Hírlevél – 2019. 08. 15.

Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági hírek, események 2019. augusztus 15.
Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara


Három ágazat tarolja le az NHP Fixet
A Magyar Nemzeti Bank felmérései alapján a korábbi támogatott hiteleknél a cégek döntő többsége a kevésbé kiszámítható, változó kamatozású konstrukciókat választotta, ezért is hirdette meg januárban a jegybank – a kamatkockázatot csökkentve – az NHP Fix-et. Az első fél éves statisztikák jól mutatják, hogy a mezőgazdaság, a feldolgozóipar és a kereskedelem cégei élnek leginkább a lehetőséggel.

 


A kiválasztási folyamat és a próbamunka elhatárolása
Bármilyen súlyos is a munkaerő-hiány, a munkáltatók nem engedhetik meg maguknak, hogy a munkavállalók előszűrését elhagyják, hogy fizikai munkakörökben a munkavállalók gyakorlati készségeit, szellemi munkakörökben a munkavállalók tudását, felkészültségét ne mérjék fel a munkaviszony létesítését megelőzően. A próbamunka elsőre megfelelő eszköznek tűnhet erre a célra, fontos azonban szem előtt tartani, hogy az a kiválasztásnak egy kétségkívül jogellenes formája.


Három ágazat kivételével 2019-ben is minden szektorban csökken a cégek száma
2019 első 7 hónapja komoly különbségeket hozott a hazai ágazatok céginformációs mutatóit tekintve. A vártaknak megfelelően még mindig csökken a cégek száma, de már három ágazatban is több a cégalapítás, mint a cégtörlés.

Heti jogász 2019. 30 – 31. hét

RENDEZVÉNYEK


Mezőgazdasági és élelmiszer ipari üzletember-találkozó Szlovéniában
2019. augusztus 27.
A Maribor Fejlesztési Ügynökség nemzetközi üzletember-találkozót szervez „MEET4BUSINESS” Agra 2019 címen Gornja Radgonában (Szlovénia) az 57. Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszer-vásár AGRA 2019 keretében.


Kamara Kupa teniszverseny
2019. szeptember 7.
A kamara idén 21. alkalommal szervezi meg társasági sporteseményét. Nevezni férfi páros (amatőr, profi*), női páros és vegyes páros kategóriában lehet.
További rendezvények

PÁLYÁZATOK

Fenntartható turizmus pályázat
A COSME 2019 Work Program keretében megnyílt a „A turisztikai kkv-k fenntartható fejlődésének és kapacitásának fellendítése transznacionális együttműködés és ismeretek átadása révén (COS-TOURCOOP-2019-3-01)” című pályázat.
Korábban megjelent pályázatok

Üzleti partnerközvetítés · Széchenyi kártya · Mobiltelefon flotta vállalkozásoknak · Iparjogvédelmi tanácsadás ·
Szakmai utánpótlás

Várjuk a e-mail címre a vállalkozásával kapcsolatos híreket (évfordulók, változások, beruházások, eredmények, díjak stb.), sajtóközleményeket!
További hírek, információk a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara honlapján és közösségi oldalain! A kamara Facebook oldala Kamarai YouTube csatorna
Adatvédelmi tájékoztató ·Várjuk véleményét, észrevételeit · Leiratkozas