomon követni a molekulák mozgását és azok kölcsönhatásait. Az innováció szabadalmaival kapcsolatos eljárások folyamatban vannak. A fejlesztés kezdeti szakaszában, egy hazai cég, a Femtonics Kft. munkatársai is részt vettek.

Az innováció során az új technológiai megoldásokat a kutatók saját tudományos igényeikre alapozták: kísérleteik  során szembesültek egy olyan szakmai kérdéssel és igénnyel, melyre jelenleg nincs a piacon megfelelő megoldás. Válaszokat keresve ezen kihívásra felismerték, hogy technológiájuk áttörést hozhat számos alkalmazási területen, melyek közé tartozik a gyógyszerfejlesztés. Ennek köszönhetően a molekuláris képalkotás területén elvégzett és nemzetközi szinten kiemelkedő alapkutatási eredményeik hasznosítására szakmai együttműködésbe kezdtek Magyarország egyik legfontosabb gyógyszeripari vállalatával, a Richter Gedeon Nyrt-vel.

A Richter Gedeon Nyrt. által támogatott közös projektben a kutatók által fejlesztett csúcstechnológiás 3D-SMDM eszköz segítségével történik meg az eredeti gyógyszermolekulák kutatása és a gyógyszerhatóanyagok hatásának optimalizálása. Ezzel a molekuláris képalkotó eszközzel elérhető, hogy a gyógyszermolekulák hatását az élő sejtekben filmre vegyék és mint egy „mozifilmen” megjelenítsék és megvizsgálják mi történik molekuláris szinten akkor, amikor a gyógyszer elkezd hatni akár egy élő emberi sejtben. Jelenleg a világon ez az első olyan méréssorozat, ahol gyógyszerek hatásait ilyen részletes tér és időbeli felbontásban vizsgálják élő sejtekben.  A kutatók remélik, hogy ez a forradalmian új megközelítés új távlatokat nyithat a gyógyszerfejlesztésben és a gyógyszerkutatásokban, ami hozzásegíthet olyan betegségek gyógyításához is, amelyekre jelenleg nincs gyógymód.