A tanulói pénzbeli juttatás február hónaptól

A minimálbér emelkedése a tanulószerződéses tanulók számára a minimális bruttó bér összegét is befolyásolja, meghatározza.

A korábbi évektől eltérően 2021. évben nem januárban, hanem február elsejétől emelkedett a minimálbér, az összeg 167 400 Ft.

Ezzel kapcsolatban fontos, hogy a gazdálkodóknak ellenőrizniük kell tanulóik havi pénzbeli juttatását.

Amennyiben a tanuló bére a felülvizsgálat során:

a,  Nem éri el a 2021. február 1-én meghatározott minimális bruttó bér összegét, úgy emelés szükséges.

A tanulószerződésben megjelölt százalékos arányban kell a bruttó bérhez igazítani a tanuló juttatását.

b,  Amennyiben eléri, vagy meghaladja a 2021. február 1-én meghatározott minimális bruttó bér összegét, úgy februártól csak a tanulószerződésben meghatározott szempont szerinti emelést kell hozzáadni a tanuló bruttó béréhez, természetesen csak abban az esetben ha a tanuló sikeresen teljesítette a félévét.

Tehát a két változtatást most egyidejűleg február hónaptól kell megtenni.

Évet ismételt tanuló esetében, amennyiben a csökkentett pénzbeli juttatásának összege nem éri el 2021 februárjában az aktuális szakmához tartozó minimális díjazás összegének a felét, akkor azt korrigálni kell.

Erre az évre februártól aktuális minimális tanulószerződéses béreket a csatolt dokumentum tartalmazza. https://static.pbkik.hu/uploads/2021/02/Tanuloszerzodeses-dijazas-2021.02.01..pdf

Február hónaptól a duális partnerek, a képzőhelyek már szakképzési munkaszerződést kötöttek az átalakult szakképzési rendszerben 2020. szeptembertől megkezdett képzésben tanuló diákokkal, sikeres ágazati alapvizsgát követően. Számukra a minimálbér alkalmazásával kapcsolatban már az új, azaz a 167 400 Ft-os minimálbért kell alapul venni.