3D animációs új hirdetési felületek

A szemfüles városlakók az utóbbi hetekben Pécsett felfigyelhettek egy érdekes digitális táblára. Azaz három felületre, a Mecsek Áruháznál, a távolsági buszpályaudvar melletti Kertész Centrumnál, illetve az Expó Centernél. A CITYLED névre hallgató ledfalak Pécs forgalmasabb pontjain teszik lehetővé a videós, mozgóképes animációs hirdetéseket, de mint az üzemeltető vállalkozás, a Foraxon Kft. ügyvezetője, Papp András mondja, közérdekű információk, állásajánlatok, programok közvetítésére is kiválóan használhatók.

– A CITYLED felületekkel naponta több ezer gyalogost és autóst érünk el, hiszen a táblák forgalmas utak mellett állnak. A korábban ismert citylight hirdetőtáblák nagyságával megegyező ledfalakon mint multimédiás felületeken a videóktól kezdve animációkat, tévés reklámokat, váltakozó feliratokat lehet megjeleníteni fél-egy perc terjedelemben. Ez a technológia eddig még nem jelent meg a városban, és a jelenlegi három tábla mellé továbbiakat szeretnénk kihelyezni a jövőben – mondja Papp András. A Foraxon Kft. számára nem ismeretlen a köztéri hirdetőfelületek világa, hiszen a 35 éve lemeztáblák, világító dobozok és egyéb reklámeszközök gyártásával foglalkozó Foreta 86 Kft.-ből nőtt ki mint testvérvállalkozás. A CITYLED-ek is Pécsett készülnek.

– Egy ledes felületre másként érdemes megtervezni a kreatív anyagokat, figyelembe kell venni, hogy a sok pont összessége adja ki a formákat, a feliratokat, a mozgó ábrákat. Éppen ezért el is készítjük a reklámanimációt annak, aki így szeretne hirdetni. Kialakítottunk három csomagajánlatot, amelyekben a hirdetési anyagok hosszát fél-egy percben határoztuk meg, így a megrendelőink egy perc alatt akár kétféle tartalmat is közvetíthetnek a három felületen egyszerre. Mert most nem egy felületet bérelnek a partnereink, hanem az összeset, így nagyobb közönséget képesek elérni.

– A vizualitást tekintve miben újszerű ez a felület? Miként képes hatni az utca emberére?

– Lényegében egy színes 3D animációról van szó, ami mindenképpen felkelti a járókelők figyelmét. Talán azt a hasonlatot hozhatom, hogy ez a hirdetés az óriáscégek millió dolláros kampányainak egy kicsinyített változata, ugyanolyan látványosan ki lehet emelni a terméket vagy szolgáltatást, mint a hatalmas ledfalakon. Az eszközön megjelenő animáció jelentős fényerőben, mondjuk a legnagyobb déli napsütésben is ugyanúgy látszik, mint éjszaka, ugyanis van benne egy fényerőszabályzó, így éjszaka sem vakítja el a járókelőket. Nagy előnye, hogy igen látványosan jeleníti meg az adott tartalmakat.

– A hirdetői oldalról mi az előnye, ha ezt a felületet használják?

– Azt gondolom, hogy egy videós reklámanyag sokkal látványosabb, mint egy hagyományos plakát, a figyelmet is jobban odavonzza a felületre. Az adott időintervallum alatt nem csak egy információt lehet eljuttatni, hanem akár többet is, kisebb blokkokban. Egyelőre még nem hallható a reklámok hangja, de ez is lehetséges a jövőben. Hamarosan bővítjük a táblaparkot, így jelentős lefedettséget tudunk biztosítani Pécsett.

– Miért hozott be egy ilyen új szolgáltatást az önök vállalkozása?

– A világban sok helyen elterjedt ez a technológia, Magyarországon azonban még nem igazán. Lehetőséget láttunk benne, létrehoztunk rá egy rendszert, egy kompakt szolgáltatást, hogy sokak számára elérhető legyen. Rengeteget változik a reklámipar, mindig újabb és újabb felületeken igyekeznek elérni a fogyasztókat, mert a fogyasztási szokások is átalakulnak. Egy jól megtervezett, érdekes animációra könnyebben felfigyel a célközönség, mint egy statikus képre. Emellett szeretnénk modernizálni a város kinézetét is, a 3D-s animációkat sugárzó ledfalak korszerűek, rendezettséget közvetítenek. Azt is el tudom képzelni, hogy ezeken a felületeken lehet majd a város fontos információit, programjait olvasni. Az eszköz valamennyire a gondolkodást is átformálja, hiszen itt nem célszerű nagyon aprólékos grafikai elemeket és sok szöveget megjeleníteni, sokkal inkább a lényegre kell törekedni, hogy minél részletesebb információt, minél vizuálisabb módon közvetítsünk a közönség felé.

Kis Tünde