Pánikgomb segít a vállalkozásoknak munkaügyi ellenőrzés esetén

Azt a választ, hogy semmi, talán soha nem adná a Mi újság? kérdésre Csongár Gábor, az Első Magyar Könyvelő és Pályázatíró Kft. ügyvezetője, mivel az biztosan nem fedné a valóságot. A könyveléssel, pályázatírással, -menedzsmenttel, munkaügyi és munkavédelmi-tűzvédelmi tanácsadással foglalkozó pécsi vállalkozásnál ugyanis mindig zajlik az élet: hol egy új tevékenységgel bővítik portfóliójukat, máskor egy sikeres pályázat alapján valósítanak meg terveket. Azon kívül, hogy a pandémia ellenére igen jól sikerült a tavalyi évük, hamarosan egy hiánypótló új innovációt is bevezetnek a piacra: a Pánikgomb a munkaügyi-munkavédelmi ellenőrzéseknél segíti a vállalkozásokat.

– Tavaly egy nyertes GINOP-os pályázat eredményeként jelentős mértékben tudtuk korszerűsíteni az informatikai, irodai eszközeinket, így mára modern eszközparkkal és naprakész feltételekkel tudjuk végezni a munkánkat. Ügyfeleinknek mintegy negyede komolyan megérezte a válságot, de hogy megmaradjon a hosszú távú tartós együttműködés, a könyvelési díjak mérséklésével segítettük őket. Paradox módon cégünk számára megalakulásunk óta a tavalyi volt a legjobb gazdálkodási év, ez annak is volt köszönhető, hogy két nagyon jó pályázati konstrukcióban több mint tíz ügyfelünknek nyertünk több száz millió forintnyi támogatást. Ráadásul tavaly először az IFKA és a Magyar Multiprogram minősített szakértői is voltunk, rengeteg tanácsot adtunk szervezeti fejlesztésre, szervezeti folyamatok optimalizálására – foglalja össze röviden a tavalyi évet Csongár Gábor. – Most ismét beadtuk a szakértői minősítési kérelmünket, és a hamarosan megjelenő VINOP-pályázati konstrukciókban amellett, hogy elkészítjük a pályázati anyagokat, azok menedzselését, és tanácsadást is tudunk végezni. Idén én egy hasonlóan erős évet várok.

– 2021-ben mivel bővül a vállalkozás?

– Egy kétéves munka után márciusban elérhető lesz a Pánikgomb fejlesztésünk. Ezzel a levédett névvel egy hotline funkciós weboldalt, illetve mobilapplikációt teszünk elérhetővé, ami valós időben ad azonnali segítséget a munkáltatóknak egy helyszíni munkaügyi, munkavédelmi, tűzvédelmi ellenőrzés esetén. Ezt követően a kapcsolódó ellenőrzés lezárásáig a hatóságok előtt az ügyfelek jogait képviselve végig is tudjuk vinni az adott ügyet. Azt gondolom, hogy erre a szolgáltatásra ma minden magyarországi munkáltatónak szüksége van. Ilyen jellegű szolgáltatás eddig még nem volt Magyarországon.

– Hogyan alakul ki, hogy milyen új tevékenységgel foglalkozzon a cég?

– A fő tevékenységünk a könyvvitel, a számviteli szolgáltatás, mindemellett pályázatírással, projektmenedzseléssel is foglalkozunk. Szolgáltatásaink között munkaügyi tanácsadás, átvilágítás is szerepel. Már eddig is sokan kerestek meg bennünket olyan esetben, amikor a munkáltatóra nézve hátrányos megállapítás történt, de mindig csak a helyszíni ellenőrzés után léptek velünk kapcsolatba. Ebből a helyzetből aztán nehéz volt kihozni úgy az egyes ügyeket, hogy ne hatósági elmarasztalással, büntetéssel vagy egy feketelistára való felkerüléssel záruljanak, ez utóbbi például a pályázati lehetőségeiket is kizárja. Ezért gondoltam arra, hogy mi lenne, ha nem várnánk meg az ellenőrzés lezárulását, hanem elébe mennénk az egésznek. Mivel a jogszabályok lehetővé teszik, hogy valós időben, amikor kiérnek a munkaügyi ellenőrök a vállalkozáshoz, el tudjanak érni bennünket a munkáltatók, olyan információkkal tudjuk segíteni őket, amelyek alapján minimalizálják a károkat, érvényre tudják juttatni a jogaikat és bírság vagy hátrányos jogkövetkezmény nélkül lesznek túl a vizsgálaton. A helyszíni „tűzoltás” mellett edukáló és preventív jellege is lesz ennek a szolgáltatásnak, de támogatja a jogkövető magatartást is.

– Miért tartja fontosnak, hogy időről időre új szolgáltatásokkal bővítse a vállalkozását?

– Igyekszem mindig egy kicsit előrelátón gondolkodni, ezt az is mutatja, hogy pl. az uniós csatlakozás előtt három nappal hoztam létre a vállalkozást. Könyvelőirodából rengeteg van, mi egy pluszt szerettünk volna hozzáadni, ez lett a pályázatírás. Az elmúlt évek alatt egyre többen megtaláltak bennünket munkaügyi, munkavédelmi kérdésekkel, ezek kiszolgálására találtam két kiváló szakértőt, akik a Pánikgombot is viszik. Mindig megvolt bennem a törekvés, hogy kicsit többet akarok nyújtani, mint egy átlagos cég, mert azt gondolom, hogy a vállalkozások örülnek annak, ha több mindent el tudnak intézni egy helyen. Valószínűleg a természetemből is adódik, hogy folyamatosan gondolkozom valami új dolgon, most is van a fejemben egy ötlet, amivel már a környező országok vállalkozásai felé kacsintgatok.

K. T.