Hírlevél – 2021. 05. 20.

 

Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági hírek, események 2021. május 20.
Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

Gazdasági összefüggések, megoldási lehetőségek, új gazdasági és technológiai kihívások közérthetően. A gazdasági és üzleti közélet a legtöbb alkalommal csendben, látványos kommunikáció és hangos megjelenés nélkül működik. A vállalkozások fejlesztenek, végzik napi tevékenységüket, foglalkoztatják a munkavállalók millióit, fizetik az adókat. Szükségesnek érezzük, hogy a gazdasági közélet szereplőit érdeklő és érintő gazdasági és technológiai kihívások, Baranya megye fejlesztésével kapcsolatos összefüggések közérthetően megfogalmazva, rendszeresen megjelenjenek.

2018-ban családi vállalkozások javaslata és kérése alapján kezdtük meg a Baranyai Iparfejlesztési Program kialakítását és koordinációját. Az elfogadott és széles körben bemutatott stratégia és a kapcsolódó operatív akciók bázisai a megyei fejlesztésnek.
A Magyar Nemzeti Bank rendszeres konjunktúra felmérést végez a hazai vállalatok körében. Most olyan kérdések megválaszolásában kérik a vállalkozások együttműködését, amelyek segítenek pontosabb képet alkotni a magyar vállalati szektor gazdasági helyzetéről, illetve az általános üzleti hangulat aktuális és jövőbeli várakozásairól.
Kamaránk idén júniusban az alábbi szakmákban tervez TÁMOGATOTT mesterképzést indítani!
Lapul a fiókban egy-két régi mobil? Most végre a helyükre kerülhetnek!

Idén is, 2 turnusban napközis jellegű tábort szervez a kamara pályaorientációs csapata együttműködve a megye gazdasági szereplőivel. A táborban érdekes és hasznos programokon keresztül olyan élményeket szerezhet a gyermek, melyek nagy segítséget nyújthatnak a pályaválasztással, továbbtanulással kapcsolatos döntéshez. A táborba 5-6-7. osztályos gyermekeket várunk!
Június 1-jével új szabályok lépnek életbe a szerzői jogok terén. Az ezzel kapcsolatos törvénymódosítás több ponton is megkönnyíti a tartalmakhoz való hozzáférést és azok felhasználását, valamint megerősíti a szerzők és jogosultak helyzetét ebben a környezetben.
A Pénzügyminisztérium közleményében foglaltak szerint elkerülhetőek a határidőn túl benyújtott adóbevallásokhoz kapcsolódó szankciók, amennyiben NAV közleménye szerint teljesítjük a következőkben leírtakat.
A Pécsi Tudományegyetem május 15-től ismét elindítja egészséges életmódra ösztönző, nemzetközi kerékpáros kihívását.

PÁLYÁZATOK
A tervezett 1,3 milliárd Ft keretösszegű kiírás keretében KKV-k, nagyvállalatok, kutatóhelyek és kutató-tudásközvetítő szervezetek nyújthatnak be támogatási kérelmet.
Korábban megjelent pályázatok

ITT & MOST – nemzetközi üzleti partnerkeresés magyarul
Használja az ITT & MOST online felületet üzleti kapcsolatai erősítésére és a kínálkozó lehetőségek kihasználására! Válogatás a folyamatosan frissülő üzleti ajánlatok közül:

TURIZMUS SUMMIT 2021- RESTART; 2021. május 26. A CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. szabadkai irodája szervezésében megvalósuló online B2B-val egybekötött online fórum fókuszában a vajdasági turisztikai kínálat és a kapcsolódó könnyűipari ágazatokban rejlő beszállítói lehetőségek állnak. Megnézem >>>


Teljeskörű turisztikai szolgáltatások Szerbiában!


Felhasználóbarát, biztonságos, modern webes és mobil alkalmazások fejlesztése. Megnézem >>>


Kapcsolatépítés, üzleti partnerkeresés 22 országban. Megnézem >>>

<style=”color: #79213a;”>RÖVID HÍREK

Tájékoztató a 2020. évről szóló helyi iparűzési adóbevallásban bevallott adóelőlegek megállapításához

A helyi iparűzési adóbevallások feldolgozása során tapasztalt típushibák

Tájékoztatás a helyi iparűzési adót érintő 2021. január 1-től érvényes szabályokról

Tájékoztatás a KATA-adózók szüneteléshez kapcsolódó adóbevallási kötelezettségről

Júniustól alkalmazott üzemanyagárak

Nemzetközi vállalkozói partnerség –
Ebben a rovatban a több mint 60 országban jelenlévő Enterprise Europe Network vállakozásfejlesztési hálózat üzleti együttműködési ajánlataiból válogatunk ajánlatokat vállalkozók számára. Ezek lehetnek: üzleti vállalkozói partnerségek, technológiai, kutatás-fejlesztési és innovációs partnerkeresések, illetve támogatott nemzetközi partnerkereső rendezvények.

