Villany-Ász szakmaismereti verseny I. forduló 2022.

A Villany-Ász Baranyában címet viselő szakmaismereti megmérettetésre a baranyai általános iskolák 6. és 7. osztályos tanulói jelentkezhetnek, 3 fős csapatokat alkotva.

Az évek óta hiányszakmaként jegyzett villamosipari és az elektronikai szakmák megismertetése a célja annak a versenynek, amelyet a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara rendez.

A verseny első fordulójában egy szakmaismereti kérdőív online kitöltése a feladat. Ez egyben a versenyre jelentkezés is. A kérdőív, valamint az adatlap a www.palyavalasztasbaranya.hu weboldalon érhető el a szakmaismereti versenyek menüpont alatt 2022. február 1-től.

A második forduló ideje alatt minden csapatnak otthoni/iskolai környezetben egy elektromos ugráló békát kell összeállítania 1 hónapon belül. A munkához az alapanyagot, a szerelési útmutatót kamaránk biztosítja. A verseny befejeztével a békát a csapat visszakapja, így az osztályközösség használni tudja.

A feladat megoldásához a csapattagoknak fúrni, fűrészelni, csavarni, ragasztani, vágni, mérni, számolni kell, közben megismerkednek az alapvető villamosság, az egyszerű áramkör működésének elveivel.

Az elektromos ugráló béka elbírálásakor elért, és az első fordulóban kapott pontok alapján a legjobbnak bizonyuló 10 csapat tagjai vehetnek részt a 2022. április 8-án Pécsett a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarában tartandó döntőn, ahol a játékos, ügyességi feladatok megoldásához a pályamunka készítése során elsajátított ismeretek mellett a logikát, a kézügyességet és a csapatmunkát is be kell vetni.

Minden döntőbe jutott csapattaggal és kísérő tanárával elmegyünk a paksi Atomenergetikai Múzeumba egy tanulmányi kirándulásra!