Tart még a „Passzold vissza Tesó!” kampány

“Ha még mindig lapul a fiókban megunt, használaton kívüli mobiltelefon,
ne habozz, Passzold vissza Tesó!”

Ezekkel a sorokkal buzdítja az újrahasznosítható, mobiltelefonokból származó mikroelektronikai hulladékok gyűjtésére és szervezett leadására az embereket a Pécsi Tudományegyetem. A kampányban a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a PBGSZ Nonprofit Kft. is részt vesz.

Miért is fontos mindez? Mobiltelefonjainkhoz olyan ásványok szükségesek, melyek kitermelése súlyos környezetvédelmi veszélyekkel jár. Ilyen például a koltán bányászat is, mely Afrika szívében gorilla-populációk élőhelyét dúlja fel. Mindezt tetézi, hogy az esőerdők irtása és az orvvadászat fokozottan védett fajokat sodornak a kihalás szélére. E fémek újrahasznosítása enyhítheti a károkat.

E célt szolgálja a Passzold vissza Tesó! program és kampány, amelyet négy évvel ezelőtt a Jane Goodall Intézet, a KÖVET Egyesület, az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet közösen hirdetett meg. És egyre népszerűbb. 2018 óta több mint 640 helyszínen, összesen 2,5 tonna adatmentes, már nem használható mobilkészüléket, GPS-t, táblagépet és ezekhez használt töltőket gyűjtöttek a résztvevők.

A 2021. tavaszi kampányt a Pécsi Tudományegyetem, a városban 12 kijelölt gyűjtőponttal, a Baranyai Megyei Virtuális Erőmű Program (BAVEP) Partnerek bevonásával indította el. Az iskolai forduló szép eredménnyel zárult, a PTE 3 pécsi gyakorló iskolája, a Leőwey Klára Gimnázium, és a Szent Mór Iskolaközpont diákjai, viszonylag rövid idő alatt 461 db, csaknem 50 kg használaton kívüli készüléket gyűjtöttek össze.

Ez a szép eredmény is bizonyítéka annak, hogy a Pécsi Tudományegyetem, mint Magyarország legzöldebb egyeteme már régóta kezdeményező szerepet tölt be a helyi zöld megoldások népszerűsítésében. A Passzold Vissza Tesó kampány díjátadóján Decsi István, az Egyetem kancellárja kiemelte: „A saját és a világ jövője miatt a „zöldítés” az egyik legfontosabb missziónk. Ha visszatekintünk az elmúlt évtizedekre, akkor bárki szembesülhetett azzal, milyen mértékben nőtt meg a hulladéktermelés a világban, és sokáig ezzel szinte nem is törődött senki. A PTE időben felismerte, hogy ezzel a kérdéssel foglalkozni kell.”

Részletek, fotógaléria és videó ITT és ITT érhető el.

A környezetvédelem az Egyetem számára nem csak egy kampány, hanem egy alapérték. A Passzold vissza Tesó! program iskolai fordulója ugyan lezárult, de az akció tovább folytatódik: a nyitott gyűjtőpontok, újakkal kiegészülve nyárra is nyitva maradnak, Pécs mellett Kaposváron és Szekszárdon is. A gyűjtőpontok megtalálhatók a PTE Zöld Egyetem honlapon!

Forrás: www.zoldegyetem.pte.hu

Az eredeti hírlevél ide kattintva érhető el: Hírlevél_Tart még a Passzold vissza Tesó kampány