Pályázati források a megyében, a KKV szektor támogatása

Pályázati források Baranyában.

Elegendő forrás érkezett? Minden vállalkozás meg tudta valósítani terveit? Jól hasznosultak az ide érkező források? Elemeztük a GINOP 1-es és 2-es prioritását.

 

Pályázati források Baranyában

Az elérhető adatbázisok alapján a  Baranyába érkező /2014-2020 közötti időszak/ GINOP források megoszlását és hasznosulását is lehet elemezni.

A GINOP 1-es és 2-es prioritását vizsgáltuk. Ez a két prioritás tartalmazza a vállalkozások és tudásközpontok fejlesztési forrásait. A GINOP 1-es prioritás a következő népszerű KKV fejlesztésekre biztosított forrást:

  • KKV technológiafejlesztés
  • Inkubáció
  • Magyar Multi program
  • Termelési kapacitás bővítése
  • Divat
  • Kapacitásbővítés
  • Piacrajutás

A GINOP 2-es prioritás már két célterület fejlesztését célozza. A GINOP 2.1 a vállalati innovációt, a 2.2-es prioritás a stratégiai kutatásfejlesztési együttműködéseket, a 3-as prioritás az egyetemi fejlesztéseket finanszírozza.

Tehát az 1-es prioritás a KKV szektor fejlesztését, a 2-es prioritás a KKV és egyetemi szektor fejlesztését célozta.

Megvizsgáltuk az igényelt és megítélt támogatások nagyságát, MRD FT-ban.

 

A GINOP 1-es KKV fejlesztést célzó csomagban 60% a megítélt támogatás aránya. Ha elegendő forrást allokált volna a kiíró a prioritásban megjelenő kiírásokra, akkor még közel 20 MRD Ft forrást lehívott volna a vállalkozói szektor.

A GINOP 2.1 prioritás a KKV szektor innovációs törekvéseit hivatott támogatni. Itt a megítélt támogatás a benyújtott forrásigényhez képest mindössze 33%. Felmerül a kérdés, nem megfelelő a vállalati szektor által benyújtott projektek minősége? Kimerült a keret? Az igények magasak voltak, közel háromszoros a megítélt támogatásoknál.

A GINOP 2.2 prioritás a Kiválósági együttműködések pályázata. Itt Baranyában 10 pályázó nyert forrást. A projektösszefoglalókat áttekintve megállapítható, hogy a pályázók 50%-a Pécsi Egyetemmel, másik felük a szegedi, debreceni, óbudai egyetemmel konzorciumban végzi a fejlesztési projektet.

A GINOP 2.3 prioritás az egyetemi fejlesztések pályázatait tartalmazza.

A teljes GINOP 1-es és 2-es prioritás 76,5 MRD Ft megítélt támogatást jelent a megyei KKV szektor és az egyetem számára. Ebből a PTE közel 21 MRD Ft-al közvetlenül részesült, közvetve a 2.2 prioritás 12 MRD FT megítélt támogatásaiból mint konzorciumi tag.

A fejlesztéspolitika egyik célkitűzése (évtizede minden kormány és fejlesztéspolitikai szakértő a zászlójára tűzi) a hazai KKV szektor fejlesztése. Ez a vállalati szektor foglalkoztatja a munkavállalók jelentős részét, adóbefizetéseivel finanszírozza az országot.

Vizsgálni kell a pályázati források hasznosulását. Egy új robot, egy állványzat, daru, vállalati innovációs program, termékfejlesztés támogatása a vállalkozásoknál hasznosul, megjelenik a magasabb árbevételben, hatékonyságban (csökkennek a költségek), új piacok elérésében, magasabb munkavállalói fizetésben. Minden itt a megyében hasznosul. 100-200 kis és középvállalat egy többezres multi teljesítményét hozza, a hozzáadott érték helyben történő hasznosulásával, a helyi beszállítói értékláncok erősítésével.