Hírlevél – 2019. 01. 18.

Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági hírek, események 2019. január 18.
Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara


Figyelem! Újra beindult az átverés!
Heti jogász – Ismét felbukkantak megtévesztő levelek, melyek aláírásával és a megkereső cég részére történő visszaküldésével évekre szóló fizetési kötelezettséget vehet nyakába a vállalkozás!

 


Álláskeresők, közfoglalkoztatottak, munkaerőhiány
Az utóbbi években kialakult jelentős mértékű munkaerőhiány kapcsán gyakran feltett kérdés: vannak-e még tartalékok Baranyában? A válasz nem egyszerű, leginkább azt mondhatjuk, hogy vannak is meg nem is. Lássuk, a számok mit mutatnak, és mi húzódhat a háttérben.

Megkezdte a 2019. évi munkát az Építőipari Technológiai Klaszter
Az ülésen a 2019. év céljai kerültek átbeszélésre, úgy, mint a közös projekt elindításának tervezése, új belépők klaszterbe történő belépési feltételeinek kialakítása, éves tagdíjfizetés tagoknak és újonnan belépni kívánó tagoknak.

Gépipari képzések indulnak februárban a Pécsi Szakképzési Centrumban
A Pécsi Szakképzési Centrum, a Baranya megyei gépipari szakmákban tapasztalható munkaerőhiány, illetve a munkaerő utánpótlás problémáit figyelembe véve, 2019 februárjában Gépi forgácsoló és CNC gépkezelő szakmai képzéseket szervez pécsi helyszínen.

Minimálbér változás a tanulók számára is
A 2019. január 1-től érvényes minimálbér- 149.000 Ft – a tanulószerződéses tanulók részére fizetendő minimális bruttó juttatását is befolyásolja.


Vállalkozói ismeretek, hatékonyságnövelő technikák, konfliktuskezelés
A Pécsi Család- és KarrierPONT szakképzett munkatársai ingyenes képzésekkel, workshopokkal, tanácsadással, sokszínű szakmai és családi programokkal várják az érdeklődőket.

SZKTV/OSZTV 2019
Megkezdődtek az idei tanév országos szakmai versenyei, a Szakma Kiváló Tanulója Verseny és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny. A választható szakmák köre idén 23 közlekedési csoportba tartozó szakképesítéssel bővült, így immár 65 szakképesítésben lehetett jelentkezni a versenyekre.

Terv a klub tagjainak bővítése
Január 11-én 7 új festőmester taggal bővült a PBKIK által működtetett Építőipari és Épületgépészeti Mesterklub. A klub azonban minden egyéb építőipari szakmákban tevékenykedő érdeklődőt szeretettel vár, nyitottak a kapuk – hangsúlyozta Battyányi József, a klub elnöke.

Szakképzési tárgyú kormányrendeletek módosításai

Jelentkezz versenyzőnek és legyél TE a szakmád világbajnoka!

2019-ben így változik a rehabilitációs hozzájárulás

Elindult az idei eSZJA rendszer

Stratégiafejlesztés a határ mentén

Heti jogász 2019. 1-2. hét

RENDEZVÉNYEK


Van egy jó ötleted?
2019. január 19.
A Pécsi Család- és KarrierPONTban ingyenes vállalkozói tréning indul, ahol várnak minden érdeklődőt, aki saját vállalkozás indításában, pályamódosításban gondolkodik vagy szeretné kezdő vállalkozását tovább fejleszteni.

Adófórum
2019. február 6.
A kamara oktatási központjában a 2019. évi Munkajog a gyakorlatban és Munkaügyi Ellenőrzési jogszabályváltozásokról címmel ADÓFÓRUM kerül megrendezésre Dr. Ferge Zsigmond – ügyvéd, munkajogász előadásában.

Gamifikáció – a játékos tanulás szerepe a vállalatfejlesztésben
2019. február 12.
Játszani jó, ezt mindenki tudja. De hogyan tudjuk a játékot a munkánk során a javunkra fordítani?

Társadalmi partnerképzés
2019. február 20-21.
A képzés keretében a résztvevők együtt beszélgethetnek és közösen  gondolkodhatnak a helyi erőforrások összhangjának és szinergiájának megteremtéséről pl: milyen saját válaszokat és megoldásokat tudnak adni a környezetünket foglalkoztató legfontosabb kérdésekre?


Élelmiszer-feldolgozási Kiállítás Franciaországban
2019. március 12-14.
Az elmúlt 22 évben a CFIA (Carrefour des Fournisseurs de l’industrie Agroalimentaire) volt az európai élelmiszeripari szektor egyik legjelentősebb kiállítása, ahol idén közel 1600 kiállító és 22 000 látogató várható.

2019 Smart City Summit & Expo
2019. március 25-30.
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a Tajpeji Magyar Kereskedelmi Irodával együttműködve, kiutazást szervez a Tajvan iránt érdeklődő exportorientált és innovatív cégprofilú vállalkozások, melyek a ,,Smart City’’ technológiák területén tevékenykednek.

ENSZ-EU közbeszerzési fórum New Yorkban
2019. április 1-2.
A program célja, hogy az ENSZ beszállítóvá válni kívánó cégek információt kapjanak a pályázati kiírásokról, tárgyaljanak az ENSZ szakosított szerveinek közbeszerzési illetékeseivel, meghallgathassák beszállítói igényeiket, valamint találkozhassanak olyan vállalatokkal, amelyek már rendelkeznek ENSZ beszállítói tapasztalattal. Az eseményt megelőzően webinarok segítik a jelentkezni kívánó vállalatok felkészülését.
További rendezvények

 

PÁLYÁZATOK

Megnyílt a jelentkezés a három hónapos üzletfejlesztési mentorprogramra
A Design Terminal 2019-ben is olyan innovatív és profitorientált vállalkozások jelentkezését várja, akik termékükkel, szolgáltatásukkal a társadalmi jólét növelésére is törekednek.

Magyar Innovációs Nagydíj
A Magyar Innovációs Alapítvány – a Magyar Innovációs Szövetséggel közösen – a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal főtámogatásával, az Innovációs és Technológiai Minisztériummal, az  Agrárminisztériummal és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalával együttműködve, 27. alkalommal hirdeti meg a MAGYAR INNOVÁCIÓS NAGYDÍJ pályázatot.

 

Korábban megjelent pályázatok

Üzleti partnerközvetítés · Széchenyi kártya · Mobiltelefon flotta vállalkozásoknak · Iparjogvédelmi tanácsadás ·
Szakmai utánpótlás

Várjuk a e-mail címre a vállalkozásával kapcsolatos híreket (évfordulók, változások, beruházások, eredmények, díjak stb.), sajtóközleményeket!
További hírek, információk a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara honlapján és közösségi oldalain! A kamara Facebook oldala Kamarai YouTube csatorna
Adatvédelmi tájékoztató ·Várjuk véleményét, észrevételeit · Leiratkozas