Üzleti érdek és etika, a vadludak példája

Etikus üzlet? De létezik. Baranyában a legtöbb vállalkozás nemcsak eredményesen és eredményfókusszal, de etikusan is működik. Fontos, hogy mindenkivel megértessük, hogy az együttműködés és egymás ésszerű támogatása középtávon visszaköszön, akár profit formájában is.

Vadludak repülnek, közben furcsa módszerekkel dolgoznak össze és képeznek pozitív hatásokat. Mintha az üzleti szférát látnám, példa lehetne ragadós…

Mit tanulhatunk a kanadai vadlibáktól?
Tény: A vadlibák csoportosan „V” alakban szállnak. Repülés közben mozgatják szárnyukat, s a levegő felhajtóereje fenntartja a következő libákat. Így lehetséges, hogy 71%-kal hosszabb távolságot tudnak megtenni, mintha csak egyetlen pár repülne.

Tanulság: Ha egymást segítve dolgozunk sokkal gyorsabban és hatékonyabban érjük el a célt. Kooperáció!

Tény: Ha egy vadliba kirepül a sorból, és egyedül próbál célhoz érni, azonnal lelassul, mert nem segíti őt többé a levegő emelő hatása, amelyet a többi vadliba szárnycsapásai biztosítanak számára. Így gyorsan visszarepül a sorba, hogy repülése könnyebbé váljon a társai erőfeszítése által.

Tanulság: Ha annyi eszünk van mint egy kanadai vadlibának, akkor együtt dolgozunk akár a versenytársakkal is a közös cél érdekében. Klaszterek!

Tény: Amikor a vezető liba elfárad, egy másik veszi át a helyét az élen.

Tanulság: A közösségben el kell fogadnunk egymásra utaltságunkat, s a megfelelő pillanatban átadni vagy átvenni a munkát éppúgy, mint a vezetést. Generációváltás és csapatmunka!

Tény: Repülés közben a hátsó vadlibák hangosan gágognak, hogy az elsőket erőfeszítéseikben biztassák.

Tanulság: A közösség nem létezhet szurkolók nélkül, biztatás nélkül. Kamarai pozitív kommunikáció, jó gyakorlatok és példamutató vállalkozások bemutatása!

Tény: Ha egy vadliba megbetegszik, két társa leszáll vele, s addig együtt maradnak, míg meggyógyul, vagy elpusztul. A libák ezután visszatérnek a saját közösségükhöz, vagy hármasban, vagy már csak kettesben. Olykor egy másik közösséggel repülnek, míg el nem érik a sajátjukat.

Tanulság: Ha annyi együttérzés lenne bennünk, mint a vadlibákban, átsegítenénk egymást a nehéz időkön, ahogyan ők teszik. Covid válság alatt tapasztalható vállalkozói szolidaritás!

(a példa a világhálón számos helyen megtalálható)