Taggyűlés a DDGK-ban

2021. július 8-án került sor a Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter (menedzsment szervezet: PBKIK) taggyűlésére. A járványhelyzet miatt 2019 szeptembere óta most először tudtak újra személyesen összeülni a tagok, melyen elsőként az elmúlt időszak szakmai és pénzügyi beszámolók összefoglalóját tárgyalták meg és fogadták el.

Szabó Berta klasztermenedzser szakmai beszámolója egészen a 2019 őszig tekintett vissza, beszámolt az eredményekről (pl. nemzetközi ezüst klaszterminősítés megszerzéséről, pandémia alatti példaértékű tagi együttműködésről), többek között a stratégiai irányok teljesítéséről, a járványidőszak alatt végzett DDGK – PBKIK közös lobbi tevékenységéről (pl. gépipari ágazatspecifikus javaslatcsomagról), a sikeres GINOP projekt zárásáról, megvalósított projektekről (úgymint pl.  kommunikációs anyagok- nyomtatott anyagok és tagi kisfilmek-  készítéséről, gépipari klasztertalálkozó szervezéséről, képzések megvalósításáról), továbbá beszámolt a Klaszteren belüli – KKV Trade Kft. menedzselésében létrejövő – közös beszerzések által kínált lehetőségekről is.

A Klaszter szakképzésfejlesztési célkitűzései továbbra is változatlanul érvényesek, azaz minél többen helyezkedjenek el a gépiparban az ipari igényeknek megfelelő szakemberek, technikusok, mérnökök: ennek érdekében a klaszter tervszerűen fektet munkát minden évben a pályaorientációtól kezdődően, a duális mérnökképzés fejlesztésén keresztül, a kiválóság díjazásával (DDGK Ösztöndíj) bezárólag több fronton és eszközzel.

A Klaszter üzletfejlesztési tevékenysége nagyban bővült az online üzletember találkozókon való részvétellel, klasztertagok képviseletével, melynek eredménye a sok értékes kapcsolat (több mint 15 db B2B rendezvényen való tárgyalások hatása) , sikeres üzletek (tagok megrendeléseket szereztek a klaszter közreműködésével), stratégiai megállapodások (szerb és a litván gépipari/autóipari klaszterekkel) és nemzetközi együttműködések létrejötte (pl. beadott és nyertes EU-s pályázat)

Miután a szakmai és a pénzügyi beszámolók mellett elfogadásra került a jövő év költségvetési terve is, sor kerülhetett az elnök, alelnök és elnökségi tagok megválasztására.

A taggyűlés szavazata alapján a következő eredmény született:

Klaszterelnöki pozícióra Csirke Balázst, a Dynamic Technologies Hungary Kft. HR vezetőjét választotta meg a taggyűlés.

A Klaszter alelnökének Dr. Hirth Markust, a Kontakt-Elektro Kft. kereskedelmi és üzletfejlesztési vezetőjét, egyben a Kontakt-Engineering Kft. ügyvezetőjét választotta, aki korábban 3 éven keresztül látta el a DDGK elnöki feladatait, támogatva ezáltal is a korábban megkezdett munka folytonosságát.

A megválasztott DDGK Elnökség tagjai:

  • Dr. Hüse István (Gépszer Kft. –  ügyvezető igazgató)
  • Bognár Balázs (Somapak Kft. – ügyvezető igazgató)
  • Dr. Cs. Nagy Géza (PTE MIK – egyetemi docens)
  • ifj. Büttner Tamás (Büttner Kft. – ügyvezető igazgató)

A taggyűlés továbbá három leendő klasztertag belépéséről döntött.

A pécsi székelyű CADSOL Mérnökiroda Kft. jelenleg 9 főt foglalkoztat. Főként autóipari beszállítóknak kínál speciális gépgyártást, egyedi berendezések, célgépek tervezését, teljes körű kivitelezését, villamos-, PLC- és informatikai háttér biztosításával, helyszíni telepítéssel, beüzemeléssel, robot programozással, igény esetén ipari infrastruktúra kiépítéssel bezárólag.

A NET 96 Számítástechnikai és Szolgáltató Kft. 1996-ban alakult Pécsen, így több évtizedes tapasztalattal rendelkezik számítógépek, szoftver rendszerek, számítástechnikai hálózatok, perifériák üzemeltetése, és azok szervizelése terén, azonban klasztertagságuk az újabb fémmegmunkáló üzletáguk okán jöhetett létre: fő profiljuk a forgácsolt alkatrészek és fémszerkezetek gyártása egyedi kis- és közepes sorozatban.

A BWT Hungária Kft. német anyavállalathoz való kötődéssel több mint 25 éve kínál vízkezelési technológiákat az iparban, uszodákban vagy akár az otthonunkban. Magyarországon az alkalmazottai száma 42 fő, éves nettó bevétele eléri a 2,5 milliárd forintot.

Gratulálunk a megválasztott Elnökségnek és az új Klasztertagoknak a sikeres csatlakozásukhoz, kívánunk számos értékes együttműködést klaszteren belül és kívül egyaránt!

 

A cikk írásában közreműködött: Mogyorósi Marcell