SM-ERANET: Új stratégiák fejlett anyag alapú technológiákhoz, egészségügyi alkalmazásokhoz. Vezetőképes anyag fejlesztése 3D-s nyomtatáshoz, egészségügyi célokra és ezüst gazdaságra. Spanyol csapat partnert keres az anyag validálására. Megnézem >>>


Kitozán komplexet és prebiotikumokat tartalmazó menta pasztillákat gyártó orosz cég forgalmazói megállapodás keretében keres partnereket.


Egy német online élelmiszer-kiszállítással foglalkozó szolgáltató élelmiszer-kiszerelésekhez egyedi fedeleket gyártó céget keres. Anyagok: szilikon és hőre lágyuló kaucsuk (TPE)/polipropilén (PP)/polietilén (PE). Megnézem >>>


Német nagykereskedő olyan bemutatóeszközök gyártóit keresi, melyeken kisállatokkal kapcsolatos cikkeket mutathat be az adott üzlethelyiségekben. Megnézem >>>

A teljes adatbázis itt érhető el, angol nyelven. Nem találja, amit keres, vagy be akar kerülni az adatbázisba? Írjon e-mailt munkatársainknak:

2021. május 6. – december 31. Az RCISD Regionális Tudásközpont által létrehozott platform az ENRICH in LAC (Latin America and Caribbean), az innováció területén dolgozó szervezetek és vállalkozások kapcsolatépítését segíti elő.

RENDEZVÉNYEK


Körkörös gazdaság – nemzetközi lehetőségek a KKV-k számára
2021. május 19. – november 30.
A ‘Circular Economy SMEs across Europe’ c. online nemzetközi platform lehetőséget biztosít a körkörös gazdaságba már becsatlakozott, vagy erre nyitott vállalkozások számára üzleti tárgyalások lebonyolítására, projektötletek kidolgozására és jó gyakorlatok megosztására is.

Szakképzési Fórum II. (Vendéglátás és kereskedelem)
2021. május 25.
A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara és a Baranya Megyei Szakképzési Centrum közös szervezésében szakképzési fórumot tart a vendéglátás és kereskedelem ágazatokban dolgozó gyakorlati képzőhelyek részére.

Hogy használjam az EU Funding & Tenders portált? – webinárium
2021. május 27.
A Funding & Tenders Portal egyablakos felület számos uniós finanszírozási program és közbeszerzés esetében az érdeklődők, ajánlattevők és pályázók számára.

Modern Vállalkozások Programja – Digitalizációval a fenntarthatóságért
2021. május 27.
A digitális és zöld átállás új, kiemelt fejlesztési célként szerepel az EU-ban és Magyarországon is. Kiderül, hogyan kapcsolódik ezekhez az elvekhez a Modern Vállalkozások Programja, majd fókuszba kerül néhány jó példa a pénzügyek, a nagyvállalti digitalizáció és a „zöldítés” összefüggésében.

Szakképzési Fórum III. (gépipar)
2021. május 27.
A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara és a Baranya Megyei Szakképzési Centrum közös szervezésében szakképzési fórumot tart a gépipari ágazatban dolgozó gyakorlati képzőhelyek részére.
2021. május 28.
Az Orfűi Turisztikai Egyesület a Routes To Roots című Interreg projekt keretében Nemzetközi Vidéki Örökség Konferenciát szervez társszervezeteivel együttműködésben.

A kozmetikai termékcsomagolás jövője – Match2Pack: Cosmetics
2021. június 4-11.
Az online üzletember találkozón a résztvevők a kétoldalú üzleti tárgyalások mellett megismerhetik a csomagolástechnika legújabb, fenntartható megoldásait.

