#ajelenajövőd pályaválasztási tábor 2021

2 héten keresztül, minden nap különböző baranyai vállalkozáshoz jutott el a közel 30 gyermek, aki 2021-ben részt vett a kamara által szervezett #ajelenajövőd pályaorientációs nyári táborban. Olvasási idő maximum 5 perc és a cikk végén egy kis humorral is készültem. Nem véletlenül…

A cég és üzemlátogatások mellett többféle foglalkozásokon is részt vettek a táborozók, melyek segítségével, saját élményeken keresztül igazán közel kerültek egy adott szakmához, hivatáshoz. Már a tábor szervezése is könnyedén ment, hiszen a baranyai cégek, vállalkozások első kérésre, örömmel nyitották meg kapuikat nekünk és élménydús foglalkozásokkal készültek.

Egy ilyen élményekkel teli tábort nehéz szavakkal leírni, éppen ezért arra kérem a kedves olvasót, hogy olvasás után nézzék meg a képeket és azokat a vállalkozásokat, cégeket, akik ezt a sok-sok élményt nyújtották.

A tematikusan felépített heti turnusban szervezett tábor első napja mindig az önismeretről, pályaismeretről és a csapatépítésről szól, melyet Monoszlainé Bors Ágnes trénerünk vezet évek óta. Erre óriási szükség van, mert azt tapasztaljuk, hogy sok esetben már van elképzelése a gyermeknek a jövőjével kapcsolatban (ha nem is kristály tiszta) , de sem idő, sem alkalom, sem szakmai segítség nincs, hogy meg is tudja fogalmazni magának, szüleinek. Ez a tréning kimondottan erre ad lehetőséget és megoldást. A tréninget követően indultak a napi interaktív programok, céglátogatások, műhelyfoglalkozások.

Lafarge Cement Magyarország Kft

Megismerkedtünk azokkal az innovatív megoldásokkal, és az élvonalbeli technológiákkal, amelyeket a cég  az építőipar számára fejlesztett ki. Példát láttunk arra, hogy az innováció révén hogyan küzdi le a királyegyházi gyár a XXI. századi építőipari kihívásokat. A hatalmas üzem bejárása után a gyerekekkel kis formákat öntöttünk betonból, így ismerkedhettek az alapanyagokkal is.

Magnus Aircraft Zrt.

Megtapasztaltuk milyen a XXI. századi csúcstechnológia a repülőgépgyártásban, lépésről, lépésre megnéztük hogyan épül fel egy kisrepülőgép. Beszéltünk a tervezésről, a fejlesztésekről, „elcsíptünk” egy pilótát is és „megsimogattuk” a csodaszép gépeket még egy Fusion botkormánya mögé is beülhettünk.

InnoTeq Kft

Digitális kalandozáson jártunk, a valóság határait átléptük és a virtuális térben mozogtunk. Különbséget tettünk a virtuális valóság és a kiterjesztett valóság között. Szuper interaktív céglátogatás során az informatika  ismeretlen területeivel  találkoztak a gyerekek. Hiánypótló volt ez a foglalkozás, végre-végre bebizonyosodott, hogy az informatikus nem is olyan „kocka”.

KTCHN Gasztrostúdió – Lánczos Sándor

Főzési alapismereteket tanultunk Lánczos Sándor mester szakács gasztrostúdiójában. Egy alap hamburgert készítettünk, a buci meggyúrásától kezdve a húspogácsa kisütéséig. Örömmel láttam, hogy salátát, és különféle zöldségeket is pakoltak a hamburgerbe a végén a gyerekek. Egy ilyen főző alkalom tökéletes volt arra, hogy a gyerekek bátrabban próbálgassák ki az ízeket, a főzési módokat és végre „olvadni látszik” a fagyasztott gyors pizza hatalma. Sándor érthetően, kedvesen bátorította a résztvevőket, hogy lesz ebéd…és lett!

Gangel Benjámin Férfiszabósága

Egy éve szájmaszkot varrtunk Benjámin útmutatásai alapján, idén lazítottunk végre és a gyerekek a mobiltelefonjaiknak puha tokot készítettek. Előkerültek a polcokról a selymek, gyapjú anyagok, különleges textíliák, közben a varrásról, saját életútról, cégről beszélt nekünk a tulajdonos és párja Petra.

Tóth Dániel tanműhelye

Sokáig töprengtünk, hogy mi az, amit fűrészelhetnének, csavarozhatnának, fúrhatnának a gyerekek. Így esett a választásunk egy mobiltelefon „pihentető” székre. Igen, néha le kell tenni azt a telefont, de hogy annak a „drága jószágnak” nehogy a földön kelljen hevernie, elkészítettünk számára egy széket. Tóth Dániel régóta és magas szinten foglalkozik a szakképzésben tanulókkal, nála jobb helyet nem is találhattunk volna a foglakozásnak. A gyakorlati oktatóik a legnagyobb türelemmel és hozzáértéssel segítették a táborozókat, hogy a szék összeálljon.

