Mit adtak nekünk a Rómaiak? Mit adott nekünk a kamara?

Mit adtak nekünk a Rómaiak? Szól a népszerű film egyik kulcskérdése. Majd sorakoznak a válaszok, a “jól van, de mégis mit” válaszokat követően. Így vagyunk sokszor a kamarában is. Mit adott nekünk a kamara, hangzik a kérdés.

A kamara mint köztestület a gazdaság önkormányzata. Választott testületek vezetésével végzi a hivatal a munkáját. A testületek vezetői hiteles gazdasági szakemberek, cégvezetők. A kamaráknak vannak önkéntes tagjai. Ők anyagi és más erőforrásaikkal (tudás, aktivitás, idő, szakértelem) járulnak hozzá a köztestület munkájához. Baranyában 800 mérvadó vállalkozás, a TOP100 vállalkozás jelentős része önkéntes tag.

Van a kamarai regisztráció is, amelyhez kapcsolódik a kamarai hozzájárulás. A kormány évtizeddel ezelőtti döntése alapján az átadott állami feladatok finanszírozását a regisztrált vállalkozás évi 5000 Ft befizetése fedezi. De nem fedezi.

Bár a kamarai kommunikációs felületeken rendszeresen nyomon követhető a kamarai aktivitások rendszere, heti hírlevelet küldünk a regisztrált vállalkozásoknak, mégis sokszor kérdezik. Mit ad nekünk a kamara? Akkor csak pár példa a 2020-2021-es évekből, fókuszálva a Covid válságra.

Megszerveztük a megyei maszk és fertőtlenítő gyártást, és az eszközök logisztikáját.

Jó, jó, de mit adott nekünk a kamara?

A kormány és az MKIK számára folyamatosan küldtük a válság megoldásával kapcsolatos javaslatainkat. Ezek rendeletek és bevezetett jogszabályok formájában manifesztálódtak. Bérleti díj csökkentés, KATA mentesítés, hitelprogramok igénybevevői körének bővítése, bértámogatás kiterjesztése, éttermi kiszállítás áfa csökkentés, szép kártya rendelkezések. 7 darab a vállalkozásokkal közösen írt ágazati javaslatcsomagunk számtalan eleme a fejlesztési programok része. COVID protokollokat készítettünk a helyi nagyvállalatok bevonásával, amit minden megyei vállalkozás megkapott.

Jó, jó, de mit adott nekünk a kamara?

A válság Széchenyi Kártya konstrukciók leghatékonyabb koordinációja céljából 5 megyei irodában folyamatosan fogadtuk az ügyfeleket, 2020-ban 594 darab Széchenyi Kártya került megkötésre.

Jó, jó, ez mind szép, de még mit adott a kamara?

A hazai és nemzetközi üzleti élet fenntartása érdekében létrehoztuk az ITT&MOST platformot, ahol ma már 700 vállalkozás 24 országból tárgyal egymással, folyamatos szakmai és külpiaci szemináriumokkal támogatva.

Ez is remek, de még mit adott a kamara?

Elindítottuk a #heti1helyi kampányt. A korlátozás alá került szektorok és a COVID központ egészségügyi dolgozóinak támogatására komplex program keretében Pécsett és Mohácson 6,3 millió Ft támogatást adtunk át – a nehéz helyzetbe  került vállalkozások utalványait, ajándékait megvásárolva. Közel 50 vállalkozás és magánszemély vásárolt támogatást.

Szép, szép, de mit adott még a kamara?

Az online oktatást támogatva a Pannon TV-vel közel 100 oktató és szakmai bemutató filmet forgattunk tanárokkal, cégvezetőkkel és kamarai kollégákkal. Pályaorientációs munkatársaink által fejlesztett online pályaválasztási szabadulószobában ma már az ország közel 1500 tanulója játszott.

Ezek mind remek dolgok, de mit adott még a kamara a helyi gazdaságnak?

A 10 éves gépipari klaszter, a 3 éves építőipari klaszter mellett a gasztronómiai szektor összefogására építve elindítottuk és megszerveztük a Baranyai Gasztronómiai Klasztert, becsatornázva és összefogva a gasztro szektor szakmai véleményeit és meglátásait.

Van valami fontos amiben segítséget nyújtott a kamara?

Meggyorsítottuk a Pénzügyminisztérium bevonásával a pályázati források kifizetését, több mint 20 baranyai cég jutott így a bennragadt forrásaihoz.

Nekem mit adott a kamara?

Kollégáim fogadták a több mint 10000 vállalkozói telefont, minden kérdést és javaslatot egyedileg kezeltünk, kerestük a megoldást, segítettünk.

Talán így, mint a fent nevezett filmben világossá válik, hogy az előbb tájékozódom és utána értékelek metódus alkalmazásával korrektebb és szakmaibb vélemény és értékelés alakítható ki.

Természetesen irodám mindig nyitott, várom a javaslatokat, kérdéseket. Keressenek bátran. Rabb Szabolcs,