INNOVATION VILLAGE 2021 – Középpontban a zöld megoldások, energetika és körforgásos gazdaság
2021. június 24.
Az Enterprise Europe Network társszervezésében online nemzetközi fórumra és üzletember találkozóra kerül sor, melynek középpontjában a zöld fejlesztések és a digitális átalakulás állnak.

INNOVATION VILLAGE 2021 – Deep tech fejlesztések
2021. június 24., november 4-5.
Az Enterprise Europe Network társszervezésében online nemzetközi fórumra és üzletember találkozóra kerül sor, melynek középpontjában a deep tech fejlesztések és a digitális átalakulás állnak.


Jogi webinárium és konzultáció a kínai üzletkötések kapcsán
2021. május 25.
Az esemény a Kína iránt érdeklődő vállalkozások számára nyújt tájékoztatást arról, hogy ellenőrizzük a partnert Kínában, milyen szerződést kössünk, hogyan hajthatjuk be a pénzünket, és miként működik a cégalapítás Kínában.

Ausztria, mint gazdasági székhely – Lehetőségek magyar vállalatok számára
2021. május 26.
Ismerje meg Alsó-Ausztria előnyeit, tudjon meg többet arról, hogyan kell vállalkozást indítani Ausztriában, szerezzen betekintést és tippeket olyan vállalkozóktól, akik már megkezdték üzleti tevékenységüket Ausztriában.

Élelmiszeripari export lehetőségek Japánban
2021. május 27.
Az online tájékoztató keretében részletes képet kapunk a hazai vállalkozások előtt nyitva álló lehetőségekről és az exporthoz kapcsolódó vámkezelési eljárásokról az első lépésektől kezdve a partnerkeresési lehetőségekig Japánban.
2021. május 27.
A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara és a Baranya Megyei Szakképzési Centrum közös szervezésében szakképzési fórumot tart az épületgépészet ágazatban dolgozó gyakorlati képzőhelyek részére.

Mobilitás és közlekedés a H2020 keretprogramban – nemzetközi üzletember találkozó
2021. május 27. – június 1.
Az Enterprise Europe Network társszervezésében megvalósuló online nemzetközi üzletember találkozóra várnak, minden a közlekedésiparban és szállítmányozásban tevékenykedő céget, egyetemet, kutatóintézetet, akik nyitottak új üzleti kapcsolatok, technológiai és lehetséges H2020 együttműködések kialakítására.

Szakképzési Fórum V. (építőipar)
2021. június 2.
A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara és a Baranya Megyei Szakképzési Centrum közös szervezésében szakképzési fórumot tart az építőipari ágazatban dolgozó gyakorlati képzőhelyek részére.

Van egy ötlete, amely gyökeresen átalakíthatja a gyártói ökoszisztémát?
2021. június 3.
Vegyen részt a Better Factory első nyílt pályázati felhívásáról szóló online szemináriumon, és tudja meg, hogyan vehet részt gyártóként, technológiai beszállítóként vagy ipari háttérrel rendelkező művészként a tudástranszfer programban. és a Baranya Megyei Szakképzési Centrum közös szervezésében szakképzési fórumot tart az építőipari ágazatban dolgozó gyakorlati képzőhelyek részére.
2021. június 10-11.
A nemzetközi üzletember találkozó Szlovákia legnagyobb IT tematikájú rendezvényének – ITAPA 2021 – keretében zajlik.

Európai Logisztikai Innovációs Nap – nemzetközi konferencia és üzletember találkozó
2021. június 24-25.
Az Enterprise Europe Network társszervezésében megrendezésre kerülő online rendezvény lehetőséget biztosít kétoldalú üzleti találkozók lebonyolítására, technológiai és szakmai együttműködések kialakítására, valamint befektetői lehetőségek és a szállítmányozáshoz kapcsolódó új technológiai, zöld, okos megoldások, trendek megismerésére.
További rendezvények
Üzleti partnerközvetítés ·
Széchenyi kártya ·
Mobiltelefon flotta vállalkozásoknak ·
Iparjogvédelmi tanácsadás ·
Szakmai utánpótlás
Várjuk a e-mail címre a vállalkozásával kapcsolatos híreket (évfordulók, változások, beruházások, eredmények, díjak stb.), sajtóközleményeket!
További hírek, információk a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara honlapján és közösségi oldalain! Kamarai YouTube csatorna
Adatvédelmi tájékoztató ·Várjuk véleményét, észrevételeit · Leiratkozas