Selyemfestő Kert

„Nevető sárgák, nedves kékek, bársonyos zöldek, daloló rózsaszínek, méltósággal teli lilák” Melegh Andrea selyemfestő kertjében életre keltettük a színeket, a formákat. Minden pillanatát élveztük a délutánnak a Mecsek tetején, a kellemes nyári szélben és csendben. A lányok azonnal a hajukba kötötték a vidám színes kész kendőket.

TSP Design Kft

Hogy látja egy fényképész a világot a lencse mögül? Miként és mennyi idő alatt lehet felépíteni a karriert a fotós szakmában? Mi kell ahhoz, hogy sikeres fényképész legyél? Ezekről hallottak információkat a táborozók, közben saját élményeikről kalandjaikról, bakikról és tudatosan előkészített és megvalósított projektjeikről, munkáikról beszélt a tulajdonos Kovács Tamás és társa Horváth János. Előkerültek a fényképezőgépek, világítások és olyan egyedi különleges eszközök, melyekkel tényleg művészivé lehet tenni egy lencsevégre kapott pillanatot. A táborozók fotót is készíthettek egymásról.

IT-HUB

Igazán egyedülálló és rendhagyó térben jártunk, amikor beléptünk az IT HUB Pécs hatalmas irodájába. Zsenák István magával ragadó lendülettel mesélt arról, hogy miért érdemes informatikusnak tanulni, megmutatta, hogy mennyire szerteágazó szakma az informatika és milyen észrevétlenül behálózza a mindennapi életünket. Egyszerű programozói feladatot is kaptak a táborozók. Schlepp Péter pedig a robotok programozásáról mutatott gyakorlati példákat. Izgalmas délelőtt volt.

Polgár Pince

Polgár Kati tulajdonos hittel, szeretettel és óriási lelkesedéssel mesélt a birtokról, a szőlőről, a borokról. Jó pedagógus érzékkel beszélt a gyerekekhez, érthetően mutatta be a terület földrajzi adottságait, a bor és a szőlő kulturális és történelmi vonatkozásait. Pokrócba burkoltuk magunkat és bejártuk a pincét, megnéztük a különböző hordókat, közben a pincemester mesélt a feladatairól, a bor életútjáról, milyen folyamatokon megy keresztül a szőlő, hogy borrá legyen. A föld alatti sétát a  „borkápolnában” zártuk, aminek kazettás plafonját gyönyörű fa festmények díszítik. A birtokon eltöltött délelőttöt egy nagyon finom és bőséges ebéddel zártuk. Csodás volt!

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamarától Demeterné Medve Éva gyakorló gyermek intenzív ápoló jött el hozzánk és gyakorlatias foglalkozáson keresztül mutatta meg nekünk mivel is foglalkozik egy ápoló. Milyen sok szakember összetett és szervezett munkájával lehet életet menteni, az egészséges életet visszaállítani. Óriási tapasztalat, szakma iránt érzett olthatatlan szeretet és lelkesedés áradt Évából. Köszönöm, hogy velünk voltál!

A céglátogatások és műhelyfoglalkozások után mindig jutott idő az aktív pihenésre is. Military kalandpark, Laser Corner, Janus Pannonius Múzeum, Szerecsen Patika kiállítás, Zsolnay Kulturális Negyedben vezetett séta, fagyizás, VR élmények, foci.

A teljes képgaléria itt megtekinthető

Rengeteg élmény, fantasztikus baranyai cégek! Találkozzunk jövő nyáron is!

Végül jöjjön egy kis fanyar humor a végére. A home office-ban, home scool-ban ki ne fáradt volna el? A gőzt a közösségi oldalakon jobbnál jobb mémekkel lehetett kiengedni, a nevetés oldotta a makacsul távozni nem akaró feszültséget. Készült néhány tábori élményből adódó mém is a jól ismert képekből. Íme:

A képhez annyit hozzátennék, hogy valóban így indul minden tábor.  Nyilatkozatok, beleegyezések begyűjtése, szerződések elrendezése, a Népegészségügy kint járt, a jegyzőkönyv pipa!

Annnnnnnnnyira jó volt. Elnézést!

 

A mémekhez felhasznált képek forrása: szoftver.hu, memgenerator,net, melo-depo.hu, #school FB oldala, Tanár Úr Mémem FB Oldala (ezen az oldalon megjelent mémek inspiráltak elsősorban, köszönöm!), sulilife.hu, printerest.